Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 9:33pm

PKP hanya boleh ditamatkan jika Malaysia capai 6 kriteria ini

Malaysia perlu memenuhi enam kriteria yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum mengambil keputusan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kesemua enam kriteria itu perlu dilihat berdasarkan acuan dan keperluan Malaysia.

“Penamatan PKP mestilah berdasarkan ketetapan WHO, namun kita juga perlu melihat kepada keperluan negara dan bagaimana cara terbaik untuk Malaysia memenuhi kriteria berkenaan.

“Sama ada PKP akan diteruskan atau ditamatkan, KKM akan memberikan data berdasarkan sains dan fakta, tetapi terpulang kepada Perdana Menteri untuk membuat keputusan meneruskan atau mengemukakan strategi keluar peringkat awal,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media harian berkaitan jangkitan COVID-19 di Kementerian Kesihatan. (Gambar/BERNAMA)

Sehingga jam 12.00 tengah hari tadi terdapat 50 kes baharu yang dilaporkan, menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia sebanyak 5,532 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,987 kes.

Sehingga kini, seramai 43 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 25 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Berdasarkan maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 93 kes  atau 1.68 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham berkata, beberapa petunjuk yang perlu dilihat sebelum PKP ditamatkan adalah kebolehjangkitan kes positif COVID-19.

“Hari ini kita lihat jumlah kebolehjangkitan kes positif COVID-19 kurang daripada 2,000 kes, iaitu 1,987 kes berbanding semalam 2,045 kes. Apa yang kita lakukan mungkin berbeza daripada negara lain kerana kita memastikan semua pesakit termasuk mereka yang asymptomatic (tidak bergejala) mahupun bergejala ringan akan dimasukkan ke hospital dan diberikan rawatan terbaik.

“Kes harian hari ini sebanyak 50 kes, iaitu dua digit, tetapi 45 kes adalah kes import dan kes jangkitan tempatan hanya lima. KKM berharap dalam masa seminggu lagi, Malaysia dapat mengurangkan jangkitan kepada satu digit,” katanya.

Berikut adalah enam kriteria yang ditetapkan WHO sebelum mana-mana negara mengambil keputusan untuk menamatkan PKP:

1. Kawalan sempadan

Malaysia perlu menyekat pelancong luar negara bagi mengelakkan kes import. (Gambar hiasan/BERNAMA)

Amat penting untuk Malaysia mengawal sempadan kerana jika sempadan dibuka kes import akan meningkat seperti yang dilihat berlaku pada beberapa negara lain. Malaysia perlu mengetatkan kawalan sempadan dan bukannya melonggarkan kawalan berkenaan.

2. Kawalan pergerakan

Pemindahan tempatan COVID-19 sudah berkurangan, namun Malaysia perlu memikirkan bagaimana cara untuk mengekalkan keadaan ini termasuk mengelakkan berlaku pemindahan COVID-19 daripada seorang individu kepada individu yang lain. Hanya dengan kekal duduk di rumah, Malaysia boleh memutuskan rantaian penularan wabak itu.

3. Keupayaan kemudahan penjagaan kesihatan

Keupayaan hospital menampung pesakit COVID-19 juga antara kriteria penting ditetapkan WHO. (Gambar NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI)

Malaysia perlu melihat keupayaan makmal untuk melakukan ujian pengesanan COVID-19 dan juga keupayaan hospital untuk menampung jumlah pesakit  sama ada membabitkan jumlah alat bantuan pernafasan, bilik yang mencukupi mahupun jumlah petugas kesihatan

4. Melindungi kumpulan berisiko

Malaysia perlu melindungi warga emas, orang kurang upaya dan mereka yang mempunyai penyakit termasuk yang sedang menjalani rawatan. Oleh itu, perlu ada mekanisme untuk memberi perlindungan kepada golongan berkenaan, misalnya kaedah bagi mengelakkan jangkitan di rumah penjagaan warga tua dan sebagainya.

5. Norma baharu

Kehidupan pasca-PKP tidak akan sama seperti sebelum ini. Masyarakat perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu iaitu tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial yang selamat, melindungi diri ketika berada di tempat awam dan membasuh tangan dengan kerap atau menggunakan cecair pembasmi kuman.

Selain itu, norma baharu ini juga perlu diamalkan di tempat kerja. KKM akan meneruskan pendekatan bertumpu dengan melakukan saringan, pengasingan dan rawatan.

6. Pemerkasaan komuniti

Malaysia perlu melindungi zon hijau sama ada kampung, mukim, daerah mahupun negeri. Setiap pihak khususnya masyarakat bertanggungjawab untuk melindungi zon hijau dengan membudayakan amalan itu termasuk mengekalkan norma baharu yang sedang diamalkan. Contohnya, tiada lagi bersalaman, penjarakan sosial dan mengekalkan standard kebersihan diri yang tinggi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 25 Mar 2018

Famous Malaysian YouTuber Jared Lee Diagnosed With Cancer

Cancer is no joke but it shouldn’t be something kept hush hush either. Thank you Jared for speaking out about this.

Featured Thu, 11 Mar 2021
Trending Wed, 20 Nov 2019
Trending Fri, 25 Dec 2020

Tahniah… Tasha Shilla Hamil 5 Bulan!

Wah, hamil anak sulung!

Trending Sat, 15 Jun 2019

哭真的能减重!且还有这些超神好处

「男儿有泪不轻弹」?错!您知道吗,科学家发现「泪水」不仅能帮助减重,挑对时间大哭还能事半功倍。

Trending Wed, 9 Oct 2019

Lazada Plans to Take VR and AR into Its New Retail Experience, Soon

In the future, shopping at Lazada will not be just a mere activity; it’ll become an EXPERIENCE!

Trending Sat, 4 Aug 2018

Kena Kecam Akibat Buang Sampah

Zaman sosial media sekarang nie pantas dalam menyebar berita dan aksi yang dilakukan . Buang sampah di tanah kenapa tidak di dalam tong sampah yang disediakan

Featured Tue, 17 Dec 2019

Selamat datang 2020, 5 azam buat wanita kekal bahagia!

Mulakan azam dengan memperbaiki diri

Trending Mon, 21 Sep 2020
Featured Fri, 6 Mar 2020

| Live TV