Trending By: Aisyah Badrul March 19, 2020 @ 8:48pm

Penumpang Bas JB Ke Kuantan Disyaki Positif Covid-19

EKORAN penularan wabak covid-19 yang semakin membimbangkan waktu ini, pihak kerajaan telah mengambil beberapa langkah inisiatif bagi membendungnya termasuklah menkuarantinkan diri di rumah. Arahan Kawalan Pergerakan telah dikeluarkan oleh perdana menteri Malaysia berkuatkuasa sejak 18 Mac lalu namun masih ada segelintir rakyat Malaysia yang masih tegar untuk keluar seperti biasa. 

Baru-baru ini, Pejabat Kesihatatan Kuantan telah mengeluarkan arahan supaya penumpang-penumpang sebuah bas ekspres Plusliner di Johor Bahru menghala ke Kuantan melakukan pemeriksaan saringan Covid-19. Hal ini kerana terdapat seorang penumpang bas  itu sudah menjalani ujian saringan Covid-19 dan perlu dikuarantin di rumah. Menurut sumber, pesakit itu telah menjalankan ujian saringan covid-19 di Johor Bahru tetapi dia tidak mengambil inisiatif untuk mengkuarantin dirinya selepas melakukan ujian saringan tersebut. 

Sebelum  keputusan ujian saringan itu dikeluarkan, lelaki  itu telah bertindak  menaiki bas dari Johor Bahru menuju ke Kuatan pada 16 Mac lalu. 

Menurut Pejabat Kesihatan Kuantan, lelaki itu menaiki bas ekpres Plusliner bernombor pendaftaran VDJ 2367 dari Larkin Sentral, Johor Bahru menuju ke Terminal Bas Kuantan pada jam 7.45 malam sebelum perintah kawalan pergerakan berkuatkuasa bermula semalam (18 Mac)

Facebook Promosi PKD Kuantan dalam hantarannya menjelaskan, kesemua penumpang bas berkenaan sudah berhubung dengan pihaknya untuk tindakan lanjut..

Selepas arahan Kawalan Pergerakan dikeluarkan oleh perdana menteri, berpuluh rakyat Malaysia telah bertindak untuk keluar pulang ke kampung walaupun pihak berkuasa telah mengeluarkan arahan supaya tidak keluar rumah pada waktu ini. Jika rakyat Malaysia masih berdegil, kemungkinan besar penularan wabak covid-19  semakin meninggi dan bilangan kes akan semakin bertambah. 

Jadi, duduk rumah diam-diam ya. 

 

Sumber: harianmetro

Kredit foto: asia.nikkei.com

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 13 Sep 2019

This American Company is Willing to Pay You $1000 Just For Drinking Coffee for a Month

Caffeine addicts and coffee churches, this might be your time!

Trending Sun, 8 Nov 2020
Trending Tue, 18 Aug 2020

MySalam Perlindungan B40 : Pampasan Bernilai Hingga RM 31.76 Juta

Perlindungan kesihatan takaful PERCUMA gaisssss, Semoga bermanfaat!

Trending Tue, 3 Jul 2018

A Better Strategy to Reducing Single-Use Plastics

It’s high time we stop using disposable plastics which harm the environment so terribly.

Trending Mon, 13 Aug 2018

女探险修道院!照片惊见「他」站窗边

农历7月鬼门开,不只在东方,连西方的「阿飘」也出来放风?

Trending Mon, 10 Jun 2019

‘Nak ‘Flirt’ Kena Ada Strategi’- Lelaki Ini Kongsi Tips Cari Calon Isteri Di Facebook

Moral of the story, jangan malu sangat nak mengorat tu kalau dah suka…

Trending Fri, 3 Aug 2018

云南16岁少女「天生3鼻孔」16年来只能靠嘴巴呼吸

呼吸,是每一分每一秒都在做的寻常动作,但对中国云南一位少女来说,她竟在16岁时,才靠鼻腔吸到第一口氧气。

Trending Wed, 24 Jun 2020

| Live TV