Trending By: Salma Syahbuddin April 24, 2020 @ 12:00pm

Rugi Sangat Kalau Tak Buat! Ini 10 Amalan WAJIB Buat Di Hari Jumaat

Lipat gandakan pahala terutamanya pada awal Ramadan kali ini jatuh pada penghulu segala hari iaitu pada hari Jumaat.

Dimana, Rasullullah SAW pernah bersabda : Sebaik-baik hari yang matahari terbit pada hari berkenaan ialah pada hari Jumaat. Pada hari itu, Adam telah dijadikan, pada hari itu juga lah ia dimasukkan dalam syurga, dan pada hari itulah ia dikeluarkan darinya.

Oleh itu, jom sama-sama gandakan pahala di hari Jumaat, penghulu segala hari dengan 10 amalan WAJIB buat!

  1. Mandi sunat hari jumaat. Tapi sebelum mandi tu, korang kenalah niat!
  2. Berpakaian kemas
  3. Datang awal ke masjid. Al-maklumlah, nak kena cari parking lagi kan? Tapi musim PKP ni, apalah salahnya korang banyakkan solat-solat sunat dan solat sahaja di rumah.
  4. Membaca Surah Al-Kahfi. Kalau korang boleh hafal 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir, alhamdulillah!
  5. Memakai wangi-wangian
  6. Banyakkan selawat ke atas Nabi. Ambillah masa untuk berselawat sebanyaknya. Hati tenang, pahala pun bertambah!
  7. Banyakkan berdoa. Kerana, terdapat waktu yang mustajab berdoa pada hari Jumaat.
  8. Banyakkan mendengar khutbah atau majlis-majlis ilmu. Kalau korang berada di masjid, elakkan melangkah bahu jemaah lain, hati-hati lalu depan orang yang tengah solat, duduk dekat dengan imam. Kalau boleh, turn off jelah telefon canggih korang tu supaya korang lebih fokus!
  9. Banyakkan bersedekah. Mungkin masa PKP ni korang bolehlah banyakkan bersedekah dengan memberi makanan atau juadah berbuka kepada frontliners kita.
  10. Banyakkanlah berkata perkara-perkara baik. Elakkan mengumpat dan mencarut.

Diharap dengan perkongsian ini, dapatlah kita sama-sama meningkatkan keimanan dan melipatgandakan pahala bersama-sama okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 12 Sep 2018

Panggang, Rebus Atau Kukus, Penduduk Hanoi Digesa Henti Makan Daging Anjing

‘ Tolong Berhenti Makan Daging Anjing’, itu peringatan pihak berkuasa Hanoi yang segera menggesa penduduk di sana supaya tamatkan aktiviti tersebut. Daging anjing yang menjadi ‘kegemaran’ penduduk di sana dilaporkan menjejaskan imej bandar terbabit selain […]

Trending Tue, 16 Apr 2019

Tanda Dunia Akhir Zaman, Masjid Al Ahmar Dijadikan Kelab Malam

Tanda dunia akhir zaman, masjid dijadikan kelab!

Trending Mon, 25 Feb 2019

这款让人脸红「形状」项链竟在网上卖到缺货!

女子将项链设计成让人「脸红的形状」放上网路,大家竟然抢着要还卖到缺货先关店!

Trending Wed, 20 May 2020
Trending Fri, 27 Mar 2020

“Saya Bukan Bodoh, Tunjuk Mewah Lepastu Minta Bantuan,”- Black Hanifah Bidas Kecaman Warganet

PENYANYI Black Hanifah menerima kecaman teruk daripada netizen selepas mengeluarkan kenyataan mencadangkan pihak kerajaan agar tidak meminggirkan golongan penggiat seni tempatan. Menurut Black, penggiat seni juga turut menerima tempias kerana lanjutan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan […]

Trending Thu, 26 Jul 2018

英国艺术家「用色铅笔」绘制宫崎骏动画人物

日本动画之神宫崎骏的作品风靡全球,亲切的画风、丰富的想像力让他的动画几乎每一部都堪称经典,全球的网友们也常常以他的动画人物为创作主题……

Trending Tue, 6 Aug 2019

Insiden Bom Di Bangkok, Siapakah Suspek Utama?

Insiden Bom Di Bangkok Suspek Pernah Lawat Malaysia

Trending Thu, 5 Jul 2018

发胖是因为男友「不帅」美研究:另一半长相会影响体重

多数现代人,会拼命节食、减肥,认为瘦就是美,但你就是怎么样都瘦不下来,却百思不得其解呢?

Trending Fri, 27 Dec 2019

Android Beta Users Are Getting WhatsApp Dark Mode, iOS’ Coming Soon

In 2020, we may get dark mode for everything.

| Live TV