OMG By: Aisyah Badrul May 7, 2020 @ 9:00am

Supermoon Terakhir 2020, Saksikan Kemunculan Fenomena “Super Flower Moon” Hari Ini!

Berita baik untuk korang yang mungkin tengah bosan semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ketika ini. Pada 7 Mei (hari ini), korang berpeluang untuk menyaksikan satu fenomena semulajadi bulan purnama gergasi yang ke empat untuk tahun ini.

Menurut kenyataan National Aeronautics and Space Administration(NASA), fenomena ini akan dapat dilihat bermula hari Selasa sehingga Jumaat, 8 Mei. Fenomena Super Flower Moon ini juga akan muncul pada 7.18 malam (waktu Malaysia). Ini merupakan waktu dimana bulan mula mendekati garisan cakerawala.

Kredit foto: Daily Express

Kenapa fenomena ini dipanggil Super Flower Moon? Untuk pengetahuan korang, nama ini diberi kerana bulan purnama gergasi ini muncul pada awal musim bunga untuk tahun 2020.

Bulan yang korang akan lihat hari ini bukan seperti bulan yang biasa kita lihat. Super Flower Moon akan muncul dengan warna kuning hingga ke jingga gelap. Tak sabarnya nak tengok mesti cantik!

Jangan lepaskan peluang untuk lihat fenomena alam pada hari ini. Super Flower Moon merupakan fenomena bulan purnama gergasi terakhir yang kita dapat lihat untuk tahun ini. 21 April 2021 nanti baru fenomena ini akan muncul semula tau.

Jadi, save the date. Sambil-sambil berbuka puasa tu boleh juga cuci mata menyaksikan keindahan alam. Jangan lupa ajak orang tersayang yang terkandas jauh tu tengok sama tau. Hiks!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 14 Dec 2019

Anak Nora Meninggal Dunia

Alif Johan sebelum ini pernah tersenarai antara 20 protege program realiti Mentor Milenia 2019 di TV3.

Featured Fri, 10 Dec 2021
Featured Thu, 22 Sep 2022

Anna Jobling Jadi Patung Barbie, Netizen Puji Cantik!

Wahhh memang betul lah sebijik macam Barbie doll kan? 😍

Featured Thu, 8 Sep 2022

[VIDEO] Shuib Kongsi Kenangan Arwah Siti Sarah Mengidam Ketika Mengandung Buat Warganet Sebak

Allahu Akbar, kenangan indah yang takkan dilupakan! Kalau isteri mengidam, suami berusahalah sebaiknya untuk tunaikan! ❤️

Featured Thu, 18 Aug 2022

Didakwa Guna Pengaruh Bapa Mertua, Jovian Akui Terkilan

Jovian terkilan dengan sikap netizen

Featured Mon, 19 Sep 2022
Featured Mon, 19 Sep 2022

| Live TV