Trending By: SGMS Faida June 5, 2018 @ 9:33am

Terbaiklah! Media Indonesia Puji Rakyat Malaysia

Media Indonesia, MetroTV menzahirkan rasa kagum terhadap keprihatinan rakyat Malaysia dalam membantu kerajaan menyelesaikan bebanan hutang negara.

Lapor mereka, sikap ini seharusnya turut dicontohi rakyat Indonesia dalam menangani hutang di negara ini.

Usaha kerajaan Malaysia menubuhkan Tabung Harapan Malaysia, seharusnya turut menjadi inspirasi kepada rakyat Indonesia untuk sama-sama menzahirkan kecintaan mereka kepada negara dengan membantu kerajaan.

Dipetik laporan MetroTV yang disiarkan hari ini:

” Namun, di tengah besarnya hutang itu, respons warganya sangatlah menginspirasi. Mereka rela membantu untuk bayar hutang negara.

“Warga Malaysia percaya sekecil apa pun kontribusinya, mereka telah membantu negara lolos daripada kesulitan. Ini sekali gus cara mereka dalam mengekspresikan rasa cinta terhadap bangsa dan tanah air,” menurut laporan khas berkenaan sokongan rakyat Malaysia membantu kerajaan menangani hutang negara itu.

Media dalam talian di Indonesia juga melahirkan kekaguman terhadap keprihatinan rakyat Malaysia yang telah menyumbangkan RM27 juta setakat 3 Jun lepas, selepas tabung itu ditubuhkan pada 31 Mei 2018.

Media Indonesia turut memuji pentadbiran kerajaan pimpinan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang turut mengambil langkah drastik dalam mengurangkan bebanan kewangan negara, antaranya seperti mengurangkan gaji menteri-menteri Kabinetnya.

Memetik laporan BBC Indonesia: “Rakyat Malaysia bergotong royong menyumbang untuk bayar hutang negara”, komentar media Indonesia  itu turut mahukan rakyat dan kerajaan Indonesia mengambil langkah sama kerana hutang Indonesia setakat Febuari 2018 berjumlah US$356.2 bilion, lebih besar berbanding Malaysia (US$251 bilion (RM1 trilion).

Sumber: BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 29 May 2018

Berita Bakal Berkahwin Mula Tular, Nurul Izzah Minta Netizen Tumpu Selamatkan Ekonomi Negara!

Pertemuan tertutup itu sebagai mempersembahkan ucapan penghargaan dan terima kasih Anwar kepada Istana Kelantan susulan pengampunan diraja yang diperkenankan.

Trending Wed, 12 Feb 2020
Trending Tue, 15 Jun 2021

Wah! Muncul Di Program Hiburan Popular Korea, Nama Aina Abdul Trending Di Twitter

Penampilan penyanyi Aina Abdul di program hiburan popular Korea Selatan semalam membuatkan namanya trending di laman sosial Twitter. Ramai peminat tempatan yang memperkatakan mengenai kemunculan pelantun lagu Sepi itu di salah sebuah episod program muzikal […]

Featured Sat, 17 Jul 2021

Jom Semak! Pemohon i-Citra Kini Boleh Semak Status Kelulusan Permohonan

Umum maklum, permohonan i-Citra KWSP sudah dibuka bermula 12 Julai lalu. Ramai pemohon yang ternanti nanti keputusan permohonan mereka. Justeru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru sahaja mengumumkan melalui laman web rasmi berkaitan status permohonan […]

Featured Mon, 28 Jun 2021

Bank Mampu Laksanakan Moratorium Penuh Kepada B40 Dan M40

Umum maklum mengenai pengumuman PKP yang dilanjutkan sehingga Julai ini. Justeru, ramai yang mempersoalkan mengenai pelaksanaan bantuan seperti moratorium dan i-Sinar. Menurut Presiden Dewan Perdagangan dan Industri ASEAN, Datuk Sohaimi Shahadan , pemberian moratorium kepada golongan […]

Trending Wed, 18 Sep 2019

Berhati-hati Kerana Harimau Kumbang Masih Lagi Berkeliaran

Kurangkan akitiviti diluar dan pastikan selalu berhati-hati kerana masih lagi berkeliaran.

| Live TV