Trending By: Attiqah Mohd May 8, 2020 @ 1:49pm

Miskin Terlampau, Tinggal Di Kawasan Penuh Binatang- Apa Nasib Ramadan Di Gaza?

Beruntung kita rakyat Malaysia masih mampu menyambut bulan Ramadan yang mulia, masih mampu menjamu juadah berbuka penuh selera di atas meja, walaupun dalam menghadapi PKP ini.

Namun, pada ketika ini apakah kita sedar akan nasib segelintir saudara seagama kita? Kehidupan mereka penuh keperitan, penuh tragis, hanya mampu merintih memanjatkan doa buatNya, di satu sudut bumi terpencil di Gaza.

Miskin terlampau, tinggal di kawasan penuh binatang, biawak dan tikus

Sejak puluhan tahun lalu, hampir dua juta penduduk wilayah di Gaza terpaksa menghadapi bulan Ramadan dalam keadaan yang sungguh memeritkan. Keadaan ekonomi yang terburuk menambah lagi penderitaan hidup yang ditanggung mereka. 

Asyraf Elwa, Pegawai Media Humanitarian Care Malaysia di Gaza berkongsi realiti sebenar kehidupan di Gaza,

“Lebih sejuta penduduk Gaza tidak mempunyai pendapatan harian. Seorang setiap dua penduduknya hidup dibawah paras kemiskinan dan 70 peratus golongan muda menggangur. Tambahan pula, kadar kemiskinan mencecah 65.6 peratus. Daripada jumlah itu, 33.8 peratus termasuk dalam kategori ‘miskin terlampau”

image.png
Usamah, 5, terpegun dengan Face Mask yang dipakai oleh sukarelawan MyCARE ketika menyampaikan bantuan pek makanan.
Kredit foto: MyCARE

Tambah Asyraf lagi,“di kawasan ini terdapat 100 buah keluarga miskin dan setiap keluarga terdiri daripada 7 orang. Mereka tidak mempunyai rumah yang selamat serta bekalan makanan harian dan sukar untuk mendapatkan air bersih, mereka juga tinggal dikawasan yang penuh dengan binatang-binatang seperti biawak dan tikus kerana kawasaan itu adalah tempat pembuangan sampah. Pihak kami juga mendapati kanak-kanak hanya memakai pakaian yang koyak”

image.png
Keadaan Kawasan penempatan yang didiami oleh 100 buah keluarga di Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza. Sekitar kawasan ini adalah tempat pembuangan sampah.
Kredit foto: MyCARE

Menurut Asyraf, sejak 5 tahun lalu pihak MyCARE Gaza memberikan bantuan kemanusiaan berupa pek makanan dan air bersih kepada keluarga-keluarga yang dikategorikan “miskin terlampau” di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.

Hulurkan tangan, ringankan beban

Tidak apa yang lebih berharga selain daripada membantu meringankan beban mereka.

Prihatin dengan nasib yang menimpa penduduk Gaza pihak MyCARE telah melancarkan kempen MyRamadan yang bermula 19 April 2020 sehingga 23 Mei 2020 bagi membantu penduduk miskin di Gaza untuk terus mendapat bekalan makanan bagi kelangsungan hidup.

image.png
Para petugas Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) Gaza mengagihkan bantuan pek iftar dan pek berbuka kepada 100 buah keluarga miskin di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.
Kredit foto: MyCARE

Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) menyeru orang ramai untuk terus menyumbang kepada tabung MyRamadan bagi membantu penduduk miskin Gaza.

image.png

Walaupun hanya sekelumit sumbangan, namun besar ertinya buat mereka. Sesungguhnya, besar ganjaran pahala buat mereka yang membantu saudara seislam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 2 Apr 2020
Trending Fri, 6 Dec 2019
Trending Tue, 4 Dec 2018
Featured Thu, 28 Mar 2019

Kumpulan Nama ingin harumkan Malaysia di pentas Asia’s Got Talent

Ketahui kenapa mereka memilih pakaian ‘zumba’ untuk uji bakat mereka!

Trending Mon, 2 Apr 2018

Bengang Punya Pasal, Isteri Gantung Suami!

Wanita, 26, itu bertengkar dengan suaminya, Fendik Tri Oktasari, 27, di rumah mereka di Sawah Gede, Kedurus, Karangpilang, Surabaya pada malam Jumaat lalu selepas rahsia lelaki itu menjalinkan hubungan sulit terbongkar.

Trending Tue, 9 Jun 2020

PDRM Tamatkan Sekatan Jalan Raya Bermula Esok

Berita yang wajib dikongsi ramai!

Trending Thu, 3 May 2018

Suka Lepak Tepi Tingkap Punca Hampir Dirogol?

Wanita itu memberitahu pihak pendakwaan RAK bahawa dia terkejut melihat jiran lelakinya itu berada di bilik tidurnya ketika dia sedang tidur.

Trending Sat, 23 Jun 2018

Gaji Kena Potong Akibat ‘Kejar’ Bento

Kami kesal perkara ini berlaku di jabatan ini. Ia tidak boleh diterima dan kami memohon maaf…

| Live TV