Trending By: SGMS Enal May 12, 2019 @ 1:30pm

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah

Kendrick Castillo, pelajar 18 tahun di sebuah sekolah di Colorado, bukanlah seseorang yang mempunyai kuasa seperti yang kita lihat dalam filem, tetapi beliau sanggup mengorbankan nyawanya demi orang lain.

Castillo telah dianggap wira oleh orang ramai selepas beliau tanpa berfikir panjang menerkam dan cuba menumpaskan penyerang bersenjata api yang menyerang sebuah bilik darjah di STEM School Highlands Ranch, Colorado pada Selasa.

Tindakan Castillo bersama dua lagi rakannya itu telah membantu rakan-rakan mereka yang lain untuk lari meninggalkan bilik darjah untuk menyelamatkan diri. Namun, hanya Castillo yang terkorban manakala lapan pelajar lain tercedera.
Pihak polis mengawal kawasan kejadian. 

Lebih menyayat hati, Castillo akan bergraduasi kurang dua minggu dari sekarang. Bapanya, John Castillo berkata kepada Denver Post,”Kendrick Castillo adalah anak yang terbaik di dunia. Dia akan menamatkan pengajiannya 20 Mei ini.”

“Saya harap, dia menyorok dan selamatkan diri ketika kejadian. Tapi itu bukan sifatnya. Dia suka menyelamatkan orang, membantu orang. Sukar untuk saya menerima kenyataan itu”,

Menurut laporan CBS Denver, Castillo ialah seorang yang berminat dalam bidang teknologi komputer dan sepatutnya bertanding dalam acara “Rods and Robots” pada hujung minggu ini.

Majikannya, Rachel Short pula memberitahu bahawa beliau terkilan dengan kematian Castillo, namun tidak terkejut apabila mengetahui dia mati sebagai ‘wira’, kerana itulah sifatnya(suka membantu orang).

Dalam serangan itu, dua orang penyerang telah menyerang dua kelas berasingan dan kedua-duanya telah ditahan pihak polis beberapa minit selepas serangan berlaku.

Sumber: CBCDenver PostCBS Denver

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 26 Mar 2019
Trending Tue, 18 Dec 2018

13张「想像力太丰富的人不宜观看」的照片

倘若你的想像力太丰富,看成别的东西,摄影师恕不负责!到底是什么照片?立刻一起看下去!

Trending Thu, 3 Jan 2019

Kenapa NASA Tarik Balik Kenyataan Tentang Ancaman NT7?

NASA sebelum ini meramalkan sebuah Asteroid gergasi bakal menghentam bumi pada 2019.

Trending Sat, 14 Jul 2018

Takziah! Perodua Langgar Lori Ragut Tiga Nyawa

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.50 pagi itu, Lobpithai Lee Sern Koung, 25, Tan Hock Lai, 24, maut di tempat kejadian maut di tempat kejadian, manakala Ong Cheng Lian, 23, meninggal dunia semasa menerima rawatan di Hospital Taiping.

Featured Mon, 4 Jun 2018

Baju Melayu Zebra Dikritik, Amir Kadir Berterima Kasih Kepada Netizen Bikin Bajunya Laku

Biasalah, bila dikecam, mestilah dia mendapat perhatian ramai.

Trending Tue, 3 Jul 2018

「高人」都会遇到的14个尴尬局面

或许大家会觉得个子长得高有很多的好处,如:换电灯泡、人潮中「独享」新鲜空气、拿摆在高处物品之类的。其实「高人」在生活上也有很多尴尬的时刻……

Trending Tue, 9 Jan 2018

Stor Apple Bertukar Kecoh Apabila Bateri IPhone Meletup

Angkara sebiji bateri Iphone meletup, kecoh satu kedai dibuatnya! Kejadian berlaku di sebuah stor Apple di Zurich dimana…

Trending Fri, 5 Jul 2019
Trending Sun, 18 Mar 2018

Sebab ‘Selfie”, Tertembak Ketika Asyik Bergambar Bersama Pistol

Kerana selfie, lelaki maut akibat tertembak kerana asyik bergambar dengan pistol

Trending Mon, 4 Feb 2019

| Live TV