Trending By: Padin February 4, 2021 @ 7:04pm

Tokoh Terkemuka Dalam Bidang Perniagaan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani Kongsi Pandangan Mengenai E-Dagang & IR 4.0

Nama Datuk Seri Johari Abdul Ghani tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri kewangan Malaysia.

Dikenali dan disegani ramai kerana kredibilitinya, Johari merupakan salah seorang ahli politik terkemuka di Malaysia dan pernah menggalas portfolio sebagai Menteri Kewangan Kedua bermula 2016 sehingga 2018.

Menelusuri latar belakang figura ini, Johari dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan di Kuala Lumpur, dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kuala Lumpur.

Beliau melanjutkan pendidikan tinggi di Institut Teknologi MARA (ITM) dan memperoleh Diploma Perakaunan sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan dan meraih Sijil Akauntan Bertauliah Antarabangsa (ACCA) di United Kingdom.

Seterusnya, Johari menjadi ahli Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1988 dan dianugerahkan Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants pada tahun 1993.

Johari memulakan kerjayanya di salah sebuah institusi perakaunan antarabangsa firma Peat Marwick & Co, yang kini dikenali sebagai KPMG sebagai juruaudit.

Semenjak itu, figura ini telah memegang beberapa jawatan kanan dalam arena korporat dan telah membantu banyak syarikat terkenal Malaysia serta nama Johari sangat terkenal dalam industri pasaran pantas pengguna.

Dalam pada itu, Johari mempunyai banyak pegangan saham di KFC Holdings di mana menguruskan jenama seperti KFC, PizzaHut dan Ayamas, mengubahnya menjadi syarikat yang mempunyai pasar modal lebih daripada RM4 bilion.

Dalam perkembangan terbaharu, Johari merupakan pengasas dan memegang mandate sebagai Pengerusi Yayasan Bena Nusa.

Ia diwujudkan untuk memberi bantuan bagi mengurangkan kadar kemiskinan bandar dan meningkatkan hasil pendidikan untuk kanak-kanak miskin bandar.

Dalam pada itu, Johari mempunyai pendapat bernas tersendiri mengenai sistem e-dagang serta pengaruhnya yang semakin meningkat pada masa kini dalam kalangan masyarakat.

Dengan situasi wabak COVID-19 yang memberikan kesan buruk kepada sektor runcit di Malaysia dan global, Johari mengatakan bahawa e-commerce adalah platform yang dapat melengkapkan dan menyokong industri peruncitan yang nyatanya sedang berada dalam fasa yang sukar.

Bagi Johari, melihatkan kepada situasi terdahulu, rakyat mungkin tidak dapat menjalankan sektor peruncitan jika terjejas dengan pandemik sebegini.
Namun begitu, sektor peruncitan dewasa kini sudah berkembang atas talian dan akan menambahkan lagi daya saing dalam sektor ekonomi.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Johari melihat kerajaan kini berada di landasan yang tepat.

Industri ini harus dikembangkan, namun ia perlu dipacu lebih laju lagi dengan infrstruktur yang lengkap.

Tambah Johari, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ia bakal melambatkan perkembangan industri 4.0

Sebagai contoh, dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini.

Secara tidak langsung, ia memberikan kesan tersendiri dan menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Sumber: Majalah Malaysia Retailer
Kredit foto: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 18 Dec 2019

Diejek ‘Lady Boy’, Remaja Didakwa Tembak Mati Rakan

berhentilah sikap ejek mengejek yang boleh mengakibatkan kematian

Trending Wed, 21 Feb 2018

亚裔爸爸失业2年被人资酸「不会英文就滚」女儿伤心贴网后……

人资代表了一间公司的门面,但也绝非每位人资都非常亲切友善。美国一位网友就因为越南裔的爸爸在找工作时,受到人资经理的污辱,气愤地把事情经过PO上网,引发热议,后续还发生了不可思议的效应!

Trending Fri, 10 Apr 2020

Sabah Terima 3 Juta ‘Mask’ Hari Ini Untuk Diedarkan!

Rakyat Sabah akhirnya boleh menarik nafas lega

Trending Thu, 10 Sep 2020

Balu Abam Puas Hati, Pembahagian Harta Berdasarkan Hukum Syarak

Semoga urusan kedua belah pihak baik-baik sahaja.

Trending Mon, 16 Nov 2020
Trending Sun, 8 Sep 2019

Sanggup Rakam Dari Membantu Pemandu MicroSleep Kemalangan!

”Tukang Rakam Ni Disable Function Hon Ke?” Pemandu Didakwa ‘Microsleep’ Hingga Terbabas Rempuh Lori

| Live TV