Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Attiqah Mohd April 19, 2021 @ 4:21pm

Rentas Negeri Aidilfitri Ditentukan Selepas 28 April

Ketetapan prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti ziarah sempena Aidilfitri pada tahun ini akan ditentukan selepas 28 April.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, bagi tempoh sekarang sehingga tarikh tersebut orang ramai perlu mengikut peraturan sedia ada.

“Saya sudah beritahu kita masih lagi hadkan rentas negeri kecuali ada keperluan. Bagi negeri yang terlibat dengan perintah kawalan pergerakan (PKP) ke PKP boleh jika ‘travel bubble’ ada surat majikan juga kebenaran polis.

“Negeri di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dan PKP tidak boleh kecuali mereka terpaksa. Pihak polis juga telah buat kenyataan tiga keadaan boleh dibenarkan rentas negeri termasuklah kematian, sakit tenat dan disebabkan pekerjaan.

“Jadi untuk dua minggu ini sehingga 28 April masih ikut peraturan sedia ada. Untuk 28 April hingga next two weeks atau one month itu kita tengok keadaan kedudukan kes,” katanya.

Tambah beliau lagi, sekiranya kes tidak turun, KKM mencadangkan rentas negeri semasa raya Aidilfitri tidak dibenarkan. Bagaimanapun perkara ini akan dibawa ke MKN (Majlis Keselamatan Negara) untuk ditetapkan.

Sumber: Kosmo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 10 Dec 2020
Trending Thu, 29 Nov 2018

Bella Hadid Follow Neelofa Di Instagram, Wow!

Neelofa ajar Bella cara makan nasi lemak!

Trending Tue, 30 Oct 2018

5 Tragedi Mengerikan Pesawat Lion Air Yang Mengorbankan Banyak Nyawa

Bukan kali pertama mengalami kecelakaan, 19 insiden telah berlaku sejak pesawat Lion Air beroperasi pada Jun tahun 2000.

Trending Thu, 19 Mar 2020

COVID-19: Prihatin Terhadap Kakitangan, Media Prima Mula Pelan Tindak Balas Perintah Kawalan Pergerakan

Kerjasama dan keprihatinan majikan dengan kakitangan amat penting dalam situasi wabak sebegini.

Featured Mon, 18 May 2020

Atuk segak, cucu comel bergaya

Kedua-duanya untung ada pereka dalaman

Trending Mon, 24 Dec 2018

Perbualan Comel Sajat Dan Orang Tuanya. Ayahnya Bilang Sajat Perempuan!

Sajat memuat naik satu video di laman Instagram yang menampilkan ibu bapanya bagi memberi penjelasan berhubung status jantinanya.

Featured Tue, 7 Apr 2020

Tetap glamor pada pagi Lebaran, meski terpaksa beraya cara PKP

Jenama tempatan atas talian tampil dengan rekaan wow!

Trending Thu, 7 Mar 2019

Takziah! Kisah Nur Aisyah Aleya Berakhir Dengan Kematian

Kanak-kanak perempuan berumur 3 tahun yang dilaporkan hilang sejak minggu lalu kini menemui pengakhiran apabila mayatnya ditemui dalam keadaan yang cukup menyayat hati.

| Live TV