Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 23, 2020 @ 7:24pm

Tiada solat tarawih dan majlis berbuka puasa di masjid mahupun surau

Semua surau dan masjid di negara itu tidak dibenarkan untuk menganjur majlis berbuka puasa dan solat tarawih berjemaah sepanjang Ramadan tahun ini bagi mengelakkan perhimpunan yang mungkin menyebabkan penularan COVID-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri, berkata ketetapan itu diputuskan dalam Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini dengan mengambil kira pelbagai aspek.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, meskipun jumlah jangkitan baharu COVID-19 semakin menurun, Kerajaan bimbang solat berjemaah di surau atau masjid boleh menyebabkan penularan baharu wabak berkenaan.

“Kita tidak halang untuk beribadat, yang kita tekankan di sini ialah sembahyang seperti biasa. Jika hendak bersembahyang berjemaah di rumah juga dibenarkan iaitu di rumah masing-masing kerana keluarga pasti tahu keadaan kesihatan setiap ahli keluarga.

“Cuma yang kita jaga ialah konsep sembahyang  berjemaah beramai-ramai yang jumlahnya cukup besar dan mungkin membawa pada tersebar semula wabak COVID-19. Natijahnya, perkara ini (wabak) tidak selesai dan mungkin berpanjangan,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan mengenai ura-ura beberapa pihak yang tetap ingin menganjurkan solat tarawih di surau atau masjid sepanjang Ramadan ini.

 

Orang ramai dicadangkan upsaya solat tarawih berjemaah di rumah bersama keluarga msing-masing. (Gambar hiasan/NSTP)

Beliau berkata, keputusan yang sama turut diambil beberapa negara Islam khususnya di rantau Arab, malah kebanyakan ulama dunia turut mengeluarkan fatwa supaya tiada solat tarawih di masjid sepanjang Ramadan ini.

Katanya, ketika ini masyarakat dunia termasuk di Malaysia sedang memasuki Ramadan pada era norma baharu, iaitu tiada solat fardu mahupun solat Jumaat di masjid, malah tiada majlis berbuka puasa di surau dan juga moreh selepas tarawih dalam tempoh PKP ini.

“Menjaga agama dan menjaga nyawa adalah amat penting. Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan masjid di negara-negara Arab turut mengambil cara yang sama supaya sembahyang di rumah buat masa ini. Yakinlah Allah melihat apa yang kita lakukan dan mendengar apa yang kita doakan.

“Tetapi hidupkan ibadah dan tradisi Ramadan dengan dibawa ke rumah kita. Kita semua hendaklah beribadat dalam Ramadan seperti sedia kala kerana ia adalah usaha memelihara agama dan juga dalam makasid syariah.

“Saya dengan rendah hati memohon kepada rakyat Malaysia supaya patuhlah kepada apa yang ditetapkan Kerajaan dan kedua, berdoalah kepada Allah supaya mudah-mudahan wabak ini selesai kerana kita rindukan masjid dan surau. Semoga masjid boleh beroperasi seperti sedia kala apabila kita selamat daripada wabak ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 15 May 2019
Featured Mon, 1 Jun 2020
Trending Fri, 20 Sep 2019

Guna Kamera Badan Bakal Tingkat Keberkesanan Tugas – Muhyiddin

Ia bukan bertujuan mencari salah pihak penguatkuasaan sama ada polis, imigresen atau kastam

Featured Wed, 7 Mar 2018

Ramai Nak Tahu Status Ziana Zain Selepas Suaminya Didakwa, Adakah Mereka Akan Bercerai?

Melihat ketegangan rumah tangga Ziana dan Armin ketika ini, ramai menjangkakan pasangan ini akan membawa haluan masing-masing, terutamanya jika Armin gagal menang kes.

Trending Tue, 6 Mar 2018

Rent a Korean Oppa as Your Tour Guide For an Unforgettable Trip!

Planning for a trip to Korea but in need of a tour guide to bring you around? Rent a Korean Oppa and tour all the beautiful places in Korea with him.

Trending Thu, 14 Feb 2019

Fly FM Cancels Krappi Call!

It’s the end of a legendary era but more fun stuff are coming your way!

Trending Tue, 11 Jun 2019
Featured Mon, 16 Mar 2020
Trending Tue, 30 Jun 2020

| Live TV