Sihat By: tex_admin September 28, 2019 @ 2:21pm

‘Pearl’ dan ‘boba’ menjadi keras, adakah bahan ini selamat untuk diminum?

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

Teh bubble adalah antara minuman yang menjadi kegemaran masyarakat Malaysia sejak akhir-akhir ini. Kegilaan terhadap teh berisi biji-biji lembut seperti jeli ini juga khabarnya berlaku di seluruh dunia.

Berikutan daripada fenomenan berkenaan, terdapat pelbagai jenama dan kedai tumbuh seperti cendawan selepas hujan bagi memenuhi kehendak umum terhadap minuman yang berasal dari Taiwan itu.

Di samping itu, terdapat juga pelbagai inovasi dilakukan terhadap pembuatan dan perisa yang digunakan oleh penjual minuman ini bagi membolehkan jenama mereka terkenal dalam kalangan pencinta teh bubble.

Terdapat tiga bahan utama yang biasa digunakan dalam pembuatan minuman ini iaitu teh, susu dan juga bebola kecil yang  dikenali sebagai boba ataupun pearl, namun begitu, minuman ini turut tidak boleh lari daripada kontroversi.

Topik mengenai impak kesihatan yang disebabkan oleh minuman ini serta status kehalalannya sentiasa menjadi bahan perbincangan dan pedebatan dalam kalangan masyarakat.

Baru-baru ini, seorang pemilik akaun twitter berkongsi satu video yang memaparkan keadaan bebola boba yang berubah menjadi keras setelah ditinggalkan semalaman di atas permukaan tar konkrit.

Di dalam video tersebut, pelakunya telah menunjukkan keadaan bebola boba yang telah berubah menjadi sangat keras sehinggakan ianya sukar untuk dicabut dan dibersihkan daripada permukaan tar konrit itu.

Pelaku dalam video berkenaan turut menunjukkan bagaimana bebola jeli yang keras itu menghasilkan bunyi seperti batu apabila dibaling ke permukaan tar.

Berikutan kejadian itu, pemilik video telah menimbulkan persoalan berkenaan dengan tahap keselamatan bebola tersebut untuk diminum oleh orang ramai.

Berdasarkan tweet berkenaan, satu akaun twitter dengan nama @ChemEngMy tampil memberikan penjelasan berkenaan dengan fenomena pengerasan bebola boba dan kaitannya dengan kesihatan.

Menurut ciapan berkenaan, pengecutan dan pengerasan bebola boba seperti di dalam video itu merupakan proses semula jadi yang berlaku akibat daripada pendedahan pada suhu yang panas.

Minuman teh bubble perlu diambil dalam kadar yang sederhana bagi mengelakkan peminumnnya daripada penyakit seperti pneumonia dan diabetes. Foto: popbubbleteabar.com

@ChemEngMy turut menegaskan yang bebola boba tidak akan mengeras di dalam perut seseorang seperti yang ditunjukkan dalam video berkenaan. 

“Tahap suhu pada jalan konkrit yang terdedah dengan terik matahari (seperti yang ditunjukkan dalam video berkenaan) memang jauh bezanya dengan perut kita.

“Kalau tanya saya selamat ke tidak makan boba pearl itu, perut manusia memang dicipta untuk mencerna kanji (bebola boba) dan gula yang masuk ke dalam perut kita.

Dalam balasan ciapan yang sama, @ChemEngMy turut menasihati pengguna agar mengambil minuman teh boba dan pearl dalam kadar yang sederhana bagi menghindarkan diri daripada masalah kesihatan yang tidak diingini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 7 Jan 2019

宫崎骏迷有福了!吉卜力工作室2022开设新主题公园

宫崎骏迷有福了 !吉卜力工作室决定在长久手市的爱与地球博纪念公园内,开设新的主题公园。

Trending Fri, 7 Aug 2020
Trending Thu, 10 Dec 2020
Featured Tue, 6 Mar 2018

Ibarat Jatuh Ditimpa Tangga, Neelofa Tak Habis-Habis Dikecam Dan Difitnah. Apa Lagi Yang Tak Kena?

Tidak habis-habis dikecam netizen, terbaru, timbul pula khabar angin mengatakan nama bekas pengacara Nona ini digugurkan sebagai Ikon Wanita Negara.

Trending Tue, 23 Jan 2018

超准塔罗能量解读 网友「太不可思议」

2018年是一个新的开始,你已做好新一年的计划,承接这股全新的力量了吗?如果你了解自己今年的优势力量,那将有助展开这趟年度灵魂之旅。闭上眼睛想象下,一年后回顾2018,看见自己丰富多元的展现,嘴角会不自禁上扬。

Trending Tue, 6 Feb 2018

7 Tip Sarapan Sihat dan Mudah

Sarapan merupakan hidangan terpenting dalam diet harian. Itu fakta yang mungkin entah ke berapa ratus kali atau ribu kali yang anda telah dengar. Persoalannya mengapa sarapan sangat penting?

Trending Mon, 5 Mar 2018

‘Tak Ada Masalah Terima Cinta Baru. Tapi, Kalau Boleh..’ – Hafiz Hamidun

Empat bulan sudah bergelar duda, kini Hafiz Hamidun akui bukan mudah untuk melalui proses kehidupan seharian. Lumrah bagi semua orang, perasaan sunyi pasti ada lagi-lagi apabila melihat orang lain sudah berkahwin dan hidup bahagia.

Trending Mon, 17 Feb 2020
Trending Wed, 8 Apr 2020

“Ianya Simbol Kesucian Dan Ketulusan Hati Para Frontliner” Gaun PPE Jovian Mandagie Tampak Mewah

Syabas dan Terima Kasih buat Datuk Jovian Mandagie dan pasukannya!

| Live TV