Trending By: Padin January 28, 2021 @ 7:24pm

“Saya & Nadiyah Shahab Kerap Berpindah Randah…” – Ben Ali Dedah Pernah Jadikan Pondok Rehat Sebagai ‘Kilang’

Pelakon Ben Ali tidak menyangka usahanya dalam bidang perniagaan membuahkan hasil.

Ben atau nama sebenarnya, Nurali Nadzwan, 30, tidak menyangka kerja kerasnya bersama isteri, pelakon Nadiyah Shahab membuatkan mereka mampu memiliki kilang sendiri di Taman Perindustrian Bukit Serdang.

Ben dan Nadiyah kini menerajui jenama Absolut Brands Sdn Bhd dan kilang berkeluasan 14,000 kaki persegi itu menjalankan operasi perniagaan Absolut Chocolat serta dua lagi perniagaan lain iaitu Absolut Food Festival dan syarikat pengurusan artis, Absolut Talent & Management.

“Saya mengemudi perniagaan ini bersama Nadiyah. Kami berdua melalui suka duka, turun naik. Tapi semua itu jadi kenangan dan pengalaman berharga. Bayangkan di pondok rehat perumahan awam yang terletak di perumahan awam Sri Sabah, Cheras, kami menjalankan segala operasi dan urusan.

“Di situlah kami membungkus kek ke dalam kotak beserta sos. Sukar dibayangkan memori itu, namun rezeki tak pernah salah alamat. Pendek kata macam-macam lagilah segala kerja saya dan isteri buat.

“Malah kami pada awalanya pernah melakukan khidmat penghantaran kepada pelanggan. Kemudiannya, kami berpindah ke khemah menjual air kelapa yang juga di Cheras. Selepas sekitar dua tiga minggu menumpang di khemah itu, kami menyewa pula suku lot berdekatan stesen LRT Cheras.

“Dalam tahun 2018, memang kami kerap ‘berpindah randah’ dari satu tempat ke tempat lain. Kemudian kami bertukar ke Medan Connaught Cheras hujung tahun sama. Lama kelamaan, bisnes kami makin berkembang,” kata Ben.

Menurut Ben, dia bersyukur perniagaan mereka yang berasaskan F&B (Food and Beverages) dan dalam talian masih ‘bernafas’ ketika pandemik COVID-19 melanda sejak Mac tahun lalu.

“Kami hantar ke rumah dan orang ramai hanya menempah dalam talian untuk menikmati apa yang ditawarkan.

“18 Februari depan genap tiga tahun jenama kami. Tanggal 22 Januari yang lalu, jenama itu berpindah ke kilang yang kini tersergam indah

“Kami juga terbuka dan mencabar diri untuk bereksprimen dengan benda baru.  Susah sebenarnya nak kekal relevan dan mengeluarkan produk unik dan lain daripada yang lain,” katanya.

Ben menambah, dia berharap tahun 2021 penuh mencabar ini akan terus memberi sinar kepada jenama perniagaannya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 29 Mar 2019

Takziah! Mayat Pelajar Malaysia Ditemui Di Hyde Park Selamat Dikebumi

Takziah kepada ahli keluarga Muhammad Hafiz Zainal

Trending Fri, 4 Dec 2020
Trending Tue, 22 Jan 2019

办年货「最佳打卡地点」陪家人又可以拍美照

时下超夯办年货的打卡景点!就连主播叶剑锋都拍得疯狂,你又怎能错过呢?

Trending Thu, 26 Nov 2020
Trending Tue, 19 Feb 2019

Are You SURE You’re Really Cleaning The Sh*t Out of Your Toilets?

You’ve probably been cleaning your bathroom wrong this entire time! Here are 5 tips to making sure it’s squeaky clean.

Trending Wed, 3 Jun 2020

Kini Laluan Masuk Ke Sabah Sudah Mula Dibuka

Ini pastinya berita gembira buat warga Sabah yang bekerja di Semenanjung

Trending Thu, 3 May 2018

Alamak! Lepas Enjin Meletup, Tingkap Pula Retak…

Tiada siapa cedera dalam insiden dua minggu selepas sebuah enjin pesawat Boeing 737 miliknya meletup lalu memecahkan satu tingkap dan mengorbankan seorang penumpang, iaitu insiden maut pertama sejak 2009.

Trending Tue, 19 Jan 2021

| Live TV