Trending By: Bibi Ramli July 9, 2019 @ 2:42pm

Tahukah anda apa itu Wolbachia?

Pernahkah anda mendengar atau ternampak perkataan Wolbachia di halaman akhbar atau di skrin televisyen?

Ia merujuk kepada sejenis bakteria yang digunakan untuk membasmi wabak denggi, Zika atau chikungunya daripada terus merebak.

Seperti mana yang anda tahu, denggi sudah sekian lama menghantui rakyat Malaysia hingga mengambil banyak nyawa. Anda juga pasti tahu betapa merbahayanya virus Zika dan chikungunya yang tersebar di negara luar.

Dalam usaha untuk menghentikan penyebaran penyakit yang disebabkan oleh nyamuk, pihak kerajaan Malaysia telah mengambil inisiatif untuk melindungi rakyat dengan menggunakan bakteria Wolbachia ini.

Caranya ialah dengan menggantikan populasi nyamuk yang boleh menyebar wabak penyakit dengan populasi nyamuk yang ‘berWolbachia.

Wolbachia boleh dijumpai secara semula jadi di dalam pelbagai jenis serangga termasuklah nyamuk.

Apabila nyamuk jantan yang mempunyai bakteria Wolbachia mengawan dengan nyamuk Aedes betina, mereka akan hasilkan telur yang tidak akan menetas.

Lama-kelamaan, jumlah serangan nyamuk Aedes yang merbahaya akan berkurangan.

Untuk fasa pertama projek ini, kementerian akan fokus kepada dua zon denggi utama di Kuala Lumpur dan Putrajaya di mana nyamuk berWolbachia akan dilepaskan di kawasan tertumpu.

Progresnya akan dinilai sebelum fasa kedua dimulakan, iaitu untuk meneruskan projek ini ke seluruh negara.

Setakat ini, bakteria Wolbachia sudahpun digunakan di sembilan buah negara di serata dunia untuk mengurangkan penyebaran penyakit.

Ia dilihat sebagai cara yang mampan, jimat dan semula jadi untuk mengurangkan penyebaran virus denggi, Zika atau chikungunya tanpa melibatkan sebarang pengubahsuaian genetik.

Menurut laporan New Straits Times, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata strategi ini juga akan mengurangkan pergantungan kita terhadap racun serangga.

Jangan risau! Bakteria Wolbachia ini tidak membahayakan manusia, haiwan atau alam sekitar.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 7 Jul 2020
Featured Wed, 14 Apr 2021

2 Pelajar Malaysia Diterima Masuk Ke Universiti Harvard

Dua orang pelajar Malaysia menjadi inspirasi ramai apabila berjaya diterima masuk ke Universiti Harvard. Kedua dua pelajar tersebut ialah Jarell Cheong Tze Wen dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi yang berasal dari Kuantan, mereka bakal memasuki […]

Featured Sat, 6 Jun 2020

Rebut Peluang Menangi Wang Tunai Sebanyak RM150K Dengan E-Sukan Kampus!

Jangan ketinggalan rebut hadiah wang tunai rm150k!

Trending Thu, 25 Mar 2021

Tiada Permit Umrah Buat Jemaah Berusia 70 Tahun

Rasanya ni kat negara Arab Saudi je kan…

Trending Thu, 23 Aug 2018

Video Pakcik Jitra Terus Tular, Tukang Rakam Nafi Reka Cerita

Hang susun kerepek hang penuh meja, tak payah berjalan dari semasa ke semasa. Ni kerepek habis hang pandai pergi top up pulak. Hampa pakat kata dia kaya kan? P beli meja satu. Payung tak payah pun tak apa memandangkan meniaga awaktu malam.

Featured Tue, 18 Feb 2020

Soulmate, nyanyian terakhir BCL buat Ashraf…

Ashraf Sinclair meninggal di usia 40 tahun

Trending Tue, 24 Nov 2020
Trending Mon, 30 Jul 2018

Rancang Ke Lombok? Tangguh Dulu!

Rakyat Malaysia yang kini berada di Lombok pula diminta untuk terus berhubung dengan pihak berkuasa Indonesia bagi mengetahui perkembangan lanjut keadaan di sana.

| Live TV