Trending By: Attiqah Mohd January 23, 2020 @ 11:44am

‘Tempat Cantik Macam Ni Pun Free’- Lelaki Ini Kongsi Tempat Percutian ‘Free’ Kat Penang Korang Patut Lawat Tahun Ni

Bila pergi je penang, mesti aktiviti utama yang korang buat adalah cari tempat makan kan? Tapi, apa yang korang tak tahu sebenarnya dekat Penang ni banyak je tempat-tempat menarik yang korang boleh kunjungi secara percuma. Percaya atau tak, sebenarnya tempat-tempat best dan percuma dekat Penang ni wujud! Seorang lelaki di kenali dengan nama Aliff Aiman berkongsi thread menarik di Twitter.

Kalau korang pergi Penang, rasanya tak lengkap percutian korang kalau tak singgah dekat Bukit Bendera. Bukit Bendera merupakan salah satu “hospot” dekat Penang ni. Sedikit sejarah mengenai Bukit Bendera, dahulunya tempat ini merupakan kawasan penjajah yang dibuka untuk melakukan aktiviti penanaman Strawberi. Kalau dah sampai atas Bukit Bendera tu korang boleh tengok bandaraya Georgetown dan juga paras Laut dari atas dengan suhu sejuk 21 darjah celcius. 

Disebabkan dekat Gurney Drive ni banyak tempat makanan yang best, lokasi ini menjadi salah satu kawasan yang paling kerap dikunjungi oleh pelancong . Jangan risau, dekat kawasan Gurney Drive ini turut disediakan restoran  halal dan bukan halal untuk para pengunjung menikmati makanan. Makanan wajib yang korang semestinya  pasembor, rojak dan char kuey teow. Padu bak ang!

Kalau korang dah rasa bosan berjalan sekitar Gurney Drive, korang boleh berjalan sekitar Shopping Mall iaitu Gurney Plaza dan Gurney Paragon Mall.

The Top Komtar ni adalah salah satu hidden gem dekat Penang. Percaya atau tidak, The Top Komtar ini mempunyai 68 tingkat. Di tingkat yang paling atas, korang boleh kunjungi  Rainbow Skywalk dan berjalan di atas jambatan kaca sambil menikmati panaroma bandaraya Penang. Selain itu, kat sini juga korang boleh mengembara melalui Avenue Of Adventures, Dinosaur Research Centre, Ocean Explorer, Gravityz dan sebagainya..

Buat si penggemar makanan dengan kuantiti yang banyak! Laksa, Sate, ABC dan juga Cendol dihidangkan dalam saiz jumbo. Muzium serba unik ini turut dilengkapi dengan replika yang realisitik. 

Pantai Batu Feringghi terletak hanya 15 km dari  bangunan Komtar. Di sini korang boleh lakukan aktiviti percutian yang chillex seperti seperti bermain banana boat, payung terjun atau kuda tunggang. Kalau dah ada di Pantai Batu Feringghi tak sempurna la kunjungan korang kalau korang terlepas menyaksikan pemandangan matahari terbenam. Cantik tau! Do it for the gram!

Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi ada lebih kurang 10 lokasi yang disenaraikan di thread tersebut. Apa tunggu lagi? Penang kami mai!

Sumber: Twitter

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 3 Jul 2018

‘ Ya, saya sudah tewas dan saya akur keputusan rakyat,’ – Najib Razak

Saya ingin memohon ampun dan maaf kepada rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia berhak mendapat pimpinan yang terbaik.

Trending Mon, 21 May 2018

SPRM Panggil Najib Beri Keterangan Esok

Sekiranya beliau tidak hadir untuk proses mengambil keterangan, beliau boleh dikenakan tindakan di bawah Akta SPRM 2009.

Trending Fri, 21 Aug 2020

Netizen Takut Wujud Kluster Langkawi, Gara-Gara Lelaki Gelang Pink Ini

Semoga lelaki gelang pink ini terus patuh SOP

Trending Wed, 17 Jul 2019

Jeddah’s ELFs Welcomed Super Junior with Gold, Cash and Saudi Oil?

If you think gifting a literal star for your favourite idol isn’t odd enough, then you definitely need to read this…

Trending Fri, 23 Feb 2018

Government Scheme Allows Mummies to Claim RM1,000 on Breastfeeding Equipment

Good news for all new mothers and mothers-to-be!

Trending Wed, 17 Jan 2018

6个月的宝宝打针喊「真疼啊」众人惊呆

微博近日流传一段影片,一名6个月大的婴儿去打针,护士打完将针头拔出来,然后用棉花棒按住,婴儿一直大哭,抱着婴儿的男子试图安抚,忽然婴儿大叫一声「真疼啊」,把一旁的人逗笑了。

Trending Thu, 5 Mar 2020

[VIRAL] “Buruk Bebenor!”—Poster Acara Larian Ala-Ala Zaman Microsoft Words 2000 Dituduh “Mengejar Virality”

Sama ada ini taktik mereka untuk menjadi viral atau tidak, tiada siapa boleh nafikan bahawa poster tersebut sangat kuno.

Trending Mon, 7 Jan 2019

宫崎骏迷有福了!吉卜力工作室2022开设新主题公园

宫崎骏迷有福了 !吉卜力工作室决定在长久手市的爱与地球博纪念公园内,开设新的主题公园。

Trending Sun, 26 Nov 2017

Empat Kakitangan SESB Parah Pencawang Meletup Dan Terbakar

Empat Kakitangan SESB Parah Pencawang Meletup Dan Terbakar

| Live TV