Trending By: Salma Syahbuddin December 13, 2018 @ 2:59pm

Siapa Suka Pergi Daiso? Ini Mungkin Antara ‘Barang Magik’ Yang Mungkin Korang Terlepas Pandang

Selain Family Mart, Kyochon, 4 Finger, dan KFry, Miniso, Yubiso, dan Daiso antara kedai barangan serbaneka yang mungkin sering dikunjungi. Selain harga yang murah, barangan yang dijual pun cukup berkualiti dan berguna untuk kegunaan harian. Malah, tak perlu sampai ke Jepun pun, semata-mata nak dapatkan barangan mereka. Betul tak?

Jadi, untuk kali ini kami di xtra.com.my sediakan antara 8 barangan magik yang mungkin korang terlepas pandang bila masuk sahaja ke keadi ini!

  1. Pembeku Minyak Masak

Siapa kat sini, yang ada masalah minyak masak yang berlebihan kat rumah? Minyak masak yang berlebihan ni maksudnya, minyak masak yang dah diguna pakai tapi tak tahu nak buang kat mana. Nah! pembeku minyak masak ini mungkin dapat membantu memudahkan kerja anda.

Nak tahu cara pakai pembeku minyak ni, bolehlah ikut gambar yang telah disediakan kat kotak tu okay!

     2. Magic Sponge

Kepada korang yang sayang sangat kasut Vans, Converse, Fila dan pelbagai lagi jenama terkemuka kasut-kasut stylo sekarang ni, korang bolehlah beli magic sponge ni. Walaupun nampak macam takde makna, tapi  manfaat nya besar tau! 

Magic Sponge dari  daiso ni harganya RM5.90 je, tapi boleh bersihkan kasut mahal korang yang harga RM300-500 tu. Tak payah pakai sabun tau, gosok atau tonyoh2 je kasut korang dengan menggunakan magic sponge ni. pakai air sikit dan lap okay! 

Menariknya, magic sponge ni bukan sahaja digunakan untuk membersihkan kasut, tetapi dinding kat rumah yang ada kesan contengan dari anak ataupun adik kecil korang tu pun boleh tanggal juga. Tak caya, try lah dulu!

t

      3. Cat Repellant

Haa, siapa-siapa tinggal rumah flat atau apartment yang penghuni nya tak berapa reti nak jaga haiwan peliharaan diorang tu, apa kata korang yang lebih bijak ni, beli Cat Repellant kat Daiso, hanya RM 5.90 je. Daripada nak basuh segala jenis najis atau siapa-siapa yang alergik dengan kucing tu, barang dari Daiso ni memang sangat sesuai untuk korang! 

Selain Cat Repellant, Daiso juga turut menjual Rat Repellant, Snake Repellant, dan Bird Repellant.

    4. Agen Pembersih Paip Yang Pastinya Berkesan

Bagi suri rumah tangga yang berjaya dan berkerjaya macam min ni, paip tersumbat adalah benda yang paling menyakitkan hati. Lebih-lebih lagi bila baru balik kerja nak kena terus masuk dapur. cuci sana sini, sinki pulak tersumbat, hilang semangat nak masak kan? Jadi, siapa ada masalah macam min, mungkin ini adalah salah satu cara yang paling berkesan yang kita boleh try kat dapur!

Tak susah, masukkan je seketul ubat agen pembersih paip ni, maka segala lemak dan sisa-sisa makanan degil nanti keluar. boleh try okay!

     5. Sankaku Koona Atau Sudut Tiga Segi

Siapa sangka, bekas tiga segi ini mampu menyelamatkan sistem perparitan kita di Malaysia. Kepada sesiapa yang selalu holiday kat Jepun tu korang mesti kagum dengan masyarakat mereka kan? lebih-lebih lagi bab kebersihan longkang dan pantai-pantainya yang kurang tercemar jika dibandingkan dengan kita di Malaysia ni. 

Jadi, kalau kagum apa kata kita mulakan langkah dari rumah. Penggunaan Sankaku Koona ni sebenarnya adalah untuk mengasingkan sisa-sisa makanan kita, al-maklumlah selain elak dari paip tersumbat, kita juga boleh menjaga kebersihan longkang di negara kita. Jadi, apa tunngu lagi!

     6. Sabun Mesin Basuh

Kepada sesiapa yang kerap menggunakan mesin basuh tapi tak pernah nak basuh mesin tu, korang akan rasa baju yang korang dah basuh pun masih gatal bila dipakai, Yang lagi teruk, baju yang dah siap basuh, tapi masih berbau!

So, mesin basuh pun macam manusia juga. Kena mandikan, sabun, kot lah mesin basuh tu banyak hama atau kulat yang terperangkap kat bahagian dalam mesin basuh korang kan? Jadi, sabun mesin basuh ni bagus untuk hilangkan segala kulat dan kekotoran yang terperangkap dalam mesin basuh korang tu!

    7. Stone Ice Cube

Alamak! Tetamu nak datang tapi ais takde? Macam mana ni? Haaa.. pernah tak alami situasi macam ni, mesti korang cuak kan? Jangan risau, stone ice cube ni boleh membantu korang menyejukkan air. Jangan risau, stone ice cube ni tidak memudaratkan kesihatan. 

   8. Konjac Puff

Kalau korang jumpa konjac puff ni kat Daiso, jangan terkejut plak! Maklumlah konjac puff ni kalau dalam paket macam kat dalam gambar tu, memang keras, macam batu. Tapi, bila dah kena air, nanti konjac puff ni lembut, selembut sutera tau! 

Jadi, kalau korang nak cuci muka ala-ala kat spa, korang bolehlah beli konjac puff ni. Murah je! 

 

Haa, sekarang dah tahu kan apa 8 barangan magik yang korang wajib usha kat Daiso nanti. Yang penting murah dan jimat. Takdelah kalau nak bersihkan paip tersumbat tu kena panggil abang plumber. Opsss!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 14 Jun 2018

Jadi Mangsa ‘Love Scam’, Duit RM 128,300 Lesap

Kejadian yang berlaku di Kuala Lipis, Pahang itu bermula apabila suspek mengaku ingin memberikan mangsa berusia 20 tahun itu hadiah berupa baju, basut, beg tangan, emas putih, minyak wangi, telefon bimbit, gelang tangan, jam tangan, barang kemas dan mata wang asing bernilai USD28,000, sebagai tanda perkenalan.

Trending Fri, 9 Aug 2019

The Diet Secret to Beyoncé’s Bangin’ Figure Might Actually be Dangerous?

Shocking! Who would have thought that the Queen of Pop herself is promoting unhealthy diet?! GAG!

Trending Mon, 27 Apr 2020

Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un Dilaporkan Masih Hidup – Moon Jae In

Berita kematiannya mulai tersebar setelah dilihat tidak hadir ke acara penting..

Trending Thu, 28 Mar 2019

才女插画家把「同色系」卡通人物归类

是否还记得,小时候在看卡通时总是会以颜色来区分角色?

Trending Tue, 24 Mar 2020
Trending Mon, 9 Apr 2018

儿灿笑收「苹果手机」开箱秒变眼神死

英国苏格兰喜剧演员希南(Joe Heenan)日前送儿子「苹果手机」当作复活节礼物,让他露出灿烂的笑容,没想到这居然是老爸用来恶作剧的道具,让儿子瞬间「眼神死」。

Trending Wed, 4 Jul 2018

Kes Dana 1MDB, Anak Tiri Najib Razak Ke SPRM Lagi

Terdapat dakwaan bahawa dana dari 1MDB digunakan untuk membiayai beberapa filem Hollywood di bawah syarikat miliknya.

Trending Thu, 21 Nov 2019

BTS’ V Reacted To A Fan Shipping Him With Jungkook #VKook

Is the ship still sailing or sinks like the Titanic?

Trending Sat, 7 Mar 2020
Trending Wed, 29 Aug 2018

小妹美劳作业「机智复制」抓猫来照描

对于小朋友来说,要画图画得「像」其实不太容易,但是等到长大了才会觉得,那个画得歪歪歪扭扭的样子,其实超可爱超有纪念价值的呀!

| Live TV