Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Attiqah Mohd May 8, 2020 @ 1:49pm

Miskin Terlampau, Tinggal Di Kawasan Penuh Binatang- Apa Nasib Ramadan Di Gaza?

Beruntung kita rakyat Malaysia masih mampu menyambut bulan Ramadan yang mulia, masih mampu menjamu juadah berbuka penuh selera di atas meja, walaupun dalam menghadapi PKP ini.

Namun, pada ketika ini apakah kita sedar akan nasib segelintir saudara seagama kita? Kehidupan mereka penuh keperitan, penuh tragis, hanya mampu merintih memanjatkan doa buatNya, di satu sudut bumi terpencil di Gaza.

Miskin terlampau, tinggal di kawasan penuh binatang, biawak dan tikus

Sejak puluhan tahun lalu, hampir dua juta penduduk wilayah di Gaza terpaksa menghadapi bulan Ramadan dalam keadaan yang sungguh memeritkan. Keadaan ekonomi yang terburuk menambah lagi penderitaan hidup yang ditanggung mereka. 

Asyraf Elwa, Pegawai Media Humanitarian Care Malaysia di Gaza berkongsi realiti sebenar kehidupan di Gaza,

“Lebih sejuta penduduk Gaza tidak mempunyai pendapatan harian. Seorang setiap dua penduduknya hidup dibawah paras kemiskinan dan 70 peratus golongan muda menggangur. Tambahan pula, kadar kemiskinan mencecah 65.6 peratus. Daripada jumlah itu, 33.8 peratus termasuk dalam kategori ‘miskin terlampau”

image.png
Usamah, 5, terpegun dengan Face Mask yang dipakai oleh sukarelawan MyCARE ketika menyampaikan bantuan pek makanan.
Kredit foto: MyCARE

Tambah Asyraf lagi,“di kawasan ini terdapat 100 buah keluarga miskin dan setiap keluarga terdiri daripada 7 orang. Mereka tidak mempunyai rumah yang selamat serta bekalan makanan harian dan sukar untuk mendapatkan air bersih, mereka juga tinggal dikawasan yang penuh dengan binatang-binatang seperti biawak dan tikus kerana kawasaan itu adalah tempat pembuangan sampah. Pihak kami juga mendapati kanak-kanak hanya memakai pakaian yang koyak”

image.png
Keadaan Kawasan penempatan yang didiami oleh 100 buah keluarga di Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza. Sekitar kawasan ini adalah tempat pembuangan sampah.
Kredit foto: MyCARE

Menurut Asyraf, sejak 5 tahun lalu pihak MyCARE Gaza memberikan bantuan kemanusiaan berupa pek makanan dan air bersih kepada keluarga-keluarga yang dikategorikan “miskin terlampau” di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.

Hulurkan tangan, ringankan beban

Tidak apa yang lebih berharga selain daripada membantu meringankan beban mereka.

Prihatin dengan nasib yang menimpa penduduk Gaza pihak MyCARE telah melancarkan kempen MyRamadan yang bermula 19 April 2020 sehingga 23 Mei 2020 bagi membantu penduduk miskin di Gaza untuk terus mendapat bekalan makanan bagi kelangsungan hidup.

image.png
Para petugas Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) Gaza mengagihkan bantuan pek iftar dan pek berbuka kepada 100 buah keluarga miskin di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.
Kredit foto: MyCARE

Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) menyeru orang ramai untuk terus menyumbang kepada tabung MyRamadan bagi membantu penduduk miskin Gaza.

image.png

Walaupun hanya sekelumit sumbangan, namun besar ertinya buat mereka. Sesungguhnya, besar ganjaran pahala buat mereka yang membantu saudara seislam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 11 Mar 2018

Remaja Ini Koma Selama Setahun Dan Lumpuh Seluruh Badan

Dicabar Makan Lintah Oleh Rakannya, Remaja Ini Koma Selama Setahun Dan Lumpuh Seluruh Badan

Trending Sat, 30 Nov 2019

Kena Hentak Sampai Nampak Otak Hingga Maut

Wanita Maut Ditukul Bekas Kekasih

Trending Thu, 29 Aug 2019

空气污染可能会让人变得更加暴力!

研究人员对美国8600万人的13年数据进行分析后发现,空气污染越严重,暴力犯罪就越多……

Trending Thu, 18 Feb 2021
Trending Fri, 5 Jun 2020
Trending Mon, 10 May 2021

Rentas Negeri, Daerah Bagi Tujuan Kerja TIDAK Perlu Surat Polis

Namun begitu PDRM masih mengemaskini SOP berkenaan

| Live TV