Trending By: SGMS Enal January 1, 2020 @ 2:22pm

Sekarang Thailand Pula Larang Penggunaan Beg Plastik Mulai 1 Jan 2020

Dalam usaha mengurangkan sisa plastik di Thailand, mulai 1Jan, pusat beli-belah, pasar raya dan kedai serbaneka utama di negara itu akan berhenti memberikan beg plastik sekali guna seperti yang diumumkan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Varawut Silpa-archa pada September lepas.

Sejumlah 43 syarikat termasuk CP ALL Pcl, yang mengendali lebih 10,000 kedai serbaneka 7-Eleven di Thailand dan peruncit terbesar di negara itu, Central Group, memainkan peranan mereka untuk menghentikan penggunaan beg plastik.

7-Eleven hanya menyediakan beg plastik kepada pelanggan atas permintaan manakala 137 kedai lain berhenti berbuat demikian bulan lepas sebagai sebahagian daripada tempoh percubaan sebelum larangan itu berkuat kuasa pada 1 Jan.

Langkah ini berjaya mengurangkan kira-kira 991.85 juta beg plastik tahun ini dan menjimatkan kira-kira 198.3 juta baht (US$6.67 juta) setakat 29 Dis.

Selain itu, kerajaan Thailand telah mengharamkan tiga jenis plastik iaitu mikrobead, penutup botol dan okso boleh urai menjelang akhir tahun ini.

Di bawah Peta Hala Tuju Pengurusan Sisa Plastik 2018-2030, Thailand mengharamkan beg plastik ringan berketebalan kurang 36 mikron, pembungkusan makanan Stirofoam, cawan plastik sekali guna dan straw penyedut minuman menjelang 2022.

Thailand menetapkan untuk mencapai 100 peratus kitar semula sisa plastik menjelang 2027.

Jabatan Kawalan Pencemaran Thailand (PCD) berkata jabatan itu bekerjasama rapat dengan pemain industri plastik untuk mencari bahan alternatif bagi menggantikan plastik.

 ”Kami juga melihat kemungkinan menukarkan sisa plastik kepada tenaga,” menurut PCD.

Pelajar kolej, Nattapol Pimpat, 25, berkata semua pengguna perlu meninggalkan ketagihan terhadap penggunaan plastik.

”Beg plastik adalah paling mudah dan senang namun ia akan membunuh hidupan marin serta mengganggu kitaran makanan manusia.

“Ia bukan hanya tanggungjawab kerajaan atau korporat tetapi juga masyarakat sivil dan rakyat perlu memainkan peranan mereka secara sukarela,” katanya kepada sumber.

Penjual makanan haiwan, Benchawan Kamta, 38, menyambut baik langkah mengharamkan penggunaan beg plastik sekali guna dan mencadangkan agar kerajaan mengenakan cukai beg plastik yang menyaksikan pengguna akan dikenakan bayaran bagi setiap beg plastik yang mereka ingin gunakan.

Beliau berkata kerajaan perlu membina lebih banyak bank sisa di kejiranan di mana penduduk setempat boleh ‘mendeposit’ sisa itu dan menukarkannya dengan wang.

”Ini akan mengurangkan tekanan di tapak pelupusan,” katanya.

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 15 Jul 2020

Dr Noor Hisham Minta Rakyat Malaysia Lakukan Perkara Ini…

Jangan Malas! Jangan Alpa! Patuhi SOP okay…

Trending Sat, 7 Nov 2020
Trending Mon, 3 Feb 2020
Trending Fri, 6 Dec 2019

Prosperity Burger And Twister Fries Are Back, Back, Back!

It’s that time of the year again! P-R-O-S-P-E-R-I-T-Y!

Trending Mon, 13 Jan 2020

43 Tahun Tidak Meletus, Gunung Taal Mengeluarkan Debu!

Satu daripada gunung berapi paling aktif yang terletak 65 kilometer di Selatan Manila dilaporkan telah mengeluarkan debu pada petang Ahad. Situasi ini mengakibatkan penduduk dan pelancong di sekitarnya diarahkan berpindah untuk menyelamatkan diri. Menurut Ketua […]

Trending Mon, 7 Dec 2020

| Live TV