Trending By: Salma Syahbuddin April 16, 2021 @ 1:47pm

Perlu Dapatkan Surat Kebenaran Pergerakan Baharu Jika Ingin Rentas Negeri

Bagi individu yang ingin melakukan pergerakan rentas negeri, mereka dinasihatkan untuk mendapatkan surat kebenaran pergerakan baharu susulan isu pemalsuan surat pergerakan merentas negeri sebelum ini.

Selain itu, ianya susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) membabitkan tujuh daerah di Kelantan yang diumumkan pada Rabu.

Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat, individu yang masih menggunakan surat kebenaran untuk pergerakan sebelum ini, pihaknya bimbang akan berlaku salah guna atau pemalsuan dokumen.

“Jika surat itu masih sah, kita nasihatkan agar mereka mendapatkan yang baharu kerana selain sudah lusuh, ia juga berbentuk salinan dan bukannya asal, kita khuatir akan ada yang mengambil kesempatan”

Beliau juga memaklumkan mana-mana individu yang gagal untuk mendapatkan surat kebenaran pergerakan baharu, pihak polis tidak teragak-agak untuk mengenakan tindakan kompaun kepada individu terbabit.

Malah, sekatan sempena PKP kali ini akan diperketatkan selaras dengan saranan pengurusan tertinggi yang hanya membenarkan kes tertentu sahaja dibenarkan membuat pergerakan rentas daerah atau negeri.

Terdahulu, Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Kota Bharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Bachok, Machang, Tumpat dan Tanah Merah adalah antara kawasan yang dikenakan PKP.

 

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 11 Jan 2023
Featured Thu, 19 May 2022

Selepas Setahun, Miera Leyana Akhirnya Dedah Wajah & Nama Puteri

Comelnya! Akhirnya Miera Leyana dedah anak perempuannya.

Featured Wed, 12 Oct 2022

[VIDEO] Awie Dedah Pernah Jadi Penari Zapin & Fleksibel Sebelum Bergelar ‘Rockers’ – “Saya Tak Tahu Bila Berubah Ganas”

Wowww fleksibel katanyahh! Min teringin pula nak tengok Datuk Awie menari zapin 😜 Hihiiii

Featured Wed, 7 Sep 2022
Trending Mon, 26 Feb 2018

TWEET BERBAUR LUCAH, ALAHAI WANITA SEKARANG!

Ada yang ‘sama naik’ dan ada juga yang mengecam perbuatan wanita itu. Apapun, admin harap awak sebagai seorang wanita, jaga adab dan maruah ya dik!

| Live TV