OMG By: Aisyah Badrul May 7, 2020 @ 9:00am

Supermoon Terakhir 2020, Saksikan Kemunculan Fenomena “Super Flower Moon” Hari Ini!

Berita baik untuk korang yang mungkin tengah bosan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini. Pada 7 Mei (hari ini), korang berpeluang untuk menyaksikan satu fenomena semulajadi bulan purnama gergasi yang ke empat untuk tahun ini.

Menurut kenyataan National Aeronautics and Space Administration(NASA), fenomena ini akan dapat dilihat bermula hari Selasa sehingga Jumaat, 8 Mei. Fenomena Super Flower Moon ini juga akan muncul pada 7.18 malam (waktu Malaysia). Ini merupakan waktu dimana bulan mula mendekati garisan cakerawala.

Kredit foto: Daily Express

Kenapa fenomena ini dipanggil Super Flower Moon? Untuk pengetahuan korang, nama ini diberi kerana bulan purnama gergasi ini muncul pada awal musim bunga untuk tahun 2020.

Bulan yang korang akan lihat hari ini bukan seperti bulan yang biasa kita lihat. Super Flower Moon akan muncul dengan warna kuning hingga ke jingga gelap. Tak sabarnya nak tengok mesti cantik!

Jangan lepaskan peluang untuk lihat fenomena alam pada hari ini. Super Flower Moon merupakan fenomena bulan purnama gergasi terakhir yang kita dapat lihat untuk tahun ini. 21 April 2021 nanti baru fenomena ini akan muncul semula tau.

Jadi, save the date. Sambil-sambil berbuka puasa tu boleh juga cuci mata menyaksikan keindahan alam. Jangan lupa ajak orang tersayang yang terkandas jauh tu tengok sama tau. Hiks!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Tue, 27 Feb 2018

Siapakah Gadis Sosok Ayu, Bintangi Program Realiti Online Terbit Single Baharu?

Selain menjadi usahawan yang berjaya, Princess kitani juga sedang berjinak-jinak dalam dunia nyanyian dan bakal mengeluarkan satu single terbaru miliknya tidak lama lagi. Mesti best kan?

Hiburan Tue, 7 Aug 2018

DSV Buat Perangai, Samakan Karipap Dengan ***

DSV samakan makanan dengan bahagian sensitif wanita???

Hiburan Tue, 19 Mar 2019

Akui Status Jantina, Sam Smith Adalah Non-Binary!

Gay ye, yang ni Sam Smith sendiri buat pengakuan yang He is non-binary! Kalau korang taktau tu apa, bolehlah google.

Hiburan Thu, 28 Feb 2019

Yuna, Suga BTS Dan Epic High Disatukan Dalam Sleepless In

Yeay, Tak sabar nak dengar lagu Yuna X Epic High. Saranghae Unnie!

OMG Mon, 2 Jul 2018

Kenapa Agaknya The Family UK Semakin Menjadi Sebutan?

Omar Mukhtar atau lebih dikenali sebagai @thepawsomelion ini sekali lagi mendapat liputan apabila remaja yang baru berusia 11 tahun itu berjaya memasuki sekolah terbaik dunia

LIFESTYLE Thu, 5 Apr 2018

Ketagihan Bermain Permainan Video Merupakan Satu Penyakit – WHO

Ketagihan permainan video sememangnya semakin serius sejak kebelakangan ini. Ramai di antara kita yang menganggap bermian permainan video selama 5 ke 6 jam sehari itu adalah normal.

Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Oppa K-Pop Nyanyi Lagu Raya, Sedap Ke?

Wow! Oppa pandai nyanyi lagu raya pun dah kira okay kan? Tak Gitu!

Hiburan Wed, 26 Jun 2019
Hiburan Mon, 19 Aug 2019

Kes kehilangan Nora mengimbau kembali kes-kes jenayah lampau

Walaupun tiada persamaan di dalam kes-kes tersebut, akan tetapi ia telah memotivasi seorang Peguambela dan Peguamcara di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, saudara Ikhwan untuk berkongsi kes-kes jenayah yang telah mendapat liputan media yang menyeluruh yang […]

OMG Mon, 18 May 2020

| Live TV