Trending By: Padin February 4, 2021 @ 7:04pm

Tokoh Terkemuka Dalam Bidang Perniagaan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani Kongsi Pandangan Mengenai E-Dagang & IR 4.0

Nama Datuk Seri Johari Abdul Ghani tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri kewangan Malaysia.

Dikenali dan disegani ramai kerana kredibilitinya, Johari merupakan salah seorang ahli politik terkemuka di Malaysia dan pernah menggalas portfolio sebagai Menteri Kewangan Kedua bermula 2016 sehingga 2018.

Menelusuri latar belakang figura ini, Johari dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan di Kuala Lumpur, dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kuala Lumpur.

Beliau melanjutkan pendidikan tinggi di Institut Teknologi MARA (ITM) dan memperoleh Diploma Perakaunan sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan dan meraih Sijil Akauntan Bertauliah Antarabangsa (ACCA) di United Kingdom.

Seterusnya, Johari menjadi ahli Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1988 dan dianugerahkan Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants pada tahun 1993.

Johari memulakan kerjayanya di salah sebuah institusi perakaunan antarabangsa firma Peat Marwick & Co, yang kini dikenali sebagai KPMG sebagai juruaudit.

Semenjak itu, figura ini telah memegang beberapa jawatan kanan dalam arena korporat dan telah membantu banyak syarikat terkenal Malaysia serta nama Johari sangat terkenal dalam industri pasaran pantas pengguna.

Dalam pada itu, Johari mempunyai banyak pegangan saham di KFC Holdings di mana menguruskan jenama seperti KFC, PizzaHut dan Ayamas, mengubahnya menjadi syarikat yang mempunyai pasar modal lebih daripada RM4 bilion.

Dalam perkembangan terbaharu, Johari merupakan pengasas dan memegang mandate sebagai Pengerusi Yayasan Bena Nusa.

Ia diwujudkan untuk memberi bantuan bagi mengurangkan kadar kemiskinan bandar dan meningkatkan hasil pendidikan untuk kanak-kanak miskin bandar.

Dalam pada itu, Johari mempunyai pendapat bernas tersendiri mengenai sistem e-dagang serta pengaruhnya yang semakin meningkat pada masa kini dalam kalangan masyarakat.

Dengan situasi wabak COVID-19 yang memberikan kesan buruk kepada sektor runcit di Malaysia dan global, Johari mengatakan bahawa e-commerce adalah platform yang dapat melengkapkan dan menyokong industri peruncitan yang nyatanya sedang berada dalam fasa yang sukar.

Bagi Johari, melihatkan kepada situasi terdahulu, rakyat mungkin tidak dapat menjalankan sektor peruncitan jika terjejas dengan pandemik sebegini.
Namun begitu, sektor peruncitan dewasa kini sudah berkembang atas talian dan akan menambahkan lagi daya saing dalam sektor ekonomi.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Johari melihat kerajaan kini berada di landasan yang tepat.

Industri ini harus dikembangkan, namun ia perlu dipacu lebih laju lagi dengan infrstruktur yang lengkap.

Tambah Johari, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ia bakal melambatkan perkembangan industri 4.0

Sebagai contoh, dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini.

Secara tidak langsung, ia memberikan kesan tersendiri dan menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Sumber: Majalah Malaysia Retailer
Kredit foto: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 21 Feb 2018

UJI RASHID MENGAMUK

Oleh kerana beberapa berita yang terpesong dari fakta, ramai rakan taulan menghubungi Uji dan menyangkakan Uji Rashid yang sakit dan terlantar tenat.

Trending Tue, 27 Apr 2021

Terus Diberi Peluang Galas Watak Hero, Aaron Aziz Luah Rasa Syukur

Biarpun dunia seni dimeriahkan dengan kemunculan ramai bakat muda, pelakon Datuk Aaron Aziz, 45, bersyukur dirinya masih dihujani tawaran berlakon drama dengan memegang watak hero. Terbaharu, Aaron bakal muncul dalam drama Imam Ku Lelaki Pendosa […]

Trending Thu, 2 Apr 2020
Featured Thu, 9 Sep 2021

“Ini Soal Nyawa!”- Che Ta Takkan Bekerjasama Dengan Pelakon Enggan Ambil Vaksin

Pelakon dan pengacara, Rozita Che Wan atau lebih mesra dengan panggilan Che Ta mengakui tidak akan berkerjasama dengan mana-mana pelakon yang belum atau tidak mahu mengambil vaksin. Menurutnya, tidak logik sekiranya terdapat segelintir produksi yang […]

Trending Mon, 21 May 2018

爸爸到模特女儿拍摄地点「神还原女儿写真」

美国一名女高中生Kendel Divarco 因赢得了全国模特儿比赛,而得到了前往拉斯维加斯拍写真集的机会;没想到后来Kendel的父母因为工作关系,也去到了Kendel在拉斯维加斯拍摄写真集的同一间酒店,接下来发生的事让她哭笑不得……

Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Sun, 2 Sep 2018

33 Klinik 1Malaysia Akan Ditutup Secara Berperingkat

Penutupan 33 klinik berkenaan tidak akan menjejaskan penyampaian perkhidmatan kesihatan kepada penduduk

Trending Wed, 31 Mar 2021

“Bukan Honeymoon!” – Neelofa Ke Langkawi Atas Urusan Kerja, Netizen Jangan Terus Buat Spekulasi

Haa, Korang sib baik tak kena saman sebab sebar berita palsu.. Adess!

| Live TV