Trending By: Mohd Fuad Mohd Noor March 7, 2019 @ 5:24pm

Tips Cari Kerja! Gadis Ini Berkongsi Cara Menulis Resume Yang Betul

Dalam zaman ekonomi yang semakin mencabar, golongan fresh grad  berdepan dengan pelbagai cabaran antaranya masalah kewangan dan masalah mendapatkan perkerjaan tetapi sebelum nak dapat interview atau kerja tu kena la pastikan resume tu menarik kan?

Buat korang yang masih tak tahu cara untuk membuatkan resume menarik, barulah  dapat menambat  hati bakal majikan gituw. Korang boleh baca perkongsian gadis ini di Twitter mengenai cara membat resume yang betul. Perkongsian gadis yang bernama Anis Azuwa ini mendapat sebanyak 4.5 likes di Twitter. Apa tipsnya? Mari kita sama-sama tengok!

 

1.Gambar profil yang formal, barulah nampak berkeyakinan dan professional

2. Maklumat diri yang ringkas tetapi padat

3.Pengalaman kerja yang sesuai dengan jawatan dipohon, tak perlu terlalu detailed tetapi penting

4.Tunjukkan korang aktif dan rajin!

5. Berbanggalah dengan pencapaian korang

6. Skill, software dan language

7. Make sure korang kenali individu yang dirujuk

Ha, dah tau kan tipsnya! Apa lagi, cepat-cepat betulkan balik resume korang tu dan terus hantar kepada bakal majikan. Buat para fresh grad, goodluck in your future!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 5 Nov 2018

5个时尚悲剧「别人VS自己」

不知道各位少女们有没有这样的感觉,明明都是同样的单品,对方穿起来很好看,但穿在自己身上就很悲剧……

Trending Sun, 21 Jul 2019

Rakaman Gadis Pijak Al-Quran, Apa Kata Bapa?

netizen dinasihatkan agar tidak terus menghukum keluarga mangsa

Trending Mon, 16 Jul 2018

Urgh Gatalnya! Ketahui Tentang Kutu Rambut

Jangkitan kutu kepala atau pediculosis terjadi apabila ditemui sekurang-kurangnya 10 ekor kutu hidup di atas kepala. Jangkitan boleh berlaku apabila rambut yang dijangkiti menyentuh rambut mangsa baru.

Trending Sat, 16 Jun 2018

Gempar! Jatuh Bangunan Selepas Berhibur

Mayat lelaki berusia 29 tahun itu ditemui di tingkat dua premis perniagaan yang terletak berhampiran dengan hotel itu kira-kira 9 pagi tadi (waktu tempatan).

Trending Tue, 23 Jun 2020
Trending Sat, 3 Mar 2018

Tempah Uber Ketika Mabuk, Rupanya Tersalah Set Balik Rumah

Dikenakan bayaran tambang Uber sebanyak AS$1,635 (RM6,426) kerana tersalah set balik rumah iaitu kampung halaman

Trending Tue, 12 Mar 2019

赛亚人穿水手服?网惊:童年崩坏了

七龙珠与美少女战士互换战袍,你接受到吗?

Trending Wed, 22 May 2019
Trending Fri, 3 Jul 2020

| Live TV