Trending By: Salma Syahbuddin April 16, 2019 @ 5:18pm

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Selalunya golongan istimewa ini seringkali dipinggirkan dengan alasan mereka tidak berupaya melakukan kerja-kerja manusia normal namun, perkongsian daripada saudara Hafizul Hakim ini akan merubah pandangan segelintir pihak yang menganggap golongan ini tidak berkemampuan.

Menurut saudara Hafizul, beliau telah membuat tempahan menerusi aplikasi Grab Car, kerana baru sahaj tiba di Lapangan Terbang Kuching. Apa yang peliknya, beliau merasakan ada sesuatu yang lain dengan pemandu berkenaan kerana pemandu tersebut kelihatan menekan wiper kereta menggunakan tangan kanan malah, menukar gear kereta juga menggunakan tangan kanan. Selepas Hafizul memerhatikan beliau, rupanya pemandu Grab tersebut kudung tangan sebelah kiri.

Gambar sekadar hiasan

Menurut pemandu Grab yang dikenali sebagai Galang Anak Jabai, kejadian tersebut berlaku apabila beliau terlibat dalam satu kemalangan jalan raya 16 tahun lepas apabila lori yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori yang ketika itu mahu membelok dan akhirnya, merempuh lori beliau mengakibatkan tangan beliau terputus dalam kejadi tersebut.

” Ingatkan dah mati waktu tu. Darah banyak mencurah-curah keluar.” Jawab pemandu berkenaan sambil  tersenyum.

Namun, apa yang boleh dijadikan iktibar daripada kisah Encik Galang ini adalah, walaupun beliau tidak sempurna sifatnya, tetapi beliau masih bertungkus lumus menggunakan kudrat yang ada bagi menyekolahkan anak-anaknya.

 ” Saya sekolah tak tinggi, tapi tak mahu anak ketinggalan pelajaran. Mana tahu anak saya nanti jadi orang berjaya.” 

“Biar saya susah tapi jangan anak tak sekolah. Memang sudah jadi tanggungjawab sebagai seorang bapa. Bukan cari kemewahan, tapi memang lumrah keperluan hidup.” Tambahnya.

Bagi Hafizul, pertemuan ini dianggap sebagai hikmah kerana, sebagai manusia terkadang kita cepat berasa puas diatas kejayaan dan seringkali mengeluh sekiranya ditimpa pelbagai masalah. Justeru itu,  menjelang ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi, marilah kita sama-sama membetulkan persepsi kita ke atas golongan ini dan sentiasa memberikan yang terbaik dan bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang. #SetulusIkhlas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 11 Sep 2018

搭飞机千万别睡觉!CNN调查:每50人就有1人遇见真爱

大部分人一坐上飞机,不是看电影就是蒙头大睡,最好一路睡到目的地,但你知道吗,这一睡可能让你因此错失交朋友、找到新客户,甚至更惨的,错过遇见真爱的机会!

Trending Wed, 29 Jan 2020
Trending Tue, 31 Dec 2019

Murid Darjah Satu Pimpin Mak Ayah Buta Tunjuk Satu Sekolah Undang Sebak

Hari terakhir penghujung tahun 2019, maka bermulah sesi orentasi bagi pelajar darjah satu di beberapa buah sekolah sekitar Malaysia. Bukan sahaja pelbagai kerenah kanak-kanak dapat dilihat, tetapi reaksi ibu ayah yang pastinya teruja melihat anak […]

Featured Mon, 30 Mar 2020
Trending Wed, 24 Jun 2020
Trending Sun, 14 Feb 2021

Shuib & Siti Sarah Hadiahkan 2 Rumah Baru Kepada Mangsa Kebakaran

Pasangan selebriti, Shuib dan Siti Sarah membantu untuk meringankan beban dua keluarga yang tinggal sehelai sepinggang selepas rumah yang didiami di Kampung Alor Bakat, Bachok, Kelantan terbakar semalam. Berada di Kelantan untuk menguruskan pelancaran kedai […]

Featured Thu, 4 Mar 2021

| Live TV