Trending By: SGMS Enal January 25, 2018 @ 2:11am

Perangkap Lipas Tak sampai 10 Ringgit Pon, Tetapi …

Lipas, salah satu binatang yang menggelikan. Buat la bermacam cara sekalipun, pasti lipas akan muncul di sesetengah bahagian di rumah terutama di bahagian dapur, atau ruang tamu. Lebih merimaskan kalau kita jumpa lipas dalam kereta. Mesti stress. Nak tangkap semua lipas dalam kereta pun susah sebab lipas ini sentiasa berkeliaran.

 
Jangan runsing, sebenarnya ada cara yang mudah untuk hilangkan semua lipas dalam kereta anda. Tak perlu susah susah buat perangkap lipas DIY. Rujuk je tips yang dikongsikan oleh Faris Addenan melalui laman facebook beliau. Beli perangkap lipas di pasaraya dengan kos tak sampai RM 10, balik dah boleh terus guna. Paling penting cara ini lebih kemas dan praktikal.

Jom kita baca perkongsian beliau di bawah. Selamat mencuba.

Kereta kami yang baru mencecah usia 10 tahun kini terpaksa dikongsi dengan rakan sekereta yang semakin banyak, iaitu LIPAS!! Bukan jenis lipas yang besar, tetapi spesis lipas yang kecil-kecil comel lote. Gitu.

Dulu tak ada sebab tak ada makanan bersepah. Kini setelah ada 2 anak kecil yang pandai makan biskut, roti, jajan dan aiskrim. Populasi lipas telah bercambah dengan mendadak.

Biasanya mereka keluar bersiar-siar dan berpiknik pada waktu malam. Mungkin kerana udara yang lebih nyaman dan sejuk.

Bila tiba waktu malam, lipas-lipas berkeliaran dan adakalanya ketika hendak masuk ke dalam kereta, kelihatan mereka sedang beristirehat pada baby chair. Melampau dah ni.

Saya bertanya masalah ini kepada sahabat saya Shafiq Rahman yang telah berjaya mengatasi masalah ini. Dia cadangkan beli perangkap lipas jenama Family di pasaraya. Dia telah cuba produk ini. Berkesan katanya.

Di Pasaraya Giant Sungai Chua Kajang, harganya RM7.89 satu kotak. Dalam tu ada 5 perangkap. Ikut saja arahan pemasangan. Memang simple dan mudah.

Tinggalkan pada waktu malam di dalam kereta. Di atas sofa, di bawah sofa, di bahagian belakang kereta dan sebagainya. Tunggu esok pagi…….

 

Hasilnya, memang menakjubkan. Atuk, nenek, pakcik, makcik, sepupu sepapat, adik beradik lipas semua terperangkap pada kertas melekit tersebut.

 

Perangkap tersebut kita boleh guna semula pada esok malam. Tapi hasilnya kurang sedikit sebab ‘panadol’ lipas dah kurang bau.

Saya ada terbaca perangkap lipas DIY guna minyak masak terpakai + butter + susu pekat. Boleh juga. Lebih jimat kot. Tetapi agak messy bagi saya. Cara ini lebih kemas dan bersih. Lepas guna, esok pagi terus buang dalam tong sampah.

Alhamdulillah populasi lipas berjaya dikawal. Nak bunuh semua ada yang cadangkan spray je Ridsect dalam semua lubang-lubang yang ada. Tetapi 3-4 hari kereta berbau Ridsect.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 20 Dec 2020
Trending Tue, 20 Aug 2019
Trending Sun, 30 May 2021

PU Riz Dedah Susah Senang Jaga Neelofa

Pendakwah selebriti, Haris Ismail atau PU Riz mendedahkan ada waktu sukar dan senang menjaga isterinya, selebriti dan usahawan popular Neelofa. Menurut Haris, memandangkan Neelofa sudah lama menceburkan diri dalam bidang perniagaan dan menjadi ‘boss’ untuk […]

Trending Tue, 19 Dec 2017

Kongsi Resepi Rahsia Tom Yam Ala Thai Milik Arwah Neneknya

Resepi Rahsia Tom Yam Ala Thai . katanya resepi ini milik arwah neneknya gerenti sedap dan pasti nak tambah lagi .. Apa yang menariknya.. jom kita lihat resepi dan cara masaknya.. Kalau dah cuba nanti […]

Trending Thu, 17 May 2018

12 English Quotes We’ve Been Getting Wrong All This Time

Avoid failing your English exams by learning the real ones.

Trending Wed, 11 Jul 2018

Tak Tahan Asyik Disindir, Lelaki Ini Tikam Rakan Sekerja!

Dalam masa sama, suspek dilaporkan mempunyai rekod dan menjalani rawatan akibat masalah tekanan di Hospital Banting.

Trending Fri, 20 Apr 2018

Bawang Punya Pasal, Lelaki Dipenjara Tiga Hari

Majistret Mohd Firdaus Saleh menjatuhkan hukuman itu terhadap Rahaman Sukuler, 28, yang juga warganegara India selepas mengaku bersalah sejurus pertuduhan dibacakan terhadapnya.

Trending Wed, 19 Dec 2018

Burung Kakak Tua ‘Nakal’, Pesan Makanan

Burung Kakak Tua ‘Nakal’, Pesan Makanan Melalui Peranti Alexa Semasa Tuannya Keluar Rumah

Trending Wed, 21 Apr 2021

83 Kluster Dikesan Libatkan Sektor Pendidikan – KKM

Ibu bapa, guru dan pelajar patuh SOP okay!

| Live TV