Trending By: Padin April 27, 2022 @ 8:04pm

Menarik! Iklan Raya Sunway Ini Ketengah Isu Perubahan Iklim & Kelestarian Alam Untuk Tingkatkan Kesedaran Umum

Setiap kali tiba musim perayaan, kebanyakan orang bukan sahaja sekadar teruja untuk buat persiapan raya. Tapi ada satu lagi benda yang dinanti-nantikan ramai. Apa tu? Mestilah iklan raya! Apa lah ertinya beraya kalau tidak ada iklan-iklan yang lazimnya bakal menggamit memori kan?

Tahun ini pun tidak kurang hebatnya tau, ada macam-macam iklan raya dikeluarkan syarikat korporat. Tapi, favourite kami adalah iklan raya dari Sunway Group (Seri Cahaya Aidilfitri) yang boleh dikatakan lain daripada yang lain. Dalam mengangkat tema kekeluargaan dan Aidilfitri, mereka juga tampil kreatif dengan mengetengahkan isu perubahan iklim yang kian serius dan perlu diambil berat.

Apa jadi bila perlu beraya dalam gelap?

Semua orang tahu, persiapan raya adalah masa paling meriah bersama sanak-saudara. Yelah, bukan selalu dapat berkumpul bersama jadi bila dapat sama-sama hias rumah dan memasak hidangan raya memang seronok sangat rasanya. Tapi yang tak best bila tiba-tiba tidak ada eletrik pula! Haih, jadi kacau persiapan tu.

Namun, si bijak Aida dalam Seri Cahaya Aidilfitri tak mudah mengalah! Dia sendiri usaha untuk rangka perancangan buat hasilkan sumber tenaga. Orang kata kecil-kecil cili padi! Kalau nak tahu berjaya atau tidak usaha Aida ini, anda kenalah tonton sendiri iklan raya Sunway Group di bawah:

Sunway Group mahu capai ‘Net Zero’ menjelang 2050

Masalah pemanasan global dan perubahan iklim yang kian meruncing sehingga menyebabkan banjir, letusan gunung berapi, kebakaran hutan dan bermacam lagi bencana lain menjadi tanda betapa uzurnya bumi dan tidak boleh lagi dibiarkan jika tak mahu sesuatu yang lebih buruk berlaku dalam tempoh 2 atau 3 dekad akan datang.

Malah, Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, António Guterres, menyifatkan situasi semasa sebagai ‘kod merah’ untuk kemanusian.

Oleh itu, Sunway Group berasa terpanggil untuk bersama mencapai matlamat Sustainable Development Goals (SDG) dan menyasarkan ‘Net Zero’ pada tahun 2050 sebagai salah satu cara menyelamatkan bumi dengan menyegerakan pemotongan smog atau gas Rumah Hijau.

Sekiranya tindakan pantas seperti ini tidak diambil, Asia Tenggara bakal menjadi antara kawasan paling teruk terjejas dan berkemungkinan besar kita bersama generasi akan datang perlu hidup dalam keadaan cuaca yang sangat ekstrem.

Oleh itu, Sunway Group telah pun bersedia dengan pelan hala tuju pengurangan serta penggantian bagi meminimalkan pengeluaran gas penyerap-haba secara berperingkat untuk beberapa dekad akan datang.

Pelaburan strategik untuk ladang solar berskala besar

Perancangan jangka panjang Sunway Group adalah untuk melabur secara strategik dalam bidang solar berskala besar. Mereka berazam untuk menghasilkan 25 peratus keperluan tenaga daripada matahari bagi menggerakkan keseluruhan operasi mereka menjelang 2030.

Sunway Group juga mahu menggunakan teknologi ‘carbon capture and sequestration’ yang bertindak mengesktrak karbon dari udara lalu menyimpannya di bawah tanah.

Teknologi ini turut membantu untuk menguruskan sisa dengan baik yang mana secara tidak langsung dapat mengehadkan tapak pelupusan sampah dan mengurangkan pelepasan gas Rumah Hijau.

Pada masa yang sama, ia juga mampu mewujudkan sumber tenaga boleh diperbaharui dengan kebolehan untuk menjana kuasa bandar kita sehingga masa hadapan!

Semua ini hanyalah sebilangan kecil daripada usaha Sunway Group yang sentiasa komited untuk memulihkan kelestarian alam.

Sebenarnya dah bermacam-macam lagi usaha lain mereka lakukan semenjak sekian lama, kalau anda nak tahu dengan lebih lanjut tentang inisiatif Sunway Group anda boleh layari laman web rasmi mereka di sini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Oct 2019

厕所臭死人!女高生不及穿裤昏迷不治

韩国惊传一起令人匪夷所思的鱼市场厕所臭死人的意外!

Trending Fri, 18 Jun 2021

“Ada Yang Kutuk Muka Saya Macam Tapak Kaki Jimin BTS” – ‘Oppa Malay’ Meer Nash Bersedia Terima Kecaman

Penyanyi Meer Nash bersedia untuk menerima kecaman apabila muncul dengan single baru berjudul Saranghae yang mempunyai elemen muzik K-Pop. Pernah menerima gelaran Oppa Malay ketika menyertai program I Can See Your Voice Malaysia (ICSYVMY) musim […]

Trending Tue, 8 Sep 2020

Cara Bayar Caruman Pekerja KWSP Secara Online

Jom tengok cara bayar caruman pekerja KWSP!

Featured Fri, 17 Sep 2021

Bantuan Wang Ihsan Dinaikkan Sehingga RM1,000 Kepada Setiap Isi Rumah – PM

Alhamdulillah, ini untuk persediaan lah kiranya…

Trending Mon, 15 Jun 2020
Featured Sat, 11 Sep 2021

Tan Sri Zaman Khan Meninggal Dunia

Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Tan Sri Zaman Khan menghembuskan nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) pada pagi Sabtu. Difahamkan, Zaman Khan,78, meninggal dunia pada jam 10.15 pagi dan jenazah akan […]

Featured Wed, 17 Jan 2018

Putus Cinta : 8 Cara Bangkit Semula

Putus cinta setelah sekian lama menyulam kasih cukup memeritkan. Tapi mahu atau tidak, kehidupan wajib diteruskan. Menangis dan meratap pemergian orang yang pernah disayangi bukanlah caranya move on dan melupakan segala luka. Bangkitlah semula dengan […]

Trending Thu, 7 Nov 2019

| Live TV