Trending By: Salma Syahbuddin July 10, 2018 @ 4:08am

Selamat Ulangtahun Negarawan Ulung, Tun M!

Mahathir Mohamad, Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun M atau Che Det adalah beberapa panggilan atau gelaran dikalangan rakyat buat diri Negarawan ulung ini. Dilahirkan pada 10 Julai 1925 beliau merupakan seorang doktor dan ahli politik Malaysia juga pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia Keempat. Merupakan Perdana Menteri yang paling lama menjawat jawatan tersebut iaitu dari tahun 1981 sehingga 2003.

Jangka masa 22 tahun itu sememangnya meninggalkan kesan yang begitu ketara terhadap pembangunan Malaysia. Tahukah Anda? Bahawa tarikh lahir sebenar beliau adalah 10 Julai 1925, tetapi bapa beliau mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran Perdana Menteri ini sebagai 20 Disember bagi memudahkan urusan pendaftaran persekolahan.

Tun M bukan sahaja sentiasa sibuk menjalankan tugas sebagai seorang Perdana Menteri tetapi kerana minat, beliau telah menggunakan nama penanya iaitu Che Det untuk menulis beberapa artikel. Dan, artikel pertamanya telah disiarkan oleh akhbar The Straits Times Singapura pada 20 Julai 1947 dengan tajuk “Malay Woman Make Their Own Freedom.”

Kepintaran dan kecekalan beliau dalam mentadbir negara Malaysia turut dipandang tinggi oleh negara-negara luar apabila mengangkat Malaysia menjadi salah sebuah negara berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dilabel sebagai “Harimau Ekonomi Asia”. Malah, pelbagai kejayaan demi kejayaan dicipta oleh pemimpin ini.

Dan siapa sangka susuk seorang lelaki yang digelar Bapa Pembangunan dan Bapa Pemodenan ini masih aktif dan kuat dalam menjaga dan mentadbir negara Malaysia. Diusia 93 tahun, Tun Mahathir Mohamad masih menjalankan tugas hariannya hari ini dengan menyertai kira-kira 160 anggota pentadbiran kerajaan, termasuklah jemaah menteri bagi mengikuti taklimat Governans, Integriti dan Antirasuah di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) .

Tun M merupakan Perdana Menteri Malaysia yang tertua dan Ketua Negara Tertua di Dunia, suami yang penyayang buat Tun Siti Hasmah, Bapa dan Datuk kepada cucu-cucu yang pastinya berbangga dengan setiap inci pencapaian beliau. Dan sebagai seorang rakyat, kami akan sentiasa mengaguminya sebagai seorang yang tidak pernah lekang dengan senyuman dan kelantangannya dalam menyuarakan pendapat di pentas dunia. Dan, itu menjadikan Tun M seorang yang sangat special dihati setiap masyarakat Malaysia. 

Selamat Hari Jadi Tun M!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 23 Mar 2018

Risau Datuk Takkan Hidup Lama, Wanita China Ini Berkahwin Dengan Datuk Sendiri?

Seorang warganegara China, Fu Xuewei, yang masih single bimbang jika datuknya yang sedang sakit tenat takkan sempat untuk menghadiri perkahwinannya pada suatu hari nanti.

Trending Tue, 18 Sep 2018

Beli Ubat Hormon Mencecah RM 1 Juta, Rosmah Bakal Hadapi 20 Pertuduhan

RM 1 juta untuk produk keremajaan kulit Datin Rosmah Mansor!

Trending Sat, 24 Nov 2018

Allahuakbar…Anak Yatim, Asnaf Hilang Tempat Tinggal Selepas Rumah Ini Dijilat Api

Seramai 13 penghuni yang berada di lokasi sudah menyelamatkan diri ketika pasukan bomba tiba dan api berjaya dikawal jam 1.46 tengah hari.

Featured Thu, 27 May 2021

Vaksin AstraZeneca Tidak Lagi Ditawarkan Secara Sukarela, Akan Kembali Kepada PICK

Berikutan permintaan Vaksin AstraZeneca yang semakin tinggi, kerajaan tidak lagi akan ditawarkan secara sukarela, sebaliknya akan dimasukkan kembali ke dalam senarai Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Perkara itu dimaklumkan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap […]

Trending Tue, 22 Jun 2021

“Ia Mencabar Mental…” – Hisyam Hamid Hampir Setahun Terpisah Dengan Anak-Anak

Pelakon Hisyam Hamid mendedahkan sudah hampir setahun dia tidak berjumpa dengan anak-anaknya yang berada di Singapura. Terpisah kerana tuntutan kerjaya di Kuala Lumpur, Hisyam tidak dapat menyembunyikan perasaan rindu terhadap isteri dan anak-anaknya.   View […]

Featured Tue, 29 Oct 2019
Trending Fri, 5 Jul 2019

Pemilihan pelakon utama The Little Mermaid cetus kontroversi

Ramai tidak puas hati dengan keputusan Disney

Trending Tue, 17 Apr 2018

Lama Menyepi, Syamel Kini Berat Sebelah!

Selain itu, dia juga dilabel ‘pilih bulu’ kerana hanya membuat persembahan yang boleh menaikkan namanya sahaja. Namun, Syamel telah tampil menjelaskan hal yang sebenar.

| Live TV