Trending By: Padin October 30, 2021 @ 10:00am

Tips Mengawal Paras Glukosa Dengan Lebih Baik!

Menurut Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) 2019, sebanyak 3.9 juta orang rakyat Malaysia berumur 18 tahun keatas menghidap diabetes! Peratus meningkat dari 18.3 peratus berbanding 13.4 peratus pada 2015.

Antara punca yang dikenal pasti ialah pengamalan tabiat pemakanan dan gaya hidup yang tidak betul. Pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien, rendah lemak dan kalori serta makan dalam kuantiti sederhana pada waktu yang sama setiap hari adalah sangat penting.

Selain itu, pengurangan berat badan dengan diet yang seimbang dan senaman yang kerap juga merupakan salah satu cara yang efektif. Apabila berat badan semakin kurang, maka sel-sel badan akan menjadi lebih peka kepada insulin seterusnya tahap gula yang lebih stabil.

Bagi pesakit yang ingin mengawal diabetes dengan lebih cekap, pakar penjagaan kesihatan mengesyorkan untuk mengambil produk formula khusus diabetes yang rendah indeks glisemik, serta mengandungi nutrisi yang lengkap dan seimbang seperti Glucerna® yang terdapat di pasaran.

Glucerna® merupakan formula khusus diabetes yang disyorkan oleh pakar penjagaan kesihatan!

Glucerna® diformulasi khas untuk mereka yang menghidap diabetes, ia direka khusus berdasarkan indeks glisemik (GI) bagi membantu menguruskan penyakit tersebut.

Anda jangan anggap susu ni boleh merawat diabetes pula tau! Ia boleh membantu anda untuk mengawal paras glukosa dalam badan. Glucerna® juga berupaya untuk menjadi produk gantian hidangan yang lengkap dan seimbang untuk membantu pesakit diabetes menjaga berat badan mereka.

Antara sebab Glucerna® ni sesuai untuk pesakit diabetes ialah:

Glucerna® diformulasi dengan Sistem Karbohidrat Unik yang dihadamkan secara perlahan bagi menghasilkan pelepasan glukosa dalam darah dengan perlahan untuk mendapatkan tindak balas glisemik yang lebih baik². Sistem Karbohidrat Unik ini juga membantu penyakit diabetes untuk berasa kenyang justeru mengawal diet harian mereka.

Glucerna® juga dilengkapi dengan 4X lebih tinggi Myo-Inositol, yang boleh membantu tahap sensitiviti insulin dan mengawal glukosa dengan lebih baik³.

Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi Rumusan Dwiserat yang boleh mempertingkatkan kesihatan sistem pencernaan⁴, serta Campuran Lipid Unik dengan kandungan Omega 3, Omega 6 dan Omega 9 yang bermanfaat untuk kesihatan jantung⁵.

Selain itu, dengan 35 nutrien yang lengkap dan seimbang nutrisi, Glucerna boleh dijadikan sebagai pengganti makanan dan pengurusan berat badan⁶. Jadi anda tidak perlu lagi susah-susah fikir apa yang patut anda kurangkan dalam pemakanan sebab dalam formula khusus diabetes ini semua ada.

Glucerna® terdapat dalam perisa Coklat, Vanila dan Gandum tau!

Ha, tak semua makanan supplement tu tak sedap tau. Glucerna® ada perisa Coklat, Vanila dan Gandum! Fuh, best lah kalau formula khusus diabetes sesedap ini, anda tak ada masalah untuk minum! Lagi mudah lah nak kawal paras glukosa ataupun berat badan anda tu.

Cara nak siapkan pun mudah sangat. Hanya ambil 5 sudu susu dan campurkan dalam 200ml air suam atau sejuk. Lepas tu siap! Anda boleh juga minum mengikut BMI anda tau. Rujuk jadual di bawah:

Sekarang terdapat dalam botol sedia untuk diminum yang baharu! Bolehlah anda bawa ke mana-mana!

Tak nak bancuh? Tak mengapa guys, sebab Glucerna® ni ada juga yang dah siap dibancuh! Siap dalam botol dah anda hanya perlu buka dan minum je. Lagi mudah dan kat mana-mana pun boleh minum. Memang sesuai kalau anda selalu busy dan mahu kan pengisian perut yang dapat membantu mengawal paras glukosa dan mudah sebab ia boleh diminum kat mana-mana je.

Anda boleh dapatkan di farmasi berdekatan ataupun anda boleh beli online di link di bawah:

Shopee: [KLIK SINI]

Lazada: [KLIK SINI]

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ni anda boleh klik dekat SINI!

Rujukan:
  1. Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi, 2019
  2. Devitt AA, et al. J Diab Res Clin Metabol. 2012
  3. Dang NT, et al. Biosci Biotechnol Biochem. 2010
  4. Gowd V, et al. Crit Rev Biotechnol. 2019
  5. Eckel RH, et al. Circulation. 2014
  6. Chee WSS, et al. BMJ Open Diabetes Res Care. 2017

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 8 Aug 2018

Tuduhan Terima Wang Haram RM 42 Juta, Najib Razak Mengaku Tidak Bersalah

Beliau mohon dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Datuk Azman Abdullah.

Trending Thu, 22 Oct 2020

Buang Persepsi Negatif Terhadap Produk Tempatan

Belilah barangan buatan Malaysia!

Trending Thu, 13 Feb 2020
Trending Tue, 2 Jun 2020

‘Dear Love’ Bukti Cinta Utuh BCL & Ashraf Sinclair, Bikin Netizen Tak Boleh Move On

” Bahkan ku masih tak tahu berada di mana..
Kadang bergerak maju dua langkah, lalu mundur satu langkah. -BCL

Trending Fri, 9 Jul 2021

“Sihat Dan Sakit Ni Allah Yang Tentukan…” Hafiz Suip Jawab Teka Teki Berkenaan Masalah Kesihatan

Semoga Hafiz baik-baik saje.. Rindu tengok Hafiz kat stage nyanyi ♡

Trending Fri, 20 Sep 2019
Trending Sun, 19 May 2019

菲总统发表演讲被蟑螂「附体」了!

菲律宾总统罗德里戈·杜特尔特(Rodrigo Duterte)日前在一场竞选集会上发表演讲时,发生一个有意思的小插曲……

Trending Mon, 21 May 2018
Trending Fri, 30 Oct 2020

Semua Panggung Wayang GSC, TGV Ditutup Sementara Mulai 2 November

Korang tengok TV dekat rumah jelah lagi selamat..

| Live TV