Trending By: Salma Syahbuddin May 13, 2020 @ 11:53am

[Terkini] Permohonan BPN Ditolak Kerana Miliki Rekod SSM? Ini Mungkin Peluang Anda

Seramai 451,865 permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang ditolak setakat hari ini terdiri daripada individu yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Seri Sabin Samitah, mana-mana permohonan yang gagal mendapat BPN berikutan mempunyai rekod dengan SSM.

Namun, mereka yang gagal memohon boleh membuat rayuan di cawangan LHDN atau menghubungi LHDN diseluruh negara.

Sumber : Google

” Rekod SSM ini memang agak kritikal kerana dasar yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan sebelum ini ialah, sekiranya seseorang itu mempunyai rekod dengan SSM, maka mereka tidak layak BPN

” Bagaimanapun, kelonggaran ini sudah diberikan dan kita akan menyemak sama ada syarikat itu masih aktif atau ‘dormant’ (tidak aktif),” Katanya.

LHDN juga akan melihat berapa pendapatan pemohon daripada syarikat atau pemilikan tunggal terbabit, sebelum membuat semakan sama ada mereka layak menerima BPN atau sebaliknya.

Pihak yang mahu membuat rayuan perlu membawa penyata akaun syarikat untuk membolehkan LHDN melihat berapa banyak pendapatan yang diperolehi daripadanya.

“Mereka perlu mengisi satu borang rayuan dan kami akan menerima dengan ikhlas terhadap pengisytiharan mereka itu.

“Jika mereka tidak mempunyai penyataan akaun tahunan, mereka boleh juga membuat pengisytiharan kendiri,” Jelasnya.

Selain itu, tidak semua permohonanan yang mempunyai rekod SSM ditolak. Ini kerana, mereka yang berstatus pemilikan tunggal atau perkongsian dianggap layak oleh Kementerian Kewangan, namun berada bawah kategori M40.

Terdahulu, dianggarkan kira-kira 70,000 pemohon yang berada dalam kategori ini layak menerima BPN setakat ini untuk pembayaran fasa kedua.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 25 Nov 2019

Recruiting New Agents! Suit Up With New Ejen Ali The Movie Merchs From CJ WOW SHOP This December!

Ejen Ali Fans! Get excited this December because Ejen Ali The Movie merchs will be available on CJ WOW SHOP with an exclusive price!

Trending Fri, 12 Feb 2021

Lagu #BaikSemula Versi Abang & Kakak Askar Ni Memang Terbaik!

Memang terbaik! Lagu #BaikSemula dendangan Faizal Tahir, Jaclyn Victor, Siti Nordiana dan Tuju K-Clique menarik perhatian Badan Kesenian Tentera Darat Malaysia. Anggota unit beruniform terbabit menyampaikan semula lagu hasil karya Faizal Tahir, Mage, Mike Chan, […]

Trending Sat, 11 Aug 2018

Muhyiddin Yassin Mungkin Cuti Lebih Lama Jalani Kemoterapi

Penyakit seumpama ini memerlukan tempoh rawatan yang panjang. Beliau akan menjalani rawatan susulan. Beliau mungkin jalani kemoterapi.

Trending Fri, 2 Mar 2018

‘Bukan Neelofa Sahaja, Tetamu Pun’ – Isu Pelancaran Tudung Di Kelab Malam, Neelofa Boleh Didakwa

Neelofa boleh didakwa?? Fuhh!! makin berat nampaknya isu Neelofa berkaitan majlis pelancaran tudungnya di kelab malam hari itu! Walaupun neelofa sudah meminta maaf, tetapi isu ini masih dibangkitkan.

Featured Wed, 16 Jun 2021

Bacaan Yasin Serentak Di TV3 Pecah Rekod, Raih 1.3 Juta Penonton

Siaran program bual bicara, Tanyalah Ustaz yang disiarkan pada 1 Jun lalu di TV3 berjaya meraih 1.3 juta penonton, siaran itu membawakan bacaan Yasin serentak bagi mendoakan kesejahteraan rakyat berdepan penularan pandemik COVID-19. Segmen yang […]

Featured Thu, 11 Mar 2021

Pengecualian, Diskaun 50 Peratus Dilanjutkan Bagi…

Kerajaan hari ini bersetuju untuk melanjutkan inisiatif pengecualian dan pemberian diskaun 50 peratus bayaran sewa kepada penyewa tanah Persekutuan dan bangunan Persekutuan. Menurut Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah, pelanjutan inisiatif […]

Trending Fri, 6 Apr 2018

PM Umum Parlimen Bubar Esok

Perdana Menteri menasihati semua Ketua Menteri dan Menteri Besar kecuali Sarawak, menghadap Sultan, Raja atau Yang di-Pertua Negeri masing-masing bagi mendapat perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)

Trending Fri, 23 Jul 2021
Trending Wed, 7 Apr 2021

| Live TV