Trending By: Salma Syahbuddin June 30, 2021 @ 1:38pm

Tiga Rakyat Malaysia Terima Anugerah Diana 2021

Menjadi antara lebih 300 penerima Anugerah Diana 2021 yang berpangkalan di United Kingdom (UK), Mogesh Sababathy, 23, Yi Kang Choo, 22 dan Sahana Kaur, 16, adalah anak muda Malaysia yang membanggakan negara dengan pencapaian ini.

Memetik laporan diana-award.org.uk , Anugerah Diana 2021 ini diwujudkan bagi memperingati Princes of Wales Puteri Diana dan anugerah ini diberikan oleh badan amal Diana Award kepada generasi muda berusia sembilan hingga 25 tahun yang mencurahkan bakti untuk mewujudkan dan mengekalkan perubahan positif selain mengiktiraf kerja-kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan yang dilakukan mereka.

Pada majlis itu juga, Duke of Sussex Putera Harry menzahirkan rasa bangga terhadap semua penerima.
“Bonda kami percaya orang muda mempunyai kuasa untuk mengubah dunia. Baginda berkeyakinan terhadap kemampuan kalian kerana baginda melihatnya saban hari pada wajah-wajah orang muda seperti kalian, baginda menyaksikan semangat yang berkobar-kobar,” titahnya.
Sahana Kaur merupakan penuntut Garden International School, Kuala Lumpur yang memegang beberapa jawatan seperti Pengerusi Jawatankuasa Belia Amnesty International Malaysia, mahu penggubal dasar mendengar pandangan generasi muda.
Selain itu, beliau turut membantu cawangan Amnesty tempatan mengumpulkan 2,000 poskad petisyen untuk ‘Write for Rights’ , kempen pada 2020 yang membawa kepada pembebasan Magai Matiop, 19, daripada hukuman mati, selain turut bercakap tentang aktiviti belia di acara-acara bersekutu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mogesh Sababathy (@mogeshsababathy)

Sementara itu, kecintaan Mogesh terhadap lautan mencetuskan ‘Project Ocean Hope’ yang diasaskannya secara bersama pada 2017, dengan mengetengahkan tentang keperluan kepada usaha pemuliharaan marin.
Bukan itu sahaja, pemuda ini juga menganjurkan forum pengurusan sisa buangan pada 2018, sebelum membawa Project Ocean Hope ke sekolah-sekolah. Malah, tahun ini sahaja beliau telah melawat 10 buah sekolah.
Sejak itu juga, Mogesh dan pasukan Project Ocean Hope telah menganjurkan satu siri webinar berkaitan kesedaran tentang lautan yang disertai lebih 10,000 individu dari 15 negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yi Kang Choo (@ykchoo98)

Welfare Taskforce for Malaysian Students Abroad‘ (Pasukan Petugas Khas bagi Pelajar Malaysia di Luar Negara) pula dilancarkan oleh anak muda berusia 22 tahun ini yang mengambil inisiatif menyalurkan sokongan kepada pelajar yang tidak dapat pulang ke tanah air disebabkan pandemik COVID-19, atau mereka yang mengalami masalah kesihatan mental akibat keterasingan di bumi asing.
Selain itu, Choo juga merupakan seorang kauselor sukarela terlatih Persatuan Kebangsaan bagi Pencegahan Penganiayaan Kanak-Kanak (NSPCC) yang menyokong usaha golongan muda di UK dalam pelbagai isu penting termasuk buli, dera, mencederakan diri sendiri serta isu berkait hubungan keluarga.
Syabas diucapkan buat ketiga-tiga anak muda ini!
Sumber : Bernama, diana-award.org.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 28 Jul 2018

Chong Wei ‘Gantung Raket’ Selamanya?

Jika benar beliau bakal bersara, sudah tentu berita ini membuatkan rakyat Malaysia bersedih. Kami doakan Datuk Lee Chong Wei sembuh seperti

Trending Fri, 23 Mar 2018

Ernie Zakri Runtun Hati Pendengar, Bikin Lagu Di Matamu Nyanyian Asal Sufian Suhaimi Semakin Tular.

Bukan saja memperoleh lebih satu juta tontonan di YouTube sejak dimuat naik pada 26 Februari lalu, malah single terbaru nukilan Sufian Suhaimi berjudul Di Matamu, dijadikan sebagai cover songs oleh peminat termasuk artis tempatan.

Trending Fri, 14 Dec 2018
Trending Wed, 2 Dec 2020

PKPB : SOP Benarkan Aktiviti Scuba Diving Di Sabah

Semoga ada berita baik buat industri pelancongan

Trending Tue, 25 Sep 2018

Nasopharyngeal Carcinoma (NPC) Sejenis Kanser Hidung Paling Lazim Dihidapi Kaum Cina Malaysia

Kanser jenis inilah yang menyerang pemain badminton nombor 1 negara!

Featured Wed, 7 Jul 2021

3 Cara Mudah Mohon Moratorium Secara Automatik

Moratorium automatik selama 6 bulan bermula Julai telah diumumkan oleh Perdana Menteri untuk semua peminjam Individu B40, M40 & T20 di bawah Pakej Bantuan PEMULIH hari ini. Mulai hari ini, semua golongan peminjam boleh mendapatkan […]

Trending Sat, 23 Mar 2019

Video Viral Lelaki Bakar Diri Sendiri Disahkan Meninggal Dunia

Dalam rakaman tersebut, lelaki terbabit dilihat melumuri dirinya dengan minyak petrol sebelum mengeluarkan pemetik api dan membakar dirinya. 

Featured Wed, 9 Mar 2022

Aisar Khaled Teruja Bergandingan Dengan Syafie Naswip & Elizabeth Tan

Fuh, bukan biasa-biasa barisan pelakon filem ini!

Trending Mon, 9 Jul 2018

Kutip Sampah Usai Perlawanan Bola Sepak, Alahai Sweetnya YB Syed Saddiq

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq buat penonton tergamam dan malu alah apabila mengutip sampah yang dibuang mereka.

| Live TV