Trending By: SGMS Enal March 3, 2019 @ 5:34pm

Raih Pendapatan Terkumpul Sehingga RM4 Juta Bermain ‘Dota 2’

Bermula dengan bermain Tetris, iaitu satu permainan batu-bata ketika berusia empat tahun, Yeik Nai Zheng, 23, seorang pemain profesional Dota 2, dan lebih dikenali dengan nama ‘MidOne’, telah menjadikan E-sports sebagai kerjaya profesional beliau sejak empat tahun lepas.

Anak jati Bagan Serai, Kerian, itu berkata dia yang merupakan anak bongsu dalam empat beradik, mula dipengaruhi bermain permainan alam maya, selepas melihat abang-abangnya yang enam tahun lebih tua daripadanya.

“Ketika berumur 13 tahun, saya mula menyertai satu kejohanan di Universiti Sains Malaysia di Pulau Pinang bersama rakan-rakan. Ketika itu saya terpaksa bersusah payah untuk berulang-alik bersama rakan menyertai kejohanan itu.

“Hadiah kejohanan itu bernilai RM1 juta tetapi kami kalah, dan saya rasakan sedih sangat. Tetapi saya tidak berputus asa dan selepas saya tamat sekolah menengah, saya mula berkenalan dengan pemain-pemain lain dan pada ketika itulah saya telah dikenali dan bermain di peringkat antarabangsa,” katanya yang ketika itu berusia 19 tahun dan masih menuntut di Universiti Multimedia, Melaka.

Beliau berkata kepada media di Persidangan Industri Profesional E-sport (EPIC) 2019 di Pusat Konvensyen [email protected] di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Yeik berkata ada suatu ketika beliau berasa mahu berhenti bermain, namun beliau tetap cekal dan berjaya menghadapinya untuk berada pada tahap sekarang.

“Ada ketikanya, saya rasa saya sudah tidak boleh lakukannya lagi dan mahu berhenti kerana pada ketika itu semua kejohanan yang saya sertai saya kalah, tetapi saya tidak mengalah dan mencari anggota pasukan yang bagus dan mengembila peluang yang ada untuk menjadi apa yang saya capai sekarang,” katanya.

Secara berseloroh, beliau berkata ada masanya ibu bapanya tidak merestui minatnya terhadap sukan alam maya ini, tetapi baginya ia bukan alasan dan cuba mencari jalan bermain dengan membahagikan masa siang untuk belajar dan malam untuk bermain.

“Waktu kecil saya tinggal bersama nenek di Bagan Serai, ketika itu memang keluarga marah-marah, tetapi saya tetap terus bermain. Jadi jika ibu bapa tidak bagi awak main, awak perlu fikir macam mana yang terbaik dengan mencari jalan untuk terus bermain,” katanya.

Pada hari ini, Yeik dilantik sebagai Ikon E-sports Perak bagi tahun 2019, yang diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Sukan Howard Lee Chuan How.

Berdasarkan semakan di laman MYGAMEON yang menyenaraikan senarai pemain ternama, Yeik kini merupakan pemain Dota 2  utama dunia dengan pendapatan terkumpul hasil kejohanan dimenangi kira RM4.16 juta.

Sebelum ini, Yeik bermain untuk pasukan negara, Fnatic sebelum membuat keputusan keluar daripada pasukan itu, selepas berakhirnya Kejohanan Antarabangsa 2016, dan kini selesa bersama ‘Secret’, iaitu sebuah organisasi E-sports di Eropah.

— BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 18 Apr 2022

Gatick Padam Kiriman Teks Untuk Lacurkan Tangmo Terbongkar

Sikit-sikit kebenaran terbongkar kan???

Trending Sat, 20 Feb 2021

PdPR Menerusi DidikTV, Adakah Ia Membantu? Ini Komen Guru-Guru

DidikTV Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) merupakan inisiatif yang baik dalam sistem pendidikan negara dan berfungsi sebagai platform penting bagi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR). Program pendidikan maya melangkaui bilik darjah menerusi DidiKTV KPM ini juga […]

Featured Thu, 3 Jun 2021

“Kulit Gelap Juga Cantik”- Yuna Mahu Orang Ramai Henti Diskriminasi Warna Kulit & Beauty Standard

Penyanyi kelahiran Malaysia yang kini semakin dikenali di Hollywood, Yuna mengajak orang ramai untuk berhenti mendeskriminasi dalam meletakkan standard kecantikan seseorang. Beliau akui terkesan apabila menonton sebuah video yang tular yang menunjukkan tiga orang gadis […]

Trending Thu, 12 Nov 2020
Featured Tue, 5 Apr 2022
Trending Wed, 12 Jun 2019

Hati- Hati Guys, Samseng ‘Abang Botak’ Kini Bebas!

Abang Botak yang pecahkan cermin kereta orang tu dah keluar penjara, hati-hati guys..

Trending Mon, 2 Jul 2018

POLRI Berjaya Tangkap Jamal Yunos

Tan Sri Muhyiddin Yassin mengucapkan terima kasih kepada Pemerintah Republik Indonesia, khususnya Polis Negara Republik Indonesia atas bantuan mereka.

Trending Wed, 7 Aug 2019

Kali Terakhir Dilihat Hanya Berpakaian Dalam, Di Mana Jejak Nora Anne Quoirin?

Dikatakan hilang di hutan Negeri Sembilan, di mana jejak gadis Ireland ini?

Trending Wed, 7 Mar 2018

Masjid Bertukar Kecoh, Terima Tetamu Tak Diundang

Tidak berakhir di situ, haiwan itu kemudian terus berlari masuk ke dalam masjid. Apa lagi, bertempiaranlah semua jemaah di situ!

| Live TV