Trending By: SGMS Enal October 27, 2019 @ 1:34pm

Terpaksa Di Bedah Kos Cecah 17k – Mungkin Jangkitan Masa Cukur Bulu Ketiak!

Faizdickievp, antara selebriti media sosial yang tak perlu diperkenalkan lagi. Namanya mula melonjak naik pada tahun 2013 apabila video parodinya dengan menggunakan nama ‘Kak Leha Bunting’ sering tular di mana-mana platform sosial.

Bagaimanapun, baru-baru ini, pengikutnya tertanya-tanya apabila mendapat tahu bahawa Faiz telah dimasukkan ke hospital untuk menjalani pembedahan.

Untuk menjawab persoalan dan memberi kesedaran kepada orang ramai, Faiz telah memuatnaik kisah sebenar tentang insiden yang menimpanya untuk dijadikan pengajaran.

Bayangkan sebab ketiak, kau kene bayar RM17,000! Mana tak pening oi! Haha

Kisah ni jadi bulan March hari tu. Ramai terkejut and curious bila abang masuk wad kene operate. Now meh abang share what actually happened:

1. One day abang perasan kat ketiak abang mcm ada jerawat. Usually biasalah lepas shave bulu ketiak, akan ada irritation sikit and after few days benda tu akan hilang.

2. Lepas 4 atau 5 hari ‘jerawat’ tu makin membesar macam bisul. First time jadi kat abang so kita just bubuh krim farmasi lah. Tapi makin lama makin sakit sampai susah nak gerak tangan.

3. Abang pi klinik and doc kata tu adalah abscess. Dia terus rujuk ke hospital. Abang gi Thompson Hospital (icing gi pvt hosp sebab fikir ada amik insurans Great Eastern – GE). Haha

Disahkan ianya adalah abscess (Bengkak pada bahagian tisu atau organ badan) dan puncanya mungkin sebab jangkitan masa cukur bulu ketiak.

4. Doc hospital confirmkan yang it is abscess and puncanya besar kemungkinan sebab infection masa shave bulu ketiak! Apoo! Haha

5. Apparently, kuman tu ada kat whole over our body so masa shave tu maybe ada luka kecil yang kita tak perasan. So kuman tu masuk and berlakulah infection. Doc cakap ni kene minor operation untuk buang abscess tu.

6. Tanya kos, doc kata anggaran RM5-8k untuk operate. Malangnya masa mintak Guarantee Letter kat GE, kene rejek pulak! Kelam kabut contact ejen insurans and she convinced me to proceed and nanti claim balik dari insurans.

7. Mujur ada saving so proceed dan admission ward and operation. Nak dijadikan cerita, operation buang abscess tu kene dua kali pulek! First – operate buang. Then a week later, jahit balik. Tempoh seminggu tu untuk kasi daging yang rompong tu heal dulu.

8. Time tu dah pening dah sebab satu; risau nak operate dan dua; dok pikir bil hospital yang totalnya dekat RM17,000 untuk 2 operation, ward, rawatan susulan. Haaa

9. Alhamdulillah operation ok. 2 hari lepas tu dah discharge tapi everyday selama seminggu kene ulang-alik cuci jahitan kat hosp. Everytime cuci, kene byr RM seratus lebih.

10. Lebih kurang sebulan selepas tu, jahitan pun dibuka. Kalau orang lain ada parut kat muka, kening etc, abang plak ada parut sejengkal kat ketiak. Tak gangster langsung! Haha.

Now, ketiak dah jahit tapi poket pulak yang rabak sebab bil total hospital adalah around RM17,000.

11. Semua guna duit saving sebab GL rejek haritu (insurans belum matang habis, lagi 3-4 bulan baru fully matured).

12. Bermulalah kisah isi borang claim, amik medical repor. Part ni renyah gak tapi ejen abang banyak membantu walaupun time tu dia dah nak beranak.

13. Honestly I was skeptical psl insurans sebenarnya. Lagi-lagi masa GL kene rejek. Masa tu risau cash yang dah didahulukan tu burn macam tu je. Tapi since abang first time kene abscess ni and doc pun kata I should get my claims, abang lega sikit.

14. Alhamdulillah after 5 month menunggu. Dapat SMS mengatakan claim abang approved! Time tu jugak cek account and RM16,377.98 dah masuk dalam acc! Yahooo

Sumber: Faizdickievp

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 9 Jun 2018

Epik! Lelaki Ini Bakal Berenang Dari Jepun ke Amerika Syarikat

Lecoeomte akan diiringi lapan anggota pasukan sokongan yang turut akan melakukan penyelidikan marin bagi meningkatkan kesedaran mengenai pencemaran laut dan plastik.

Trending Thu, 3 Jan 2019

Tiada Saman Sehingga Jun Bagi Kesalahan Merokok Di Kedai Makan

KKM tidak akan mengeluarkan sebarang surat saman selama 6 bulan melainkan melanggar peraturan

Trending Fri, 5 Jul 2019

Shocking origin of the name Boba

You’ll never see Boba the same way again, but that doesn’t stop you from drinking it though.

Trending Thu, 22 Nov 2018

13张「按下快门后才发现大悲剧」的诡异爆笑照片!

用相机记录生活中每个美好的瞬间,用照片定格永恒时光;只是有些照片,当你按下快门后才发现大悲剧!

Trending Tue, 23 Jul 2019

插画家运用「巧妙的3D技术」让平面漫画都赋予新生命!

插画家运用「巧妙的 3D 技术」让平面漫画都有了新生命,一个个跳出纸面来!

Trending Wed, 27 Nov 2019

Agnez Mo, Whom Was Agnes Monica Claimed To “Not Have Indonesian Blood Whatsoever” After Made It In The US

That is a big claim and what she has said sparks racial debate on social media.

Trending Fri, 27 Dec 2019
Trending Mon, 2 Mar 2020

COVID-19: Jururawat Pelatih Jadi Mangsa Terbaharu Di Malaysia!

Mangsa Covid-19 yang ke 29 di Malaysia!

Trending Wed, 25 Sep 2019

Dua Peluncur Ombak dari Cherating Mengejar Ombak ke Sri Lanka

Latih-tubi untuk persediaan ke Sukan SEA…

| Live TV