Trending By: SGMS Enal June 2, 2019 @ 1:20pm

Sempat ‘Rakam’ Fenomena Ribut Petir Ini Di Kota Kinabalu

Terbaru, tular beberapa keping gambar yang memaparkan kejadian ribut petir nyang sungguh menggerunkan. Jelas ter ihat pancaran kilat dan cahaya yang memenuhi permukaan langit. Sekali lihat, ia seakan-akan gambar yang dimuat turun dari internet (google).

Gambar : Eelix Fui

Namun ternyata telahan itu salah kerana gambar berkenaan adalah ‘hasil karya’ seorang pemuda dari Sabah. Menurut Eelix Fui ketika dihubungi Siakap Keli, beliau mula muat naik gambar ini di sebuah group dalam laman Facebook. Lantaran itu, gambar-gambar terbabit menjadi tular dalam sekelip mata.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menyatakan bahawa beliau bukanlah seorang jurugambar professional. Tetapi beliau sememanganya menjadikan fotografi ini sebagai hobi.

Menurut Eelix, gambar-gambar tersebut diambilnya ketika berada di Pantai Tanjung Aru, Kota Kinabalu. Sebenarnya, beliau sudah beberapa hari melihat fenomena seperti itu berlaku. Namun tidak sempat untuk merakamkannya. Malah katanya, sepanjang minggu ini, setiap kali matahai terbenam, akan muncul timbunan awan besar menutupi langit.

Gambar : Eelix Fui

Eelix menjelaskan ketika itu beliau sedang bercuti kerana meraikan Pesta Keamatan (30 Mei 2019). Waktu sedang makan, beliau terlihat cahaya cerah muncul di kawasan Pantai Tanjung Aru pada jam 8.30 malam.

Gambar : Eelix Fui

Oleh itu, beliau lantas menghidupkan enjin keretanya dan pergi ke sana untuk mengambil gambar. Di  akhir perbualan, beliau menasihati orang ramai supaya menjaga keselematan ketika ribut petir.

Sumber : Eelix Fui 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 6 Feb 2020

情人节DIY心形美味餐点!让另一半感受你满满的爱意

除了在外吃情人套餐,在家动动手准备一份情人特餐,更添浪漫气氛喔!

Trending Thu, 19 Jul 2018

Selebriti Ini Gigih Sahut #InMyFeelingChallenge Yang Tengah Trending Satu Dunia. Memang Sempoi Habis!

Memang comel selebriti-selebriti ini menari cabaran #InMyFeelingChallege! Anda berani nak cuba?

Trending Sat, 21 Dec 2019
Trending Tue, 30 Mar 2021

Hijjaz Nyanyikan Semula Lagu P Ramlee Dalam Versi Nasyid, Rap & Rock

Lebih lima tahun tidak muncul dengan single terbaru, kumpulan nasyid Hijjaz akhirnya mengubati kerinduan peminat mereka menerusi lagu Allahyarham Tan Sri P Ramlee berjudul Tiada Kata Secantik Bahasa (TKSB) 2020 yang diberikan nafas baru. Namun […]

Trending Sun, 26 Aug 2018

Curi Petai Punya Pasal, Lelaki Patah Tulang Rusuk

Difahamkan, dua cucu lelaki pergi ke kebun datuk mereka untuk ‘spot check’ kawasan persekitaran kerana difahamkan kerap berlaku kecurian petai sebelum ini.

Trending Mon, 20 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3 : Bayaran Bermula Jumaat Ini

Jangan lupa semak status BSH ketiga korang okay!

Trending Tue, 14 Jan 2020

Polis Trafik Eskot Berlanggar Dengan Kereta Pengiring Raja Puan Besar Perak

Satu kemalangan langar belakang melibatkan anggota BSPTD dengan kereta pengiring Raja Puan Besar Perak di lampu isyarat Lawan Kuda Kampar, Perak. Kejadian berlaku ketika penugasan eskot Raja Puan Besar Perak sempena program lawatan ke Makam […]

| Live TV