Trending By: Del14 August 20, 2019 @ 2:43pm

Setelah 80 tahun, Utusan Malaysia bakal ditutup

Gambar dari freemalaysiatoday.com

Baru-baru ini, seramai 100 orang pekerja Utusan Malaysia telah mengadakan demonstrasi tunjuk perasaan menuntut gaji yang tidak dibayar dari Jun hingga Ogos 2019. Utusan Malaysia yang dahulunya merupakan jentera UMNO yang menggunakan medium Utusan sebagai alat propaganda politik bakal ditutup selepas kewujudannya selama 80 tahun. Pihak Utusan Melayu (Malaysia) Berhad dikatakan gagal melupuskan aset-aset milik mereka kerana kebanyakan bangunannya tidak mempunyai Sijil Layak Menduduk (CF) selama beroperasi di bawah kerajaan pimpinan Barisan Nasional menurut Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia, Mohd Taufek Razak.

 

Kemelut yang melanda pekerja-pekerja Utusan Malaysia dan Kosmo! ini rata-rata meraih simpati dari pihak netizen dan selebriti seperti Fatimah Abu Bakar di laman instagramnya telah berkongsi maklumat tentang usaha yang dilakukan oleh Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) dari akhbar New Straits Times Press yang mengadakan kutipan derma berbentuk wang tunai dan barang-barang keperluan pada hari Jumaat ini, 23 Ogos 2019 dari pukul 10 pagi hingga 4 petang di Driveway Balai Berita, Jalan Riong, Bangsar. 

 

 Sebagai akhbar Melayu terawal di Tanah Melayu pada waktu itu, Utusan Malaysia yang dahulunya dikenali sebagai Utusan Melayu dipelopori oleh saudara Yusof Ishak  yang kemudiannya menjadi Presiden Singapura yang pertama dan saudara Abdul Rahim Kajai yang dikenali sebagai bapa kepada kewartawanan Melayu. Dalam tahun 1990an, Utusan Malaysia terjual sebanyak 350,000 naskah sehari dan merupakan akhbar terlaris di Malaysia sehingga ia tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur pada tahun 1994. Penutupan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad adalah seolah-olah sebahagian daripada sejarah Malaysia telah luput dan merupakan hari yang suram bagi Kesatuan Wartawan Kebangsaan. Yang paling sedih sekali ialah, pekerja-pekerja Utusan Malaysia bukan sahaja kehilangan pekerjaan tetapi mereka juga tidak mungkin mendapat gaji-gaji yang terhutang kepada mereka memandangkan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad tidak mempunyai kedudukan kewangan untuk melangsaikan segala hutang-hutang mereka. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 4 Aug 2020

Rebut Peluang Menangi Realme Dengan Cara Ini…

Menang pelbagai hadiah menarik!

Trending Wed, 20 Jun 2018

这只狗狗每次都会「自己搭公车到公园玩」

在美国西雅图竟然有一只会自己搭公车的狗狗!

Trending Mon, 11 Jun 2018

Supermodel Gigi Hadid Kembali Ke Pangkuan Bekas Kekasihnya Zayn Malik

Ramai yakin supermodel Gigi Hadid dan Zayn kembali bersama.

Trending Sat, 13 Jun 2020

Solat Jumaat Ditangguhkan Kepada 19 Jun- JHEAINS

Baca betul betul dekat negeri mana..

Trending Sat, 22 Sep 2018

Caj Sirap Sampai RM18, KPDNKK Serbu Restoran Asam Pedas

Baru-baru ini tular apabila seorang pengguna Twitter menyebarkan gambar beserta resit air sirap yang dikenakan caj sebanyak RM18 untuk satu jag di sebuah premis makanan di Melaka Tengah.  Susulan kes ini, Kementerian Perdangan Dalam Negeri […]

Trending Mon, 1 Oct 2018

Sanggup Bergadai Nyawa Demi Ratusan Penumpang, Hero Palu Ini Akan Terus Diingati

Anthonius tidak menghiraukan keselamatannya dan dia terus membantu pesawat 6321 Batik Air berlepas dengan selamat.

Trending Wed, 20 Feb 2019

Happy Meal Readers Programme to Instil Family Togetherness Through Reading

Fun reading while filling up the hungry tummies!

Trending Tue, 24 Mar 2020

| Live TV