Trending By: Salma Syahbuddin December 13, 2018 @ 2:59pm

Siapa Suka Pergi Daiso? Ini Mungkin Antara ‘Barang Magik’ Yang Mungkin Korang Terlepas Pandang

Selain Family Mart, Kyochon, 4 Finger, dan KFry, Miniso, Yubiso, dan Daiso antara kedai barangan serbaneka yang mungkin sering dikunjungi. Selain harga yang murah, barangan yang dijual pun cukup berkualiti dan berguna untuk kegunaan harian. Malah, tak perlu sampai ke Jepun pun, semata-mata nak dapatkan barangan mereka. Betul tak?

Jadi, untuk kali ini kami di xtra.com.my sediakan antara 8 barangan magik yang mungkin korang terlepas pandang bila masuk sahaja ke keadi ini!

  1. Pembeku Minyak Masak

Siapa kat sini, yang ada masalah minyak masak yang berlebihan kat rumah? Minyak masak yang berlebihan ni maksudnya, minyak masak yang dah diguna pakai tapi tak tahu nak buang kat mana. Nah! pembeku minyak masak ini mungkin dapat membantu memudahkan kerja anda.

Nak tahu cara pakai pembeku minyak ni, bolehlah ikut gambar yang telah disediakan kat kotak tu okay!

     2. Magic Sponge

Kepada korang yang sayang sangat kasut Vans, Converse, Fila dan pelbagai lagi jenama terkemuka kasut-kasut stylo sekarang ni, korang bolehlah beli magic sponge ni. Walaupun nampak macam takde makna, tapi  manfaat nya besar tau! 

Magic Sponge dari  daiso ni harganya RM5.90 je, tapi boleh bersihkan kasut mahal korang yang harga RM300-500 tu. Tak payah pakai sabun tau, gosok atau tonyoh2 je kasut korang dengan menggunakan magic sponge ni. pakai air sikit dan lap okay! 

Menariknya, magic sponge ni bukan sahaja digunakan untuk membersihkan kasut, tetapi dinding kat rumah yang ada kesan contengan dari anak ataupun adik kecil korang tu pun boleh tanggal juga. Tak caya, try lah dulu!

t

      3. Cat Repellant

Haa, siapa-siapa tinggal rumah flat atau apartment yang penghuni nya tak berapa reti nak jaga haiwan peliharaan diorang tu, apa kata korang yang lebih bijak ni, beli Cat Repellant kat Daiso, hanya RM 5.90 je. Daripada nak basuh segala jenis najis atau siapa-siapa yang alergik dengan kucing tu, barang dari Daiso ni memang sangat sesuai untuk korang! 

Selain Cat Repellant, Daiso juga turut menjual Rat Repellant, Snake Repellant, dan Bird Repellant.

    4. Agen Pembersih Paip Yang Pastinya Berkesan

Bagi suri rumah tangga yang berjaya dan berkerjaya macam min ni, paip tersumbat adalah benda yang paling menyakitkan hati. Lebih-lebih lagi bila baru balik kerja nak kena terus masuk dapur. cuci sana sini, sinki pulak tersumbat, hilang semangat nak masak kan? Jadi, siapa ada masalah macam min, mungkin ini adalah salah satu cara yang paling berkesan yang kita boleh try kat dapur!

Tak susah, masukkan je seketul ubat agen pembersih paip ni, maka segala lemak dan sisa-sisa makanan degil nanti keluar. boleh try okay!

     5. Sankaku Koona Atau Sudut Tiga Segi

Siapa sangka, bekas tiga segi ini mampu menyelamatkan sistem perparitan kita di Malaysia. Kepada sesiapa yang selalu holiday kat Jepun tu korang mesti kagum dengan masyarakat mereka kan? lebih-lebih lagi bab kebersihan longkang dan pantai-pantainya yang kurang tercemar jika dibandingkan dengan kita di Malaysia ni. 

Jadi, kalau kagum apa kata kita mulakan langkah dari rumah. Penggunaan Sankaku Koona ni sebenarnya adalah untuk mengasingkan sisa-sisa makanan kita, al-maklumlah selain elak dari paip tersumbat, kita juga boleh menjaga kebersihan longkang di negara kita. Jadi, apa tunngu lagi!

     6. Sabun Mesin Basuh

Kepada sesiapa yang kerap menggunakan mesin basuh tapi tak pernah nak basuh mesin tu, korang akan rasa baju yang korang dah basuh pun masih gatal bila dipakai, Yang lagi teruk, baju yang dah siap basuh, tapi masih berbau!

So, mesin basuh pun macam manusia juga. Kena mandikan, sabun, kot lah mesin basuh tu banyak hama atau kulat yang terperangkap kat bahagian dalam mesin basuh korang kan? Jadi, sabun mesin basuh ni bagus untuk hilangkan segala kulat dan kekotoran yang terperangkap dalam mesin basuh korang tu!

    7. Stone Ice Cube

Alamak! Tetamu nak datang tapi ais takde? Macam mana ni? Haaa.. pernah tak alami situasi macam ni, mesti korang cuak kan? Jangan risau, stone ice cube ni boleh membantu korang menyejukkan air. Jangan risau, stone ice cube ni tidak memudaratkan kesihatan. 

   8. Konjac Puff

Kalau korang jumpa konjac puff ni kat Daiso, jangan terkejut plak! Maklumlah konjac puff ni kalau dalam paket macam kat dalam gambar tu, memang keras, macam batu. Tapi, bila dah kena air, nanti konjac puff ni lembut, selembut sutera tau! 

Jadi, kalau korang nak cuci muka ala-ala kat spa, korang bolehlah beli konjac puff ni. Murah je! 

 

Haa, sekarang dah tahu kan apa 8 barangan magik yang korang wajib usha kat Daiso nanti. Yang penting murah dan jimat. Takdelah kalau nak bersihkan paip tersumbat tu kena panggil abang plumber. Opsss!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 4 Jun 2020

Orang Melaka Dah Boleh Makan Di Restoran Mulai Esok

Apa-apa pun tetap perlu amalkan penjarakan sosial

Trending Wed, 18 Apr 2018

Wow! Nasi Kerabu Original Dari Kelantan Dengan Lauk XXL

Tidak perlu pergi jauh ke Kelantan, anda kini boleh merasai sendiri kelazatan nasi kerabu di kota raya, Kuala Lumpur!

Trending Tue, 10 Apr 2018

GE14 Date Announced! Time to Balik Kampung!

Tan Sri Mohd Hashim Abdullah has just announced the dates!

Trending Tue, 5 Mar 2019

泰国男网红低成本Cos艾莉塔!100%神还原

泰国网红再有新搞错!电影《战斗天使艾莉塔》也被搞怪模仿,让网友们看后哭笑不得~

Trending Tue, 29 May 2018

You Probably Didn’t Know These 7 Brands are Malaysian

Time to get to know our local scene better.

Trending Sat, 9 Feb 2019
Trending Sun, 2 Jun 2019

Sempat ‘Rakam’ Fenomena Ribut Petir Ini Di Kota Kinabalu

Cantiknya tapi menakutkan bila tahu ribut petir

Trending Thu, 29 Nov 2018
Trending Sat, 16 Feb 2019

Muncung Pesawat Delta Menjunam Dari Ketinggian 34,000 Kaki

Tak terkata-kata penumpang didalam penerbangan mengucap syukur apabila selamat mendarat walaupun dalam keadaan cemas

| Live TV