Trending By: Salma Syahbuddin June 24, 2021 @ 3:00pm

Segera Beri Bantuan Secara Tunai Kepada Isi Rumah – Pakar

Terdapat keperluan mendesak bagi pemberian bantuan tunai kepada isi rumah yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Ianya susulan terdapat segelintir ibu tunggal yang begitu terkesan yang terpaksa meminta bantuan daripada orang ramai dan hanya mengharap bekalan bantuan zakat bernilai RM500 untuk menampung hidup bersama lima orang anaknya.

Menurut Penolong Profesor Ekonomi Asia School of Business (ASB), Dr Melati Nungsari berkata, pemberian tunai kepada isi rumah yang terlibat ini perlu disegerakan berikutan keadaan sekatan tambahan dan kemelesetan ekonomi yang berlaku sekarang.

“Ia bukan hanya pembayaran sekali sahaja. Kita perlu menyasar melangkaui kumpulan berpendapatan B40 dan perlu bermurah hati”

“Pengkritik mungkin akan berkata ia melibatkan kos yang tinggi dan ia sememangnya tinggi, tetapi saya percaya kos sebenarnya akan menjadi lebih tinggi bagi tempoh jangka panjang jika ia tidak dilakukan,” katanya.

Menurutnya, data terkini daripada Jabatan Perangkaan menunjukkan bahawa 10 peratus daripada isi rumah dalam kumpulan pendapatan M40, mengalami penurunan pendapatan dan ianya perlu ditangani dengan kaadar segera.

Ini kerana, keperluan orang adalah pelbagai sebagai contoh, ada orang yang perlu membayar bil telefon, pendidikan anak-anak termasuklah sewa. Justeru itu, pemberian wang tunai akan sangat membantu individu tersebut sekaligus mereka dapat menyalurkannya kepada keperluan-keperluan penting harian merek.

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 30 Jul 2018

Peminat Sukan Hiking, Iesmawadi Temui Ajal Sejurus Tawan Gunung Rinjani

Siti Nur Iesmawida Ismail, 30, temui ajal selepas beberapa jam menawan puncak Gunung Rinjani.

Trending Thu, 28 Apr 2022
Trending Mon, 1 Oct 2018

Proses Gali Semula Kubur CEO Cradle Fund Rabu Ini

Pada 4 Sept lalu, isteri kepada Nazrin dan bekas suaminya ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan kes, seterusnya pada 9 Sept lalu, turut ditahan reman dua anak tiri Nazrin yang berusia 14 dan 16 tahun.

Trending Thu, 28 Apr 2022
Trending Thu, 8 Nov 2018

‘Publicity Is His Friend’, Kenapa Lelaki Ini Label Aliff Syukri Sebagai Dramatik?

Senang faham, kau baling bola kat orang disleksia, dorang susah nak tangkap. Maksudnya?

Events Tue, 29 Mar 2022

72 Lokasi Bazar Ramadan Mula Beroperasi Ahad Ini

Alhamdulillah, ada yang rindu nak pegi bazar ramadan?

Hiburan Thu, 3 Mar 2022
Trending Mon, 31 Dec 2018

Mayat Tiga Beradik Akibat Lemas Sudah Ditemui

Operasi SAR di air pagi ini bermula pada kira-kira pukul 7 pagi dan diperluaskan ke kawasan 10km melibatkan 12 anggota dari Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Trending Wed, 6 Oct 2021

Julung Kali Diadakan, Undian Anugerah Drama Sangat Kini Bermula!

TV3 bakal melangsungkan Anugerah Drama Sangat (ADS) khusus buat peminat drama Malaysia pada bulan Disember nanti! Buat julung kalinya, ADS diadakan sebagai sebuah anugerah berprestij untuk meraikan setiap keringat dan tulang belakang industri hiburan kita. […]

Trending Mon, 18 Jun 2018

Ibu Tak Nak Kehilangan Adik, Ibu Tak Sedia Lagi…

Si ibu turut merayu agar orang ramai yang memiliki darah jenis O untuk datang menderma darah kerana mereka sekeluarga amat memerlukannya.

| Live TV