Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: SGMS Enal June 2, 2019 @ 1:20pm

Sempat ‘Rakam’ Fenomena Ribut Petir Ini Di Kota Kinabalu

Terbaru, tular beberapa keping gambar yang memaparkan kejadian ribut petir nyang sungguh menggerunkan. Jelas ter ihat pancaran kilat dan cahaya yang memenuhi permukaan langit. Sekali lihat, ia seakan-akan gambar yang dimuat turun dari internet (google).

Gambar : Eelix Fui

Namun ternyata telahan itu salah kerana gambar berkenaan adalah ‘hasil karya’ seorang pemuda dari Sabah. Menurut Eelix Fui ketika dihubungi Siakap Keli, beliau mula muat naik gambar ini di sebuah group dalam laman Facebook. Lantaran itu, gambar-gambar terbabit menjadi tular dalam sekelip mata.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menyatakan bahawa beliau bukanlah seorang jurugambar professional. Tetapi beliau sememanganya menjadikan fotografi ini sebagai hobi.

Menurut Eelix, gambar-gambar tersebut diambilnya ketika berada di Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Sebenarnya, beliau sudah beberapa hari melihat fenomena seperti itu berlaku. Namun tidak sempat untuk merakamkannya. Malah katanya, sepanjang minggu ini, setiap kali matahai terbenam, akan muncul timbunan awan besar menutupi langit.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menjelaskan ketika itu beliau sedang bercuti kerana meraikan Pesta Keamatan (30 Mei 2019). Waktu sedang makan, beliau terlihat cahaya cerah muncul di kawasan Pantai Tanjung Aru pada jam 8.30 malam.

Gambar : Eelix Fui

Oleh itu, beliau lantas menghidupkan enjin keretanya dan pergi ke sana untuk mengambil gambar. Di  akhir perbualan, beliau menasihati orang ramai supaya menjaga keselematan ketika ribut petir.

Sumber : Eelix Fui 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 14 Jun 2018

Jadi Mangsa ‘Love Scam’, Duit RM 128,300 Lesap

Kejadian yang berlaku di Kuala Lipis, Pahang itu bermula apabila suspek mengaku ingin memberikan mangsa berusia 20 tahun itu hadiah berupa baju, basut, beg tangan, emas putih, minyak wangi, telefon bimbit, gelang tangan, jam tangan, barang kemas dan mata wang asing bernilai USD28,000, sebagai tanda perkenalan.

Trending Mon, 3 Feb 2020
Trending Thu, 27 Feb 2020
Trending Mon, 10 Jun 2019

日本推出「皮卡丘」主题婚礼!婚礼招待、料理、结婚证书全是皮卡丘

红包请放在宝贝球里!日本推出「皮卡丘」主题婚礼,从婚礼招待、婚宴料理到结婚证书全是皮卡丘。

Trending Thu, 27 Jun 2019

Pertama Di Malaysia, Hotel Ini Jamin Penginapan Penuh 26 Jam!

Nak bercuti tapi tak tahu nak check in kat mana? Jom tengok hotel apa sesuai untuk korang!

Trending Wed, 15 Nov 2017

RM5.96 Bilion Wang Belum Dituntut (WTD) Yang Belum Dituntut

Banyaknya wang yang tidak di tuntut sebanyak RM 5.96 billion ,apa kata jom check mana tahu ada nama anda dalam senarai ini

Trending Wed, 10 Jan 2018

碗的风水禁忌 千万别把「饭碗」给丢了!

碗作为中国人日常必需的饮食器具,与中华传统文化密不可分。在风水学的角度来看,碗的风水也是很讲究,只有注意这些风水禁忌的朋友,才能带来更好的运势!

Trending Thu, 26 Jul 2018

Semua Lembaga Pengarah Khazanah Tawar Letak Jawatan

Khazanah Nasional, dalam satu kenyataan, memaklumkan tawaran itu dibuat bagi membantu memudahkan peralihan yang teratur di bawah kerajaan baharu di bawah Pakatan Rakyat.

Trending Mon, 18 Nov 2019

Jangan Tekan Anak Keterlaluan Dalam Pelajaran – Permaisuri

Jangan mudah terpengaruh dengan mereka yang suka berkongsi di internet. Setiap anak ada kelebihan tersendiri

Trending Mon, 6 Aug 2018

Jadi Isteri Tak Sampai 24 Jam, Akhirnya Fatin Pergi Jua…

Pernikahan mereka berjalan serba ringkas, hanya dihadiri ahli keluarga terdekat, tiada baju pengantin, malah ketika Azzam melafazkan akad nikah, Fatin Nursyahirah hanya mampu terbaring di atas katil, sebelum dia dimasukkan ke Hospital Jitra petang itu untuk menjalani rawatan akibat sesak nafa

| Live TV