Trending By: Salma Syahbuddin June 24, 2021 @ 3:00pm

Segera Beri Bantuan Secara Tunai Kepada Isi Rumah – Pakar

Terdapat keperluan mendesak bagi pemberian bantuan tunai kepada isi rumah yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Ianya susulan terdapat segelintir ibu tunggal yang begitu terkesan yang terpaksa meminta bantuan daripada orang ramai dan hanya mengharap bekalan bantuan zakat bernilai RM500 untuk menampung hidup bersama lima orang anaknya.

Menurut Penolong Profesor Ekonomi Asia School of Business (ASB), Dr Melati Nungsari berkata, pemberian tunai kepada isi rumah yang terlibat ini perlu disegerakan berikutan keadaan sekatan tambahan dan kemelesetan ekonomi yang berlaku sekarang.

“Ia bukan hanya pembayaran sekali sahaja. Kita perlu menyasar melangkaui kumpulan berpendapatan B40 dan perlu bermurah hati”

“Pengkritik mungkin akan berkata ia melibatkan kos yang tinggi dan ia sememangnya tinggi, tetapi saya percaya kos sebenarnya akan menjadi lebih tinggi bagi tempoh jangka panjang jika ia tidak dilakukan,” katanya.

Menurutnya, data terkini daripada Jabatan Perangkaan menunjukkan bahawa 10 peratus daripada isi rumah dalam kumpulan pendapatan M40, mengalami penurunan pendapatan dan ianya perlu ditangani dengan kaadar segera.

Ini kerana, keperluan orang adalah pelbagai sebagai contoh, ada orang yang perlu membayar bil telefon, pendidikan anak-anak termasuklah sewa. Justeru itu, pemberian wang tunai akan sangat membantu individu tersebut sekaligus mereka dapat menyalurkannya kepada keperluan-keperluan penting harian merek.

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 6 May 2020
Trending Sat, 20 Apr 2019

‘Ustaz’ Dikecam Selepas Ceraikan Isteri, Nikahi Janda Anak Satu

Semoga Puan Aini dikurniakan kekuatan menempuh dugaan hebat ini…

Trending Wed, 13 Jan 2021
Trending Mon, 2 Mar 2020

[VIRAL] Sentap Kena Game Dengan Abang, Adik Comel Lempar Kon Ais Krim Sebab Frust Menonggeng

Kononnya abang nak tunjuk bakat jual ais krim Turki, tapi benda lain pulak jadinya.

Trending Thu, 7 Jun 2018

Alami Depresi, Adik Ratu Belanda Bunuh Diri!

Mayat Ines Zorreguieta, 33, ditemui kira-kira jam 0300 GMT semalam di apartmennya di daerah Almagro, barat ibu negara Argentina.

Trending Fri, 3 Apr 2020
Trending Thu, 4 Jun 2020
Featured Sun, 14 Mar 2021

| Live TV