Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Attiqah Mohd April 13, 2021 @ 3:10pm

“Tak Berhenti Menangis, Berpeluh..” – Sarimah Ibrahim Dedah Alami Kemurungan Selepas Bersalin

Personaliti menarik yang dimiliki oleh Che Puan Sarimah Ibrahim sememangnya membuatkan dirinya disegani ramai.

Meniti populariti sebagai pengacara kesayangan ramai, Sarimah kini lebih selesa memberi fokus kepada keluarga semenjak bergelar ibu kepada Tunku Sofia Najihah, 2, hasil perkahwinannya dengan dengan cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar.

Terbaru, wanita kelahiran Ireland itu kini dilantik sebagai penaung kepada Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (Miasa) untuk memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kepentingan kesihatan mental.

Sarimah sempat mendedahkan pengalamannya sewaktu melahirkan anaknya,

“Saya sendiri berdepan dengan masalah post partum depression selepas kelahiran anak saya. Saya berdepan dengan masalah susah untuk melelapkan mata berpeluh, panas baran dan tak berhenti menangis”.

“Setelah mengenal pasti simptom tersebut, saya mendapatkan rawatan selama 6 bulan menerusi terapi, pakar profesional dan sebagainya” kata beliau di sidang media National Alliance of Mental Health MIASA.

Beliau turut menyeru orang ramai untuk mengutamakan kesihatan mental dan segera mendapatkan rawatan.

“Ada di kalangan individu lain yang mungkin mempunyai simptom gangguan kesihatan mental, tetapi tidak tahu bagaimana mahu mendapatkan bantuan.

“Ia menyebabkan mereka bertindak memendam masalah kesihatan mental tersebut seorang diri, sehingga menjadi semakin parah dan sukar untuk kembali pulih,” katanya.

Atas dasar ini, MIASA menyediakan perkhidmatan secara percuma kepada mereka yang berpendapatan rendah atau B40, bagi membantu golongan terbabit menerima rawatan sewajarnya.

Individu yang memerlukan bantuan mengenai kesihatan mental, boleh menghubungi talian hotline MIASA di 03-7932 1409 dan 019-232 2423 atau menerusi email di alamat  [email protected]

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 9 Apr 2018

Man Attempts Suicide After Failing to Become Idol

It is reported that the trainee got triggered by the recent suicide of a famous idol.

Trending Mon, 28 May 2018

Florida ‘Diserang’ Alberto, Ribuan Siapsiaga Pindah

Pihak berkuasa daerah Franklin di Florida Panhandle sudah mengeluarkan arahan berpindah mandatori kepada semua penduduk di 4,200 unit kediaman, manakala daerah Taylor di timur, menawarkan arahan berpindah sukarela kepada penduduk di kawasan pantai.

Featured Wed, 11 Mar 2020

Yuna dan Jlo bertemu dalam kempen ‘Originals Go Their Own Way’

Yuna satu-satunya bintang Asia yang dipilih

Featured Tue, 31 Jul 2018

Kesan Radiasi Telefon Pintar Boleh Buat Remaja Jadi Pelupa

Pendedahan terhadap radiasi daripada telefon pintar selama setahun sudah cukup untuk memberi kesan buruk kepada bahagian otak.

Featured Sun, 3 May 2020
Trending Mon, 1 Jan 2018

16个“赋予灵魂”的物品 包你目瞪口呆

你相信东西也有灵魂吗?如果哪天物品都赋予生命了,大家应该都会被吓得目瞪口呆!

Trending Wed, 15 Nov 2017

懒惰运动又想要瘦?教你一招坐着就能燃烧脂肪的方法!

一直觉得自己肥胖,不过又懒惰运动的你,就让小编介绍你新妙招,那就是……

Trending Mon, 24 Sep 2018

Mulai Januari 2019, Penyedut Minuman Plastik Diharamkan Di Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Labuan

Negara Taiwan dan Britain pun haramkan penggunaan penyedut minuman plastik.

Trending Thu, 1 Mar 2018

3 Jenis Tumbuhan Boleh Menghalau Tikus Dari Rumah

Tak sangka tumbuhan diluar sana banyak kebaikan dalam membantu kehidupan seharian terutama menghalau cik tikus keluar dari rumah.

| Live TV