Trending By: Salma Syahbuddin April 24, 2020 @ 12:00pm

Rugi Sangat Kalau Tak Buat! Ini 10 Amalan WAJIB Buat Di Hari Jumaat

Lipat gandakan pahala terutamanya pada awal Ramadan kali ini jatuh pada penghulu segala hari iaitu pada hari Jumaat.

Dimana, Rasullullah SAW pernah bersabda : Sebaik-baik hari yang matahari terbit pada hari berkenaan ialah pada hari Jumaat. Pada hari itu, Adam telah dijadikan, pada hari itu juga lah ia dimasukkan dalam syurga, dan pada hari itulah ia dikeluarkan darinya.

Oleh itu, jom sama-sama gandakan pahala di hari Jumaat, penghulu segala hari dengan 10 amalan WAJIB buat!

  1. Mandi sunat hari jumaat. Tapi sebelum mandi tu, korang kenalah niat!
  2. Berpakaian kemas
  3. Datang awal ke masjid. Al-maklumlah, nak kena cari parking lagi kan? Tapi musim PKP ni, apalah salahnya korang banyakkan solat-solat sunat dan solat sahaja di rumah.
  4. Membaca Surah Al-Kahfi. Kalau korang boleh hafal 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir, alhamdulillah!
  5. Memakai wangi-wangian
  6. Banyakkan selawat ke atas Nabi. Ambillah masa untuk berselawat sebanyaknya. Hati tenang, pahala pun bertambah!
  7. Banyakkan berdoa. Kerana, terdapat waktu yang mustajab berdoa pada hari Jumaat.
  8. Banyakkan mendengar khutbah atau majlis-majlis ilmu. Kalau korang berada di masjid, elakkan melangkah bahu jemaah lain, hati-hati lalu depan orang yang tengah solat, duduk dekat dengan imam. Kalau boleh, turn off jelah telefon canggih korang tu supaya korang lebih fokus!
  9. Banyakkan bersedekah. Mungkin masa PKP ni korang bolehlah banyakkan bersedekah dengan memberi makanan atau juadah berbuka kepada frontliners kita.
  10. Banyakkanlah berkata perkara-perkara baik. Elakkan mengumpat dan mencarut.

Diharap dengan perkongsian ini, dapatlah kita sama-sama meningkatkan keimanan dan melipatgandakan pahala bersama-sama okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 15 Jun 2020

Perhatian! Pengguna Kini Boleh Lapor Alat Imbas Suhu ‘Ciplak’

Ingat! Jangan ambil remeh perkara ni okay! #KitaJagaKita

Trending Mon, 23 Mar 2020

COVID-19: UK Catat 50 Kematian Dalam Masa 24 Jam

AKIBAT masih ada rakyat negara UK yang masih bersesak-sesak di pasaraya dan keluar di kawasan terbuka pada hujung minggu, negara itu berhadapan dengan 50 kes kematian akibat pandemik Covid-19 dalam masa 24 jam!  Walaupun amaran […]

Trending Thu, 19 Sep 2019

Rebecca Nur Islam Tetap Doakan Eina Azman Walaupun….

Tak pasal-pasal babitkan orang lain yang tak bersalah

Trending Thu, 21 Jun 2018

母牛以为自己要没命了「吓到狂流泪」没想到等待着它的却是天堂!

万物皆有灵性,动物在面对生命终结时,也会出于本能地感到恐慌与惧怕!

Trending Mon, 10 Jun 2019

日本推出「皮卡丘」主题婚礼!婚礼招待、料理、结婚证书全是皮卡丘

红包请放在宝贝球里!日本推出「皮卡丘」主题婚礼,从婚礼招待、婚宴料理到结婚证书全是皮卡丘。

| Live TV