Trending By: Padin February 19, 2021 @ 7:03pm

Pelajar Gemarkan Konsep DidikTV Kerana Pendekatan Silibus Pelajaran Yang Lebih Menarik

Baru sahaja dilancarkan pada 17 Februari yang lalu Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, DidikTV telah menerima pelbagai maklum balas yang baik dan menjadi buah mulut dalam kalangan ibu bapa, guru dan pelajar.

Masakan tidak, dengan kewujudan DidikTV, proses pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) menjadi lebih mudah serta berkesan dengan bantuan guru-guru berpengalaman dan konsep yang ditampilkan juga lebih moden serta mudah difahami.

Infografik dan animasi yang menarik digunakan dan ia menjadikan pelajar lebih tertarik untuk menonton slot pendidikan yang diminati mereka.

Dua orang pelajar ditanyakan mengenai respons mereka terhadap DidikTV dan ini adalah maklum balas mereka:

Intan Syuhada Hashim, pelajar tingkatan 5, SMK Tengku Menteri

“Mengikuti pelajaran melalui DidikTV adalah satu pengalaman berbeza jika dibandingkan belajar secara dalam talian kerana kadang-kadang, saya menghadapi masalah liputan internet yang terhad.

“Belajar dengan DidikTV lebih mudah dan jelas. Saya suka belajar secara dalam talian, tetapi kadang-kadang video jadi sekat-sekat dan kita terlepas apa yang guru sampaikan.

“Beza dengan DidikTV ni sebab DidikTV ni semua borang boleh tengok. Kualiti visual dan video pun terbaik. Jadi, membantu sangat untuk bagi gambaran lebih jelas mengenai sesuatu silibus,” tambahnya yang menggemari slot Kimia Kertas 3 oleh Cikgu Thung Su Ling kerana info yang disampaikan jelas dan mudah difahami.

Nur Khairina Baharom, pelajar tahun 6, SK Telok Gadong

“Slot pendidikan bagi pelajar sekolah rendah masih terhad tetapi banyak dokumentari menarik yang boleh disaksikan melalui DidikTV.

“Saya suka menonton DidikTV sebab skrin TV rumah saya lebih besar. Tak perlu dah tengok telefon bimbit dengan kerap.

“Sekarang, buka sahaja TV, saya dah boleh tonton pelbagai dokumentari menarik dan mengikuti slot pendidikan yang saya suka.

“Baru-baru ini saya mengikuti slot sains Tahun 6, Buruj dan saya sangat suka sebab video dan gambar yang dikongsikan menarik,” katanya.

Jangan lupa untuk sertai peraduan Tonton, Rakam & Kongsi bersama DidikTV!

Ha! Dah kebetulan anda belajar dengan DidikTV, jangan lupa untuk kongsikan detik pertama korang bersama DidikTV untuk memenangi 50 peranti istimewa.

Pastikan anda tune-in ke saluran DidikTV di ntv7 untuk mengikuti slot pelajaran yang ada.

Bagi yang nak mengimbas semula apa yang disiarkan di TV, anda boleh terus ke saluran YouTube mereka di YouTube Channel ntv7MALAYSIA Official.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 23 Oct 2020
Featured Thu, 19 Aug 2021

#JusticeForBella, Pengasas Rumah Bonda Bakal Didakwa Di Mahkamah

Isu penderaan seorang kanak-kanak perempuan Sindrom Down, Bella yang tular di media sosial dipercayai didera di sebuah pusat kebajikan dikenali Rumah Bonda masih belum menemui titik penamat. Terbaru, suspek utama kes penderaan Bella yang juga […]

Trending Wed, 15 May 2019

Farid Kamil Dipenjara Sembilan Bulan

Mahkamah Majistret menjatuhkan hukuman penjara sembilan bulan ke atas pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil Zahari selepas didapati bersalah mengguna dadah jenis ganja Tetra Hydrocannibol (THC), tahun lalu. Hukuman itu dijatuhkan Majistret Nor Ariffin Hisham selepas […]

Trending Sat, 9 Jun 2018

Jemaah Eropah Maut Terjun Depan Kaabah

Rakaman kamera litar tertutup mendedahkan, lelaki tersebut terjun dari tingkat atas dan maut di tempat kejadian.

Trending Tue, 19 Mar 2019

Amaran Cuaca di Kawasan Rompin, Banting Meningkat Ke Paras Tidak Sihat

Buat korang di luar sana! Jangan lupa banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar.

Trending Mon, 7 Sep 2020
Hiburan Sat, 28 Aug 2021

Ejen Ali Misi: Juang Menang Di ContentAsia Awards 2021

Filem pendek Ejen Ali Misi: Juang hasil kolaborasi Primeworks Studios dan WAU Animation berjaya meraih trofi kategori Best 3D Animated Kids TV Programme di ContentAsia Awards 2021. ContentAsia Awards merupakan sebuah majlis anugerah yang mengiktiraf […]

| Live TV