Trending By: Del14 August 20, 2019 @ 2:43pm

Setelah 80 tahun, Utusan Malaysia bakal ditutup

Gambar dari freemalaysiatoday.com

Baru-baru ini, seramai 100 orang pekerja Utusan Malaysia telah mengadakan demonstrasi tunjuk perasaan menuntut gaji yang tidak dibayar dari Jun hingga Ogos 2019. Utusan Malaysia yang dahulunya merupakan jentera UMNO yang menggunakan medium Utusan sebagai alat propaganda politik bakal ditutup selepas kewujudannya selama 80 tahun. Pihak Utusan Melayu (Malaysia) Berhad dikatakan gagal melupuskan aset-aset milik mereka kerana kebanyakan bangunannya tidak mempunyai Sijil Layak Menduduk (CF) selama beroperasi di bawah kerajaan pimpinan Barisan Nasional menurut Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia, Mohd Taufek Razak.

 

Kemelut yang melanda pekerja-pekerja Utusan Malaysia dan Kosmo! ini rata-rata meraih simpati dari pihak netizen dan selebriti seperti Fatimah Abu Bakar di laman instagramnya telah berkongsi maklumat tentang usaha yang dilakukan oleh Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) dari akhbar New Straits Times Press yang mengadakan kutipan derma berbentuk wang tunai dan barang-barang keperluan pada hari Jumaat ini, 23 Ogos 2019 dari pukul 10 pagi hingga 4 petang di Driveway Balai Berita, Jalan Riong, Bangsar. 

 

 Sebagai akhbar Melayu terawal di Tanah Melayu pada waktu itu, Utusan Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai Utusan Melayu dipelopori oleh saudara Yusof Ishak  yang kemudiannya menjadi Presiden Singapura yang pertama dan saudara Abdul Rahim Kajai yang dikenali sebagai bapa kepada kewartawanan Melayu. Dalam tahun 1990an, Utusan Malaysia terjual sebanyak 350,000 naskah sehari dan merupakan akhbar terlaris di Malaysia sehingga ia tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1994. Penutupan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad adalah seolah-olah sebahagian daripada sejarah Malaysia telah luput dan merupakan hari yang suram bagi Kesatuan Wartawan Kebangsaan. Yang paling sedih sekali ialah, pekerja-pekerja Utusan Malaysia bukan sahaja kehilangan pekerjaan tetapi mereka juga tidak mungkin mendapat gaji-gaji yang terhutang kepada mereka memandangkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad tidak mempunyai kedudukan kewangan untuk melangsaikan segala hutang-hutang mereka. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 18 Aug 2020

MySalam Perlindungan B40 : Pampasan Bernilai Hingga RM 31.76 Juta

Perlindungan kesihatan takaful PERCUMA gaisssss, Semoga bermanfaat!

Trending Sat, 22 Jun 2019

世界最孤独房屋!独享「全岛海景」却没人敢住

拥有开阔视野的「海景房」在旅游时通常特别受人欢迎,但冰岛却有一栋乏人问津的海景房,并不是每个人都能忍受得了的。

Trending Mon, 20 Apr 2020
Trending Fri, 2 Feb 2018

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin

Saya Kena Paksa Makan Dalam Lampin, Bersentuhan Tak Kira Lelaki Perempuan, Konon ”Baby Shower” Tapi Dah Macam Pesta Maksiat

Trending Tue, 9 Jun 2020
Trending Tue, 23 Jun 2020

Sekolah Boleh Ubahsuai Keperluan Asalkan Patuh SOP

Buat pihak sekolah dan guru-guru.

Trending Fri, 16 Mar 2018

Tewas Dek Bisa Si Tedung…Al-Fatihah

Beliau mengetuai Skuad King Cobra Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pahang yang ditubuhkan sejak hujung 2015 sebagai tenaga pengajar bagi melatih anggota pasukan untuk menangkap haiwan berbisa selain mengadakan ceramah dan taklimat kepada orang ramai.

Trending Sat, 23 Jun 2018

Gaji Kena Potong Akibat ‘Kejar’ Bento

Kami kesal perkara ini berlaku di jabatan ini. Ia tidak boleh diterima dan kami memohon maaf…

Trending Thu, 2 Aug 2018
Trending Thu, 16 Nov 2017

12 Tahun Mak Meninggal, Jenazah Mak Masih Elok Cukup Sifat

12 tahun tapi jenazah masih lagi sempurna dari sifat, kain kapan mahu pun tiada bau . Apakah perbuatan yang Ibu Amina Jasmine lakukan hingga mendapat kelebihan seperti ini

| Live TV