Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 9:33pm

PKP hanya boleh ditamatkan jika Malaysia capai 6 kriteria ini

Malaysia perlu memenuhi enam kriteria yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum mengambil keputusan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kesemua enam kriteria itu perlu dilihat berdasarkan acuan dan keperluan Malaysia.

“Penamatan PKP mestilah berdasarkan ketetapan WHO, namun kita juga perlu melihat kepada keperluan negara dan bagaimana cara terbaik untuk Malaysia memenuhi kriteria berkenaan.

“Sama ada PKP akan diteruskan atau ditamatkan, KKM akan memberikan data berdasarkan sains dan fakta, tetapi terpulang kepada Perdana Menteri untuk membuat keputusan meneruskan atau mengemukakan strategi keluar peringkat awal,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media harian berkaitan jangkitan COVID-19 di Kementerian Kesihatan. (Gambar/BERNAMA)

Sehingga jam 12.00 tengah hari tadi terdapat 50 kes baharu yang dilaporkan, menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia sebanyak 5,532 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,987 kes.

Sehingga kini, seramai 43 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 25 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Berdasarkan maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 93 kes  atau 1.68 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham berkata, beberapa petunjuk yang perlu dilihat sebelum PKP ditamatkan adalah kebolehjangkitan kes positif COVID-19.

“Hari ini kita lihat jumlah kebolehjangkitan kes positif COVID-19 kurang daripada 2,000 kes, iaitu 1,987 kes berbanding semalam 2,045 kes. Apa yang kita lakukan mungkin berbeza daripada negara lain kerana kita memastikan semua pesakit termasuk mereka yang asymptomatic (tidak bergejala) mahupun bergejala ringan akan dimasukkan ke hospital dan diberikan rawatan terbaik.

“Kes harian hari ini sebanyak 50 kes, iaitu dua digit, tetapi 45 kes adalah kes import dan kes jangkitan tempatan hanya lima. KKM berharap dalam masa seminggu lagi, Malaysia dapat mengurangkan jangkitan kepada satu digit,” katanya.

Berikut adalah enam kriteria yang ditetapkan WHO sebelum mana-mana negara mengambil keputusan untuk menamatkan PKP:

1. Kawalan sempadan

Malaysia perlu menyekat pelancong luar negara bagi mengelakkan kes import. (Gambar hiasan/BERNAMA)

Amat penting untuk Malaysia mengawal sempadan kerana jika sempadan dibuka kes import akan meningkat seperti yang dilihat berlaku pada beberapa negara lain. Malaysia perlu mengetatkan kawalan sempadan dan bukannya melonggarkan kawalan berkenaan.

2. Kawalan pergerakan

Pemindahan tempatan COVID-19 sudah berkurangan, namun Malaysia perlu memikirkan bagaimana cara untuk mengekalkan keadaan ini termasuk mengelakkan berlaku pemindahan COVID-19 daripada seorang individu kepada individu yang lain. Hanya dengan kekal duduk di rumah, Malaysia boleh memutuskan rantaian penularan wabak itu.

3. Keupayaan kemudahan penjagaan kesihatan

Keupayaan hospital menampung pesakit COVID-19 juga antara kriteria penting ditetapkan WHO. (Gambar NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI)

Malaysia perlu melihat keupayaan makmal untuk melakukan ujian pengesanan COVID-19 dan juga keupayaan hospital untuk menampung jumlah pesakit  sama ada membabitkan jumlah alat bantuan pernafasan, bilik yang mencukupi mahupun jumlah petugas kesihatan

4. Melindungi kumpulan berisiko

Malaysia perlu melindungi warga emas, orang kurang upaya dan mereka yang mempunyai penyakit termasuk yang sedang menjalani rawatan. Oleh itu, perlu ada mekanisme untuk memberi perlindungan kepada golongan berkenaan, misalnya kaedah bagi mengelakkan jangkitan di rumah penjagaan warga tua dan sebagainya.

5. Norma baharu

Kehidupan pasca-PKP tidak akan sama seperti sebelum ini. Masyarakat perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu iaitu tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial yang selamat, melindungi diri ketika berada di tempat awam dan membasuh tangan dengan kerap atau menggunakan cecair pembasmi kuman.

Selain itu, norma baharu ini juga perlu diamalkan di tempat kerja. KKM akan meneruskan pendekatan bertumpu dengan melakukan saringan, pengasingan dan rawatan.

6. Pemerkasaan komuniti

Malaysia perlu melindungi zon hijau sama ada kampung, mukim, daerah mahupun negeri. Setiap pihak khususnya masyarakat bertanggungjawab untuk melindungi zon hijau dengan membudayakan amalan itu termasuk mengekalkan norma baharu yang sedang diamalkan. Contohnya, tiada lagi bersalaman, penjarakan sosial dan mengekalkan standard kebersihan diri yang tinggi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 30 Nov 2018

Syed Saddiq Tersenarai Dalam Top 20 Belia Yang Paling Berpengaruh Di Dunia Untuk 2018

Anda setuju dengan pemilihan yang dibuat oleh platform global Apolitical ini?

Featured Sun, 20 May 2018

Wanita Yang Seiras Dengan Selena Gomez Ini Tak Kenal Pun Penyanyi Itu Siapa

Ada juga ya orang yang tak kenal superstar itu?

Featured Tue, 3 Apr 2018

Ini Cara Nak Masak Ayam Goreng Ala KFC, Semestinya Menjilat Jari

Ayam goreng pastinya digemari oleh semua orang tidak kiralah kanak-kanak mahupun kita yang dah dewasa ini.

Featured Wed, 7 Apr 2021

Datuk Ramli MS Bakal Muncul Dengan Panggung Tok Ram

Kredibiliti pencinta muzik ternama tempatan, Datuk Ramli MS dalam dunia seni tidak dapat disangkal lagi dalam industri tanah air. Datuk Ramli MS akan muncul dengan Panggung Tok Ram iaitu sebuah platform yang dicetuskan untuk mencari […]

Featured Fri, 14 Dec 2018

Guna Pam Susu Boleh Rosakkan Payudara Si Ibu?

Pencemaran susu ibu boleh boleh berlaku bila pam payudara itu tidak dibersihkan dengan betul.

Trending Mon, 19 Aug 2019

IZ*ONE’s Under Fire For Using Mosque as Aesthetics at KCON LA

IZ*ONE’s management really need to handle things better!

Trending Thu, 14 Jun 2018

Kim Jong Un Literally Brings a Portable Toilet Everywhere He Goes

But there’s a really good reason why he’s doing so.

Eat Travel Wed, 31 Jul 2019
Trending Mon, 4 Jun 2018

Mulut Tempayan Punya Hal, Selebriti Tak Diundang Ke Perkahwinan Meghan Markle

Putera Harry jarang memberitahu Meghan apa yang perlu dilakukan tapi kali ini, dia tegas dengan pendiriannya terhadap Millie.

| Live TV