Trending By: Salma Syahbuddin September 10, 2022 @ 7:15pm

“Saya Sering Pengsan & Tak Kuat…” – Acha Septriasa Dedah Hidup Dengan Satu Buah Pinggang

Pelakon dan penyanyi popular, Indonesia, Acha Septriasa mendedahkan dirinya hanya mempunyai satu buah pinggang sahaja.

Menurut Acha, perkara itu disedari ketika berusia 18 tahun selepas membuat pemeriksaan di hospital.

Acha, 33, memaklumkan, tabiat suka menahan kencing dan kurang minum air menyebabkan dirinya terpaksa mendapatkan rawatan sehinggalah doktor memberitahu mengenai keadaan sebenar.

“Ketika menjalani penggambaran filem, saya sering pengsan kerana tidak kuat disebabkan perlu berada di lokasi sehingga 20 jam lamanya.

“Sikap saya yang tidak suka minum air dan menahan kencing ketika perjalanan jauh juga adalah sebabnya,” katanya.

Sementara itu, pelakon yang popular menerusi lagu My Heart ini juga memaklumkan, kedua ibu bapanya juga tidak mengetahui tentang keadaan dirinya itu sehinggalah dia sering mengadu sakit di bahagian perut sebelah kirinya.

“Hasil dari pemeriksaan CT scan yang dijalankan, saya tidak mempunyai buah pinggang di bahagaian kanan. Dan sepanjang saya hidup saya hanya ada satu buah pinggang sahaja,” katanya.

Bagaimanapun, ibu kepada seorang cahaya mata ini memberitahu, mempunyai hanya satu buah pinggang bukanlah menjadi satu masalah yang besar, namun mereka yang mengalami nasib yang sama perlulah menjaga kesihatan sebaiknya.

“Yang menjadi kesalahan adalah, kalaukita bekerja terlalu kuat dan tidak menjaga pemakanan sehingga buah pinggang terpaksa menampung beban. Akhirnya, ia boleh meyebabkan nbuah pinggang rosak dan perlu menjalani rawatan dialisis,” jelasnya.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 16 Jan 2022

“Ada Yang Sanggup Jemput Guna Jet Peribadi” – Tolak Tawaran Menyanyi di Filipina, Min Yasmin Jaga Sensitiviti

Membina nama di Filipina, penyanyi Min Yasmin, 33, berada di kelas tersendiri dan diterima oleh ramai peminat di negara terbabit. Pernah mengadakan beberapa siri konsert yang mendapat sambutan meriah, kerjaya Min di Filipina agak perlahan

Featured Sat, 16 Apr 2022
Trending Thu, 30 Aug 2018
Hiburan Tue, 27 Sep 2022
Trending Tue, 27 Mar 2018

Malaysian DJ Posts Photos of Her Wounds Caused by Abusive Boyfriend

Malaysia’s top DJ and Model, Leng Yein posts a distressing video and pictures of her domestic abuse.

Featured Thu, 18 Aug 2022

“Kata Tunggu 2 Tahun, Tapi Kenapa Mainkan Perasaan…” – Peminat Kecewa Bila Aedy Ashraf Padam Semua Gambar Amelia Henderson

Alamak, kecewa betul ni peminat pasangan sejoli ini 😅😫 Kalau dah tak ada jodoh, nak buat macam mana kan 🫠Doakan je baik baik 😌🥰

Featured Sat, 4 Jun 2022

Didakwa Jual Produk ‘Timbang Kilo’ & Overclaimed, Nana Mahazan Minta Netizen Buat Kaji Selidik Sebelum Tuduh

Memang takde insurans betul mulut netizen ni 😤 Kan dah kena ‘sekolah’ dengan tuan empunya produk 😂

| Live TV