Trending By: Salma Syahbuddin July 15, 2021 @ 6:00pm

Semak Cara Mohon Bakul Prihatin Negara, Khas Buat Keluarga Yang Terkesan

Sebanyak RM21 juta diperuntukkan untuk menjayakan inisiatif terbaharu kerajaan, Bakul Prihatin Negara bagi menzahirkan kecaknaan dan keprihatinan kerajaan terhadap kehidupan rakyat yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Bakul Prihatin Negara adalah hasil cetusan idea Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri sebagai tindak balas proaktif terhadap senario yang dihadapi oleh rakyat pada masa ini.

Bakul Prihatin Negara juga adalah nilai tambah kepada Program Bantuan Bakul Makanan yang dilaksanakan oleh kerajaan sebagai inisiatif Prihatin Rakyat sebagaimana diumumkan sebelum ini termasuk di bawah pakej Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) dan Pelan Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

Had bantuan Bakul Prihatin Negara

Setiap keluarga dibenarkan untuk menerima satu bakul prihatin negara sahaja.

Bagaimanapun, Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah/Bahagian/Jajahan akan membuat semakan terperinci sekiranya terdapat keluarga memerlukan lebih dari satu Bakul Prihatin Negara.

Barangan asas dalam Bakul Prihatin Negara

 1. Beras 5kg
 2. Gula 1kg
 3. Tepng 2kg
 4. Bihun 400gm
 5. Kicap 650ml
 6. Sardin 230gm
 7. Biskut
 8. Kopi

Cara mohon bantuan Bakul Prihatin Negara

Permohonan boleh dilakukan melalui empat kaedah seperti berikut;

 • Hubungi bilik gerakan Jabatan Kebajikan  Masyarakat (JKM) Negeri
 • Hubungi Talian Kasih ditalian 15999 ATAU whatsapp  ke 019-261 5999
 • Hubungi media sosial rasmi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ATAU JKM
 • Hubungi pemimpin tempatan/setempat

Kaedah penyampaian Bakul Prihatin Negara

Setelah mendapat butiran lanjut daripada pemohon, Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah/Bahagian/jajahan akan menyerahkan Bakul Prihatin Negara kepada Skuad Prihatin Negara untuk diagihkan kepada pemohon.

Dan pemohon akan menerima Bakul Prihatin Negara dalam tempoh 24 jam selepas permohonan. Namun ianya bergantung kepada jumlah permohonan harian, jarak dan hari bekerja.

Borang bantuan Bakul Prihatin Negara

Bagi pemohon yang ingin mendapatkan bantuan Bakul Prihatin Negara, boleh lah muat turun borang yang telah disediakan.

Untuk maklumat lanjut mengenai bantuan Bakul Prihatin Negara, anda boleh menghubungi terus Talian Kasiih 1599 ATAU whatsapp  ke 019-261 5999.

Mereka juga boleh mengemukakan permohonan bantuan melalui media sosial rasmi (Facebook/Twitter/Instagram) KPWKM dan JKM atau menghubungi pemimpin tempatan di kawasan masing-masing.

Maklumat lanjut mengenai Bakul Prihatin Negara seperti Soalan Lazim (FAQ), borang dan carta alir permohonan serta nombor telefon Bilik Gerakan JKM di seluruh negara boleh diperoleh di laman web www.jkm.gov.my

Terdahulu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) Datuk Seri Rina Harun meninjau pusat penyimpanan dan agihan Bakul Prihatin Negara di Kompleks KPWKM, Putrajaya, hari ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 31 Oct 2021

“Selalu Potong Rambut Macam Nak Berperang” – Ibu Berjaya Potong Rambut Anak Ikut Cara Dalam TikTok

Seorang ibu mengalami situasi sukar setiap kali mencuba untuk memotong rambut anaknya yang masih kecil. Menerusi rakaman video yang dimuat naik oleh pengguna laman TikTok bernama @chinta_honey87, ia memaparkan teknik istimewa yang digunakan ketika menggunting

Trending Wed, 2 Oct 2019
Trending Mon, 4 Jan 2021

Ziela Jalil Bermadu Kali Kedua

Jodoh rahsia Tuhan..

Featured Mon, 19 Sep 2022

Terpaling Juara: Berada Di Bottom 2, Shaz Tak Putus Semangat!

Its okay Shaz! Tema duet Minggu ke-6 bangkit ok? 💪🏻💪🏻

Trending Thu, 2 Aug 2018
Hiburan Fri, 29 Apr 2022

“Lain Macam Cara Kau Bergurau Dik..” – Bandingkan Perut Dengan Perdana Menteri, Kanak-Kanak Ini Berjaya Mencuit Hati Netizen

Min pasti dik, kau akan terkenal nanti. satu Malaysia akan kenal kau dik 🤣🤣🤣

Featured Wed, 16 Nov 2022

Tunaikan Permintaan, Siti Nurhaliza Buat 44 Kali Tendangan Sempena…

Penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza menunaikan permintaan jurulatih peribadi yang menyambut ulang tahun kelahiran.   View this post on Instagram   A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) Menerusi hantaran yang dikongsikan Siti

| Live TV