Trending By: Attiqah Mohd March 11, 2020 @ 7:30am

Salah Doktor Atau Wartawan ? Isu ‘Ikan Singgang’ Dan COVID-19 Jadi Debat Hangat Warga Twitter

Siapa sangka wabak Coronavirus dan makanan tempatan iaitu Ikan Singgang menjadi perdebatan hangat  antara netizen di laman Twitter? Kedengaran agak melucukan dan tidak masuk akal namun itulah realiti yang berlaku dalam masyarakat di media sosial hari ini. 

Segalanya bermula apabila seorang pensyarah dari UTM dipercayai mengeluarkan kenyataan yang seolah olah memberi maksud bahawa Ikan Singgang berpotensi menjadi penawar wabak yang semakin tular iaitu Coronavirus. Biar betul!

Kenyataan itu telah mendapat pelbagai respons daripada netizen dan salah seorang daripadanya adalah Dr Rafidah Abdullah. Umum mengetahui Dr Rafidah Abdullah merupakan pakar Nefrologi yang sering bersuara lantang dan menentang keras sebarang mitos yang tidak benar mengenai jenis-jenis penyakit dan kesihatan di laman Twitter.

Baru-baru ini ketika sidang media mengenai Coronavirus dilakukan, Dr Rafidah Abdullah telah memberi kritikan keras kepada salah seorang wartawan kerana bertanyakan mengenai kes Ikan Singgang dan Coronavirus.

‘Bila media kita nak matang?’- Dr Rafidah Abdullah

Dr Rafidah mempertikaikan mengenai kredibiliti wartawan yang dianggap bertanyakan soalan yang kurang ‘cerdik’, malah beliau turut menyelar semua pengamal media yang lain dengan kenyataan berbunyi ‘bila media kita nak matang’? 

Kenapa perlu tanya pasal singgang di sidang media Ketua Pengarah Kesihatan tentang COVID19?

Patutnya soalan macam ini, wartawan sendiri dah tahu jawapan kalau mampu menggunakan akal fikiran. Tidak perlu tanya. Bila lah media kita nak matang.

STICK TO THE FACTS.

Berikutan isu ini, ramai yang bersuara dan menentang tindakan Dr Rafidah menegur wartawan tersebut. Majoriti netizen berpendapat sudah menjadi lumrah dan profession seorang wartawan untuk bertanyakan soalan dan sebagai doktor beliau tidak seharusnya mengukur tahap kebijaksanaan seseorang berdasarkan soalan-soalan yang dikemukakan.

Dengan siapa lagi perlu rujuk untuk mendapatkan kesahihan kalau bukan daripada pakar?

Tidak menunggu lama, wartawan yang dikenali dengan nama Ali Toupan yang dipercayai bertanyakan soalan tersebut telah tampil bersuara dan memberi justifikasi mengenai soalannya menerusi laman Twitter.

Katanya, penting untuk seorang wartawan merujuk mengenai sesuatu perkara daripada orang yang selayaknya dan mempunyai autoriti terutama apabila melibatkan sesuatu isu yang berkait rapat.

Tidak ada salah untuk bertanya, media dan doktor saling melengkapi memberi informasi- Dr Amalina 

Perkara ini akhirnya mendapat perhatian daripada Doktor Pakar iaitu Dr Amalina Che Bakri. Menerusi laman Twitternya, Dr Amalina mengucapkan terima kasih kepada pihak wartawan yang bertanyakan soalan malah Dr Amalina turut menegaskan media dan doktor saling melengkapi untuk memberi informasi berkaitan kesihatan kepada masyarakat. 

Kenyataan yang dikemukakan Dr Amalina itu sememangnya benar. Pihak media dan doktor saling melengkapi dalam memberi informasi khususnya. Tidak perlu untuk berdebat dan berperang mulut antara satu sama lain. Yang penting, sama-samalah kita jaga kebersihan diri daripada wabak Coronavirus. Mencegah kan lebih baik daripada merawat 😉

Sumber: Twitter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 11 Oct 2019

Belanjawan 2020 Akan Dibentangkan Hari Ini

Belanjawan 2020 juga merupakan belanjawan kedua kerajaan Pakatan Harapan, sejak ia memerintah pada Mei 2018.

Trending Wed, 19 Sep 2018

Jimat RM 200, DIY ‘Repair’ Mesin Basuh Dengan Mudah. Sejam Dah Siap!

Tidak perlu lagi keluar duit untuk membaiki mesin basuh anda.

Trending Fri, 22 May 2020
Trending Wed, 3 Oct 2018

Al-Fatihah…Enam Anggota Bomba Lemas Ketika Operasi Menyelamat

Jurucakap Bomba Selangor berkata, kejadian dipercayai ketika mereka terbabit dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) remaja berusia 17 tahun yang terjatuh di lombong berkenaan.

Trending Tue, 4 Sep 2018

Doktor Melecur Selepas Bilik Dibakar Pesakit Mental

Doktor lelaki berusia 50-an melecur 30 peratus di badan manakala jururawat berusia 30-an melecur lima peratus di bahagian muka dan badan.

Trending Sun, 26 Nov 2017

Empat Kakitangan SESB Parah Pencawang Meletup Dan Terbakar

Empat Kakitangan SESB Parah Pencawang Meletup Dan Terbakar

Trending Fri, 3 Jul 2020
Trending Tue, 23 Jun 2020

Sekolah Boleh Ubahsuai Keperluan Asalkan Patuh SOP

Buat pihak sekolah dan guru-guru.

Trending Sat, 1 Sep 2018

DBKL Tutup Tasik Titiwangsa Setahun

Pengunjung tidak perlu khuatir memandangkan DBKL turut menyediakan laluan khas bagi mereka yang ingin melakukan aktiviti joging di sekeliling kawasan taman.

Trending Mon, 8 Jul 2019

Jangan Pandang Rendah Dekat Rider, Kisah Ini Bakal Buka Mata Anda!

Ramai yang sanggup bekerja lebih dari satu pekerjaan pada masa yang sama demi menampung perbelanjaan bulanan.

| Live TV