Trending By: SGMS Enal June 2, 2019 @ 1:20pm

Sempat ‘Rakam’ Fenomena Ribut Petir Ini Di Kota Kinabalu

Terbaru, tular beberapa keping gambar yang memaparkan kejadian ribut petir nyang sungguh menggerunkan. Jelas ter ihat pancaran kilat dan cahaya yang memenuhi permukaan langit. Sekali lihat, ia seakan-akan gambar yang dimuat turun dari internet (google).

Gambar : Eelix Fui

Namun ternyata telahan itu salah kerana gambar berkenaan adalah ‘hasil karya’ seorang pemuda dari Sabah. Menurut Eelix Fui ketika dihubungi Siakap Keli, beliau mula muat naik gambar ini di sebuah group dalam laman Facebook. Lantaran itu, gambar-gambar terbabit menjadi tular dalam sekelip mata.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menyatakan bahawa beliau bukanlah seorang jurugambar professional. Tetapi beliau sememanganya menjadikan fotografi ini sebagai hobi.

Menurut Eelix, gambar-gambar tersebut diambilnya ketika berada di Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Sebenarnya, beliau sudah beberapa hari melihat fenomena seperti itu berlaku. Namun tidak sempat untuk merakamkannya. Malah katanya, sepanjang minggu ini, setiap kali matahai terbenam, akan muncul timbunan awan besar menutupi langit.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menjelaskan ketika itu beliau sedang bercuti kerana meraikan Pesta Keamatan (30 Mei 2019). Waktu sedang makan, beliau terlihat cahaya cerah muncul di kawasan Pantai Tanjung Aru pada jam 8.30 malam.

Gambar : Eelix Fui

Oleh itu, beliau lantas menghidupkan enjin keretanya dan pergi ke sana untuk mengambil gambar. Di  akhir perbualan, beliau menasihati orang ramai supaya menjaga keselematan ketika ribut petir.

Sumber : Eelix Fui 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 6 May 2020
Trending Sat, 26 May 2018

Letupan Disangka Mercun, lelaki VIP Ditembak!

Seorang saksi mendakwa melihat sebuah kereta jenis Honda Accord terbabas di pembahagi jalan berhampiran simpang tiga di situ selepas tembakan itu dilepaskan.

Trending Thu, 29 Nov 2018
Trending Sat, 27 Oct 2018

“Sampai Korea Pukul 8 Pagi, 4.30 Petang Kena Hantar Balik Malaysia,”

“Sampai Korea Pukul 8 Pagi, 4.30 Petang Kena Hantar Balik Malaysia,” Lelaki Kongsi Pengalaman Trauma Melancong Sebab 1 Kesilapan

Trending Wed, 24 Jun 2020
Trending Wed, 13 Jun 2018

Tragedi Raya! Jari Hancur Angkara Mercun

Seorang kanak-kanak berusia 9 tahun dilaporkan hilang jari telunjuk sebelah kanan akibat melecur dan dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

Trending Tue, 26 Nov 2019

“I Pride Myself On Quality” But “Hairs” Were Found in The Conspiracy Palette, Allegedly

So, how does this muti-millionaire beauty vlogger react when allegations of defected products went viral on Twitter?

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Tue, 17 Jul 2018
Trending Thu, 9 Apr 2020

| Live TV