Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin April 16, 2019 @ 5:18pm

#SetulusIkhlas : Kisah Pemandu Grab Kurang Upaya Jadi Inspirasi

Selalunya golongan istimewa ini seringkali dipinggirkan dengan alasan mereka tidak berupaya melakukan kerja-kerja manusia normal namun, perkongsian daripada saudara Hafizul Hakim ini akan merubah pandangan segelintir pihak yang menganggap golongan ini tidak berkemampuan.

Menurut saudara Hafizul, beliau telah membuat tempahan menerusi aplikasi Grab Car, kerana baru sahaj tiba di Lapangan Terbang Kuching. Apa yang peliknya, beliau merasakan ada sesuatu yang lain dengan pemandu berkenaan kerana pemandu tersebut kelihatan menekan wiper kereta menggunakan tangan kanan malah, menukar gear kereta juga menggunakan tangan kanan. Selepas Hafizul memerhatikan beliau, rupanya pemandu Grab tersebut kudung tangan sebelah kiri.

Gambar sekadar hiasan

Menurut pemandu Grab yang dikenali sebagai Galang Anak Jabai, kejadian tersebut berlaku apabila beliau terlibat dalam satu kemalangan jalan raya 16 tahun lepas apabila lori yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori yang ketika itu mahu membelok dan akhirnya, merempuh lori beliau mengakibatkan tangan beliau terputus dalam kejadi tersebut.

” Ingatkan dah mati waktu tu. Darah banyak mencurah-curah keluar.” Jawab pemandu berkenaan sambil  tersenyum.

Namun, apa yang boleh dijadikan iktibar daripada kisah Encik Galang ini adalah, walaupun beliau tidak sempurna sifatnya, tetapi beliau masih bertungkus lumus menggunakan kudrat yang ada bagi menyekolahkan anak-anaknya.

 ” Saya sekolah tak tinggi, tapi tak mahu anak ketinggalan pelajaran. Mana tahu anak saya nanti jadi orang berjaya.” 

“Biar saya susah tapi jangan anak tak sekolah. Memang sudah jadi tanggungjawab sebagai seorang bapa. Bukan cari kemewahan, tapi memang lumrah keperluan hidup.” Tambahnya.

Bagi Hafizul, pertemuan ini dianggap sebagai hikmah kerana, sebagai manusia terkadang kita cepat berasa puas diatas kejayaan dan seringkali mengeluh sekiranya ditimpa pelbagai masalah. Justeru itu,  menjelang ramadan yang bakal tiba tidak lama lagi, marilah kita sama-sama membetulkan persepsi kita ke atas golongan ini dan sentiasa memberikan yang terbaik dan bersyukur dengan apa yang kita miliki sekarang. #SetulusIkhlas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 22 Apr 2021

Wajib Tutup Sekolah 2 Hari Jika Ada 1 Kes COVID-19 – KPM

Sekolah yang mempunyai satu kes COVID-19 akan ditutup sekurang-kurangnya dua hari. Keputusan itu berkuat kuasa pada Rabu. Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mah Hang Soon, pelajar yang terjejas dengan penutupan sekolah berkenaan akan beralih […]

Featured Fri, 19 Mar 2021

Korea Utara Putuskan Hubungan Diplomatik Dengan Malaysia

Korea Utara hari ini telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia selepas seorang rakyatnya yang menetap di sini, bakal diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram. Kementerian Luarnya dalam satu kenyataan rasmi yang […]

Trending Mon, 1 Oct 2018
Trending Fri, 30 Apr 2021
Featured Wed, 5 Sep 2018

Cantiknya Sara Iftekhar, Memang Layak Dipilih Sebagai Peserta Ratu England

Sara Iftekhar harap untuk menjadi Muslim pertama yang memenangi pertandingan Ratu England.

Trending Thu, 30 Aug 2018

Usain Bolt to Become Pro Footballer?

He’s prepping for a competitive match!

Trending Wed, 17 Jun 2020

PKPP: Aktiviti Seminar, Kursus, Bengkel Dan Modul Latihan Kini Dibenarkan

Buat agensi yang menganjurkan aktiviti seminar, bengkel..

Trending Thu, 22 Nov 2018

Korean Man Does Surgery to Get Abs Instead of Exercising

*Warning: Some of these images are rather graphic*

Featured Wed, 28 Apr 2021

PdPR Dilaksana 10 Hari Selepas Hari Raya Aidilfitri – Menteri Pendidikan

Walaupun beberapa sekolah telah ditutup akibat jangkitan Covid-19, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini memaklumkan bahawa Pengajaran Dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) masih belum dilaksanakan sepenuhnya. Menurut Menteri Pendidikan, Datuk Radzi Jidin berkata, sebaliknya ketetapan […]

| Live TV