Trending By: SGMS Enal May 12, 2019 @ 1:30pm

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah

Kendrick Castillo, pelajar 18 tahun di sebuah sekolah di Colorado, bukanlah seseorang yang mempunyai kuasa seperti yang kita lihat dalam filem, tetapi beliau sanggup mengorbankan nyawanya demi orang lain.

Castillo telah dianggap wira oleh orang ramai selepas beliau tanpa berfikir panjang menerkam dan cuba menumpaskan penyerang bersenjata api yang menyerang sebuah bilik darjah di STEM School Highlands Ranch, Colorado pada Selasa.

Tindakan Castillo bersama dua lagi rakannya itu telah membantu rakan-rakan mereka yang lain untuk lari meninggalkan bilik darjah untuk menyelamatkan diri. Namun, hanya Castillo yang terkorban manakala lapan pelajar lain tercedera.
Pihak polis mengawal kawasan kejadian. 

Lebih menyayat hati, Castillo akan bergraduasi kurang dua minggu dari sekarang. Bapanya, John Castillo berkata kepada Denver Post,”Kendrick Castillo adalah anak yang terbaik di dunia. Dia akan menamatkan pengajiannya 20 Mei ini.”

“Saya harap, dia menyorok dan selamatkan diri ketika kejadian. Tapi itu bukan sifatnya. Dia suka menyelamatkan orang, membantu orang. Sukar untuk saya menerima kenyataan itu”,

Menurut laporan CBS Denver, Castillo ialah seorang yang berminat dalam bidang teknologi komputer dan sepatutnya bertanding dalam acara “Rods and Robots” pada hujung minggu ini.

Majikannya, Rachel Short pula memberitahu bahawa beliau terkilan dengan kematian Castillo, namun tidak terkejut apabila mengetahui dia mati sebagai ‘wira’, kerana itulah sifatnya(suka membantu orang).

Dalam serangan itu, dua orang penyerang telah menyerang dua kelas berasingan dan kedua-duanya telah ditahan pihak polis beberapa minit selepas serangan berlaku.

Sumber: CBCDenver PostCBS Denver

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 24 Nov 2019
Trending Fri, 9 Aug 2019

Do You Have What It Takes to Take on the #BacaBeritaChallenge?

Got talent? What are you waiting for? Now is the time to let out your long-awaited presenting skills with #BacaBeritaChallenge brought to you by Realme.

Trending Wed, 27 Dec 2017

Saya Dilayan Seperti Hantu Selepas Disemadikan

Mati tujuh bulan kemudian yang balik ke rumah adalah “Hantu” , jadi yang mana satu ni?

Trending Fri, 11 Jan 2019

选对日子开工!才能「诸事大吉」一整年

所谓一年之吉在于春,选对吉日开工对华人来说是非常重要的。

Trending Fri, 24 Jul 2020
Trending Thu, 9 Apr 2020

[TRENDING] Keluarga Dedah Keadaan Sebenar Glenn Fredly Sebelum ‘Pergi’

RIP Glenn Fredly. Terima kasih atas nota muzika yang penuh cinta

Trending Tue, 20 Mar 2018

Lelaki Tembak MH17 Bunuh Diri?

Polis Mykolaiv dalam satu kenyataan di Facebook, menyifatkan insiden itu sebagai kes bunuh diri tetapi menyiasat kemungkinan ia satu “pembunuhan dirancang”.

Trending Wed, 9 Oct 2019

Neeta and Hanbyul Hugging Made Netizens Uncomfortable

Netizens got weird out by Neeta and Hanbyul hugging, but didn’t bat an eye when Muslim actors and actresses do so in dramas.

Trending Tue, 10 Apr 2018

Pernah Terfikir Bercuti Ke Angkasa Bersama Keluarga? Nah, Sekarang Waktunya!

Hotel ini dibina oleh syarikat Orion Span yang berpengkalan di Texas mempunyai pasukan tersendiri dalam misi jelajah angkasa bersama Nasa lebih 140 tahun.

Trending Mon, 23 Mar 2020

| Live TV