Trending By: Salma Syahbuddin July 10, 2018 @ 4:08am

Selamat Ulangtahun Negarawan Ulung, Tun M!

Mahathir Mohamad, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun M atau Che Det adalah beberapa panggilan atau gelaran dikalangan rakyat buat diri Negarawan ulung ini. Dilahirkan pada 10 Julai 1925 beliau merupakan seorang doktor dan ahli politik Malaysia juga pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia Keempat. Merupakan Perdana Menteri yang paling lama menjawat jawatan tersebut iaitu dari tahun 1981 sehingga 2003.

Jangka masa 22 tahun itu sememangnya meninggalkan kesan yang begitu ketara terhadap pembangunan Malaysia. Tahukah Anda? Bahawa tarikh lahir sebenar beliau adalah 10 Julai 1925, tetapi bapa beliau mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran Perdana Menteri ini sebagai 20 Disember bagi memudahkan urusan pendaftaran persekolahan.

Tun M bukan sahaja sentiasa sibuk menjalankan tugas sebagai seorang Perdana Menteri tetapi kerana minat, beliau telah menggunakan nama penanya iaitu Che Det untuk menulis beberapa artikel. Dan, artikel pertamanya telah disiarkan oleh akhbar The Straits Times Singapura pada 20 Julai 1947 dengan tajuk “Malay Woman Make Their Own Freedom.”

Kepintaran dan kecekalan beliau dalam mentadbir negara Malaysia turut dipandang tinggi oleh negara-negara luar apabila mengangkat Malaysia menjadi salah sebuah negara berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dilabel sebagai “Harimau Ekonomi Asia”. Malah, pelbagai kejayaan demi kejayaan dicipta oleh pemimpin ini.

Dan siapa sangka susuk seorang lelaki yang digelar Bapa Pembangunan dan Bapa Pemodenan ini masih aktif dan kuat dalam menjaga dan mentadbir negara Malaysia. Diusia 93 tahun, Tun Mahathir Mohamad masih menjalankan tugas hariannya hari ini dengan menyertai kira-kira 160 anggota pentadbiran kerajaan, termasuklah jemaah menteri bagi mengikuti taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) .

Tun M merupakan Perdana Menteri Malaysia yang tertua dan Ketua Negara Tertua di Dunia, suami yang penyayang buat Tun Siti Hasmah, Bapa dan Datuk kepada cucu-cucu yang pastinya berbangga dengan setiap inci pencapaian beliau. Dan sebagai seorang rakyat, kami akan sentiasa mengaguminya sebagai seorang yang tidak pernah lekang dengan senyuman dan kelantangannya dalam menyuarakan pendapat di pentas dunia. Dan, itu menjadikan Tun M seorang yang sangat special dihati setiap masyarakat Malaysia. 

Selamat Hari Jadi Tun M!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 25 Jun 2020
Trending Thu, 19 Jul 2018

Bila ‘Wanita Jadian’ Masuk Tandas Wanita Tulen, Ini Jadinya…

Perkongsian daripada Susylawati Faizol mendapat hampir 5,000 shares netizen yang kebanyakkan mereka tidak puas hati akan tindakan tersebut.

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Mon, 11 Jun 2018

Supermodel Gigi Hadid Kembali Ke Pangkuan Bekas Kekasihnya Zayn Malik

Ramai yakin supermodel Gigi Hadid dan Zayn kembali bersama.

Trending Fri, 22 Jun 2018

Jalur Gemilang, PKR Flag and Baju Melayu Proudly Paraded at FIFA World Cup 2018

Even though Malaysia didn’t qualify for the tournament, we’re still making a presence there.

Trending Sun, 3 May 2020
Trending Thu, 9 Aug 2018

Too Much Exercise Can Lead to Mental Health Problems

But that doesn’t mean you shouldn’t exercise at all.

Trending Fri, 7 Aug 2020
Trending Tue, 3 Jul 2018

Puteri Jepun Ini Sanggup Gadaikan Status Dirajanya Untuk Mengahwini Rakyat Biasa

Demi cinta, dia rela kehilangan darjat dan harta. Anda sanggup?

Trending Mon, 29 Oct 2018

#UPDATE; Bukan Pesawat Lama, Lion Air Sahkan JT 610 Baru Diguna Sejak Ogos 2018

Pasukan mencari dan menyelamat telah menemui beberapa serpihan dan barang milik penumpang pesawat berkenaan.

| Live TV