Trending By: SGMS Enal May 12, 2019 @ 1:30pm

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah

Kendrick Castillo, pelajar 18 tahun di sebuah sekolah di Colorado, bukanlah seseorang yang mempunyai kuasa seperti yang kita lihat dalam filem, tetapi beliau sanggup mengorbankan nyawanya demi orang lain.

Castillo telah dianggap wira oleh orang ramai selepas beliau tanpa berfikir panjang menerkam dan cuba menumpaskan penyerang bersenjata api yang menyerang sebuah bilik darjah di STEM School Highlands Ranch, Colorado pada Selasa.

Tindakan Castillo bersama dua lagi rakannya itu telah membantu rakan-rakan mereka yang lain untuk lari meninggalkan bilik darjah untuk menyelamatkan diri. Namun, hanya Castillo yang terkorban manakala lapan pelajar lain tercedera.
Pihak polis mengawal kawasan kejadian. 

Lebih menyayat hati, Castillo akan bergraduasi kurang dua minggu dari sekarang. Bapanya, John Castillo berkata kepada Denver Post,”Kendrick Castillo adalah anak yang terbaik di dunia. Dia akan menamatkan pengajiannya 20 Mei ini.”

“Saya harap, dia menyorok dan selamatkan diri ketika kejadian. Tapi itu bukan sifatnya. Dia suka menyelamatkan orang, membantu orang. Sukar untuk saya menerima kenyataan itu”,

Menurut laporan CBS Denver, Castillo ialah seorang yang berminat dalam bidang teknologi komputer dan sepatutnya bertanding dalam acara “Rods and Robots” pada hujung minggu ini.

Majikannya, Rachel Short pula memberitahu bahawa beliau terkilan dengan kematian Castillo, namun tidak terkejut apabila mengetahui dia mati sebagai ‘wira’, kerana itulah sifatnya(suka membantu orang).

Dalam serangan itu, dua orang penyerang telah menyerang dua kelas berasingan dan kedua-duanya telah ditahan pihak polis beberapa minit selepas serangan berlaku.

Sumber: CBCDenver PostCBS Denver

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 14 Sep 2018

Polis Digantung Kerja Gara-Gara Tak Kenal Bos Sendiri

Dua pegawai polis di Noida, India digantung kerja kerana didakwa tidak berdisiplin selepas mereka gagal mengenali kenderaan Ketua Polis Uttar Pradesh pada Rabu, kata para pegawai. Ketua Pengarah Polis (DGP) OP Singh sedang dalam perjalanan […]

Trending Fri, 13 Mar 2020
Trending Thu, 22 Oct 2020

Pesalah Lalu Lintas Berdepan Hukuman Berat Bermula 23 Oktober Ini

semoga hukuman berat ini mampu mengurangkan kes kemalangan

Trending Tue, 28 Apr 2020
Trending Wed, 30 Sep 2020
Trending Fri, 17 Jul 2020
Trending Wed, 12 Sep 2018

Can You Guess the Malaysian? Most of You Will Fail

This touching video from Celcom teaches us to stop looking at people from only one perspective.

Trending Mon, 17 Sep 2018

研究证实:男人出门前亲吻另一半,能赚更多钱、活更久

从今天起,请告诉你的另一半:我们来亲吻吧!这可不只为了增进你们的感情,更是为了能赚大钱,以及换取健康长寿。

| Live TV