Trending By: Del14 January 7, 2020 @ 11:00am

Teater Semarak PertiwiKu Buka Mata Tentang Gejala Rasuah

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan kerjasama Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya menerusi Istana Budaya serta Fakulti Seni Gunaan dan Kreatif Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), tampil mempersembahkan sebuah teater berjudul Semarak PertiwiKu yang mengangkat integriti sebagai subjek utama.

Semarak PertiwiKu merupakan sumbangan SPRM kepada rakyat Malaysia yang cintakan kehidupan yang bersih dan bebas rasuah.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Yang Berusaha Puan Latheefa Koya dengan rasa penuh teruja mengumumkan teater tersebut bakal dipersembahkan di Istana Budaya, Kuala Lumpur pada hujung bulan Januari apabila ia mendapat sambutan hangat sewaktu pementasannya pada Julai 2019 lalu di Kuching, Sarawak.

Teater tersebut akan dipentaskan di dalam dialek Melayu Sarawak kerana ingin mengekalkan keaslian persembahan dan juga kerana mesejnya yang kuat. 

“Mendekati masyarakat melalui seni telah lama SPRM Iaksanakan. Sebelum ini pada Oktober 2017, SPRM dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka serta Aswara telah mementaskan naskhah bertajuk “Bahara Emas”.

“Melaluinya, mesej disampaikan kepada penonton tentang bahana ketamakan yang membawa kepada rasuah dan keruntuhan sebuah kerajaan.

“Begitu juga dengan Semarak PertiwiKu, pengisiannya akan membawa aspirasi kepada setiap anggota masyarakat termasuk penjawat awam supaya berintegriti tinggi. Saya yakin ia juga mampu menyemai semangat patriotisme selain mewujudkan kehidupan yang maju, aman dan sejahtera,” ucap Latheefa Koya.

Mengisahkan kerakusan sebahagian kontraktor mengejar habuan untuk mengumpul kekayaan sehingga tercetus skandal rasuah di sebalik rahsia perolehan sebuah projek mega, kisah yang ditonjolkan di dalam teater Semarak PertiwiKu bukanlah sesuatu yang asing, malah sering kita dengar sehingga masyarakat naik jelek dengan perlakuan keji seperti ini. 

Disutradarai oleh Muhammad Azri Ali, bersama Pengarah Projek, Abdul Walid Ali, Pengarah Artistik, Muhammad Qawiem Bin Hamizan dan Pengarah Muzik, Iran Musodiq, persembahan teater ini juga menggunakan khidmat pelakon berkaliber dalam menyampaikan mesej penting yang cuba disalurkan dalam medium hiburan.

Aktor berprolifik tinggi, Ungku Ismail diberi tanggungjawab besar bersama dramatis Sherie Merlis dalam menggerakkan Semarak PertiwiKu bersama barisan pelakon lain termasuk Anding dan Taufik Hanafi.

“Semarak PertiwiKu selaras dengan hasrat kerajaan untuk membanteras gejala rasuah. Ia juga adalah sebuah teater yang bertemakan integriti dan sebuah usaha cukup baik untuk mendidik masyarakat tentang rasuah khususnya dalam kalangan penjawat awam,” kata Pengarahnya, Muhammad Azri Ali.

Semarak PertiwiKu akan dipentaskan selama dua (2) hari bermula 30 hingga 31 Januari ini di Panggung Sari, Istana Budaya dan masuk adalah percuma!

Kredit Foto: Fas

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 28 Dec 2018

Indonesia Tingkatkan Status Berjaga-Jaga Gunung Berapi

Pemindahan secara besar-besaran yang telah dilaksana membabitkan kira-kira 20,000 orang, berdasarkan angka pada Rabu.

Trending Tue, 7 Apr 2020

COVID-19: 1 Kematian, 170 Kes Positif Hari Ini

80 pesakit covid-19 dibenarkan keluar wad hari ini.

Trending Thu, 31 May 2018

Tak Suka Kalah, Selamat Tinggal Real Madrid…

Selepas tiga tahun, kelab ini memerlukan sentuhan baru. Saya tak nampak diri saya untuk terus menang tahun ini. Saya tak suka kekalahan!

Trending Tue, 23 Oct 2018
Trending Fri, 27 Jul 2018

Euwww! Bila Si Isteri Mengaku Kekasih Lebih Handal Di Ranjang…

Dan yang paling mengejutkan, wanita ini mengaku dia dan kekasihnya mengambil dadah. OMG, girl you really need help! 

Trending Thu, 8 Mar 2018

Bumi Sabah Digegar Gempa 5.2 Skala Richter

Gempa bumi berukuran 5.2 skala Richer melanda Ranau

Trending Mon, 22 Oct 2018

Al- Fatihah…Chef Boe Sudah Tiada

Bagi penggemar hidangan barat Station 21 Sizzling Steak Bangsar, berita ini mungkin mengejutkan anda!

| Live TV