Featured By: Fadzlena Jafar April 22, 2020 @ 9:33pm

PKP hanya boleh ditamatkan jika Malaysia capai 6 kriteria ini

Malaysia perlu memenuhi enam kriteria yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum mengambil keputusan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata kesemua enam kriteria itu perlu dilihat berdasarkan acuan dan keperluan Malaysia.

“Penamatan PKP mestilah berdasarkan ketetapan WHO, namun kita juga perlu melihat kepada keperluan negara dan bagaimana cara terbaik untuk Malaysia memenuhi kriteria berkenaan.

“Sama ada PKP akan diteruskan atau ditamatkan, KKM akan memberikan data berdasarkan sains dan fakta, tetapi terpulang kepada Perdana Menteri untuk membuat keputusan meneruskan atau mengemukakan strategi keluar peringkat awal,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19, di Putrajaya, hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media harian berkaitan jangkitan COVID-19 di Kementerian Kesihatan. (Gambar/BERNAMA)

Sehingga jam 12.00 tengah hari tadi terdapat 50 kes baharu yang dilaporkan, menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia sebanyak 5,532 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,987 kes.

Sehingga kini, seramai 43 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 25 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Berdasarkan maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) terdapat pertambahan satu lagi kes kematian berkaitan COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia sebanyak 93 kes  atau 1.68 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Dr Noor Hisham berkata, beberapa petunjuk yang perlu dilihat sebelum PKP ditamatkan adalah kebolehjangkitan kes positif COVID-19.

“Hari ini kita lihat jumlah kebolehjangkitan kes positif COVID-19 kurang daripada 2,000 kes, iaitu 1,987 kes berbanding semalam 2,045 kes. Apa yang kita lakukan mungkin berbeza daripada negara lain kerana kita memastikan semua pesakit termasuk mereka yang asymptomatic (tidak bergejala) mahupun bergejala ringan akan dimasukkan ke hospital dan diberikan rawatan terbaik.

“Kes harian hari ini sebanyak 50 kes, iaitu dua digit, tetapi 45 kes adalah kes import dan kes jangkitan tempatan hanya lima. KKM berharap dalam masa seminggu lagi, Malaysia dapat mengurangkan jangkitan kepada satu digit,” katanya.

Berikut adalah enam kriteria yang ditetapkan WHO sebelum mana-mana negara mengambil keputusan untuk menamatkan PKP:

1. Kawalan sempadan

Malaysia perlu menyekat pelancong luar negara bagi mengelakkan kes import. (Gambar hiasan/BERNAMA)

Amat penting untuk Malaysia mengawal sempadan kerana jika sempadan dibuka kes import akan meningkat seperti yang dilihat berlaku pada beberapa negara lain. Malaysia perlu mengetatkan kawalan sempadan dan bukannya melonggarkan kawalan berkenaan.

2. Kawalan pergerakan

Pemindahan tempatan COVID-19 sudah berkurangan, namun Malaysia perlu memikirkan bagaimana cara untuk mengekalkan keadaan ini termasuk mengelakkan berlaku pemindahan COVID-19 daripada seorang individu kepada individu yang lain. Hanya dengan kekal duduk di rumah, Malaysia boleh memutuskan rantaian penularan wabak itu.

3. Keupayaan kemudahan penjagaan kesihatan

Keupayaan hospital menampung pesakit COVID-19 juga antara kriteria penting ditetapkan WHO. (Gambar NSTP/MOHAMAD SHAHRIL BADRI SAALI)

Malaysia perlu melihat keupayaan makmal untuk melakukan ujian pengesanan COVID-19 dan juga keupayaan hospital untuk menampung jumlah pesakit  sama ada membabitkan jumlah alat bantuan pernafasan, bilik yang mencukupi mahupun jumlah petugas kesihatan

4. Melindungi kumpulan berisiko

Malaysia perlu melindungi warga emas, orang kurang upaya dan mereka yang mempunyai penyakit termasuk yang sedang menjalani rawatan. Oleh itu, perlu ada mekanisme untuk memberi perlindungan kepada golongan berkenaan, misalnya kaedah bagi mengelakkan jangkitan di rumah penjagaan warga tua dan sebagainya.

5. Norma baharu

Kehidupan pasca-PKP tidak akan sama seperti sebelum ini. Masyarakat perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu iaitu tiada perhimpunan awam, penjarakan sosial yang selamat, melindungi diri ketika berada di tempat awam dan membasuh tangan dengan kerap atau menggunakan cecair pembasmi kuman.

Selain itu, norma baharu ini juga perlu diamalkan di tempat kerja. KKM akan meneruskan pendekatan bertumpu dengan melakukan saringan, pengasingan dan rawatan.

6. Pemerkasaan komuniti

Malaysia perlu melindungi zon hijau sama ada kampung, mukim, daerah mahupun negeri. Setiap pihak khususnya masyarakat bertanggungjawab untuk melindungi zon hijau dengan membudayakan amalan itu termasuk mengekalkan norma baharu yang sedang diamalkan. Contohnya, tiada lagi bersalaman, penjarakan sosial dan mengekalkan standard kebersihan diri yang tinggi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 9 Dec 2021

“Peh, Baru 8 Hari Dah Cergas!” – Netizen Kagum Dengan Wawa Zainal Lawat Pejabat Ketika Berpantang

Pasangan selebriti Wawa Zainal dan Aeril Zafril baru sahaja menyambut anak mereka yang keempat pada 30 November lalu. Biarpun masih dalam tempoh berpantang, aktres berusia 30 tahun itu tampil bertenaga melawat pejabatnya. Wawa yang juga

Trending Sun, 13 Jun 2021

Single Baru Simfoni bersama Ezad Lazim Sentuh Isu Ujian Ketika Pandemik Covid-19

Demi meneruskan langkah dalam industri muzik dan dakwah tanah air, kumpulan nasyid Simfoni kini mempertaruhkan single terbaru berjudul Terus hasil ciptaan Fadzli Far East sebagai pencipta lagu dan Ito Lara sebagai penulis lirik. Dianggotai oleh

Trending Sat, 31 Oct 2020
familuv Fri, 5 Jul 2019

Setiap keluarga perlu ada selimut ini di rumah

Mampu memperlahankan penyebaran api

Trending Fri, 29 Mar 2019

Takziah! Mayat Pelajar Malaysia Ditemui Di Hyde Park Selamat Dikebumi

Takziah kepada ahli keluarga Muhammad Hafiz Zainal

Trending Sat, 1 May 2021

Kamera Hadapan 44MP Dengan OIS, vivo V21 Hasilkan Imej Bertaraf Profesional… Lengkap Dengan Ciri Autofokus Serta Visi Malam Yang Canggih!

Mencari telefon pintar yang dapat merakamkan swafoto yang lebih jelas serta video yang berkualiti tinggi pada bila-bila masa, di mana-mana jua? Siri vivo V21 yang terbaharu adalah jawapan untuk pencarian anda! Membawakan kamera hadapan 44MP

Trending Sun, 6 Jan 2019

Anak Menteri Antara Dua Ditahan Di Pusat Hiburan Kerana Positif Dadah

Lelaki berusia 31 tahun itu ditahan bersama seorang lagi lelaki berusia 33 tahun apabila didapati positif dadah jenis ganja.

Trending Wed, 18 Jul 2018

Gempar! Lepas 39 Pelajar, Guru Pula Histeria…

Sementara itu, Ustaz Zaki berkata, beliau ke sekolah itu selepas dihubungi pihak JPN dan mendapati keadaan agak kecoh apabila pelajar yang terkena histeria sedang menjerit dan berkelakuan agresif.

| Live TV