Trending By: Bibi Ramli July 9, 2019 @ 2:42pm

Tahukah anda apa itu Wolbachia?

Pernahkah anda mendengar atau ternampak perkataan Wolbachia di halaman akhbar atau di skrin televisyen?

Ia merujuk kepada sejenis bakteria yang digunakan untuk membasmi wabak denggi, Zika atau chikungunya daripada terus merebak.

Seperti mana yang anda tahu, denggi sudah sekian lama menghantui rakyat Malaysia hingga mengambil banyak nyawa. Anda juga pasti tahu betapa merbahayanya virus Zika dan chikungunya yang tersebar di negara luar.

Dalam usaha untuk menghentikan penyebaran penyakit yang disebabkan oleh nyamuk, pihak kerajaan Malaysia telah mengambil inisiatif untuk melindungi rakyat dengan menggunakan bakteria Wolbachia ini.

Caranya ialah dengan menggantikan populasi nyamuk yang boleh menyebar wabak penyakit dengan populasi nyamuk yang ‘berWolbachia.

Wolbachia boleh dijumpai secara semula jadi di dalam pelbagai jenis serangga termasuklah nyamuk.

Apabila nyamuk jantan yang mempunyai bakteria Wolbachia mengawan dengan nyamuk Aedes betina, mereka akan hasilkan telur yang tidak akan menetas.

Lama-kelamaan, jumlah serangan nyamuk Aedes yang merbahaya akan berkurangan.

Untuk fasa pertama projek ini, kementerian akan fokus kepada dua zon denggi utama di Kuala Lumpur dan Putrajaya di mana nyamuk berWolbachia akan dilepaskan di kawasan tertumpu.

Progresnya akan dinilai sebelum fasa kedua dimulakan, iaitu untuk meneruskan projek ini ke seluruh negara.

Setakat ini, bakteria Wolbachia sudahpun digunakan di sembilan buah negara di serata dunia untuk mengurangkan penyebaran penyakit.

Ia dilihat sebagai cara yang mampan, jimat dan semula jadi untuk mengurangkan penyebaran virus denggi, Zika atau chikungunya tanpa melibatkan sebarang pengubahsuaian genetik.

Menurut laporan New Straits Times, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata strategi ini juga akan mengurangkan pergantungan kita terhadap racun serangga.

Jangan risau! Bakteria Wolbachia ini tidak membahayakan manusia, haiwan atau alam sekitar.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 20 Jan 2018

Lelaki Kongsi Kisah Pakcik OKU Buat Netizen Sebak

Lelaki Kongsi Kisah Pakcik OKU Buat Netizen Sebak ”Pakcik Tau Pakcik Orang Susah, Buta Sebab Tu Orang Tak Nak Tolong Pakcik”

Trending Fri, 12 Feb 2021

Uyaina Arshad, Didie Alias & Mark Adam Hangatkan Program Realiti Nyanyian Keluarga, Famili Duo!

Program realiti nyanyian terbaru, Famili Duo bakal bersiaran selama lapan episod bermula Ahad, 14 Februari 2021 jam 9 malam di TV3 serta di www.tonton.com.my Famili Duo merupakan spin-off daripada program Family Singing Show di 8TV […]

Hiburan Thu, 23 Apr 2020
Trending Fri, 29 Jan 2021

Farisha Iris Tak Gila Populariti

Gila apa pula ni dik non…

Trending Mon, 11 Feb 2019
Trending Tue, 2 Feb 2021

“Rasa Macam Jantung Berada Di Lantai” – Video Uyaina Arshad Hampir Terjatuh Ketika Mengacarakan WHI Tular

Aksi pelakon dan pengacara jelita, Uyaina Arshad yang hampir terjatuh ketika mengendalikann segmen tajaan di program Wanita Hari Ini TV3 meraih perhatian netizen. Berkongsi sedutan video terbabit menerusi salah sebuah hantaran di laman Instagram miliknya, […]

Trending Mon, 13 Aug 2018

女探险修道院!照片惊见「他」站窗边

农历7月鬼门开,不只在东方,连西方的「阿飘」也出来放风?

Trending Wed, 3 Jan 2018

Gajah Terkena Renjatan Elektrik Di Gerik

Seekor gajah betina ditemui mati dipercayai akaibat terkena renjatan elektrik wayar hidup di Gerik, Perak. Berdasarkan laporan Pengurusan dan Ekologi Gajah-gajah Malaysia (Meme), gajah bertina tersebut dianggarkan berusia 40 tahun. Malah, gajah tersebut juga berkemungkinan […]

Trending Fri, 1 May 2020

“Masjidil Haram & Masjid Nabawi Masih Ditutup” – Dr. Zulkifli

Terima kasih Datuk Dr. Zulkifli atas pengesahan tersebut.

| Live TV