Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin April 16, 2021 @ 1:47pm

Perlu Dapatkan Surat Kebenaran Pergerakan Baharu Jika Ingin Rentas Negeri

Bagi individu yang ingin melakukan pergerakan rentas negeri, mereka dinasihatkan untuk mendapatkan surat kebenaran pergerakan baharu susulan isu pemalsuan surat pergerakan merentas negeri sebelum ini.

Selain itu, ianya susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) membabitkan tujuh daerah di Kelantan yang diumumkan pada Rabu.

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, individu yang masih menggunakan surat kebenaran untuk pergerakan sebelum ini, pihaknya bimbang akan berlaku salah guna atau pemalsuan dokumen.

“Jika surat itu masih sah, kita nasihatkan agar mereka mendapatkan yang baharu kerana selain sudah lusuh, ia juga berbentuk salinan dan bukannya asal, kita khuatir akan ada yang mengambil kesempatan”

Beliau juga memaklumkan mana-mana individu yang gagal untuk mendapatkan surat kebenaran pergerakan baharu, pihak polis tidak teragak-agak untuk mengenakan tindakan kompaun kepada individu terbabit.

Malah, sekatan sempena PKP kali ini akan diperketatkan selaras dengan saranan pengurusan tertinggi yang hanya membenarkan kes tertentu sahaja dibenarkan membuat pergerakan rentas daerah atau negeri.

Terdahulu, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Kota Bharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Bachok, Machang, Tumpat dan Tanah Merah adalah antara kawasan yang dikenakan PKP.

 

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 9 Sep 2018

Video Kononnya Kanak-Kanak Ditinggalkan Dalam Kereta

Pengguna Facebook telah memuat naik video menjumpai sebuah kereta model Alza dengan dua orang kanak-kanak didalamnya yang masing-masing tidak berbaju.  Individu tersebut mendakwa kanak-kanak tersebut telah ditinggalkan orang tuanya di kawasan perindustrian di Lembah Klang. […]

Trending Mon, 3 Feb 2020

Netizen Dedah Kisah Sebenar Disebalik Mayat Lelaki Yang Ditemui Di Sebuah Rumah Bersama Sekeping Nota ‘Misteri’

Rupanya ada ‘kisah seram’di sebalik penemuan mayat lelaki di Tg Karang ni..

Trending Fri, 25 Sep 2020

Hanya Tiga Jam Masa Diberikan Untuk Jemaah Tunai Umrah

Peringkat pertama bermula 4 Oktober ini!

Trending Sun, 20 Dec 2020
Trending Thu, 15 Aug 2019

Polis Dedah Punca Kematian Sebenar Nora Anne, Bocor Usus Akibat..

Susulan kematian gadis warganegara Ireland, Nora Anne Quoirin, 15 tahun yang hilang sewaktu bercuti di The Dusun Hill Pantai, Negeri Sembilan bersama keluarganya berakhir dengan kematian apabila mayatnya dijumpai tidak jauh 1.5 kilometer dari resort […]

Trending Tue, 26 Nov 2019

Malaysia Went Amok When 5-Starred “Jalur Gemilang” Went Viral On The Internet

This shouldn’t be how our country should be represented.

Trending Thu, 12 Nov 2020
Trending Tue, 1 May 2018

Hari Penghargaan Bagi Anda Yang Bekerja, Jom Kenal Sejarah Hari Pekerja!

Pada hari tersebut, lebih 200,000 orang pekerja meninggalkan tempat bekerja mereka dan menuntut masa bekerja hanya lapan jam sehari.

Trending Fri, 8 Mar 2019

Total Startupper Challenge 2018 – 2019 Rewards Its Winners

The Total Startupper Challenge 2018 – 2019 recently just announced the winners of the challenge at an exclusive award ceremony.

| Live TV