Featured By: Fadzlena Jafar April 25, 2020 @ 7:11pm

Rakyat ambil mudah arahan PKP dianggap sekutu COVID-19

Kementerian Kesihatan (KKM) menyeru penduduk di zon hijau untuk terus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memastikan kawasan terbabit kekal tiada jangkitan baharu COVID-19.

Berdasarkan pemerhatian pihak berkuasa, sejak beberapa hari lalu masyarakat khususnya di kawasan berkenaan mula mengambil mudah arahan PKP dan meneruskan kehidupan seolah-olah Malaysia sudah berjaya memerangi wabak COVID-19 termasuk keluar membeli-belah bersama-sama ahli keluarga.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata sikap berkenaan dibimbangi boleh mencetuskan penularan baharu COVID-19 memandangkan kajian menunjukkan sebanyak 88 peratus pesakit COVID-19 adalah individu yang asymptomatic atau tidak bergejala.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“KKM khuatir masyarakat alpa lalu mengambil mudah nasihat-nasihat kesihatan yang dikeluarkan kerana memikirkan bahawa wabak ini hampir selesai. Hakikatnya, peperangan menentang musuh yang tidak kelihatan ini masih belum tiba ke penghujungnya.

“Virus COVID-19 adalah musuh kita bersama, namun harus diingat bahawa kelalaian dan sikap ambil mudah masyarakat pula adalah sekutu kepada virus ini,” katanya  pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari sebentar tadi.

Khamis lalu, Perlis menjadi negeri pertama diisytiharkan zon hijau apabila kekal tiada jangkitan sejak dua minggu lalu.

Sehingga jam 12 tengah hari tadi, hanya empat negeri dilaporkan mempunyai jangkitan baharu positif COVID-19 iaitu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 39 kes, Sarawak (10 kes), Selangor (1 kes) dan Pahang dengan satu kes.

Ini menjadikan jumlah kes baharu positif COVID-19 setakat jam 12 tengah hari tadi, sebanyak 51 kes dengan jumlah kumulatif sebanyak 5,742 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,882 kes.

Terdapat 99 kes yang pulih dan dibenarkan keluar daripada hospital hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya dari COVID-19 sebanyak 3,762 kes  atau 65.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Sehingga kini, seramai 36 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 16 kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Daripada maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), terdapat pertambahan dua lagi kes kematian berkaitan COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 98 kes atau 1.71 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Rakyat semakin ambil mudah arahan PKP termasuk keluar membeli-belah. (Gambar hiasan/NSTP/SAIFULLIZAN TAMADI.

Dr Noor Hisham berkata, meskipun kes jangkitan COVID-19 semakin menurun, masyarakat perlu mengekalkan sikap berwaspada termasuk mematuhi arahan PKP dalam era norma baharu ini .

“Masyarakat perlu mengamalkan jarak sosial selamat sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain, di samping mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan air dan sabun,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 19 Aug 2018

速食变型男谁最帅?肯德基爷爷六块肌hen可以

你有想过麦当劳叔叔或肯德基爷爷,变成美漫风格的插画会是什么样子吗?

Trending Mon, 21 May 2018

爸爸到模特女儿拍摄地点「神还原女儿写真」

美国一名女高中生Kendel Divarco 因赢得了全国模特儿比赛,而得到了前往拉斯维加斯拍写真集的机会;没想到后来Kendel的父母因为工作关系,也去到了Kendel在拉斯维加斯拍摄写真集的同一间酒店,接下来发生的事让她哭笑不得……

Featured Sun, 29 Aug 2021

Varian Delta: Risiko Kemasukan Ke Hospital Dua Kali Ganda Berbanding Varian Lain

Penularan COVID-19 semakin berbahaya apabila varian Delta didakwa mempunyai dua kali ganda risiko jangkitan untuk dimasukkan ke hospital berbanding varian lain seperti Alpha. Menurut kajian yang diterbitkan The Lancet, pakar menyatakan betapa pentingnya untuk mendapatkan […]

Trending Tue, 19 Jun 2018

Anak bekas Exco Terengganu Maut Dalam Kemalangan

Ketua Jabatan Siasatan dan Pengkuatkuasaan Trafik negeri, Superintendan Abd. Razak Hasan berkata, kejadian yang berlaku di simpang tiga itu melibatkan sebuah kereta jenis Proton Persona dipandu wanita berusia 30 tahun dan mangsa yang menunggang motosikal Yamaha Y15ZR.

Featured Sun, 18 Jul 2021

Permohonan i-Citra Tidak Berjaya ? Jom Cuba Cara Ini!

Umum maklum, para pencarum KWSP kini boleh menyemak keputusan permohonan i-Citra yang bermula 12 Julai lalu. Namun, masih ada segelintir  permohonan yang tidak diluluskan oleh i-Citra Justeru bagi mereka yang menerima keputusan tidak berjaya. Anda […]

Trending Wed, 13 Dec 2017

Keputusan Cemerlang PT3 Seorang Anak Tukang Cuci

Ina Najwa Ruzaidi untuk tampil cemerlang dalam Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) walaupun kehilangan bapa bukan alasan untuk tidak berjaya

Trending Fri, 31 Aug 2018

Tangan Lelaki Ini Melepuh Selepas 12 Jam Makan Sushi, Akhirnya Terpaksa Dipotong

Lelaki ini telah dijangkiti vibriosis yang berpunca daripada bakteria vibrio vulnificus.

Trending Thu, 19 Dec 2019

“Did He Just Order Nasi Goreng Pattaya With Telur Mata?!”

This is one egg-ceptional food preference.

Eat Travel Wed, 25 Apr 2018

Sekali Cuba Hendak Lagi, Fradoo ABC Special Madness Bikin Pelanggan Ketagih!

Halakan perjalanan anda ke Fradoo ABC Special Madness yang terletak di Seksyen 2, Shah Alam, untuk merasai sendiri pengalaman menikmati hidangan ABC yang cukup lazat.

| Live TV