Trending By: Attiqah Mohd November 18, 2020 @ 3:57pm

Pemberian Elaun Khas Covid-19 Secara Bersasar

Pemberian elaun khas Covid-19 kepada petugas kesihatan diberikan secara bersasar dan tidak membabitkan keseluruhan 252,765 pegawai lantikan secara tetap dan lebih 40,000 pegawai lantikan kontrak yang sedang berkhidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Bukan semua Petugas KKM Urus Covid-19 

Ketua Setiausaha KKM, Datuk Seri Dr Chen Chaw Min, berkata ini kerana bukan semua pegawai dan anggota kesihatan perlu diarah untuk melaksanakan skop tugas berkaitan dengan wabak Covid-19.

Arahan ini juga tidak bersifat berterusan kerana mana-mana pegawai yang tidak lagi melaksanakan skop tugas berkaitan dengan Covid-19 atau diarah bertukar ke penempatan lain, mereka tidak lagi layak untuk menerima bayaran elaun khas ini.

“Malah, pegawai dan anggota kesihatan yang sebelum ini tidak dibayar elaun khas berkenaan, mereka akan layak menerima bayaran elaun khas ini sekiranya diarah untuk melakukan skop tugas berkaitan dengan Covid-19 oleh Ketua Jabatan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Selain itu,  menerusi pembentangan bajet 2021 kerajaan mencadangkan supaya bayaran bantuan khas sebanyak RM600 diberi kepada semua pegawai Gred 56 dan ke bawah bagi menghargai sumbangan dan komitmen pegawai awam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 15 Sep 2020
Featured Fri, 16 Apr 2021

“Kurang Ajar!” -Ashraf Muslim Luah Rasa Kecewa Iklan Judi Hari Raya Persenda Agama Islam

Baru baru ini tular sebuah video yang menggunakan lagu raya untuk mempromosikan aktiviti perjudian. Perkara tersebut telah menimbulkan kemarahan orang ramai kerana dilihat mempersendakan ajaran agama Islam. Salah screenshot tadi. Ni iklan Raya dari company […]

Trending Tue, 1 Oct 2019

Ganjaran RM30,000 Untuk Buru Pembunuh Gajah Yang Mati Ditembak

Gajah ini sengaja dibunuh, kesiannya. Jom sama-sama cari pembunuh

Featured Thu, 9 May 2019
Trending Tue, 12 Dec 2017

Warga Emas Dakwa Dihalau 7 Anak Bagaikan Anjing Kurap

Warga Emas Dakwa Dihalau 7 Anak Bagaikan Anjing Kurap Selepas Serahkan Hartanya Bernilai RM 4 Juta

Featured Mon, 21 Jun 2021

Wujudkan i-Sinar Plus Untuk Bantu Rakyat

Berikutan masalah ekonomi yang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam keadaan pandemik, kerajaan disarankan mewujudkan  i-Sinar Plus bagi membantu rakyat Menurut Datuk Azhari Shaari, perkara itu perlu susulan ramai  warga  Shah Alam yang memberitahu mereka tiada […]

Trending Thu, 28 Jun 2018

3 Teknik Pembedahan Miss V Yang Sudah Lama Wujud Tapi Kini Mendapat Demand Tinggi

Terdapat 3 jenis embedahan miss v yang mana salah satunya berupaya mengembalikan kedaraan wanita.

Featured Mon, 4 Oct 2021

| Live TV