Trending By: Attiqah Mohd May 14, 2020 @ 1:17pm

PKPB Raya, Ini Cara Kembalikan Mood Hari Raya Seperti Di Kampung

Dalam pada kita bersedih kerana tidak dapat pulang beraya di kampung dan bertemu ibu bapa, sebenarnya kita harus bersyukur kerana masih diberikan kesihatan dan umur yang panjang untuk menyambut bulan Ramadan dan Syawal tahun ini.

Walaupun, hari raya tahun ini bertemakan PKPB tetapi apa yang penting adalah kita masih boleh menyambut hari raya bersama keluarga di rumah dan jiran terdekat. Nak tahu macam mana nak kembalikan mood Hari Raya seperti di kampung halaman? Jom kita tengok tips di bawah!

1. “Virtual” Raya bersama ibu bapa yang jauh di kampung

Zaman moden ni macam-macam kita boleh buat, antaranya sesi video call. Jadi, tak usah bersedih sekiranya tidak dapat menatap wajah-wajah kesayangan korang. Pagi raya tu jangan lupa luangkan masa untuk video call ibu bapa dan bermaaf-maafan walaupun secara atas talian. Dah minta maaf tu, jangan pula mengalirkan air mata, risau orang tua di kampung nanti..

Kredit foto: Google

2. Buat kuih raya dan masak hidangan raya

Tak lengkap beraya tanpa kuih raya seperti Makmur, Cornflakes, Almond London, Semperit dan sebagainya. Kalau dah duduk kat rumah tu mesti la korang ada banyak masa terluang untuk buat kuih raya kan? Cubalah masak hidangan raya seperti Lemang, Ketupat dan juga biskut raya. Sekurangnya, boleh mengisi kebosanan korang. Perut kenyang, hati senang!

Kredit foto: FMT

3. Hias rumah dan pasang pelita di malam raya

Siapa cakap raya di rumah tak best? korang masih boleh hidupkan suasana hari raya dengan menghias rumah, gantung lampu raya, pasang pelita , gantung ketupat, bersihkan rumah. Main bunga api dekat halaman rumah pun boleh tau!

Kredit foto: Google

4. Shopping baju raya dan OOTD di rumah

Shopping raya antara perkara wajib jadi ceriakanlah hati korang yang duka tu dengan membeli baju raya di atas talian. Jangan lupa pagi raya tu, selfie dan OOTD dengan baju korang dan muatnaik di media sosial dengan #PKPBRayaOOTD. Pastikan, korang posing cantik-cantik mana tahu bakal mak mentua tengok terus berkenan..

Kredit foto: STAIL MY

5. Tonton drama dan filem menarik di TV!

Bestnya raya bila banyak filem dan drama menarik yang korang boleh tonton di televisyen , sambil-sambil makan biskut raya dan hidangan raya di depan TV. Jadi jangan lupa, tonton pelbagai drama dan rancangan raya yang havoc di TV3!

Jadi, tak usah lah bersedih, ceriakan hati yang duka tu dengan pelbagai aktiviti-aktiviti menarik yang korang masih boleh lakukan di rumah. Yang penting, sentiasa positif!

Salam Ramadan buat semua.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 1 Aug 2020
Trending Fri, 21 Aug 2020

Kluster Baharu Di Sarawak, 4 Positif Covid-19

sentiasa berwaspada dan jangan lalai

Trending Mon, 13 Nov 2017

如果这些科幻电影少了特效,更本就是在看喜剧嘛!

特效,是指特殊的效果;通常是由电脑软件制作出一些无法在现实出现的场景和情节。在加上特效前,演员到底是怎么揣摩角色?

Trending Mon, 23 Mar 2020
Trending Thu, 12 Jul 2018

Semangat Si Cilik Puteri Balqis Melawan Penyakit Kanser. Semoga Segera Sembuh!

Balqis berkongsi sekeping foto yang dimuat naik di laman Instagramnya dengan tanda pagar #FightCancer.

Trending Fri, 17 Nov 2017

Rumah Sewa Hancur, Penyewa Hanya Mesej Untuk Keluar Rumah

Bila Penyewa Kata Nak Keluar Rumah, Cuma Mesej Bagitahu Tinggal Kunci Kat Dalam, Lepas Tu Terus ‘Block’ Nombor Kita

Trending Tue, 2 Jun 2020

Tidak Perlu Pakai Pelitup Muka Di Semua Tempat, Bergantung Kepada Situasi- KKM

Kot ye pun nak patuh SOP tengok la situasi dulu..

Trending Thu, 3 Oct 2019

Volunteers Wanted; Airbnb is Taking Initiative to Combat World’s Climate Change

Airbnb is looking for five volunteers to join scientific research mission to Antarctica.

| Live TV