Trending By: SGMS Enal November 20, 2018 @ 11:17am

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Mickey Mouse disamping animasi-animasi lain menjadi peneman hujung minggu saat sekolah cuti. Keletah wataknya yang mencuit hati membuatkan sesiapa sahaja di zaman kanak-kanaknya terpacak di depan kaca televisyen setiap hari.

Hari ini hari Ahad (17.11.2018) merupakan ‘hari jadi’ animasi kegemaran anda sewaktu kecil dahulu. Tahukah anda, Mickey Mosue hari menyambut hari jadinya yang ke 90 tahun. Sudah tua bukan?

Animasi Mickey Mouse membuat kemunculan pertama apabila Walt Disney melancarkan ‘Steamboat Willie’ pada 18 N0vember 1928. Siri berkenaan merupakan percubaan kali pertama Walt Disney memperkenalkan watak berkenaan kepada khalayak umum dan dengan pantas, Mickey Mouse menjadi sensasi serta mampu bertahan sehingga ke hari ini.

”Orang ramai mula-mula takut dengannya. Namun tak lama, lepas itu Mickey Mouse menjadi kegilaan ramai. Kami mula mengeluarkan pelbagai produk sampingan bertemakan Mickey Mouse. Animasi ini menjadi lebih popular,”kata Becky Cline, pengarah Arkib Walt Disney.

 

Pencipta watak Mickey dan syarikat itu kemudian mencuba pelbagai idea baru untuk meastikan animasi berkenaan kekal relevan termasuklah menjadikannya watak sampingan dalam animasi-animasi yang lain.

”Bolehjadi, saya berkata, Mickey Mouse lebih popular daripada Coca-cola, semacam satu jenama yang mencetuskan fenomena dalam sejarah Amerika Syarikat,” kata pakar budaya pop yang mengajar di Universiti Syracuse, Robert Thompson.

Tahun ini, bersempena dengan ulang tahun Mickey Mouse ke 90, pelbagai jenama mewah antaranya Levi’s, Campbell’s Soup, Pez, Target, Goldfish dan Evian turut mengeluarkan produk khas sebagai penghargaan kepada animasi berkenaan.

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Sumber : Orlando SentinelWalt Disney

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 17 Dec 2019
Trending Thu, 9 Jul 2020
Trending Tue, 23 Jan 2018

超准塔罗能量解读 网友「太不可思议」

2018年是一个新的开始,你已做好新一年的计划,承接这股全新的力量了吗?如果你了解自己今年的优势力量,那将有助展开这趟年度灵魂之旅。闭上眼睛想象下,一年后回顾2018,看见自己丰富多元的展现,嘴角会不自禁上扬。

Trending Thu, 5 Mar 2020

[VIRAL] “Buruk Bebenor!”—Poster Acara Larian Ala-Ala Zaman Microsoft Words 2000 Dituduh “Mengejar Virality”

Sama ada ini taktik mereka untuk menjadi viral atau tidak, tiada siapa boleh nafikan bahawa poster tersebut sangat kuno.

Trending Fri, 29 May 2020
Trending Mon, 27 Aug 2018

Couple Fails to Conceive After Years…Butt They Later Found the Problem

Sex education is extremely important, you guys.

Trending Sat, 24 Feb 2018

AWAS DENGAN PRODUK KECANTIKAN INI, ADA RACUN BERJADUAL RUPANYA!

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengumumkan notifikasi produk-produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi berikutan pengesanan bahan racun berjadual dalam produk berkenaan.

Trending Wed, 6 Jun 2018

Wow! Beg Tangan Rosmah Jadi Perhatian

Berdasarkan carian di internet dipercayai ia merupakan beg Versace Demetra Vanitas yang berharga diantara RM5,000 hingga RM9,000 menerusi laman web www.1stdibs.com. 

| Live TV