Trending By: Salma Syahbuddin April 16, 2019 @ 5:18pm

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Selalunya golongan istimewa ini seringkali dipinggirkan dengan alasan mereka tidak berupaya melakukan kerja-kerja manusia normal namun, perkongsian daripada saudara Hafizul Hakim ini akan merubah pandangan segelintir pihak yang menganggap golongan ini tidak berkemampuan.

Menurut saudara Hafizul, beliau telah membuat tempahan menerusi aplikasi Grab Car, kerana baru sahaj tiba di Lapangan Terbang Kuching. Apa yang peliknya, beliau merasakan ada sesuatu yang lain dengan pemandu berkenaan kerana pemandu tersebut kelihatan menekan wiper kereta menggunakan tangan kanan malah, menukar gear kereta juga menggunakan tangan kanan. Selepas Hafizul memerhatikan beliau, rupanya pemandu Grab tersebut kudung tangan sebelah kiri.

Gambar sekadar hiasan

Menurut pemandu Grab yang dikenali sebagai Galang Anak Jabai, kejadian tersebut berlaku apabila beliau terlibat dalam satu kemalangan jalan raya 16 tahun lepas apabila lori yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori yang ketika itu mahu membelok dan akhirnya, merempuh lori beliau mengakibatkan tangan beliau terputus dalam kejadi tersebut.

” Ingatkan dah mati waktu tu. Darah banyak mencurah-curah keluar.” Jawab pemandu berkenaan sambil  tersenyum.

Namun, apa yang boleh dijadikan iktibar daripada kisah Encik Galang ini adalah, walaupun beliau tidak sempurna sifatnya, tetapi beliau masih bertungkus lumus menggunakan kudrat yang ada bagi menyekolahkan anak-anaknya.

 ” Saya sekolah tak tinggi, tapi tak mahu anak ketinggalan pelajaran. Mana tahu anak saya nanti jadi orang berjaya.” 

“Biar saya susah tapi jangan anak tak sekolah. Memang sudah jadi tanggungjawab sebagai seorang bapa. Bukan cari kemewahan, tapi memang lumrah keperluan hidup.” Tambahnya.

Bagi Hafizul, pertemuan ini dianggap sebagai hikmah kerana, sebagai manusia terkadang kita cepat berasa puas diatas kejayaan dan seringkali mengeluh sekiranya ditimpa pelbagai masalah. Justeru itu,  menjelang ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi, marilah kita sama-sama membetulkan persepsi kita ke atas golongan ini dan sentiasa memberikan yang terbaik dan bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang. #SetulusIkhlas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 7 Jan 2023

Selar Luah Perasaan Di Media Sosial, Rozita Che Wan Pesan Lebih Baik Kalau…

Pelakon jelita, Rozita Che Wan menyelar tindakan golongan masa kini yang kerap meluahkan rasa tidak puas hati di sosial media. @jesnita_armanda Replying to @Rini Lee #rozitachewan tuju kat #neelofa ke?🥲 #fazura #neelofa #rcw ♬ Usai

Trending Tue, 20 Oct 2020
Trending Mon, 29 Oct 2018

Pesawat Lion Air JT170 Ditemui Terhempas Di Laut

Pesawat jenis JT-610 itu berlepas dari lapangan terbang Jakarta pada 6.20 pagi dan terputus hubungan pada jam 6.33 pagi waktu tempatan.

Trending Sat, 18 Jan 2020

Kurung 4 Kanak-Kanak Dalam Sangkar Kayu

Pihak berkuasa berjaya menahan 3 suspek yang didakwa melakukan kesalahan mengurung 4 orang kanak-kanak dibawah umur didalam sangar kayu dalam sebuah rumah di Alabama. Ketiga-tiga mereka telah ditangkap atas kesalahan penyalahgunaan kanak-kanak selepas pihak berkuasa

Featured Mon, 17 Apr 2023

| Live TV

error: Content is protected !!