Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin May 13, 2020 @ 11:53am

[Terkini] Permohonan BPN Ditolak Kerana Miliki Rekod SSM? Ini Mungkin Peluang Anda

Seramai 451,865 permohonan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang ditolak setakat hari ini terdiri daripada individu yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Seri Sabin Samitah, mana-mana permohonan yang gagal mendapat BPN berikutan mempunyai rekod dengan SSM.

Namun, mereka yang gagal memohon boleh membuat rayuan di cawangan LHDN atau menghubungi LHDN diseluruh negara.

Sumber : Google

” Rekod SSM ini memang agak kritikal kerana dasar yang ditetapkan oleh Kementerian Kewangan sebelum ini ialah, sekiranya seseorang itu mempunyai rekod dengan SSM, maka mereka tidak layak BPN

” Bagaimanapun, kelonggaran ini sudah diberikan dan kita akan menyemak sama ada syarikat itu masih aktif atau ‘dormant’ (tidak aktif),” Katanya.

LHDN juga akan melihat berapa pendapatan pemohon daripada syarikat atau pemilikan tunggal terbabit, sebelum membuat semakan sama ada mereka layak menerima BPN atau sebaliknya.

Pihak yang mahu membuat rayuan perlu membawa penyata akaun syarikat untuk membolehkan LHDN melihat berapa banyak pendapatan yang diperolehi daripadanya.

“Mereka perlu mengisi satu borang rayuan dan kami akan menerima dengan ikhlas terhadap pengisytiharan mereka itu.

“Jika mereka tidak mempunyai penyataan akaun tahunan, mereka boleh juga membuat pengisytiharan kendiri,” Jelasnya.

Selain itu, tidak semua permohonanan yang mempunyai rekod SSM ditolak. Ini kerana, mereka yang berstatus pemilikan tunggal atau perkongsian dianggap layak oleh Kementerian Kewangan, namun berada bawah kategori M40.

Terdahulu, dianggarkan kira-kira 70,000 pemohon yang berada dalam kategori ini layak menerima BPN setakat ini untuk pembayaran fasa kedua.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 5 Jul 2019

Shocking origin of the name Boba

You’ll never see Boba the same way again, but that doesn’t stop you from drinking it though.

Trending Thu, 25 Jun 2020
Trending Tue, 16 Oct 2018
Trending Wed, 31 Mar 2021

Sweet Sungguh! Harris Alif Hadiahkan Lagu Baru Buat Intan Ladyana

Baru saja mendirikan rumah tangga dengan cinta hatinya, aktres Intan Ladyana pada 5 Februari lalu, penyanyi, pelakon, dan pengacara Harris Alif, 22, pastinya kini diulit kebahagiaan. Demi mengabadikan rasa cinta mendalamnya terhadap isteri, Harris tidak […]

Trending Fri, 30 Aug 2019

Arca Putrajaya, hasil kerja tangan gadis autistik ini luar biasa cantik!

Wan Jamila hasil lukisan bertemakan Hari kebangsaan

Trending Mon, 13 Apr 2020
Trending Thu, 21 Jan 2021
Trending Mon, 25 Feb 2019

Isu sekumpulan babi dibakar secara kejam di Thailand! Siapa yang harus dipersalahkan?

Video rakaman yang berdurasi selama 3 minit  ini menunjukkan sekumpulan haiwan ini  dirodok dengan kejam oleh sebuah jentolak. 

| Live TV