Trending By: SGMS Enal November 20, 2018 @ 11:17am

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Mickey Mouse disamping animasi-animasi lain menjadi peneman hujung minggu saat sekolah cuti. Keletah wataknya yang mencuit hati membuatkan sesiapa sahaja di zaman kanak-kanaknya terpacak di depan kaca televisyen setiap hari.

Hari ini hari Ahad (17.11.2018) merupakan ‘hari jadi’ animasi kegemaran anda sewaktu kecil dahulu. Tahukah anda, Mickey Mosue hari menyambut hari jadinya yang ke 90 tahun. Sudah tua bukan?

Animasi Mickey Mouse membuat kemunculan pertama apabila Walt Disney melancarkan ‘Steamboat Willie’ pada 18 N0vember 1928. Siri berkenaan merupakan percubaan kali pertama Walt Disney memperkenalkan watak berkenaan kepada khalayak umum dan dengan pantas, Mickey Mouse menjadi sensasi serta mampu bertahan sehingga ke hari ini.

”Orang ramai mula-mula takut dengannya. Namun tak lama, lepas itu Mickey Mouse menjadi kegilaan ramai. Kami mula mengeluarkan pelbagai produk sampingan bertemakan Mickey Mouse. Animasi ini menjadi lebih popular,”kata Becky Cline, pengarah Arkib Walt Disney.

 

Pencipta watak Mickey dan syarikat itu kemudian mencuba pelbagai idea baru untuk meastikan animasi berkenaan kekal relevan termasuklah menjadikannya watak sampingan dalam animasi-animasi yang lain.

”Bolehjadi, saya berkata, Mickey Mouse lebih popular daripada Coca-cola, semacam satu jenama yang mencetuskan fenomena dalam sejarah Amerika Syarikat,” kata pakar budaya pop yang mengajar di Universiti Syracuse, Robert Thompson.

Tahun ini, bersempena dengan ulang tahun Mickey Mouse ke 90, pelbagai jenama mewah antaranya Levi’s, Campbell’s Soup, Pez, Target, Goldfish dan Evian turut mengeluarkan produk khas sebagai penghargaan kepada animasi berkenaan.

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Sumber : Orlando SentinelWalt Disney

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 15 Feb 2022

5 Perkara Yang Peniaga Online Je Faham! Parcel Tiba-Tiba Tak Boleh Track Tu Paling Pening!

Menjadi peniaga online ini tak semudah yang anda sangkakan. Dengar memanglah mudah. Post gambar kemudian orang beli, bungkus dan pass parcel kepada kurier. Tu je. Tapi anda lupa, mana mungkin ada kerja yang tak ada

Cahaya Mata Fri, 23 Sep 2022

“Fatima Pernah Cakap Nak Baby” – Fattah Amin Bersedia Untuk Anak Kedua

Wahh tak lama lagi dapat adik lah Fatima! Mesti comel 😍🙈

Trending Mon, 3 Dec 2018

各种「烂爆棚的搞笑创意」生活小贴士

自从网路发达以来,许多热心网友都分享了各家的生活小偏方,希望让大家的日常更便利。但有些网友们更热衷搞笑,他们分享的生活小贴士非但不实用,有些甚至天才到让人都看醉了!

Featured Wed, 12 May 2021

“Baru Tahu Mulut Saya Jahat Ke Baik…” – Fad Bocey Jadi Pak Cik Bawang?

Pelawak dan penyampai Hot FM, Fad Bocey bakal muncul di program realiti no 1, I Can See Your Voice (ICSYV) sempena hari raya Aidilfitri. Untuk ICSYV musim kali ni, Fad berperanan sebagai panel penyiasat untuk menyiasat identiti

Trending Tue, 22 Oct 2019

This South Korean Formula in Calculating Your Alleged “Ideal Weight” Got Internet Dumbfounded

South Korea’s beauty standard has always been a quite controversial topic, but this particular one is really kind of genius?

Trending Mon, 30 Jul 2018

Rancang Ke Lombok? Tangguh Dulu!

Rakyat Malaysia yang kini berada di Lombok pula diminta untuk terus berhubung dengan pihak berkuasa Indonesia bagi mengetahui perkembangan lanjut keadaan di sana.

| Live TV