OMG By: Aisyah Badrul May 7, 2020 @ 9:00am

Supermoon Terakhir 2020, Saksikan Kemunculan Fenomena “Super Flower Moon” Hari Ini!

Berita baik untuk korang yang mungkin tengah bosan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini. Pada 7 Mei (hari ini), korang berpeluang untuk menyaksikan satu fenomena semulajadi bulan purnama gergasi yang ke empat untuk tahun ini.

Menurut kenyataan National Aeronautics and Space Administration(NASA), fenomena ini akan dapat dilihat bermula hari Selasa sehingga Jumaat, 8 Mei. Fenomena Super Flower Moon ini juga akan muncul pada 7.18 malam (waktu Malaysia). Ini merupakan waktu dimana bulan mula mendekati garisan cakerawala.

Kredit foto: Daily Express

Kenapa fenomena ini dipanggil Super Flower Moon? Untuk pengetahuan korang, nama ini diberi kerana bulan purnama gergasi ini muncul pada awal musim bunga untuk tahun 2020.

Bulan yang korang akan lihat hari ini bukan seperti bulan yang biasa kita lihat. Super Flower Moon akan muncul dengan warna kuning hingga ke jingga gelap. Tak sabarnya nak tengok mesti cantik!

Jangan lepaskan peluang untuk lihat fenomena alam pada hari ini. Super Flower Moon merupakan fenomena bulan purnama gergasi terakhir yang kita dapat lihat untuk tahun ini. 21 April 2021 nanti baru fenomena ini akan muncul semula tau.

Jadi, save the date. Sambil-sambil berbuka puasa tu boleh juga cuci mata menyaksikan keindahan alam. Jangan lupa ajak orang tersayang yang terkandas jauh tu tengok sama tau. Hiks!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 14 Mar 2019

Atasi Masalah Gusi Dengan Cara “Gumbatte” Bersama Aeril dan Wawa!

Nafas berbau, gigi rapuh, gusi berdarah dan sebagainya antara masalah utama yang sering dihadapi oleh ramai orang. Tapi, sekarang korang tak perlu lagi risau ada caranya untuk mengatasi masalah gusi iaitu melalui “Gumbatte”.

Events Fri, 30 Aug 2019
Hiburan Sat, 8 Jun 2019

Oppa K-Pop Nyanyi Lagu Raya, Sedap Ke?

Wow! Oppa pandai nyanyi lagu raya pun dah kira okay kan? Tak Gitu!

Hiburan Sat, 14 Dec 2019

Anak Nora Meninggal Dunia

Alif Johan sebelum ini pernah tersenarai antara 20 protege program realiti Mentor Milenia 2019 di TV3.

Events Tue, 27 Feb 2018

Siapakah Gadis Sosok Ayu, Bintangi Program Realiti Online Terbit Single Baharu?

Selain menjadi usahawan yang berjaya, Princess kitani juga sedang berjinak-jinak dalam dunia nyanyian dan bakal mengeluarkan satu single terbaru miliknya tidak lama lagi. Mesti best kan?

Hiburan Tue, 26 Feb 2019

Fazura Disaman, Gagal Promosi Produk?

Wah, isu yang agak serius di awal tahun 2019 buat penyanyi, Fazura kan?

Hiburan Sat, 19 Oct 2019

Kematian Sulli Buka Mata Industri KPop…

Sulli sasaran pengkritik online tanpa nama.

LIFESTYLE Thu, 22 Nov 2018

Nah, 8 Makanan Ini Bakal Bantu Korang Hilangkan Period Pain!

Tadaaaa… mungkin inilah jawapan bagi period pain anda selama ni

OMG Thu, 12 Jul 2018

Wow! Mak Cun Adventure Curi Perhatian Peminat, Catat 250,000 Muat Turun Dalam Masa Singkat

Mak Cun’s Adventure mula mencipta sejarah tersendiri apabila mendapat 100,000 muat turun dalam hanya tempoh 10 hari sahaja. Wow!

Hiburan Thu, 3 May 2018

Siapa Pemuzik Popular Hamilkan Wanita Anak Luar Nikah?

Dan, kemunculannya adalah semata-mata untuk menuntut janji pemuzik tersebut terhadap bayi yang bakal dilahirkannya itu. Menurut Sofia, pemuzik itu juga telah memutuskan hubungan dengannya sejak 18 April lalu

| Live TV