Trending By: Attiqah Mohd May 8, 2020 @ 1:49pm

Miskin Terlampau, Tinggal Di Kawasan Penuh Binatang- Apa Nasib Ramadan Di Gaza?

Beruntung kita rakyat Malaysia masih mampu menyambut bulan Ramadan yang mulia, masih mampu menjamu juadah berbuka penuh selera di atas meja, walaupun dalam menghadapi PKP ini.

Namun, pada ketika ini apakah kita sedar akan nasib segelintir saudara seagama kita? Kehidupan mereka penuh keperitan, penuh tragis, hanya mampu merintih memanjatkan doa buatNya, di satu sudut bumi terpencil di Gaza.

Miskin terlampau, tinggal di kawasan penuh binatang, biawak dan tikus

Sejak puluhan tahun lalu, hampir dua juta penduduk wilayah di Gaza terpaksa menghadapi bulan Ramadan dalam keadaan yang sungguh memeritkan. Keadaan ekonomi yang terburuk menambah lagi penderitaan hidup yang ditanggung mereka. 

Asyraf Elwa, Pegawai Media Humanitarian Care Malaysia di Gaza berkongsi realiti sebenar kehidupan di Gaza,

“Lebih sejuta penduduk Gaza tidak mempunyai pendapatan harian. Seorang setiap dua penduduknya hidup dibawah paras kemiskinan dan 70 peratus golongan muda menggangur. Tambahan pula, kadar kemiskinan mencecah 65.6 peratus. Daripada jumlah itu, 33.8 peratus termasuk dalam kategori ‘miskin terlampau”

image.png
Usamah, 5, terpegun dengan Face Mask yang dipakai oleh sukarelawan MyCARE ketika menyampaikan bantuan pek makanan.
Kredit foto: MyCARE

Tambah Asyraf lagi,“di kawasan ini terdapat 100 buah keluarga miskin dan setiap keluarga terdiri daripada 7 orang. Mereka tidak mempunyai rumah yang selamat serta bekalan makanan harian dan sukar untuk mendapatkan air bersih, mereka juga tinggal dikawasan yang penuh dengan binatang-binatang seperti biawak dan tikus kerana kawasaan itu adalah tempat pembuangan sampah. Pihak kami juga mendapati kanak-kanak hanya memakai pakaian yang koyak”

image.png
Keadaan Kawasan penempatan yang didiami oleh 100 buah keluarga di Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza. Sekitar kawasan ini adalah tempat pembuangan sampah.
Kredit foto: MyCARE

Menurut Asyraf, sejak 5 tahun lalu pihak MyCARE Gaza memberikan bantuan kemanusiaan berupa pek makanan dan air bersih kepada keluarga-keluarga yang dikategorikan “miskin terlampau” di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.

Hulurkan tangan, ringankan beban

Tidak apa yang lebih berharga selain daripada membantu meringankan beban mereka.

Prihatin dengan nasib yang menimpa penduduk Gaza pihak MyCARE telah melancarkan kempen MyRamadan yang bermula 19 April 2020 sehingga 23 Mei 2020 bagi membantu penduduk miskin di Gaza untuk terus mendapat bekalan makanan bagi kelangsungan hidup.

image.png
Para petugas Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) Gaza mengagihkan bantuan pek iftar dan pek berbuka kepada 100 buah keluarga miskin di kawasan Nahrul Baarid, Semenanjung Gaza.
Kredit foto: MyCARE

Humanitarian Care Malaysia(MyCARE) menyeru orang ramai untuk terus menyumbang kepada tabung MyRamadan bagi membantu penduduk miskin Gaza.

image.png

Walaupun hanya sekelumit sumbangan, namun besar ertinya buat mereka. Sesungguhnya, besar ganjaran pahala buat mereka yang membantu saudara seislam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 29 Jul 2018

Tarif Air Selangor Bakal Naik?

Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari memaklumkan bahawa proses penstrukturan semula industri air di Selangor yang tertangguh sebelum ini akan dimuktamadkan pada awal atau pertengahan Ogos depan

Trending Thu, 11 Jun 2020
Trending Tue, 3 Jul 2018

Gunung Agung Kembali ‘Marah’

Kejadian turut memaksa lapangan terbang antarabangsa di kepulauan itu ditutup sementara Jumaat lalu sekaligus mengganggu penerbangan dan menyebabkan ribuan pelancong terkandas.

Trending Fri, 25 May 2018

小女娃「丰盛茂密头发」全家人都被她的头发萌哭

这名来自澳洲雪梨的「小女娃」Alexis Bartlett刚满6个月大,她从一出生就是大家的焦点,因为她有着一头非常茂盛的秀发,出门在外常常吸引路人的目光。

Trending Tue, 16 Jul 2019

Tertusuk Penyedut Minuman Besi DiMata & Tembus DiOtak

Terkejut melihat penyedut minuman itu tertusuk matanya dan menembusi kepalanya

Trending Thu, 13 Sep 2018
Trending Sun, 1 Apr 2018

Kenapa Kek Perkahwinan Ini Menjadi Kek Paling Mahal Di Dunia

Inilah yang dikatakan kek paling mahal didunia dengan menampilkan bentuk seorang pengantin perempuan dengan ketinggian 182 cm dan berat 120 kg.  Pereka luar biasa ini, Debbie Wingham adalah salah seorang pereka fesyen paling mahal di […]

Trending Thu, 20 Jun 2019

Isteri Sultan Kelantan Buka Akaun Instagram, Kongsi Detik Manis Perkenalan

Rihana Oksana kini membuka akaun rasmi Instagramnya dan dilihat aktif berkongsi beberapa foto peribadi bersama suami dan puteranya. 

Trending Fri, 6 Mar 2020
Trending Fri, 28 Aug 2020

Sah Mutasi D614G Dalam Kluster Tawar – KKM

Jadi, terus patuhi SOP dan jaga kebersihan selalu

| Live TV