Trending By: Mohd Fuad Mohd Noor March 7, 2019 @ 5:24pm

Tips Cari Kerja! Gadis Ini Berkongsi Cara Menulis Resume Yang Betul

Dalam zaman ekonomi yang semakin mencabar, golongan fresh grad  berdepan dengan pelbagai cabaran antaranya masalah kewangan dan masalah mendapatkan perkerjaan tetapi sebelum nak dapat interview atau kerja tu kena la pastikan resume tu menarik kan?

Buat korang yang masih tak tahu cara untuk membuatkan resume menarik, barulah  dapat menambat  hati bakal majikan gituw. Korang boleh baca perkongsian gadis ini di Twitter mengenai cara membat resume yang betul. Perkongsian gadis yang bernama Anis Azuwa ini mendapat sebanyak 4.5 likes di Twitter. Apa tipsnya? Mari kita sama-sama tengok!

 

1.Gambar profil yang formal, barulah nampak berkeyakinan dan professional

2. Maklumat diri yang ringkas tetapi padat

3.Pengalaman kerja yang sesuai dengan jawatan dipohon, tak perlu terlalu detailed tetapi penting

4.Tunjukkan korang aktif dan rajin!

5. Berbanggalah dengan pencapaian korang

6. Skill, software dan language

7. Make sure korang kenali individu yang dirujuk

Ha, dah tau kan tipsnya! Apa lagi, cepat-cepat betulkan balik resume korang tu dan terus hantar kepada bakal majikan. Buat para fresh grad, goodluck in your future!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 23 Feb 2021

Vaksin Covid-19 : Malaysia BUKAN Mangsa Uji Kaji

Ingat! jangan takut untuk mendapatkan vaksin

Trending Wed, 21 Nov 2018

Nekad Tinggalkan Dunia Gelap, Ketua Gangster Ini Mati Ditembak Selepas…

Nedim mengambil keputusan untuk meninggalkan kumpulannya dan menyertai program pemulihan selepas mengetahui isterinya mengandung.

Trending Tue, 23 Jun 2020

Jumlah Jemaah Haji Adalah Terhad Pada Tahun Ini

Semoga keputusan ini baik-baik sahaja buat semua

Trending Thu, 3 Oct 2019

Zarina Didenda RM17,500 Jual Kosmetik Tidak Bernotifikasi

Pelakon, Zarina Zainuddin selaku orang kena saman (OKS) membuat pengakuan bersalah terhadap enam pertuduhan  yang dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret M Bharat di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada hari Rabu.  Bagi pertuduhan pertama, Zarina selaku […]

Trending Tue, 16 Jun 2020
Trending Tue, 20 Nov 2018

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Selamat ulang tahun ke 90 Mickey Mouse!

Trending Thu, 25 Feb 2021
Trending Wed, 7 Oct 2020

Tarikh-Tarikh Penting Dan Kaedah Pembayaran BPN 2.0

Umum sedia maklum, kerajaan kini memperuntukkan Bantuan Prihatin Nasional 2.0 berjumlah 7 billion kepada rakyat.  Bantuan ini akan disalurkan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini, tanpa perlu […]

Trending Tue, 14 Aug 2018

Bapa Positif Dadah Tetak Anak Umur Lima Tahun

Siasatan mendapati suspek adalah peminum tegar air ketum selain saringan ujian air kencing mendapati dia positif dadah jenis Methamphetamine (syabu).

| Live TV