Trending By: Salma Syahbuddin July 7, 2020 @ 11:42am

Senarai Kawasan Bakal Terjejas Bekalan Air Bermula 14 Julai Selain Petaling, Klang, Gombak, Kuala Lumpur & Kuala Langat

Sebanyak 420,000 akaun pengguna di 290 kawasan di Petaling, Klang, Gombak, Kuala Lumpur dan Kuala Langat akan mengalami gangguan bekalan air secara berjadual bermula 14 Julai hingga 17 Julai ini.

Penambahbaikan Loji Rawatan Air (LRA)

Menurut Ketua Operasi Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Abas Abdullah, gangguan itu berikutan kerja penambahbaikan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 3.

Kerja itu merangkumi penggantian beberapa rangkaian injap utama untuk meningkatkan kecekapan sistem dan membolehkan LRA beroperasi dengan lebih baik.

Tempoh gangguan berbeza mengikut kawasan

Selain itu, tempoh masa gangguan dan pemulihan bekalan air juga berbeza mengikut kawasan, lokasi geografi dan tahap ketinggian premis pelanggan.

” Pemulihan bekalan air ke kawasan terlibat akan bermula pada 15 Julai (9 pagi) dan kita juga membuat anggaran bahawa 48 peratus daripada semua kawasan yang terjejas akan mendapat bekalan air sebelum 16 Julai (9 pagi),” Katanya.

” Sebanyak 80 peratus kawasan yang terlibat (akan pulih) pada 17 Julai (9 pagi). Pemulihan bekalan air sepenuhnya dijangka pada hari yang sama pada jam 5 petang,”

91 lori tangki air disediakan

Abas Abdullah juga akan menggerakkan 91 lori tangki air ke kawasan terjejas dengan mengutamakan premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis.

” Kita juga akan membuka lapan pusat khidmat setempat (PKS) dan menyediakan enam pili air awam dari 16 dan17 Julai untuk membantu pelanggan yang terjejas,” Tambahnya.

Lokasi kawasan terjejas

Senarai lengkap kawasan terjejas dan waktu pemulihan bekalan air, lokasi PKS, pili air awam dan stesen pengisian air setempat boleh dirujuk di laman sesawang Air Selangor atau aplikasi telefon pintar.

Sumber : Air Selangor

Jadi, buat kawasan korang yang tersenarai bolehlah standby air siap-siap okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 4 Jun 2018

Mulut Tempayan Punya Hal, Selebriti Tak Diundang Ke Perkahwinan Meghan Markle

Putera Harry jarang memberitahu Meghan apa yang perlu dilakukan tapi kali ini, dia tegas dengan pendiriannya terhadap Millie.

Trending Sun, 13 May 2018

婚礼拍成鬼片风!PS神人挑战都败退

相信许多人在结婚、举办婚礼时,都会请专人来拍照留下回忆,但若是找来的人技术不佳,看见成果可能就会想吐血了……

Trending Thu, 4 Jun 2020
Trending Wed, 22 Apr 2020
Trending Mon, 26 Mar 2018

Haruan Makan Anak! Gadis OKU Mangsa Rogol Bapa Sendiri

Sebaik dihubungi pihak sekolah, kakaknya pulang ke rumah bagi memeriksa sebelum terkejut apabila melihat bapanya sedang merogol adiknya di dalam bilik mangsa.

Trending Wed, 25 Dec 2019

Hanya Kerana Gambar Kampung Di Perlis Dikongsi Apple …

Raih Ratusan Ribu ‘Like’, Dipuji Seluruh Dunia

Trending Wed, 28 Nov 2018
Trending Thu, 11 Mar 2021

Tony Eusoff Geram Netizen Anggap Tuala Wanita Memalukan

Haish, tuala wanita kan benda paling common sense

Trending Tue, 9 Feb 2021

‘Shooting’ Kini Dibenarkan Kecuali… – MKN

Alhamdulillah, Tapi SOP jangan dilupakan!

| Live TV