Trending By: Yanie Baharom February 25, 2019 @ 11:00am

Mikrofon Impian, platform nyanyian buat peserta ‘berjiwa besar’.

Tidak ramai yang mempunyai suara luar biasa, tetapi ada segelintir masyarakat yang berani menyertai pertandingan nyanyian, meskipun sedar tahap kemampuan vokal mereka biasa-biasa dan tidak sehebat mana.

Namun begitu, kebanyakannya berani untuk mencuba atas beberapa faktor, antaranya mengejar hadiah wang tunai yang ditawarkan untuk membiayai kos perubatan insan tersayang seperti ibu atau anak.

Ada juga yang berhasrat untuk melangsaikan hutang keluarga sebelum ajal menjemput kerana menghidap kanser dan pelbagai lagi rentetan kisah sedih masyarakat yang tidak terbayangkan oleh kita, justeru kecekalan mereka itu wajar diberikan pujian!

Mikrofon Impian, satu program realiti baharu terbitan Astro Ria, mengajak penonton untuk melihat sejenak pelbagai permasalahan yang menimpa beberapa individu terpilih.

Menerusi episod keduanya yang sempat penulis tonton semalam, seorang remaja terpaksa berhenti sekolah dan melupakan impiannya untuk ke menara gading selepas ibunya jatuh sakit.

Meskipun sedar dia tidak mempunyai vokal yang baik dan nyanyiannya sering terjejas setiap kali memandang ke arah ibu yang dipercayai lumpuh, gadis bernama Alisa itu tetap menamatkan lagu Untukmu Ibu yang dipopularkan oleh kumpulan Exists dengan cekal.

Bagaimanapun, bagi episod terbabit, tuah memihak kepada Lily Zuliah Sukiman seorang pejuang kanser serviks tahap 4, yang mempersembahkan lagu Ayat Ayat Cinta (Rossa).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Siap sediakan tisu ya malam ni jam 9mlm #mikrofonimpian

A post shared by Datuk Aznil Hj Nawawi (@aznilnawawihm) on

Sebagai anak sulung, wanita itu menyertai program berkenaan bukan rawatan kanser yang dihidapinya, sebaliknya untuk melunaskan hutang keluarga iaitu pembiayaan kediaman ibu bapanya kerana bimbang tidak sempat berbuat demikian sekiranya ajal terlebih dulu datang menjemput.

Lily berjaya memperoleh wang RM20,000 yang diperlukannya selepas menjawab soalan ‘negeri kelahiran penyanyi Ziana Zain’ dengan betul menerusi pusingan kedua.

Program yang dibuat secara rakaman ini, ternyata mengundang air mata penonton di studio mahupun di rumah dan khabarnya mendapat maklum balas positif daripada masyarakat Malaysia.

Rata-rata memuji rancangan itu kerana ia bukan sekadar program nyanyian semata-mata, malah ia membantu peserta menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Mikrofon Impian merupakan program realiti yang diadaptasi dari Thailand iaitu Mic on debt off.

Program itu mengekalkan format sama yang mana dua peserta akan berkongsi kisah mereka dan nyanyian mereka.

Juri akan memilih peserta terbaik untuk peluang memilih mikrofon impian mereka.

Datuk Aznil Hj Nawawi bertindak sebagai hos, manakala Fauziah Latif, Azmi Caliph Busker dan Pengarah Urusan Kumpulan Chatime Malaysia, Aliza Ali pula menjadi juri tetap Mikrofon Impian bagi memilih seorang pemenang pada setiap episod.

Foto: URTV

Mikrofon Impian bersiaran setiap Ahad, jam 9.00 malam di saluran Astro Ria dan Astro Ria HD.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Jul 2019

插画家运用「巧妙的3D技术」让平面漫画都赋予新生命!

插画家运用「巧妙的 3D 技术」让平面漫画都有了新生命,一个个跳出纸面来!

Featured Wed, 8 Apr 2020
Trending Tue, 21 May 2019

Perang Telefon Pintar Huawai Dan Apple, Apa Nasib Syarikat Huawei?

Dipercayai motif di sebalik tindakan itu adalah kerana Amerika Syarikat percaya bahawa telefon pintar Huawei dari negara China dapat mengintip kegiatan yang berlaku di AS.

Trending Wed, 21 Aug 2019

Kanak-Kanak Leka Main Basikal Maut Kerana Anjing ”Pit Bull”

Kanak-Kanak Leka Main Basikal Maut Jadi Mangsa Serangan Buas Kumpulan Anjing ”Pit Bull”

Trending Fri, 9 Feb 2018

10张错觉照片挑战你的视觉神经

「视觉错觉」是指视觉欺骗我们的大脑,感知到的物体的尺寸和颜色不同于真实的物体的情况。在网路中,有许许多多这样的例子,现在我们列出一些图片,你会看到不同的东西,一起来挑战你的大脑,去发现被欺骗的那些现象吧!

Trending Fri, 11 May 2018

Gunung Berapi Paling Aktif di Indonesia Meletus

unung Berapi Paling Aktif di Indonesia Meletus, Memuntahkan Abu Dan Blok LavaIbu Kongsi Kesan Anak Kerap Duduk Dalam Posisi ‘W’

Trending Thu, 21 Dec 2017

Dik, Kancil Pam 4, Isi Minyak Kuning 9 Ringgit 80 Sen

“Dik, Kancil Pam 4, Isi Minyak Kuning 9 Ringgit 80 Sen” – Kisah Rezeki Tidak Disangka Ini Sentuh Hati Netizen

Trending Thu, 23 Aug 2018

Video Pakcik Jitra Terus Tular, Tukang Rakam Nafi Reka Cerita

Hang susun kerepek hang penuh meja, tak payah berjalan dari semasa ke semasa. Ni kerepek habis hang pandai pergi top up pulak. Hampa pakat kata dia kaya kan? P beli meja satu. Payung tak payah pun tak apa memandangkan meniaga awaktu malam.

Trending Mon, 19 Aug 2019

Nafsu songsang Miley musnahkan rumah tangganya bersama Liam!

Khabarnya Miley mempunyai hubungan dengan Kaitlynn Carter!

Trending Mon, 3 Feb 2020

Benarkah! Tidur 2 Jam Dapat Menghasilkan Vaksin?

Harapnya nanti dapatlah halang penyakit berjangkit ni kan?

| Live TV