Trending By: Fatin Nurain April 25, 2022 @ 5:31pm

PLUS Menasihatkan Pengguna Rancang Perjalanan Balik Kampung Dan Pulang Ke Bandar Untuk Elak Kesesakan Lalu Lintas

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menasihatkan pengguna merancang perjalanan balik kampung dan pulang ke bandar sempena perayaan Aidilfitri bermula 29 April hingga 9 Mei ini.

Menurut PLUS, pengguna dari Lembah Klang yang akan pulang ke kampung sempena perayaan Aidilfitri dinasihatkan supaya memasuki lebuh raya sebelum jam 10 pagi pada 29 April hingga 2 Mei ini.

Menurut Ketua Pegawai Operasi PLUS Datuk Zakaria Ahmad Zabidi, pihaknya juga menyarankan orang ramai mematuhi Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) Balik Kampung dan Pulang Ke Bandar serta merancang perjalanan bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas pada 29 April hingga 9 Mei 2022.

“Memandangkan ini adalah kali pertama selepas dua tahun menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), rakyat Malaysia dibenarkan pulang ke kampung halaman untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri, kami menjangka kira-kira dua juta kenderaan, iaitu peningkatan sebanyak 25 peratus berbanding 1.6 juta kenderaan sehari yang menggunakan lebuh raya kami.

“Oleh itu, sila jangkakan kesesakan dan a mungkin memanjangkan tempoh perjalanan anda. Jadi, kami menggesa dan menasihatkan pelanggan lebuh raya untuk mematuhi jadual perjalanan TTA yang dikeluarkan bagi merancang perjalanan Balik Kampung dan Pulang Ke Bandar.

“Orang ramai yang menuju ke destinasi lebih jauh seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak (Utara) dan Johor, dinasihatkan untuk memasuki lebuh raya lebih awal iaitu sebelum jam 10 pagi. Bagi mereka yang menuju ke lokasi yang lebih dekat atau ke negeri-negeri lain dinasihatkan untuk memasuki lebuh raya selepas jam 1 tengah hari,” kata Zakaria.

Dalam pada itu, berdasarkan kajian pihaknya mendapati pelanggan lebuh raya yang akan kembali ke Lembah Klang, dijangka mengalami tempoh perjalanan yang lebih lama di lebuh raya sekiranya mereka memilih untuk tidak mematuhi jadual TTA ini.

“Berdasarkan simulasi pola perjalanan trafik pada musim perayaan, bagi pelanggan lebuh raya dari utara ke Lembah Klang, mereka dijangka akan mengalami tempo perjalanan sehingga 10 jam atau dua kali lebih panjang daripada purata tempo perjalanan sekiranya memasuki lebuh raya selepas jam 9 pagi.

“Tempoh perjalanan dari selatan ke Lembah Klang pula bakal mencecah sehingga tujuh jam atau dua kali lebih panjang berbanding purata tempo perjalanan sekiranya memasuki lebuh raya pada masa yang sama iaitu selepas jam 9 pagi,” katanya.

TTA yang dikeluarkan PLUS juga bertujuan untuk mengagihkan trafik dan mengelakkan kesesakan daripada memasuki lebuh raya secara serentak di laluan utama lebuh raya, plaza tol dan kawasan rehat.

Pengguna lebuh raya PLUS turut disarankan untuk menggunakan Aplikasi PLUS, Waze atau Google Map untuk mendapatkan pelan perjalanan dengan lebih baik.

Pelanggan lebuh raya boleh mendapatkan maklumat trafik terkini menerusi Twitter @PLUSTrafik, Aplikasi PLUS, talian PLUSLine 1800-88-0000, Chatbot PUTRI, papan tanda elektronik (VMS) di lokasi terpilih serta mengikuti laporan trafik terkini menerusi siaran radio utama negara.

PLUS juga menyarankan pengguna lebuh raya supaya mematuhi peraturan lalu lintas, memandu dengan berhemah, pastikan kenderaan berada dalam keadaan baik dan selamat sampai ke destinasi agar dapat meraikan Aidilfitri bersama keluarga tersayang.

Sumber: BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 28 Dec 2020

Penyanyi Rap Baru Abubakarxli Tampil Dengan Album EP Berjudul EXACXLI

Wah, bakat baru yang menyerlah dalam dunia hip hop!

Trending Wed, 10 Apr 2019

灵异专家告诉你《10个你家有鬼的迹象》

虽然科技逐渐发达,很多人也不相信有鬼的存在,然而层出不穷的闹鬼事件和都市传说,还是不断的被发现,令人毛骨悚然……

Featured Thu, 4 Mar 2021

Zoo Negara Bakal Dibuka Mulai Esok

Wah, dah boleh pergi zoo😍

Trending Fri, 7 Aug 2020
Trending Tue, 16 Apr 2019

Tanda Dunia Akhir Zaman, Masjid Al Ahmar Dijadikan Kelab Malam

Tanda dunia akhir zaman, masjid dijadikan kelab!

Featured Fri, 9 Apr 2021

“Saya Dengan Seikhlas Hati… ” – Permohonan Maaf Neelofa Secara Terbuka Isu Langgar SOP

Setelah kontroversi pelanggaran SOP melibatkan isu perkahwinan dan rentas negeri yang tular di media sosial, selebriti terkenal, Noor Neelofa hari ini tampil mengemukakan permohonan maaf kepada orang ramai. Menerusi kiriman video yang di hantar kepada […]

Trending Wed, 23 Jun 2021

Luqman Hakim ‘Luqie’ Pamer Aksi Cemerlang Menentang KRC Harelbeke

Min suka anak muda ada visi dan misi ni!✌

| Live TV