Trending By: SGMS Enal December 9, 2019 @ 1:44pm

Suruh Pesakit HIV ‘Stop’ Ubat, Dr Amalina Bersuara

Segala penyakit yang tiba adalah ujian dan dugaan. Selain berdoa meminta kesembuhan, pesakit juga disarankan untuk mengambil ubat berdaftar serta rawatan supaya dapat sembuh daripada penyakit yang dihidapi.

Namun, lain pula di laman Twitter apabila seorang ‘doktor’ dipercayai telah meminta pesakit yang menghidap HIV untuk berhenti mengambil ubat.

Dakwa ‘doktor’ berkenaan, perubatan yang diamalkannya sememangnya wajib untuk ‘stop’ pengambilan ubat. Menurutnya, ia supaya kandungan ubat hospital tidak menganggu rawatannya.

“Dalam masa tujuh hari setelah stop ubat hospital kolestrol turun, kencing manis, darah tinggi takde”

“Perubatan saya memang wajib stop ubat hospital sebab taknak dadah dalam ubat tu ganggu ubat saya”

Walau bagaimanapun, isu ini telah mendapat perhatian daripada Dr. Amalina yang kini berkhidmat di salah sebuah hospital di London. Dr Amalina menerusi laman Twitter miliknya telah mempersoalkan ‘title’ doktor yang digunakan oleh individu berkenaan.

“Bagaimana insan ini boleh senang-senang sahaja guna title doktor ya ? “

Menerusi respon balas Dr Amalina, beliau memberitahu bahawa untuk menjadi seorang Neurologist (pakar neurologi), ia mengambil masa lebih daripada 10 tahun. Ia bermakna, tidak mudah untuk mendapatkan gelaran doktor.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warga Twitter nyata berpihak kepada Dr Amalina yang turut mempersoalkan status doktor wanita berkenaan.

“Ianya sudah meluas tapi tiada tindakan. Saya rasakan dengan Tweet anda, pihak berkuasa akan melakukan sesuatu”

“Level putar belit dia..macam takde kaitan”

Sumber: Dr Amalina

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 10 Jul 2020
Trending Mon, 21 Oct 2019

Leka Main Pokemon Go, Wanita Maut Ditembak

Tak Sedar Terperangkap Dalam Rompakan

Trending Tue, 19 Jun 2018

Kes Kelar Bayi, Suami Sudah Maafkan Isteri

Hidup saya tidak lengkap tanpa dia (isteri) dan siapa yang hendak menjaga makan minum dua lagi anak Mohamad Nur Rusyaidi, 7, dan Mohamad Rafiuddin, 5.

Trending Tue, 9 Oct 2018

Dua Individu Dilaporkan Meninggal Dunia Keracunan Makan Laksa, Kes Kini Dalam Siasatan

Jabatan Kesihatan Kedah dan Jabatan Kesihatan Perak  menjalankan siasatan berhubung kes yang melibatkan kematian dipercayai akibat makan laksa.

Featured Fri, 18 Jun 2021

Parlimen Laksana WFH Hingga 28 Jun

Parlimen Malaysia akan melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) bermula 15 hingga 28 Jun 2021. Perkara itu dimaklumkan menerusi satu pengumuman dalam ciapan twitter Parlimen Malaysia pada Jumaat. BDR yang dilaksanakan selaras dengan pelanjutan tempoh […]

Trending Tue, 29 Oct 2019

Wanita Terkejut Lukisan ‘Biasa’ Tersorok Di Dapur Milik Pelukis Agung Itali

Jom kita tengok tengok lukisan yang ada di rumah mana tahu ada ‘tuah’

Trending Sun, 25 Aug 2019

Duit USD101,500 Disamun Sewaktu Pertukaran Wang

Bukan setakat cedera kerana bertumbuk, duit pula disamun sewaktu kejadian

Trending Thu, 29 Mar 2018

Hantu Kebaya Merah Kembali?

Penampakan wanita berkebaya merah berjalan seorang diri di jalan gelap yang sunyi. Kalau korang, buat macam biasa atau dah jerit sekuat hati…hehe

Trending Sun, 14 Feb 2021

Tak Dapat Tahan Sebak, Riena Diana Menangis Dengar Kisah Wanita OKU

Pelakon Riena Diana gagal menahan sebak apabila mendengar perkongsian seorang wanita orang kelainan upaya (OKU) bernama Siti Mariam Ismail menerusi platform Instagram Live miliknya. Riena atau nama sebenarnya, Nur Qamariena Diana Zulreal, 24, menggunakan platform […]

| Live TV