Trending By: Salma Syahbuddin July 10, 2018 @ 4:08am

Selamat Ulangtahun Negarawan Ulung, Tun M!

Mahathir Mohamad, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun M atau Che Det adalah beberapa panggilan atau gelaran dikalangan rakyat buat diri Negarawan ulung ini. Dilahirkan pada 10 Julai 1925 beliau merupakan seorang doktor dan ahli politik Malaysia juga pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia Keempat. Merupakan Perdana Menteri yang paling lama menjawat jawatan tersebut iaitu dari tahun 1981 sehingga 2003.

Jangka masa 22 tahun itu sememangnya meninggalkan kesan yang begitu ketara terhadap pembangunan Malaysia. Tahukah Anda? Bahawa tarikh lahir sebenar beliau adalah 10 Julai 1925, tetapi bapa beliau mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran Perdana Menteri ini sebagai 20 Disember bagi memudahkan urusan pendaftaran persekolahan.

Tun M bukan sahaja sentiasa sibuk menjalankan tugas sebagai seorang Perdana Menteri tetapi kerana minat, beliau telah menggunakan nama penanya iaitu Che Det untuk menulis beberapa artikel. Dan, artikel pertamanya telah disiarkan oleh akhbar The Straits Times Singapura pada 20 Julai 1947 dengan tajuk “Malay Woman Make Their Own Freedom.”

Kepintaran dan kecekalan beliau dalam mentadbir negara Malaysia turut dipandang tinggi oleh negara-negara luar apabila mengangkat Malaysia menjadi salah sebuah negara berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dilabel sebagai “Harimau Ekonomi Asia”. Malah, pelbagai kejayaan demi kejayaan dicipta oleh pemimpin ini.

Dan siapa sangka susuk seorang lelaki yang digelar Bapa Pembangunan dan Bapa Pemodenan ini masih aktif dan kuat dalam menjaga dan mentadbir negara Malaysia. Diusia 93 tahun, Tun Mahathir Mohamad masih menjalankan tugas hariannya hari ini dengan menyertai kira-kira 160 anggota pentadbiran kerajaan, termasuklah jemaah menteri bagi mengikuti taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) .

Tun M merupakan Perdana Menteri Malaysia yang tertua dan Ketua Negara Tertua di Dunia, suami yang penyayang buat Tun Siti Hasmah, Bapa dan Datuk kepada cucu-cucu yang pastinya berbangga dengan setiap inci pencapaian beliau. Dan sebagai seorang rakyat, kami akan sentiasa mengaguminya sebagai seorang yang tidak pernah lekang dengan senyuman dan kelantangannya dalam menyuarakan pendapat di pentas dunia. Dan, itu menjadikan Tun M seorang yang sangat special dihati setiap masyarakat Malaysia. 

Selamat Hari Jadi Tun M!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 27 Jun 2018

Sharnaaz Ahmad Perli Abang Terlajak Laris

Adakah Sharnaaz Ahmad mengeluarkan kenyataan tersebut dengan niat mahu memerli tindakan Abang terlajak laris?

Trending Fri, 28 Dec 2018

Miley Cyrus & Liam Hemsworth Akhirnya Berkahwin Setelah Hampir 10 Tahun ‘Dating’

Dulu mereka dating on and off tapi jodoh tak ke mana.

Trending Mon, 24 Jun 2019

无奇不有!巴纽产「巨无霸香蕉」粗到一只手拿不住

我们常见的香蕉,也就大约手掌大小,还有更小的芭蕉,但巴布亚新几内亚有一种香蕉种类,体型宏大,无论是香蕉树还是香蕉,都吓人一跳!

Trending Tue, 10 Sep 2019

妈妈怒!研究:老公比小孩更让人崩溃

对大部分妈妈来说,生活中要承受许多压力,除了努力工作,下班后还得应付难缠的公婆和哭闹的孩子;不过最近有研究指出,其实对女性而言,最大的压力来源并不是爱胡闹的小朋友,而是……

Trending Tue, 2 Oct 2018

Malaysian Woman Shares Her First Experience of Brazilian Waxing

“The pain of Brazilian waxing is mostly psychological…”

Trending Mon, 1 Apr 2019

Gambar Dan Video Rasmi Perkahwinan Penuh Gemilang Sultan Kelantan Akhirnya Tular

Pasangan ini kini dikatakan sedang menanti kehadiran cahaya mata sulung mereka. Apapun, tahniah diucapkan kepada kedua mempelai diraja. 

Trending Fri, 25 Oct 2019
Trending Wed, 17 Jul 2019

Malaysia Cipta Sejarah, Umur 18 Tahun Boleh Keluar Mengundi!

Tahniah Syed Saddiq atas kemenangan #Undi18 dimana meraih 211 undi tanpa satu pun menolak.

Trending Thu, 11 Oct 2018

Lelaki Ini Tak Perasan Ada Paku Dalam Kepalanya. Ngerinya!

Jika anda sering sakit kepala, segeralah berjumpa dengan doktor ya!

| Live TV