Trending By: SGMS Faida July 30, 2018 @ 7:06am

Rancang Ke Lombok? Tangguh Dulu!

Berikutan gempa bumi yang berlaku awal pagi semalam, anda yang sedang merancang percutian ke Lombok, Indonesia dinasihatkan untuk menangguh rancangan mereka buat seketika ekoran kejadian gempa bumi yang melanda wilayah itu.

Timbalan Menteri Luar Datuk Marzuki Yahya berkata rakyat Malaysia yang kini berada di Lombok pula diminta untuk terus berhubung dengan pihak berkuasa Indonesia bagi mengetahui perkembangan lanjut keadaan di sana.

“Buat masa ini kami belum dapat laporan yang jelas dan masih menunggu perkembangan terkini dari Wisma Putra malah pihak Kedutaan Besar Malaysia di sana sedang mengenal pasti berapa ramai lagi warga Malaysia yang berada di Lombok,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Rakan Muda Masjid Al-Mubarak Permatang Bogak.

Beliau berkata berikutan keadaan di Lombok yang agak tegang ketika ini, proses membawa pulang mayat akan dilakukan apabila selesainya semua urusan seperti mengenal pasti identiti dan beberapa perkara lain yang berkaitan.

“Kami akan memaklumkan kepada umum secepat mungkin jika terdapatnya sebarang perkembangan di sana dan berharap semuanya berjalan lancar,” katanya.

Seorang rakyat Malaysia Siti Nur Ismawida, 30, terkorban dalam kejadian gempa bumi itu bersama 17 warga Malaysia lain yang menyertai program untuk mendaki gunung berapi Rinjani.

Mangsa terkorban akibat ditimpa runtuhan tembok bangunan manakala enam lagi dilaporkan cedera.

Gempa bumi kuat itu menggoncang wilayah Nusa Tenggara Barat dan Lombok menyebabkan penduduk kawasan itu dilaporkan bertempiaran meninggalkan kediaman dan bangunan.

Menurut kenyataan Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Indonesia (BMKG) gempa bumi berukuran 6.4 skala Ritcher terjadi pada 5.47 pagi itu berpusat 28 km barat laut Lombok timur dengan kedalaman gempa sekitar 10 km, hingga menyebabkan kerosakan bangunan dan struktur di kawasan yang terlibat iaitu Kapubaten Lombok timur dan Kabupatan Lombok utara.

Gunung berapi Rinjani dengan ketinggian 3,726 meter terletak di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat adalah destinasi popular pelancong dan pendaki.- Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 18 Sep 2019

Is Someone Playing Jumanji Again In Terengganu?

First, tigers and ocra and now a black panther?

Trending Fri, 3 Jul 2020
Trending Wed, 23 Jan 2019

只要2张色纸!手作财神爷完整教学

财神到!财神到!财神到你家的大门口~

Trending Thu, 10 Sep 2020
Trending Wed, 2 Sep 2020
Trending Thu, 2 Apr 2020
Featured Wed, 23 May 2018

Maya Karin Ajak Orang Ramai Tandatangani Petisyen Untuk Selamatkan Alam Sekitar Di Malaysia

Tujuan petisyen ini adalah agar kerajaan Malaysia tubuhkan kementerian khas untuk alam sekitar.

Trending Fri, 5 Jun 2020

Khusus Untuk Penganggur, Kerajaan Umum Program Insentif Pengambilan Pekerja

Ambil perhatian buat mereka yang hilang kerja..

| Live TV