Trending By: Attiqah Mohd May 14, 2020 @ 1:17pm

PKPB Raya, Ini Cara Kembalikan Mood Hari Raya Seperti Di Kampung

Dalam pada kita bersedih kerana tidak dapat pulang beraya di kampung dan bertemu ibu bapa, sebenarnya kita harus bersyukur kerana masih diberikan kesihatan dan umur yang panjang untuk menyambut bulan Ramadan dan Syawal tahun ini.

Walaupun, hari raya tahun ini bertemakan PKPB tetapi apa yang penting adalah kita masih boleh menyambut hari raya bersama keluarga di rumah dan jiran terdekat. Nak tahu macam mana nak kembalikan mood Hari Raya seperti di kampung halaman? Jom kita tengok tips di bawah!

1. “Virtual” Raya bersama ibu bapa yang jauh di kampung

Zaman moden ni macam-macam kita boleh buat, antaranya sesi video call. Jadi, tak usah bersedih sekiranya tidak dapat menatap wajah-wajah kesayangan korang. Pagi raya tu jangan lupa luangkan masa untuk video call ibu bapa dan bermaaf-maafan walaupun secara atas talian. Dah minta maaf tu, jangan pula mengalirkan air mata, risau orang tua di kampung nanti..

Kredit foto: Google

2. Buat kuih raya dan masak hidangan raya

Tak lengkap beraya tanpa kuih raya seperti Makmur, Cornflakes, Almond London, Semperit dan sebagainya. Kalau dah duduk kat rumah tu mesti la korang ada banyak masa terluang untuk buat kuih raya kan? Cubalah masak hidangan raya seperti Lemang, Ketupat dan juga biskut raya. Sekurangnya, boleh mengisi kebosanan korang. Perut kenyang, hati senang!

Kredit foto: FMT

3. Hias rumah dan pasang pelita di malam raya

Siapa cakap raya di rumah tak best? korang masih boleh hidupkan suasana hari raya dengan menghias rumah, gantung lampu raya, pasang pelita , gantung ketupat, bersihkan rumah. Main bunga api dekat halaman rumah pun boleh tau!

Kredit foto: Google

4. Shopping baju raya dan OOTD di rumah

Shopping raya antara perkara wajib jadi ceriakanlah hati korang yang duka tu dengan membeli baju raya di atas talian. Jangan lupa pagi raya tu, selfie dan OOTD dengan baju korang dan muatnaik di media sosial dengan #PKPBRayaOOTD. Pastikan, korang posing cantik-cantik mana tahu bakal mak mentua tengok terus berkenan..

Kredit foto: STAIL MY

5. Tonton drama dan filem menarik di TV!

Bestnya raya bila banyak filem dan drama menarik yang korang boleh tonton di televisyen , sambil-sambil makan biskut raya dan hidangan raya di depan TV. Jadi jangan lupa, tonton pelbagai drama dan rancangan raya yang havoc di TV3!

Jadi, tak usah lah bersedih, ceriakan hati yang duka tu dengan pelbagai aktiviti-aktiviti menarik yang korang masih boleh lakukan di rumah. Yang penting, sentiasa positif!

Salam Ramadan buat semua.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 12 Nov 2020
Trending Thu, 23 Jan 2020

Lelaki Di Bawah Pengaruh Dadah Langgar Empat Kenderaan Direman

Seorang lelaki di bawah pengaruh dadah yang membuat kekacauan di sebuah kedai dan melanggar empat kenderaan termasuk sebuah motosikal semalam, ditahan reman selama empat hari bermula 20 Januari, bagi membantu siasatan. Ketua Polis Daerah Port Dickson […]

Trending Wed, 4 Jul 2018

‘Fikirkan Pengorbanan Ayah Saya…’ – Anak Perempuan Najib Razak

Yana Najib anak kepada bekas perdana menteri Malaysia telah memuatnaik pandangannya mengenai Najib Razak, menyeru rakyat Malaysia untuk mengenang jasanya……

Featured Mon, 8 Feb 2021

Kajian Terbaru Dedah 81% Rakyat Malaysia Bimbang Hilang Kerja Akibat COVID-19

Diharapkan masalah pengganguran dapat diselesaikan..

Trending Wed, 28 Feb 2018

超可爱「海象信箱」每天上演时装秀

相较于本地千篇一律的信箱,在国外可是有各式各样的信箱,更有不少屋主会把信箱当作是自己住宅的标志之一。日前就有美国网友分享邻居的「可爱海象信箱」,且会不定时换装,上演海象时装秀。

Trending Tue, 12 Jan 2021

Anugerah Juara Lagu 35 Ditangguh

Agak-agak AJL 35 ditangguh sampai bila?

Trending Mon, 5 Mar 2018

Jumpa Anak Sendiri Tapi Tak Mengaku…Camne tu?

Lelaki berkenaan mendakwa menemui bayi lelaki masih bertali pusat dalam kotak ditinggalkan di atas but keretanya selepas dia selesai berjoging 5.30 pagi.

Trending Thu, 2 Jul 2020
Trending Mon, 26 Jul 2021

| Live TV