Trending By: SGMS Enal November 20, 2018 @ 11:17am

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Mickey Mouse disamping animasi-animasi lain menjadi peneman hujung minggu saat sekolah cuti. Keletah wataknya yang mencuit hati membuatkan sesiapa sahaja di zaman kanak-kanaknya terpacak di depan kaca televisyen setiap hari.

Hari ini hari Ahad (17.11.2018) merupakan ‘hari jadi’ animasi kegemaran anda sewaktu kecil dahulu. Tahukah anda, Mickey Mosue hari menyambut hari jadinya yang ke 90 tahun. Sudah tua bukan?

Animasi Mickey Mouse membuat kemunculan pertama apabila Walt Disney melancarkan ‘Steamboat Willie’ pada 18 N0vember 1928. Siri berkenaan merupakan percubaan kali pertama Walt Disney memperkenalkan watak berkenaan kepada khalayak umum dan dengan pantas, Mickey Mouse menjadi sensasi serta mampu bertahan sehingga ke hari ini.

”Orang ramai mula-mula takut dengannya. Namun tak lama, lepas itu Mickey Mouse menjadi kegilaan ramai. Kami mula mengeluarkan pelbagai produk sampingan bertemakan Mickey Mouse. Animasi ini menjadi lebih popular,”kata Becky Cline, pengarah Arkib Walt Disney.

 

Pencipta watak Mickey dan syarikat itu kemudian mencuba pelbagai idea baru untuk meastikan animasi berkenaan kekal relevan termasuklah menjadikannya watak sampingan dalam animasi-animasi yang lain.

”Bolehjadi, saya berkata, Mickey Mouse lebih popular daripada Coca-cola, semacam satu jenama yang mencetuskan fenomena dalam sejarah Amerika Syarikat,” kata pakar budaya pop yang mengajar di Universiti Syracuse, Robert Thompson.

Tahun ini, bersempena dengan ulang tahun Mickey Mouse ke 90, pelbagai jenama mewah antaranya Levi’s, Campbell’s Soup, Pez, Target, Goldfish dan Evian turut mengeluarkan produk khas sebagai penghargaan kepada animasi berkenaan.

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Sumber : Orlando SentinelWalt Disney

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 15 Apr 2020
Trending Mon, 15 Jun 2020

Golongan Ibu Positif Covid-19 Boleh Teruskan Penyusuan

Ini mungkin maklumat yang bagus untuk anda!

Trending Thu, 29 Aug 2019

空气污染可能会让人变得更加暴力!

研究人员对美国8600万人的13年数据进行分析后发现,空气污染越严重,暴力犯罪就越多……

Trending Tue, 7 Jan 2020
Trending Wed, 4 Jul 2018

Tarikh Perbicaraan Kes Najib Razak 18 Februari 2019

Hakim Datuk Mohd Sofian Abdul Razak berkata, beliau mencadangkan keseluruhan tempoh perbicaraan selama 19 hari dan tarikh yang ditetapkan ialah 18 hingga 28 Februari 2019, 4 hingga 8 Mac 2019 serta 11 hingga 13 Mac 2019.

Trending Sat, 13 Mar 2021

‘Folio Cinta’ Fiena Menjadi Penamat Kepada Kisah Lagu Hit ‘Tuhan Jaga Dia Untukku’

Kekurangan dimiliki digantikan dengan kelebihan dari segi suara yang gemersik tatkala menyanyi dan kebolehan mencipta lagu dengan baik. Itu anugerah daripada Ilahi buat insan istimewa bernama Fiena, 22, atau nama sebenarnya Nur Zafiena Anissa Zaini. […]

Featured Mon, 18 Oct 2021

KKM Mahu Bersemuka Dengan Kumpulan Antivaksin

Susulan kes kumpulan antivaksin, Kementerian Kesihatan (KKM) bercadang untuk bersemuka dengan kumpulan antivaksin bagi memberi fakta dan penerangan  berdasarkan kajian klinikal yang sahih. Menurut Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, perjumpaan tersebut perlu […]

| Live TV