Trending By: Salma Syahbuddin February 19, 2021 @ 11:45am

Selepas Siti Nurhaliza, Kmy Kmo & Luca Sickta Pilih Jamal Abdillah Pula

Selepas kejayaan lagu 7 Nasihat yang didendangkan oleh penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza, komposer dan penyanyi rapper, Kmy Kmo dan Luca Sickta ini menampilkan penyanyi legenda, Datuk Jamal Abdillah pula menerusi lagu Neraca yang dilancarkan pada 19 Februari.

Hasil kerja dan kualiti yang ditonjolkan dalam setiap karya membuatkan jenama duo rapper ini semakin kukuh dalam industri. Malah, jika dilihat pada lagu ciptaan mereka sebelumnya berjudul, Zuhud kolaborasi bersama Datuk M Nasir ternyata mewujudkan magis tersendiri.

Neraca bakal cetuskan fenomena

 

Menurut Luca Sickta atau nama sebenarnya Shameer Ashraf Shahruddin, sentuhan kedua mereka ini bakal mencetuskan fenomena baharu dalam industri muzik tempatan lebih-lebih dengan gandingan Datuk Jamal Abdillah dalam lagu tersebut.

“Awalnya, muzik lain. Tapi, selepas Dato’ Jamal memberikan persetujuan kami terus tukar dan masukkan elemen ghazal. Kami berasakan muzik tradisional ini tidak boleh dilupakan oleh generasi baharu walaupun ia dipersembahkan dalam versi moden. Kalau peminat lama mendengar lagu ini pun, mereka tetap akan mengenali muzik ini.

Malah, pasangan duo ini juga memaklumkan mereka masih mengekalkan genre hip hop dengan gabungan muzik ghazal dan reggae dalam lagu Neraca yang sebenarnya sudah dihasilkan sejak 2018 lagi.

Mesej dalam Neraca adalah kesinambungan lagu Zuhud

Berkongsi mengenai lagu itu, Neraca boleh dikatakan kesinambungan daripada lagu Zuhud yang dilancarkan pada Disember 2019.

“ Bagi kami, lagu NERACA ini adalah kesinambungan mesej lagu Zuhud. Jadi dalam lagu ini ia merangkumi keseluruhan dan seimbangkan mengenai kehidupan yang berlaku sekarang. Apatah lagi dalam zaman media sosial, gejala sosial semakin menjadi-jadi.
Dalam lirik lagu ini kami menyentuh soal Ketuhanan. Cuma apa boleh dikatakan, muzik lagu ini berat dari Zuhud. Apa pun ikut selera pendengar juga. Mungkin ada yang suka dan sebaliknya,”katanya.

Lagu Neraca akan dilancarkan secara rasmi di semua platform penstriman muzik seperti Spotify, Apple Music, Joox, Deezer, KKBOX dan YouTube Music bermula 19 Februari. Pada hari yang sama, turut ditayangkan video muzik rasmi lagu Neraca di saluran YouTube Universal Music Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 5 Oct 2020
Trending Fri, 4 Dec 2020
Trending Thu, 15 Feb 2018

12 ‘PANTANG’ EVERYONE MUST KNOW BEFORE THIS CHINESE NEW YEAR

Just like any other Asian cultures and celebrations, Chinese New Year has got quite a few do’s and don’ts too. Here are a few don’ts for your information just so you don’t accidentally do something silly.

Trending Sat, 15 Sep 2018

‘ Filem One Two Jaga Buat Aku Teringat Babloo & Salim Dekat Site’, Lelaki Ini Bongkar Realiti Pekerja Asing

Menerusi perkongsian salah seorang pengguna Twitter yang sudah menonton karya  arahan Nam Ron ini, lelaki ini mengaku pernah menyaksikan sendiri di depan matanya situasi sama yang dipaparkan dalam One Two Jaga.

Trending Tue, 24 Apr 2018

Here’s How You Can Know Everything Important About GE14

Election day is coming up but there’s so many things to know and learn about it. Here’s how you can follow every single detail of GE14.

Trending Wed, 4 Nov 2020

Pertimbangan Pengeluaran Akaun 1 KWSP

Kita perlu penyelesaian jangka panjang..

Trending Thu, 23 Apr 2020

Saksikan Perutusan Khas Perdana Menteri Di TV3 Malam Ini

Agaknya apa yang TSMY nak sampaikan..

Trending Thu, 23 May 2019

“Baginda Sanggup Langgar Protokol Istana Ketika Perkahwinan Saya”- Raja Zarith Sofia

“jika diikutkan protokol seharusnya baginda sebagai Yang Dipertuan Agong merupakan orang pertama memulakan upacara itu tetapi baginda membiarkan ayahnda saya memulakan upacara merenjis pada majlis persandingan saya”- Raja Zarith Sofia

| Live TV