Trending By: Salma Syahbuddin April 24, 2020 @ 12:00pm

Rugi Sangat Kalau Tak Buat! Ini 10 Amalan WAJIB Buat Di Hari Jumaat

Lipat gandakan pahala terutamanya pada awal Ramadan kali ini jatuh pada penghulu segala hari iaitu pada hari Jumaat.

Dimana, Rasullullah SAW pernah bersabda : Sebaik-baik hari yang matahari terbit pada hari berkenaan ialah pada hari Jumaat. Pada hari itu, Adam telah dijadikan, pada hari itu juga lah ia dimasukkan dalam syurga, dan pada hari itulah ia dikeluarkan darinya.

Oleh itu, jom sama-sama gandakan pahala di hari Jumaat, penghulu segala hari dengan 10 amalan WAJIB buat!

  1. Mandi sunat hari jumaat. Tapi sebelum mandi tu, korang kenalah niat!
  2. Berpakaian kemas
  3. Datang awal ke masjid. Al-maklumlah, nak kena cari parking lagi kan? Tapi musim PKP ni, apalah salahnya korang banyakkan solat-solat sunat dan solat sahaja di rumah.
  4. Membaca Surah Al-Kahfi. Kalau korang boleh hafal 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir, alhamdulillah!
  5. Memakai wangi-wangian
  6. Banyakkan selawat ke atas Nabi. Ambillah masa untuk berselawat sebanyaknya. Hati tenang, pahala pun bertambah!
  7. Banyakkan berdoa. Kerana, terdapat waktu yang mustajab berdoa pada hari Jumaat.
  8. Banyakkan mendengar khutbah atau majlis-majlis ilmu. Kalau korang berada di masjid, elakkan melangkah bahu jemaah lain, hati-hati lalu depan orang yang tengah solat, duduk dekat dengan imam. Kalau boleh, turn off jelah telefon canggih korang tu supaya korang lebih fokus!
  9. Banyakkan bersedekah. Mungkin masa PKP ni korang bolehlah banyakkan bersedekah dengan memberi makanan atau juadah berbuka kepada frontliners kita.
  10. Banyakkanlah berkata perkara-perkara baik. Elakkan mengumpat dan mencarut.

Diharap dengan perkongsian ini, dapatlah kita sama-sama meningkatkan keimanan dan melipatgandakan pahala bersama-sama okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Jul 2018

YouTubers Allegedly Robbed by Langkawi Hotel Staffs of RM1,400 Cash

The hotel claimed to not be responsible for anything but deleted their Facebook account.

Featured Tue, 27 Nov 2018
Trending Mon, 8 Jul 2019

Kes Pelajar UPNM Didera, Diseterika Dan Dibunuh Bakal Diketahui 31 Julai Ini

Keadilan buat Zulfarhan Osman bakal diketahui 31 Julai ini

Trending Sun, 24 Dec 2017

Ibu Hamil 5 Bulan & Keatas Boleh Balik Awal Sejam

Ibu Hamil 5 Bulan & Keatas Boleh Balik Awal Sejam Bermula 1 Januari 2018

Trending Sat, 23 Jun 2018

Gaji Kena Potong Akibat ‘Kejar’ Bento

Kami kesal perkara ini berlaku di jabatan ini. Ia tidak boleh diterima dan kami memohon maaf…

Trending Tue, 25 Dec 2018

Jual Buah Pinggang Demi Beli iPhone, Lelaki Ini Menderita Lumpuh Seumur Hidup

di China memang ada kes dimana seorang remaja lelaki sanggup berbuat demikian demi memiliki telefon bimbit yang dimpikannya

Trending Fri, 20 Mar 2020

Berita Gembira! Kerajaan Kini Tawarkan Diskaun 2 Peratus Bil Elektrik Sempena Covid-19

Jangan panik, diskaun ini akan diberikan secara berperingkat ye gais!

Trending Fri, 26 Jun 2020

| Live TV