Trending By: SGMS Enal January 2, 2020 @ 12:27pm

Penduduk Hong Kong Sambut 2020 Dengan Tunjuk Perasaan Besar-Besaran

Lebih sejuta penduduk Hong Kong turun ke jalanan pada Hari Tahun Baharu, sekali gus menyaksikan kekacauan yang berlaku selama lapan bulan sebelum ini akan berlanjutan sehingga memasuki tahun 2020, lapor agensi berita Turki Anadolu.

Satu perhimpunan besar-besaran diadakan di Victoria Park, menurut pertubuhan bukan berasaskan keuntungan tempatan Barisan Hak Asasi Manusia Sicil (CHRF).

Penunjuk perasaan menyekat penghadang di seluruh bandar raya itu selepas polis memberkas 10 individu dalam usaha mereka membendung demonstrasi tersebut.

Tunjuk perasaan di Hong Kong — sebuah wilayah autonomi di bawah China sejak 1997 — telah dicetuskan oleh langkah kerajaan menghalalkan ekstradisi ke tanah besar China. Rang undang-undang itu kemudian ditarik balik.

Bagaimanapun, tunjuk perasaan terus memuncak dan mencetuskan desakan agar siasatan berhubung dakwaan keganasan polis dilakukan, aktivis yang ditahan dibebaskan dan istilah rasmi “rusuhan” yang digunakan bagi demonstrasi yang sedang berlangsung itu ditarik balik.

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 7 Apr 2021

Tak Mungkin Mendua Menjadi Taruhan Terbaru Fadh Majid

Penyanyi Fadh Majid melancarkan single keduanya, Tak Mungkin Mendua yang mendpat sentuhan Ajai selaku komposer dan Fedtri Yahya selaku penulis lirik. Single kedua Fadh menyusul sesudah setahun single pertamanya, Bukan Takdirku dilancarkan. Dilahirkan dengan nama […]

Trending Wed, 9 May 2018

#PRU14 : Al-Fatihah, Meninggal Dunia Sewaktu Mengundi

Temu ajal sewaktu beratur untuk mengundi . Salam Takziah buat kami

Trending Tue, 19 Mar 2019

牛奶可乐一夜爆红!网友吵翻了,你敢喝吗?

最近,推特上有人又发起了一项挑战——牛奶+可乐,你会喝吗?

Trending Fri, 23 Mar 2018

Wow! Wanita Ini Mengaku Cintakan Trump

Wanita itu juga tidak menolak kemungkinan hubungan itu akan berakhir dengan perkahwinan. Namun, Rumah Putih sebelum ini menafikan Trump memiliki sebarang hubungan dengan McDougal. Macam mana ni?

Trending Sat, 23 Jun 2018

Gaji Kena Potong Akibat ‘Kejar’ Bento

Kami kesal perkara ini berlaku di jabatan ini. Ia tidak boleh diterima dan kami memohon maaf…

Trending Thu, 30 Jul 2020

Degil ! Lagi 12 Individu Didenda RM1,000 Langgar SOP

Jadi jangan degil dan malas patuh SOP!

Trending Thu, 5 Jul 2018

Degupan Itu Akhirnya Terhenti Dan Hilang Dari Pandangan – Amy Search

Amy menerusi Instagram pada malam Rabu memaklumkan mengenai berita keguguran isterinya selain meluahkan rasa sedih kehilangan bayi yang bakal dilahirkan.

Trending Sun, 24 Oct 2021

Mamat Khalid Meninggal Dunia

Pengarah terkenal, Mamat Khalid, 58, menghembuskan nafas terakhir sebentar tadi. Mamat atau nama penuhnya, Mohamad Mohd Khalid meninggal dunia di Hospital Slim River, Perak. Memetik laporan Utusan, khabar duka itu disahkan Setiausaha Agung Persatuan Seniman, […]

Trending Thu, 21 Dec 2017

《屿你同在》赈灾活动 善款总额突破10万零吉

大马创作才子伍家辉和歌手Victor 李俊颉早前因家乡槟城水灾而发起的『屿你同在』赈灾活动,在短短的一个月内所筹获的善款突破10万零吉!

| Live TV