Trending By: SGMS Enal January 25, 2018 @ 2:11am

Perangkap Lipas Tak sampai 10 Ringgit Pon, Tetapi …

Lipas, salah satu binatang yang menggelikan. Buat la bermacam cara sekalipun, pasti lipas akan muncul di sesetengah bahagian di rumah terutama di bahagian dapur, atau ruang tamu. Lebih merimaskan kalau kita jumpa lipas dalam kereta. Mesti stress. Nak tangkap semua lipas dalam kereta pun susah sebab lipas ini sentiasa berkeliaran.

 
Jangan runsing, sebenarnya ada cara yang mudah untuk hilangkan semua lipas dalam kereta anda. Tak perlu susah susah buat perangkap lipas DIY. Rujuk je tips yang dikongsikan oleh Faris Addenan melalui laman facebook beliau. Beli perangkap lipas di pasaraya dengan kos tak sampai RM 10, balik dah boleh terus guna. Paling penting cara ini lebih kemas dan praktikal.

Jom kita baca perkongsian beliau di bawah. Selamat mencuba.

Kereta kami yang baru mencecah usia 10 tahun kini terpaksa dikongsi dengan rakan sekereta yang semakin banyak, iaitu LIPAS!! Bukan jenis lipas yang besar, tetapi spesis lipas yang kecil-kecil comel lote. Gitu.

Dulu tak ada sebab tak ada makanan bersepah. Kini setelah ada 2 anak kecil yang pandai makan biskut, roti, jajan dan aiskrim. Populasi lipas telah bercambah dengan mendadak.

Biasanya mereka keluar bersiar-siar dan berpiknik pada waktu malam. Mungkin kerana udara yang lebih nyaman dan sejuk.

Bila tiba waktu malam, lipas-lipas berkeliaran dan adakalanya ketika hendak masuk ke dalam kereta, kelihatan mereka sedang beristirehat pada baby chair. Melampau dah ni.

Saya bertanya masalah ini kepada sahabat saya Shafiq Rahman yang telah berjaya mengatasi masalah ini. Dia cadangkan beli perangkap lipas jenama Family di pasaraya. Dia telah cuba produk ini. Berkesan katanya.

Di Pasaraya Giant Sungai Chua Kajang, harganya RM7.89 satu kotak. Dalam tu ada 5 perangkap. Ikut saja arahan pemasangan. Memang simple dan mudah.

Tinggalkan pada waktu malam di dalam kereta. Di atas sofa, di bawah sofa, di bahagian belakang kereta dan sebagainya. Tunggu esok pagi…….

 

Hasilnya, memang menakjubkan. Atuk, nenek, pakcik, makcik, sepupu sepapat, adik beradik lipas semua terperangkap pada kertas melekit tersebut.

 

Perangkap tersebut kita boleh guna semula pada esok malam. Tapi hasilnya kurang sedikit sebab ‘panadol’ lipas dah kurang bau.

Saya ada terbaca perangkap lipas DIY guna minyak masak terpakai + butter + susu pekat. Boleh juga. Lebih jimat kot. Tetapi agak messy bagi saya. Cara ini lebih kemas dan bersih. Lepas guna, esok pagi terus buang dalam tong sampah.

Alhamdulillah populasi lipas berjaya dikawal. Nak bunuh semua ada yang cadangkan spray je Ridsect dalam semua lubang-lubang yang ada. Tetapi 3-4 hari kereta berbau Ridsect.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 22 Sep 2018

Caj Sirap Sampai RM18, KPDNKK Serbu Restoran Asam Pedas

Baru-baru ini tular apabila seorang pengguna Twitter menyebarkan gambar beserta resit air sirap yang dikenakan caj sebanyak RM18 untuk satu jag di sebuah premis makanan di Melaka Tengah.  Susulan kes ini, Kementerian Perdangan Dalam Negeri […]

Trending Sat, 18 Jul 2020
Trending Sun, 19 May 2019

菲总统发表演讲被蟑螂「附体」了!

菲律宾总统罗德里戈·杜特尔特(Rodrigo Duterte)日前在一场竞选集会上发表演讲时,发生一个有意思的小插曲……

Trending Wed, 15 Jul 2020

Denda RM 150,000 & Penjara 20 Tahun Untuk Pemandu Mabuk Bakal Dilaksanakan?

Denda sehingga RM150,000 dan penjara sehingga 20 tahun bakal dikenakan kepada pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 diluluskan di Parlimen. Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang juga Menteri […]

Trending Tue, 3 Jul 2018

Bapa Jual Kereta Tampung Kos Dialisis Anak

Menurut bapa kepada enam anak itu, dia kemudian berpakat dengan isterinya, Rubiah Samad, 67, untuk menjual kereta miliknya untuk menampung kos pemasangan tapak dialisis anaknya itu.

Trending Thu, 27 Feb 2020

“Dah Memang LGBT Haram, Haram Tetap Haram”- Netizen Pertikai Lagu Akhir Zaman Bunkface

Tidak kurang daripada 24 jam lagu terbaru daripada kumpulan Indie, Bunkface iaitu Akhir Zaman dikeluarkan, single tersebut kini trending dan hangat diperkatakan di laman sosial. Lagu yang berjudul Akhir Zaman itu kini menjadi topik bualan […]

Trending Thu, 1 Aug 2019
Trending Thu, 30 Nov 2017

当爸爸单独带小孩才会发生的超爆笑状况!

妈妈总有忙碌或想休息的时候,所以会将照顾小孩任务交给爸爸带,只是妈妈不知道每个男人心里都住着一个小男孩。

Trending Sat, 10 Feb 2018

AJL32: PENTAS AJL BERHANTU????

Pentas AJL berhantu??? Alamak! macam mana tu?

| Live TV