Trending By: Salma Syahbuddin November 28, 2018 @ 5:37pm

Selamat Tinggal Kepada Pencipta SpongeBob!

Spongebob Squarepants sudah tidak asing lagi dikalangan kanak-kanak mahupun golongan ibu bapa. Namun, pastinya kehadiran karakter kartun ini adalah hasil ciptaan seorang manusia yang begitu kreatif yang dikenali sebagai, Stephen Hillenburg.

Kehilangan seorang yang begitu kreatif ini dalam usia 57 tahun adalah disebabkan penyakit amyotrophic lateral sclerosis (ALS) yang dihidapinya. Kerana pada tahun lalu sahaja beliau sendiri ada memaklumkan bahawa penyakit neurodegenerative begitu progresif.

Sumber : Google

Kehilangan Hillenburg ini sekaligus membuatkan para peminat siri kartun animasi  ini mengucapkan terima kasih diatas khidmat dan kreativiti beliau dalam menceriakan hari-hari mereka.

Selain mencipta karakter Spongebob Squarepants, Hillenburg juga pernah menjadi pengarah untuk Spongebob Squarepants Movie yang ditayangkan pada tahun 2004.

Siri kartun terkenal ini Spongebob Squarepants ini telah ditayangkan lebih dari 200 episod dan penampilan Spongebob versi Broadway ini juga telah memenangi anugerah Tony Award pada awal tahun ini.

Pemergian Hillenburg pastinya sangat dirasai terutamanya buat isteri, Karren Hillenburg dan anak lelaki mereka, Clay.

Apapun, terima kasih Hillenburg kerana membawa Spongebob Squarepants kepada kami!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Dec 2019

‘Sayap’ Terawal Superman Dilelong Hampir RM1 Juta

Sayap pertama yang digunakan dalam Superman

Featured Fri, 18 Jun 2021

Pendapatan Rakyat Membimbangkan, Lebih 600,000 Isi Rumah M40 Tergelincir Ke B40

Pandemik COVID-19 memberi implikasi yang besar kepada tahap pendapatan rakyat Malaysia apabila lebih daripada 600,000 isi rumah dari golongan berpendapatan pertengahan (M40) telah tergelincir ke dalam kategori golongan berpendapatan rendah B40. Penurunan ini menimbulkan kebimbangan

Trending Tue, 12 Jun 2018

Netizen Berang, Kisah Sebenar Awek Dipukul Kekasih Durjana Viral!

Kisah sebenar video itu didedah oleh rakan baik lelaki berkenaan. Lantas, membuatkan netizen naik berang dengan alasan yang diberikan.

Featured Tue, 7 Dec 2021

Geramnya! Tindakan Pemandu 4X4 Langgar Kera Hingga Mati Timbulkan Kemarahan Netizen

Seorang pemandu kenderaan jenis 4X4 berwarna putih dipercayai telah melanggar beberapa ekor kera sehingga ada yang mati di sebuah jalan di kawasan perumahan Taman Majupadu, Kluang, Johor. Kejadian ini dikongsikan menerusi video yang dimuat naik

Trending Thu, 4 Nov 2021

Red Rahimad ‘Gunakan’ Ezad Lazim Dalam ‘Celup’

Nama penyanyi Red Rahimad mungkin masih asing dalam kalangan peminat dan pencinta muzik tanah air. Namun, itu bukan penghalang buat anak muda berusia 21 tahun ini untuk terus mengorak langkah dalam bidang diceburi. Bagi Red

Trending Thu, 19 Dec 2019

“Did He Just Order Nasi Goreng Pattaya With Telur Mata?!”

This is one egg-ceptional food preference.

Featured Fri, 30 Dec 2022

2022 Tahun Penuh Erti, Hana Ismail Suntik Semangat Netizen Untuk Kekal Positif

Pengacara Hana Ismail menyuntik semangat netizen untuk kekal positif biarpun berdepan dengan pelbagai dugaan pada tahun 2022. @hanaalmauzah_Episod 3 | TERIMA KASIH KENANGAN ✨♬ original sound – Hana ismail Menerusi perkongsian di laman TikTok, Hana

| Live TV