Featured By: Fadzlena Jafar April 23, 2020 @ 7:24pm

Tiada solat tarawih dan majlis berbuka puasa di masjid mahupun surau

Semua surau dan masjid di negara itu tidak dibenarkan untuk menganjur majlis berbuka puasa dan solat tarawih berjemaah sepanjang Ramadan tahun ini bagi mengelakkan perhimpunan yang mungkin menyebabkan penularan COVID-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri, berkata ketetapan itu diputuskan dalam Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari ini dengan mengambil kira pelbagai aspek.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri pada sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, meskipun jumlah jangkitan baharu COVID-19 semakin menurun, Kerajaan bimbang solat berjemaah di surau atau masjid boleh menyebabkan penularan baharu wabak berkenaan.

“Kita tidak halang untuk beribadat, yang kita tekankan di sini ialah sembahyang seperti biasa. Jika hendak bersembahyang berjemaah di rumah juga dibenarkan iaitu di rumah masing-masing kerana keluarga pasti tahu keadaan kesihatan setiap ahli keluarga.

“Cuma yang kita jaga ialah konsep sembahyang  berjemaah beramai-ramai yang jumlahnya cukup besar dan mungkin membawa pada tersebar semula wabak COVID-19. Natijahnya, perkara ini (wabak) tidak selesai dan mungkin berpanjangan,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKP, di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan mengenai ura-ura beberapa pihak yang tetap ingin menganjurkan solat tarawih di surau atau masjid sepanjang Ramadan ini.

 

Orang ramai dicadangkan upsaya solat tarawih berjemaah di rumah bersama keluarga msing-masing. (Gambar hiasan/NSTP)

Beliau berkata, keputusan yang sama turut diambil beberapa negara Islam khususnya di rantau Arab, malah kebanyakan ulama dunia turut mengeluarkan fatwa supaya tiada solat tarawih di masjid sepanjang Ramadan ini.

Katanya, ketika ini masyarakat dunia termasuk di Malaysia sedang memasuki Ramadan pada era norma baharu, iaitu tiada solat fardu mahupun solat Jumaat di masjid, malah tiada majlis berbuka puasa di surau dan juga moreh selepas tarawih dalam tempoh PKP ini.

“Menjaga agama dan menjaga nyawa adalah amat penting. Masjidil Haram, Masjid Nabawi dan masjid di negara-negara Arab turut mengambil cara yang sama supaya sembahyang di rumah buat masa ini. Yakinlah Allah melihat apa yang kita lakukan dan mendengar apa yang kita doakan.

“Tetapi hidupkan ibadah dan tradisi Ramadan dengan dibawa ke rumah kita. Kita semua hendaklah beribadat dalam Ramadan seperti sedia kala kerana ia adalah usaha memelihara agama dan juga dalam makasid syariah.

“Saya dengan rendah hati memohon kepada rakyat Malaysia supaya patuhlah kepada apa yang ditetapkan Kerajaan dan kedua, berdoalah kepada Allah supaya mudah-mudahan wabak ini selesai kerana kita rindukan masjid dan surau. Semoga masjid boleh beroperasi seperti sedia kala apabila kita selamat daripada wabak ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 4 Sep 2018

Doktor Melecur Selepas Bilik Dibakar Pesakit Mental

Doktor lelaki berusia 50-an melecur 30 peratus di badan manakala jururawat berusia 30-an melecur lima peratus di bahagian muka dan badan.

Hiburan Tue, 6 Sep 2022

“Bergabung Meletup” – Nyanyian Nuha Bahrin & Nissa Sabyan Buat Peminat Teruja

Wow!! Nuha duet dengan Nissa Sabyan guys! Letupss arab dia orang!!

Featured Mon, 19 Dec 2022

“Sampai Hati Kau Kenakan Orang Buta…” – Caliph Buskers Merayu Minta Bayaran

Macam mana boleh jadi macam ni? Semoga dapat diselesaikan dengan baik

Featured Thu, 19 Jan 2023

“Saya Tak Akan Bebas Dari Perkahwinan Itu Sekiranya Bertahan Untuk Anak” – Shila Amzah Akui Kesihatan Mental & Kebahagiaan Diri Penting

Ada betulnya apa yang Shila katakan ini. Diri dan mental kita perlu sihat dahulu sebelum bahagiakan anak anak ❤️

Trending Fri, 14 Feb 2020

[TERKINI] London Underground Jadi Sarang Penyebaran Covid-19

Diharap covid-19 dapat dibanteras secepat yang mungkin

Trending Fri, 26 Jan 2018

‘Tinky Winky’ Disahkan Meninggal Dunia

Jatuh Dan Pengsan Tepi Jalan, ‘Tinky Winky’ Disahkan Meninggal Dunia

Events Wed, 8 Feb 2023

Bersedia Jadi Suami, Aiman Tino Bakal Bernikah Selewatnya April Tahun Ini

Tahniah Aiman & Syarah! Semoga dipermudah urusan 😍

Featured Tue, 1 Jun 2021

Permohonan Program Subsidi Upah Dilanjutkan Sehingga…

Berikutan pelaksanaan total lockdown, Kerajaan mengumumkan pelanjutan tempoh pemberian bantuan Program Subsidi Upah (PSU) selama sebulan lagi bagi semua sektor ekonomi yang terkesan . Bagi pelanjutan ini, Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM1.5 billion untuk disalurkan kepada

| Live TV