Trending By: Padin October 30, 2021 @ 10:00am

Tips Mengawal Paras Glukosa Dengan Lebih Baik!

Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, sebanyak 3.9 juta orang rakyat Malaysia berumur 18 tahun keatas menghidap diabetes! Peratus meningkat dari 18.3 peratus berbanding 13.4 peratus pada 2015.

Antara punca yang dikenal pasti ialah pengamalan tabiat pemakanan dan gaya hidup yang tidak betul. Pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien, rendah lemak dan kalori serta makan dalam kuantiti sederhana pada waktu yang sama setiap hari adalah sangat penting.

Selain itu, pengurangan berat badan dengan diet yang seimbang dan senaman yang kerap juga merupakan salah satu cara yang efektif. Apabila berat badan semakin kurang, maka sel-sel badan akan menjadi lebih peka kepada insulin seterusnya tahap gula yang lebih stabil.

Bagi pesakit yang ingin mengawal diabetes dengan lebih cekap, pakar penjagaan kesihatan mengesyorkan untuk mengambil produk formula khusus diabetes yang rendah indeks glisemik, serta mengandungi nutrisi yang lengkap dan seimbang seperti Glucerna® yang terdapat di pasaran.

Glucerna® merupakan formula khusus diabetes yang disyorkan oleh pakar penjagaan kesihatan!

Glucerna® diformulasi khas untuk mereka yang menghidap diabetes, ia direka khusus berdasarkan indeks glisemik (GI) bagi membantu menguruskan penyakit tersebut.

Anda jangan anggap susu ni boleh merawat diabetes pula tau! Ia boleh membantu anda untuk mengawal paras glukosa dalam badan. Glucerna® juga berupaya untuk menjadi produk gantian hidangan yang lengkap dan seimbang untuk membantu pesakit diabetes menjaga berat badan mereka.

Antara sebab Glucerna® ni sesuai untuk pesakit diabetes ialah:

Glucerna® diformulasi dengan Sistem Karbohidrat Unik yang dihadamkan secara perlahan bagi menghasilkan pelepasan glukosa dalam darah dengan perlahan untuk mendapatkan tindak balas glisemik yang lebih baik². Sistem Karbohidrat Unik ini juga membantu penyakit diabetes untuk berasa kenyang justeru mengawal diet harian mereka.

Glucerna® juga dilengkapi dengan 4X lebih tinggi Myo-Inositol, yang boleh membantu tahap sensitiviti insulin dan mengawal glukosa dengan lebih baik³.

Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi Rumusan Dwiserat yang boleh mempertingkatkan kesihatan sistem pencernaan⁴, serta Campuran Lipid Unik dengan kandungan Omega 3, Omega 6 dan Omega 9 yang bermanfaat untuk kesihatan jantung⁵.

Selain itu, dengan 35 nutrien yang lengkap dan seimbang nutrisi, Glucerna boleh dijadikan sebagai pengganti makanan dan pengurusan berat badan⁶. Jadi anda tidak perlu lagi susah-susah fikir apa yang patut anda kurangkan dalam pemakanan sebab dalam formula khusus diabetes ini semua ada.

Glucerna® terdapat dalam perisa Coklat, Vanila dan Gandum tau!

Ha, tak semua makanan supplement tu tak sedap tau. Glucerna® ada perisa Coklat, Vanila dan Gandum! Fuh, best lah kalau formula khusus diabetes sesedap ini, anda tak ada masalah untuk minum! Lagi mudah lah nak kawal paras glukosa ataupun berat badan anda tu.

Cara nak siapkan pun mudah sangat. Hanya ambil 5 sudu susu dan campurkan dalam 200ml air suam atau sejuk. Lepas tu siap! Anda boleh juga minum mengikut BMI anda tau. Rujuk jadual di bawah:

Sekarang terdapat dalam botol sedia untuk diminum yang baharu! Bolehlah anda bawa ke mana-mana!

Tak nak bancuh? Tak mengapa guys, sebab Glucerna® ni ada juga yang dah siap dibancuh! Siap dalam botol dah anda hanya perlu buka dan minum je. Lagi mudah dan kat mana-mana pun boleh minum. Memang sesuai kalau anda selalu busy dan mahu kan pengisian perut yang dapat membantu mengawal paras glukosa dan mudah sebab ia boleh diminum kat mana-mana je.

Anda boleh dapatkan di farmasi berdekatan ataupun anda boleh beli online di link di bawah:

Shopee: [KLIK SINI]

Lazada: [KLIK SINI]

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ni anda boleh klik dekat SINI!

Rujukan:
  1. Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi, 2019
  2. Devitt AA, et al. J Diab Res Clin Metabol. 2012
  3. Dang NT, et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2010
  4. Gowd V, et al. Crit Rev Biotechnol. 2019
  5. Eckel RH, et al. Circulation. 2014
  6. Chee WSS, et al. BMJ Open Diabetes Res Care. 2017

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 19 Dec 2018

BTS Nak Datang Malaysia Tak Lama Lagi. Yeay!

Mesti anda rasa tak sabar kan?

Featured Fri, 4 Feb 2022
Hiburan Sun, 22 May 2022
Trending Thu, 17 Feb 2022

“Apabila Dibelah, Kaki Saya Tidak Ada Langsung Darah & Nanah,” – 6 Doktor Pakar Masih Gagal Kesan Penyakit Misteri Ustaz Kazim Elias

Pendakwah selebriti terkemuka, Datuk Mohd Kazim Elias, 49, mendedahkan sakit misteri yang dialami semenjak tahun lalu masih gagal untuk dikesan biarpun dirawat oleh enam doktor pakar. Menurut Kazim, 49, dia masih meneruskan rawatan bersama doktor

Trending Fri, 18 May 2018

「青菜+锅子」变身范冰冰!泰国超低成本Cosplay女神

每次看到女明星穿上华丽的礼服,都好羡慕吗?想要尝尝变成女神的感觉,你可以自己做!

Featured Thu, 15 Sep 2022

“Semoga Ini Yang Terakhir” – Gara-Gara Nyanyian ‘Sumbang’, Netizen Tak Mahu Keisya Levronka Datang Malaysia Lagi?

Eh, kenapa netizen tak bagi Keisya nyanyi lagi kat Malaysia? Sumbang sangat ke nyanyian Keisya masa AIM 23 haritu? Hmmm 🥲

Trending Thu, 11 Oct 2018

Ditipu Teman Lelaki, Lihat Tindakan Gadis ‘Kental’ Ini!

Tak semua benda yang kita rancang tu akan jadi kenyataan. Betul, hati manusia ni berubah-ubah. And betul, tak semua lelaki ni trash. Tapi lelaki yang aku dapat ni trash. Thanks bruh…

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Wed, 31 Oct 2018

McDonald’s and RMHC Give 17,000 Malaysian Children New Sets of School Attire

What a great way to start a new school year than brand new clothes and supplies.

| Live TV