Trending By: Attiqah Mohd May 14, 2020 @ 1:17pm

PKPB Raya, Ini Cara Kembalikan Mood Hari Raya Seperti Di Kampung

Dalam pada kita bersedih kerana tidak dapat pulang beraya di kampung dan bertemu ibu bapa, sebenarnya kita harus bersyukur kerana masih diberikan kesihatan dan umur yang panjang untuk menyambut bulan Ramadan dan Syawal tahun ini.

Walaupun, hari raya tahun ini bertemakan PKPB tetapi apa yang penting adalah kita masih boleh menyambut hari raya bersama keluarga di rumah dan jiran terdekat. Nak tahu macam mana nak kembalikan mood Hari Raya seperti di kampung halaman? Jom kita tengok tips di bawah!

1. “Virtual” Raya bersama ibu bapa yang jauh di kampung

Zaman moden ni macam-macam kita boleh buat, antaranya sesi video call. Jadi, tak usah bersedih sekiranya tidak dapat menatap wajah-wajah kesayangan korang. Pagi raya tu jangan lupa luangkan masa untuk video call ibu bapa dan bermaaf-maafan walaupun secara atas talian. Dah minta maaf tu, jangan pula mengalirkan air mata, risau orang tua di kampung nanti..

Kredit foto: Google

2. Buat kuih raya dan masak hidangan raya

Tak lengkap beraya tanpa kuih raya seperti Makmur, Cornflakes, Almond London, Semperit dan sebagainya. Kalau dah duduk kat rumah tu mesti la korang ada banyak masa terluang untuk buat kuih raya kan? Cubalah masak hidangan raya seperti Lemang, Ketupat dan juga biskut raya. Sekurangnya, boleh mengisi kebosanan korang. Perut kenyang, hati senang!

Kredit foto: FMT

3. Hias rumah dan pasang pelita di malam raya

Siapa cakap raya di rumah tak best? korang masih boleh hidupkan suasana hari raya dengan menghias rumah, gantung lampu raya, pasang pelita , gantung ketupat, bersihkan rumah. Main bunga api dekat halaman rumah pun boleh tau!

Kredit foto: Google

4. Shopping baju raya dan OOTD di rumah

Shopping raya antara perkara wajib jadi ceriakanlah hati korang yang duka tu dengan membeli baju raya di atas talian. Jangan lupa pagi raya tu, selfie dan OOTD dengan baju korang dan muatnaik di media sosial dengan #PKPBRayaOOTD. Pastikan, korang posing cantik-cantik mana tahu bakal mak mentua tengok terus berkenan..

Kredit foto: STAIL MY

5. Tonton drama dan filem menarik di TV!

Bestnya raya bila banyak filem dan drama menarik yang korang boleh tonton di televisyen , sambil-sambil makan biskut raya dan hidangan raya di depan TV. Jadi jangan lupa, tonton pelbagai drama dan rancangan raya yang havoc di TV3!

Jadi, tak usah lah bersedih, ceriakan hati yang duka tu dengan pelbagai aktiviti-aktiviti menarik yang korang masih boleh lakukan di rumah. Yang penting, sentiasa positif!

Salam Ramadan buat semua.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 22 Feb 2021

“Tergelak Sampai Tercabut Gigi Palsu” – Netizen Pecah Perut Tonton Persembahan Sharifah Shahira Tiru Gaya Ella di Famili Duo

Aksi pengacara dan pelawak Sharifah Shahira atau Shiera bersama anaknya, Tallisya berentap di episod kedua program Famili Duo malam tadi meraih perhatian netizen. Di pusingan muzik video, Shiera dan Tallisya berjaya menyampaikan lagu Hopelessly Devoted […]

Trending Mon, 20 Aug 2018

Ribut Pasir Tak Gugat Semangat Jemaah Haji

kejadian bermula sekitar jam 6.30 petang di mana jemaah haji dalam keadaan tidak menyangka kawasan itu akan dibadai ribut.

Trending Mon, 25 Nov 2019

Recruiting New Agents! Suit Up With New Ejen Ali The Movie Merchs From CJ WOW SHOP This December!

Ejen Ali Fans! Get excited this December because Ejen Ali The Movie merchs will be available on CJ WOW SHOP with an exclusive price!

Trending Thu, 9 Aug 2018

Pregnant 67-Year-Old Woman Ignores Doctors’ Pleas to Abort Twins

The woman had gotten pregnant through in vitro fertilisation.

Trending Mon, 4 Mar 2019

Tular Di Laman Sosial, Kenali 4 Youtuber Unik Yang Semakin Meningkat Naik!

Youtuber ini mengambil langkah kreatif dan lain daripada yang lain dengan menghasilkan content yang unik  seperti food review,haul video,video travel yang serius gempak seperti filem pendek

Trending Fri, 3 Jan 2020
Trending Thu, 3 Jan 2019

Kenapa NASA Tarik Balik Kenyataan Tentang Ancaman NT7?

NASA sebelum ini meramalkan sebuah Asteroid gergasi bakal menghentam bumi pada 2019.

Trending Fri, 5 Jan 2018

Padah Bawa Pemetik Api Menyerupai Bom Tangan

Memiliki pemetik api menyerupai bom tangan mengakibatkan seorang pemuda ditahan polis

Trending Tue, 11 Aug 2020

Harga Pelitup Muka Diturunkan RM1 Sekeping

Harga pelitup muka akan dijual pada kadar lebih rendah, iaitu RM1 sekeping di peringkat runcit manakala 95 sen di peringkat pemborong. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi, ketika mengumumkan […]

Trending Fri, 20 Dec 2019

| Live TV