Featured By: Attiqah Mohd April 6, 2021 @ 6:01pm

RM5 Kadar Zakat Fitrah Wajib Bagi Wilayah Persekutuan, Cara Bayar Zakat Online

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, kadar zakat fitrah wajib di Wilayah Persekutuan pada tahun ini ditetapkan sebanyak RM5.

Selain itu, kadar RM7 dan RM14 ditetapkan kepada mereka yang berkemampuan dan bergantung kepada jenis beras yang dimakan.

“RM5 iaitu kadar wajib dan minimum berdasarkan nilai beras Super Tempatan Gred (15 peratus kandungan beras hancur), RM7 bagi pengguna beras Super A (lima peratus kandungan beras hancur) dan RM14 untuk pengguna beras Super Import dan Basmathi biasa.

“Mereka (pembayar zakat) boleh pilihlah (kadar bayaran zakat fitrah), ini berdasarkan kepada jenis beras yang mereka makan,” katanya pada sidang media selepas majlis penyampaian bantuan Ihya’ Ramadan dan watikah pelantikan ketua amil serta amil zakat fitrah tahun 2021 di sini, hari ini.

Pembayaran zakat fitrah boleh dilakukan secara dalam talian menerusi laman rasmi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) di www.maiwp.gov.my; dan juga aplikasi pembayaran yang lain seperti ePay MAIWP, SnapNPay, e-wallet Boost, JomPay dan laman sesawang fitrah.zakat.com.my.

Bagi pembayaran secara bersemuka, seramai 909 amil dilantik dan akan berada di banyak lokasi di seluruh Wilayah Persekutuan.

BERNAMA

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 1 Jan 2018

你的年薪多少?澳洲「举牌工」年薪约40万令吉

还记得吗?小时候我们上学的时候,总是会有一位高举“Stop”的男人或女人,让学生安全过马路。而在澳洲悉尼的30岁多塞特(Amy Dowsett)就从事其工作,每天在马路上举牌,一年的年薪竟可高达13万澳元(约40万令吉)。

Featured Mon, 22 Mar 2021
Trending Thu, 29 Nov 2018
Featured Mon, 8 Mar 2021
Trending Wed, 4 Mar 2020

Kematian Melebihi 3000 Seluruh Dunia, COVID 19 Semakin Membimbangkan

Penularan COVID-19 semakin membimbangkan. Menurut statik yang dikeluarkan oleh KKM Putrajaya, kematian yang melibatkan Coronavirus itu kini telah melebihi 3000 di seluruh dunia.  Menurut statistik itu lagi selepas negara Cina, Iran merupakan negara kedua tertinggi […]

Featured Mon, 9 Mar 2020
Trending Fri, 24 Jul 2020
Trending Fri, 5 Jun 2020

Khusus Untuk Penganggur, Kerajaan Umum Program Insentif Pengambilan Pekerja

Ambil perhatian buat mereka yang hilang kerja..

Trending Wed, 5 May 2021

Bila Kediaman Selamat, Boleh Raya Dengan Gembira… Jom Semak 6 Barangan Wajib Dimiliki Untuk Membersih & Disinfeksi Rumah!

Raya hampir tiba! Mesti semua excited nak sambut Raya kan? Tapi Raya, Raya juga, sebelum nak sambut Raya tu anda kena bersihkan rumah dulu! Masa Raya ni, kebersihan merupakan aspek yang paling penting sebab masa […]

| Live TV