Trending By: SGMS Enal March 3, 2019 @ 5:34pm

Raih Pendapatan Terkumpul Sehingga RM4 Juta Bermain ‘Dota 2’

Bermula dengan bermain Tetris, iaitu satu permainan batu-bata ketika berusia empat tahun, Yeik Nai Zheng, 23, seorang pemain profesional Dota 2, dan lebih dikenali dengan nama ‘MidOne’, telah menjadikan E-sports sebagai kerjaya profesional beliau sejak empat tahun lepas.

Anak jati Bagan Serai, Kerian, itu berkata dia yang merupakan anak bongsu dalam empat beradik, mula dipengaruhi bermain permainan alam maya, selepas melihat abang-abangnya yang enam tahun lebih tua daripadanya.

“Ketika berumur 13 tahun, saya mula menyertai satu kejohanan di Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang bersama rakan-rakan. Ketika itu saya terpaksa bersusah payah untuk berulang-alik bersama rakan menyertai kejohanan itu.

“Hadiah kejohanan itu bernilai RM1 juta tetapi kami kalah, dan saya rasakan sedih sangat. Tetapi saya tidak berputus asa dan selepas saya tamat sekolah menengah, saya mula berkenalan dengan pemain-pemain lain dan pada ketika itulah saya telah dikenali dan bermain di peringkat antarabangsa,” katanya yang ketika itu berusia 19 tahun dan masih menuntut di Universiti Multimedia, Melaka.

Beliau berkata kepada media di Persidangan Industri Profesional E-sport (EPIC) 2019 di Pusat Konvensyen [email protected] di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Yeik berkata ada suatu ketika beliau berasa mahu berhenti bermain, namun beliau tetap cekal dan berjaya menghadapinya untuk berada pada tahap sekarang.

“Ada ketikanya, saya rasa saya sudah tidak boleh lakukannya lagi dan mahu berhenti kerana pada ketika itu semua kejohanan yang saya sertai saya kalah, tetapi saya tidak mengalah dan mencari anggota pasukan yang bagus dan mengembila peluang yang ada untuk menjadi apa yang saya capai sekarang,” katanya.

Secara berseloroh, beliau berkata ada masanya ibu bapanya tidak merestui minatnya terhadap sukan alam maya ini, tetapi baginya ia bukan alasan dan cuba mencari jalan bermain dengan membahagikan masa siang untuk belajar dan malam untuk bermain.

“Waktu kecil saya tinggal bersama nenek di Bagan Serai, ketika itu memang keluarga marah-marah, tetapi saya tetap terus bermain. Jadi jika ibu bapa tidak bagi awak main, awak perlu fikir macam mana yang terbaik dengan mencari jalan untuk terus bermain,” katanya.

Pada hari ini, Yeik dilantik sebagai Ikon E-sports Perak bagi tahun 2019, yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Sukan Howard Lee Chuan How.

Berdasarkan semakan di laman MYGAMEON yang menyenaraikan senarai pemain ternama, Yeik kini merupakan pemain Dota 2  utama dunia dengan pendapatan terkumpul hasil kejohanan dimenangi kira RM4.16 juta.

Sebelum ini, Yeik bermain untuk pasukan negara, Fnatic sebelum membuat keputusan keluar daripada pasukan itu, selepas berakhirnya Kejohanan Antarabangsa 2016, dan kini selesa bersama ‘Secret’, iaitu sebuah organisasi E-sports di Eropah.

— BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 18 May 2020
Trending Fri, 5 Jul 2019

罕见「长四只耳朵」的猫咪

就算你不是嗜猫如命的猫奴族,在现在各大社群平台上充斥的各种可爱猫咪的照片、影片的情况下,你很难避免被这些猫咪给萌的不要不要的。

Trending Thu, 28 Jun 2018

19岁雀斑妹粉丝破百万!每天晒名牌 自爆「我不是人」

加州19岁网红蜜葵拉在IG上拥有120万粉丝,然而,她4月时坦承「我不是人类,我是一个机器人。」

Trending Thu, 12 Apr 2018

Anda Perlu Bayar Cukai ‘Sayonara’ Kalau Nak Keluar Dari Jepun. Bila Kena Bayar?

Baru-baru ini kerajaan Jepun telah mengumumkan tentang cukai baharu yang perlu dibayar jika anda ingin ke negara tersebut pada tahun hadapan.

Trending Mon, 21 May 2018
Trending Wed, 17 Mar 2021

Seniman Bantu 100 Ahli Terjejas Akibat Pandemik Untuk Jana Pendapatan

100 ahli Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) yang terjejas teruk mendapat bantuan sebanyak RM300,000 untuk memulakan perniagaan dan menjana pendapatan. Presiden Seniman, Zed Zaidi berkata, menerusi program Survival Pandemik Anak Seni, pihak persatuan itu dengan kerjasama […]

Gaya Hidup Fri, 16 Oct 2020

Kena Hina Gemuk Macam B*bi – Faizdickie Nekad Berubah, Hilang Lebih 25 Kilogram

Selebriti popular Instagram, Faizdickie hilang lebih 25 kilogram selepas merehatkan diri selama empat bulan di laman sosial. Faiz atau nama sebenarnya, Mohd Nasrul Faiz Abu Azal, 32, kini muncul semula di Instagram dan tampil dengan […]

Trending Thu, 17 Sep 2020
Trending Thu, 22 Feb 2018

年假结束心已死?人生达成「15件小事」越活越快乐

耍废时光总是过得特别快,一想到年后即将面临的各种生活挑战,不禁悲从中来!别太低落了,时时保持乐观心态,你会更快乐!

Trending Thu, 26 Mar 2020

| Live TV