Trending By: Aisyah Badrul March 19, 2020 @ 8:48pm

Penumpang Bas JB Ke Kuantan Disyaki Positif Covid-19

EKORAN penularan wabak covid-19 yang semakin membimbangkan waktu ini, pihak kerajaan telah mengambil beberapa langkah inisiatif bagi membendungnya termasuklah menkuarantinkan diri di rumah. Arahan Kawalan Pergerakan telah dikeluarkan oleh perdana menteri Malaysia berkuatkuasa sejak 18 Mac lalu namun masih ada segelintir rakyat Malaysia yang masih tegar untuk keluar seperti biasa. 

Baru-baru ini, Pejabat Kesihatatan Kuantan telah mengeluarkan arahan supaya penumpang-penumpang sebuah bas ekspres Plusliner di Johor Bahru menghala ke Kuantan melakukan pemeriksaan saringan Covid-19. Hal ini kerana terdapat seorang penumpang bas  itu sudah menjalani ujian saringan Covid-19 dan perlu dikuarantin di rumah. Menurut sumber, pesakit itu telah menjalankan ujian saringan covid-19 di Johor Bahru tetapi dia tidak mengambil inisiatif untuk mengkuarantin dirinya selepas melakukan ujian saringan tersebut. 

Sebelum  keputusan ujian saringan itu dikeluarkan, lelaki  itu telah bertindak  menaiki bas dari Johor Bahru menuju ke Kuatan pada 16 Mac lalu. 

Menurut Pejabat Kesihatan Kuantan, lelaki itu menaiki bas ekpres Plusliner bernombor pendaftaran VDJ 2367 dari Larkin Sentral, Johor Bahru menuju ke Terminal Bas Kuantan pada jam 7.45 malam sebelum perintah kawalan pergerakan berkuatkuasa bermula semalam (18 Mac)

Facebook Promosi PKD Kuantan dalam hantarannya menjelaskan, kesemua penumpang bas berkenaan sudah berhubung dengan pihaknya untuk tindakan lanjut..

Selepas arahan Kawalan Pergerakan dikeluarkan oleh perdana menteri, berpuluh rakyat Malaysia telah bertindak untuk keluar pulang ke kampung walaupun pihak berkuasa telah mengeluarkan arahan supaya tidak keluar rumah pada waktu ini. Jika rakyat Malaysia masih berdegil, kemungkinan besar penularan wabak covid-19  semakin meninggi dan bilangan kes akan semakin bertambah. 

Jadi, duduk rumah diam-diam ya. 

 

Sumber: harianmetro

Kredit foto: asia.nikkei.com

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 16 Jun 2021

Bacaan Yasin Serentak Di TV3 Pecah Rekod, Raih 1.3 Juta Penonton

Siaran program bual bicara, Tanyalah Ustaz yang disiarkan pada 1 Jun lalu di TV3 berjaya meraih 1.3 juta penonton, siaran itu membawakan bacaan Yasin serentak bagi mendoakan kesejahteraan rakyat berdepan penularan pandemik COVID-19. Segmen yang […]

Trending Tue, 3 Aug 2021
Trending Sat, 24 Nov 2018

Allahuakbar…Anak Yatim, Asnaf Hilang Tempat Tinggal Selepas Rumah Ini Dijilat Api

Seramai 13 penghuni yang berada di lokasi sudah menyelamatkan diri ketika pasukan bomba tiba dan api berjaya dikawal jam 1.46 tengah hari.

Trending Wed, 28 Jul 2021
Trending Tue, 25 Aug 2020

Lima Lagi Murid Sekolah Rendah Dikesan Positif Covid-19

Semoga penularan kes ini semakin berkurangan

Trending Fri, 18 Sep 2020
Featured Wed, 24 Feb 2021

2.54 Juta Rakyat Terima Bayaran Fasa Pertama BPR Mulai Hari Ini

Alhamdulillah buat mereka yang dapat BPR!

Trending Mon, 6 Jan 2020

The Reasons Why Mangala Spa Is The Ultimate Detox And Beauty Retreat For You!

Pamper yourself at the first ever ecological spa!

| Live TV