Trending By: Del14 August 20, 2019 @ 2:43pm

Setelah 80 tahun, Utusan Malaysia bakal ditutup

Gambar dari freemalaysiatoday.com

Baru-baru ini, seramai 100 orang pekerja Utusan Malaysia telah mengadakan demonstrasi tunjuk perasaan menuntut gaji yang tidak dibayar dari Jun hingga Ogos 2019. Utusan Malaysia yang dahulunya merupakan jentera UMNO yang menggunakan medium Utusan sebagai alat propaganda politik bakal ditutup selepas kewujudannya selama 80 tahun. Pihak Utusan Melayu (Malaysia) Berhad dikatakan gagal melupuskan aset-aset milik mereka kerana kebanyakan bangunannya tidak mempunyai Sijil Layak Menduduk (CF) selama beroperasi di bawah kerajaan pimpinan Barisan Nasional menurut Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia, Mohd Taufek Razak.

 

Kemelut yang melanda pekerja-pekerja Utusan Malaysia dan Kosmo! ini rata-rata meraih simpati dari pihak netizen dan selebriti seperti Fatimah Abu Bakar di laman instagramnya telah berkongsi maklumat tentang usaha yang dilakukan oleh Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) dari akhbar New Straits Times Press yang mengadakan kutipan derma berbentuk wang tunai dan barang-barang keperluan pada hari Jumaat ini, 23 Ogos 2019 dari pukul 10 pagi hingga 4 petang di Driveway Balai Berita, Jalan Riong, Bangsar. 

 

 Sebagai akhbar Melayu terawal di Tanah Melayu pada waktu itu, Utusan Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai Utusan Melayu dipelopori oleh saudara Yusof Ishak  yang kemudiannya menjadi Presiden Singapura yang pertama dan saudara Abdul Rahim Kajai yang dikenali sebagai bapa kepada kewartawanan Melayu. Dalam tahun 1990an, Utusan Malaysia terjual sebanyak 350,000 naskah sehari dan merupakan akhbar terlaris di Malaysia sehingga ia tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1994. Penutupan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad adalah seolah-olah sebahagian daripada sejarah Malaysia telah luput dan merupakan hari yang suram bagi Kesatuan Wartawan Kebangsaan. Yang paling sedih sekali ialah, pekerja-pekerja Utusan Malaysia bukan sahaja kehilangan pekerjaan tetapi mereka juga tidak mungkin mendapat gaji-gaji yang terhutang kepada mereka memandangkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad tidak mempunyai kedudukan kewangan untuk melangsaikan segala hutang-hutang mereka. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 25 Apr 2018

I’m Scared – Reaksi Fathia Latiff Setelah Dipanggil SKMM Kerana Salah Guna Media Sosial

Kelantangan Fathia Latiff melalui laman media sosial sebelum ini akhirnya membawa padah.

Trending Mon, 23 Jul 2018

Saya Tak Mahu Jadi ‘Kambing Hitam’, Selamat Tinggal Jerman!

Dalam masa sama, Ozil mendakwa beliau dilayan secara tidak adil apabila dikatakan menjadi punca kegagalan Jerman di pusingan pertama pada Piala Dunia.

Trending Thu, 17 Sep 2020

Fedtri Yahya Terbabit Kemalangan, Isteri Mohon Doa Suami Lekas Sembuh

Semoga yang baik-baik sahaja buat abang Fedtri Yahya

Trending Wed, 30 Jan 2019

超猛翻锅惊现「海嘨炒饭」网惊:日本无极限

近日网友在脸书分享一张照片,引发网友疯传,日本一男子手持大锅惊人奋力翻米饭的一幕,神乎其技啊!

Trending Thu, 21 Jun 2018

Restaurant Goes Bankrupt After Running All-You-Can-Eat Promo

The customers really tried to eat all they could.

Trending Fri, 22 Nov 2019

40KG Ketam ‘King Crab’ Dari Korea Selatan Dirampas Di KLIA

Ia dirampas kerana tiada sebarang dokumen yang sah

Trending Wed, 29 Apr 2020
Trending Sun, 27 Jan 2019

‘Bekalkan’ Anak Sepucuk Pistol Berisi Peluru Ke Sekolah

Kerana kelam kabut macam macam boleh jadi kan? Tetapi kalau pistol agak tak sah alasan tu

Trending Sat, 30 Nov 2019

Kena Hentak Sampai Nampak Otak Hingga Maut

Wanita Maut Ditukul Bekas Kekasih

Trending Tue, 17 Nov 2020

KWSP: Tidak Perlu Bayar Balik Pendahuluan i-Sinar

Baca sampai habis penjelasan KWSP

| Live TV