Trending By: SGMS Faida July 23, 2018 @ 1:54pm

Hebat! Remaja 19 Tahun Mula Jalan Kaki Ke Makkah

Bukan calang-calang orang boleh lakukannya! Apatah lagi berjalan ke negara yang beribu batu jaraknya.

Bagi remaja 19 tahun ini, dia ingin buktikan bahawa dirinya bukanlah gila apabila nekad berjalan kaki ke Makkah sejak tiga hari lalu

Kata Muhammad Yusof Abdullah, dia sudah memulakan misi berkenaan di Masjid Negara, Kuala Lumpur dan akan merentasi tujuh negara serta dijangka sampai ke Makkah pada Februari tahun hadapan.

Muhammad Yusof berkata, sebelum ini dia pernah melakukan misi berjalan kaki secara solo ke seluruh negara termasuk Sabah serta Sarawak selama lima bulan dan berakhir Mei lalu.

“Selepas melakukan misi berkenaan, saya terus berhasrat untuk berjalan kaki ke Tanah Suci Makkah pula. Saya ingin membuktikan bahawa remaja seperti saya juga mampu melakukan cabaran ‘gila’ seperti ini,” katanya ketika ditemui di Jalan Beserah, Kuantan, hari ini.

Muhammad Yusof berkata, berbekalkan RM2,000 dia akan meneruskan perjalanannya dari Pahang ke Terengganu dan Kelantan sebelum menukar beg di rumahnya di Kota Bahru, Kelantan serta seterusnya memasuki Thailand.

“Antara negara yang bakal dilalui adalah Thailand, Myanmar, Bangladesh, India, Pakistan, Iran dan Iraq. Ini adalah impian saya sejak kecil lagi untuk ke Makkah,” katanya.

Menurutnya kepada Harian Metro, antara cabaran yang bakal dihadapi sepanjang misi itu apabila melalui negara bergolak selain negara bukan Islam.

Katanya, misi itu juga nanti akan menguji ketahanan fizikal dan mental berikutan bakal berdepan cuaca panas serta sejuk di beberapa negara yang akan dilaluinya.

“Jika di negara Islam, saya akan tumpang di surau atau masjid, namun jika di negara bukan Islam saya sudah bawa khemah. Saya juga akan melakukan perjalanan pada waktu malam.

“Ini kerana pada waktu malam lebih sejuk dan tidak panas. Saya boleh berjalan dengan lebih lama lagi, pada hari siang pula saya akan berehat. Sepanjang perjalanan saya akan bawa kurma bagi memberi tenaga lebih sepanjang misi ini,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, sebelum ini ramai orang mengejeknya kerana didakwa kurang siuman hanya kerana ingin melakukan misi berjalan kaki, namun tidak menghiraukan kata-kata berkenaan.

“Saya yakin dengan niat yang betul, kita tidak peduli dengan orang sekeliling yang akan mengata kita. Namun, saya hanya berserah kepada Allah S.W.T sepanjang perjalanan ini. InsyaAllah dengan niat yang betul, saya yakin misi ini akan berjaya kelak.

“Saya juga amat mengharapkan seluruh rakyat Malaysia mendoakan saya berjaya dalam misi ini dan kembali ke tanah air dalam keadaan sihat,” katanya.

Sekembalinya dari tanah suci, Muhammad Yusof berhasrat untuk menulis buku mengenai pengalaman dirinya menempuh pelbagai cabaran semasa berjalan kaki untuk dikongsi selain memberi semangat dan pengajaran kepada orang ramai.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 24 Oct 2018

Selepas 110 Tahun, Akhirnya Kapal Titanic II Akan Sambung Belayar Ke New York Pada Tahun 2022

Titanic II akan berlayar dari Southampton menuju ke New York.

Trending Wed, 25 Jul 2018

Penyanyi Demi Lovato Dikejarkan Ke Hospital Kerana Overdose, Kini Stabil

Dia kini bersama keluarganya di sebuah hospital di Los Angeles

Trending Thu, 3 Oct 2019

Zarina Didenda RM17,500 Jual Kosmetik Tidak Bernotifikasi

Pelakon, Zarina Zainuddin selaku orang kena saman (OKS) membuat pengakuan bersalah terhadap enam pertuduhan  yang dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret M Bharat di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada hari Rabu.  Bagi pertuduhan pertama, Zarina selaku […]

Trending Thu, 21 Mar 2019

Kursus Motivasi Separa Bogel Kejutkan Ramai Pihak

Macam-macam lah manusia sekarang

Trending Mon, 18 Jan 2021
Trending Sat, 24 Aug 2019

Tak Sampai 5 Minit Berkahwin, Pengantin Terlibat Dalam Kemalangan Ngeri

Baru 5 minit terlibat dengan tragedi yang menyedihkan

Featured Fri, 14 Jun 2019

Pernah miliki pengikut Instagram teramai, Selena Gomez kini kurangkan penggunaan media sosial

Bukankah semua artis perlukan platform ini? Kenapa kurangkan pula?

Trending Sat, 17 Feb 2018

ANGKARA POTONG BARISAN, LELAKI DITIKAM HINGGA MATI

Kedua lelaki ini bekerja sebagai pemandu jentera berat mengangkat kelapa sawit. Difahamkan mereka bertengkar sehari sebelum berlakunya kejadian.

| Live TV