Trending By: Salma Syahbuddin July 10, 2018 @ 4:08am

Selamat Ulangtahun Negarawan Ulung, Tun M!

Mahathir Mohamad, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun M atau Che Det adalah beberapa panggilan atau gelaran dikalangan rakyat buat diri Negarawan ulung ini. Dilahirkan pada 10 Julai 1925 beliau merupakan seorang doktor dan ahli politik Malaysia juga pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia Keempat. Merupakan Perdana Menteri yang paling lama menjawat jawatan tersebut iaitu dari tahun 1981 sehingga 2003.

Jangka masa 22 tahun itu sememangnya meninggalkan kesan yang begitu ketara terhadap pembangunan Malaysia. Tahukah Anda? Bahawa tarikh lahir sebenar beliau adalah 10 Julai 1925, tetapi bapa beliau mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran Perdana Menteri ini sebagai 20 Disember bagi memudahkan urusan pendaftaran persekolahan.

Tun M bukan sahaja sentiasa sibuk menjalankan tugas sebagai seorang Perdana Menteri tetapi kerana minat, beliau telah menggunakan nama penanya iaitu Che Det untuk menulis beberapa artikel. Dan, artikel pertamanya telah disiarkan oleh akhbar The Straits Times Singapura pada 20 Julai 1947 dengan tajuk “Malay Woman Make Their Own Freedom.”

Kepintaran dan kecekalan beliau dalam mentadbir negara Malaysia turut dipandang tinggi oleh negara-negara luar apabila mengangkat Malaysia menjadi salah sebuah negara berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dilabel sebagai “Harimau Ekonomi Asia”. Malah, pelbagai kejayaan demi kejayaan dicipta oleh pemimpin ini.

Dan siapa sangka susuk seorang lelaki yang digelar Bapa Pembangunan dan Bapa Pemodenan ini masih aktif dan kuat dalam menjaga dan mentadbir negara Malaysia. Diusia 93 tahun, Tun Mahathir Mohamad masih menjalankan tugas hariannya hari ini dengan menyertai kira-kira 160 anggota pentadbiran kerajaan, termasuklah jemaah menteri bagi mengikuti taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) .

Tun M merupakan Perdana Menteri Malaysia yang tertua dan Ketua Negara Tertua di Dunia, suami yang penyayang buat Tun Siti Hasmah, Bapa dan Datuk kepada cucu-cucu yang pastinya berbangga dengan setiap inci pencapaian beliau. Dan sebagai seorang rakyat, kami akan sentiasa mengaguminya sebagai seorang yang tidak pernah lekang dengan senyuman dan kelantangannya dalam menyuarakan pendapat di pentas dunia. Dan, itu menjadikan Tun M seorang yang sangat special dihati setiap masyarakat Malaysia. 

Selamat Hari Jadi Tun M!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 4 Nov 2018

Tragis, Ikat Badan Bersama, Dua Beradik Maut Terjun Ke Sungai

Tragis, Ikat Badan Bersama, Dua Beradik Maut Terjun Ke Sungai Kerana Tak Mahu ‘Pulang’

Trending Thu, 8 Nov 2018

Lagi Insiden Lion Air Terhempas, Tiada Kemalangan Jiwa

Lagi insiden Lion Jet Air terhempas dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan. Belum cukup lagi 2minggu, insiden baru telah berlaku

Trending Fri, 2 Mar 2018

Takziah Keluarga Mendiang Evelyn Gek Suan

Wanita berusia 44 tahun itu meninggal dunia awal pagi tadi selepas bertarung nyawa hampir tiga bulan. Dalam kejadian yang menyayat hati itu, Evelyn dilanggar dari arah belakang di Batu 2, Jalan Kapar yang menyebabkan kecederaan parah.

Trending Sun, 21 Jan 2018

Uruskan ‘Parcel’ Di China Menggunakan Robot Untuk Online Shoppers

Guna Robot Uruskan ‘Parcel’ Di China Untuk Di Hantar Kepada ‘Kaki Shopping’ Dalam Talian

Trending Sat, 25 Aug 2018

Lelaki Terkejut Pinjam RM 2700 Tapi Dipaksa Bayar Bunga RM 6000

Seorang lagi mangsa yang merupakan tukang masak berusia 22 tahun mengakui membuat pinjaman sebanyak RM3,000 daripada Ah Long pada 8 Ogos, telah membuat laporan polis selepas rumahnya disimbah cat disyaki dilakukan Ah Long terbabit pada Khamis lepas.

Trending Thu, 11 Jan 2018

‘Bandar Rahsia’ Paling Cantik di Thailand

Khao Yai adalah salah satu daripada daerah yang paling cantik di Thailand, hanya 3 jam memandu dari Bangkok.  Khao Yai juga dikatakan sebagai mini Europe dengan taman bunga yang luas, replika rumah hobbit dan struktur […]

Trending Fri, 3 Apr 2020
Trending Wed, 16 Oct 2019

Haze to Hit Back Malaysia; Effect of Wild Forest Fire in Palembang

Malaysians advised to wary of the upcoming’s weather. Stay protected and reduce outdoor activities.

Trending Wed, 5 Sep 2018

Pakar Dari UK Yakin MH 370 Kini Di Hutan Tebal Kemboja?

Mengukur daripada pemandangan dalam peta Google, ia berukuran sepanjang 69 meter, tapi nampak seperti ada jarak antara ekor dan bahagian belakang pesawat itu.

| Live TV