Featured By: Fadzlena Jafar April 25, 2020 @ 7:11pm

Rakyat ambil mudah arahan PKP dianggap sekutu COVID-19

Kementerian Kesihatan (KKM) menyeru penduduk di zon hijau untuk terus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memastikan kawasan terbabit kekal tiada jangkitan baharu COVID-19.

Berdasarkan pemerhatian pihak berkuasa, sejak beberapa hari lalu masyarakat khususnya di kawasan berkenaan mula mengambil mudah arahan PKP dan meneruskan kehidupan seolah-olah Malaysia sudah berjaya memerangi wabak COVID-19 termasuk keluar membeli-belah bersama-sama ahli keluarga.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata sikap berkenaan dibimbangi boleh mencetuskan penularan baharu COVID-19 memandangkan kajian menunjukkan sebanyak 88 peratus pesakit COVID-19 adalah individu yang asymptomatic atau tidak bergejala.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“KKM khuatir masyarakat alpa lalu mengambil mudah nasihat-nasihat kesihatan yang dikeluarkan kerana memikirkan bahawa wabak ini hampir selesai. Hakikatnya, peperangan menentang musuh yang tidak kelihatan ini masih belum tiba ke penghujungnya.

“Virus COVID-19 adalah musuh kita bersama, namun harus diingat bahawa kelalaian dan sikap ambil mudah masyarakat pula adalah sekutu kepada virus ini,” katanya  pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari sebentar tadi.

Khamis lalu, Perlis menjadi negeri pertama diisytiharkan zon hijau apabila kekal tiada jangkitan sejak dua minggu lalu.

Sehingga jam 12 tengah hari tadi, hanya empat negeri dilaporkan mempunyai jangkitan baharu positif COVID-19 iaitu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebanyak 39 kes, Sarawak (10 kes), Selangor (1 kes) dan Pahang dengan satu kes.

Ini menjadikan jumlah kes baharu positif COVID-19 setakat jam 12 tengah hari tadi, sebanyak 51 kes dengan jumlah kumulatif sebanyak 5,742 kes. Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,882 kes.

Terdapat 99 kes yang pulih dan dibenarkan keluar daripada hospital hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya dari COVID-19 sebanyak 3,762 kes  atau 65.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Sehingga kini, seramai 36 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, 16 kes memerlukan bantuan alat pernafasan.

Daripada maklumat terkini yang dilaporkan ke Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), terdapat pertambahan dua lagi kes kematian berkaitan COVID-19, menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 98 kes atau 1.71 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Rakyat semakin ambil mudah arahan PKP termasuk keluar membeli-belah. (Gambar hiasan/NSTP/SAIFULLIZAN TAMADI.

Dr Noor Hisham berkata, meskipun kes jangkitan COVID-19 semakin menurun, masyarakat perlu mengekalkan sikap berwaspada termasuk mematuhi arahan PKP dalam era norma baharu ini .

“Masyarakat perlu mengamalkan jarak sosial selamat sekurang-kurangnya satu meter dari orang lain, di samping mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan air dan sabun,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 12 Jan 2019

择定开工吉日!也要懂得开工开运秘笈~

当我们确定了开工的吉日后,那么在开工当天又应该要做好什么准备呢?

Featured Sun, 7 Oct 2018

Walaupun Sakit Menyerang Bertubi-Tubi, Pesakit-Pesakit Kanser Ini Tekad Teruskan Hidup

Ketahui dugaan yang menimpa dan apa tindakan mereka untuk bangkit.

Trending Sat, 2 Nov 2019
Trending Sat, 24 Apr 2021
Trending Thu, 19 Sep 2019

Rebecca Nur Islam Tetap Doakan Eina Azman Walaupun….

Tak pasal-pasal babitkan orang lain yang tak bersalah

Eat Travel Wed, 3 Oct 2018

Craving Masakan Asli Negeri Sembilan? Jom Singgah Ke Aunty Aini’s Garden Cafe, Sedappp!!

Aunty Aini’s Garden Cafe ini pernah dikunjungi Cef terkenal Gordon Ramsay dan mendiang Anthony Bourdain. Hebat!

Trending Mon, 7 Jan 2019

宫崎骏迷有福了!吉卜力工作室2022开设新主题公园

宫崎骏迷有福了 !吉卜力工作室决定在长久手市的爱与地球博纪念公园内,开设新的主题公园。

Trending Thu, 8 Mar 2018

Terkena Tempias Kawan Baik, Rita Rudaini Putus Sahabat Dengan Izreen Asminda? Betul Ke?

Gara-gara status ‘KB’ kepada pelakon Izreen Asmindar atau dalam ungkapan penuhnya kawan baik , aktres jelita tinggi lampai, Rita Rudaini (Rita), tidak semena-mena menjadi mangsa kecaman netizen yang melepaskan kemarahan mereka terhadap Izreen yang dikatakan punca utama sekaligus mempengaruhi keputusan  suaminya, Ude untuk menceraikan isteri pertama, Intan.
 
Rimas dengan tempias kontroversi yang menimpanya, Rita khabarnya mengambil langkah  menjarakkan seketika dirinya dengan Izreen, apatah lagi, sebelum ini pernah berpesan kepada Izreen banyak kemungkinan bakal dihadapi jika berkahwin dengan suami orang

Trending Tue, 1 Sep 2020

Bakal Bergelar Ibu, Zahirah MacWilson Umum Hamil 6 Bulan

Tak sabar nak tengok baby, mesti comel ????

Trending Tue, 10 Apr 2018

Employers are NOT Required to Give Employees Day Off on May 9th

So, does this mean we need to take an annual leave to vote?

| Live TV