Trending By: Salma Syahbuddin June 30, 2021 @ 1:38pm

Tiga Rakyat Malaysia Terima Anugerah Diana 2021

Menjadi antara lebih 300 penerima Anugerah Diana 2021 yang berpangkalan di United Kingdom (UK), Mogesh Sababathy, 23, Yi Kang Choo, 22 dan Sahana Kaur, 16, adalah anak muda Malaysia yang membanggakan negara dengan pencapaian ini.

Memetik laporan diana-award.org.uk , Anugerah Diana 2021 ini diwujudkan bagi memperingati Princes of Wales Puteri Diana dan anugerah ini diberikan oleh badan amal Diana Award kepada generasi muda berusia sembilan hingga 25 tahun yang mencurahkan bakti untuk mewujudkan dan mengekalkan perubahan positif selain mengiktiraf kerja-kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan yang dilakukan mereka.

Pada majlis itu juga, Duke of Sussex Putera Harry menzahirkan rasa bangga terhadap semua penerima.
“Bonda kami percaya orang muda mempunyai kuasa untuk mengubah dunia. Baginda berkeyakinan terhadap kemampuan kalian kerana baginda melihatnya saban hari pada wajah-wajah orang muda seperti kalian, baginda menyaksikan semangat yang berkobar-kobar,” titahnya.
Sahana Kaur merupakan penuntut Garden International School, Kuala Lumpur yang memegang beberapa jawatan seperti Pengerusi Jawatankuasa Belia Amnesty International Malaysia, mahu penggubal dasar mendengar pandangan generasi muda.
Selain itu, beliau turut membantu cawangan Amnesty tempatan mengumpulkan 2,000 poskad petisyen untuk ‘Write for Rights’ , kempen pada 2020 yang membawa kepada pembebasan Magai Matiop, 19, daripada hukuman mati, selain turut bercakap tentang aktiviti belia di acara-acara bersekutu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mogesh Sababathy (@mogeshsababathy)

Sementara itu, kecintaan Mogesh terhadap lautan mencetuskan ‘Project Ocean Hope’ yang diasaskannya secara bersama pada 2017, dengan mengetengahkan tentang keperluan kepada usaha pemuliharaan marin.
Bukan itu sahaja, pemuda ini juga menganjurkan forum pengurusan sisa buangan pada 2018, sebelum membawa Project Ocean Hope ke sekolah-sekolah. Malah, tahun ini sahaja beliau telah melawat 10 buah sekolah.
Sejak itu juga, Mogesh dan pasukan Project Ocean Hope telah menganjurkan satu siri webinar berkaitan kesedaran tentang lautan yang disertai lebih 10,000 individu dari 15 negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yi Kang Choo (@ykchoo98)

Welfare Taskforce for Malaysian Students Abroad‘ (Pasukan Petugas Khas bagi Pelajar Malaysia di Luar Negara) pula dilancarkan oleh anak muda berusia 22 tahun ini yang mengambil inisiatif menyalurkan sokongan kepada pelajar yang tidak dapat pulang ke tanah air disebabkan pandemik COVID-19, atau mereka yang mengalami masalah kesihatan mental akibat keterasingan di bumi asing.
Selain itu, Choo juga merupakan seorang kauselor sukarela terlatih Persatuan Kebangsaan bagi Pencegahan Penganiayaan Kanak-Kanak (NSPCC) yang menyokong usaha golongan muda di UK dalam pelbagai isu penting termasuk buli, dera, mencederakan diri sendiri serta isu berkait hubungan keluarga.
Syabas diucapkan buat ketiga-tiga anak muda ini!
Sumber : Bernama, diana-award.org.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 28 Dec 2020
Trending Tue, 16 Jan 2018

SAUDI ARABIA FINALLY LIFTS BAN ON MOVIE THEATRES!

The very first movie they screened was The Emoji Movie. LOL.

Trending Tue, 6 Mar 2018

11 Bulan Bernikah, Akhirnya Dato’ Jamal Abdillah Perkenal Isteri Kepada Umum!

Selepas 11 bulan mendirikan rumah tangga, Raja Pop Datuk Jamal Abdillah (Jamal) , 59, memperkenalkan isterinya, Datin Zai Izzati Khiruddin (Izatti), 24, kepada media buat pertama kalinya petang tadi.

Trending Wed, 16 Dec 2020
Trending Tue, 29 Jan 2019

Lebih ONG Dengan CJ WOW SHOP

Semestinya WOW bersama CJ WOW SHOP!

Trending Sat, 25 Aug 2018

Pasangan Ini Sering Lakukan Hubungan Seks Namun Belum Dikurniakan Anak, Pendedahan Si Isteri Pasti Buatkan Anda Terkejut!

Empat tahun berkahwin tapi suami atau isteri tidak tahu bagaimana untuk hamil. Pasangan yang kurang pengetahuan tentang pengetahuan umum ini sangat jarang berlaku.

Featured Tue, 16 Mar 2021

Pakar Kesihatan Cadang Kekalkan Larangan Rentas Negeri Sehingga Mei

Larangan rentas negeri perlu terus berkuat kuasa sekiranya jangkitan COVID-19 ingin dikurangkan sehingga berada di bawah paras 500 kes. Menurut pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan awam, Dr Hanafiah Bashirun, sekatan rentas negeri bagi menghalang […]

Trending Mon, 1 Jun 2020
Featured Wed, 10 Feb 2021

Malaysia Negara Ketiga Miliki “Sugar Daddy” Paling Ramai Di Asia

Istilah “sugar daddy” dilihat sebagai satu “taboo” dalam masyarakat kita. Bagi umat Islam, istilah “sugar daddy” adalah bertentangan dengan ajaran agama Islam. Namun, menerusi portal Free Malaysia Today melaporkan hampir 50,000 individu bergelar sugar daddy […]

Trending Wed, 8 Aug 2018

| Live TV