Trending By: Padin February 4, 2021 @ 7:04pm

Tokoh Terkemuka Dalam Bidang Perniagaan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani Kongsi Pandangan Mengenai E-Dagang & IR 4.0

Nama Datuk Seri Johari Abdul Ghani tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri kewangan Malaysia.

Dikenali dan disegani ramai kerana kredibilitinya, Johari merupakan salah seorang ahli politik terkemuka di Malaysia dan pernah menggalas portfolio sebagai Menteri Kewangan Kedua bermula 2016 sehingga 2018.

Menelusuri latar belakang figura ini, Johari dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan di Kuala Lumpur, dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kuala Lumpur.

Beliau melanjutkan pendidikan tinggi di Institut Teknologi MARA (ITM) dan memperoleh Diploma Perakaunan sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan dan meraih Sijil Akauntan Bertauliah Antarabangsa (ACCA) di United Kingdom.

Seterusnya, Johari menjadi ahli Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1988 dan dianugerahkan Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants pada tahun 1993.

Johari memulakan kerjayanya di salah sebuah institusi perakaunan antarabangsa firma Peat Marwick & Co, yang kini dikenali sebagai KPMG sebagai juruaudit.

Semenjak itu, figura ini telah memegang beberapa jawatan kanan dalam arena korporat dan telah membantu banyak syarikat terkenal Malaysia serta nama Johari sangat terkenal dalam industri pasaran pantas pengguna.

Dalam pada itu, Johari mempunyai banyak pegangan saham di KFC Holdings di mana menguruskan jenama seperti KFC, PizzaHut dan Ayamas, mengubahnya menjadi syarikat yang mempunyai pasar modal lebih daripada RM4 bilion.

Dalam perkembangan terbaharu, Johari merupakan pengasas dan memegang mandate sebagai Pengerusi Yayasan Bena Nusa.

Ia diwujudkan untuk memberi bantuan bagi mengurangkan kadar kemiskinan bandar dan meningkatkan hasil pendidikan untuk kanak-kanak miskin bandar.

Dalam pada itu, Johari mempunyai pendapat bernas tersendiri mengenai sistem e-dagang serta pengaruhnya yang semakin meningkat pada masa kini dalam kalangan masyarakat.

Dengan situasi wabak COVID-19 yang memberikan kesan buruk kepada sektor runcit di Malaysia dan global, Johari mengatakan bahawa e-commerce adalah platform yang dapat melengkapkan dan menyokong industri peruncitan yang nyatanya sedang berada dalam fasa yang sukar.

Bagi Johari, melihatkan kepada situasi terdahulu, rakyat mungkin tidak dapat menjalankan sektor peruncitan jika terjejas dengan pandemik sebegini.
Namun begitu, sektor peruncitan dewasa kini sudah berkembang atas talian dan akan menambahkan lagi daya saing dalam sektor ekonomi.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Johari melihat kerajaan kini berada di landasan yang tepat.

Industri ini harus dikembangkan, namun ia perlu dipacu lebih laju lagi dengan infrstruktur yang lengkap.

Tambah Johari, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ia bakal melambatkan perkembangan industri 4.0

Sebagai contoh, dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini.

Secara tidak langsung, ia memberikan kesan tersendiri dan menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Sumber: Majalah Malaysia Retailer
Kredit foto: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 22 May 2018

10张人类灭绝后的照片「没有人类地球会更好」

和所有物种一样,人类也会遭遇灭绝危机,比如地球人口过剩,资源缺乏。在许多电影如《2012》、《后天》都揭示了地球未来可能遭遇的灭绝危机,那么当人类灭绝后地球会怎么样?

Trending Thu, 9 Jul 2020

BSH Fasa Ke-3: Syarat Kemaskini Permohonan Baru

Buat pemohon BSH Fasa ketiga!

Trending Fri, 9 Apr 2021

Syatilla Melvin Mahu Lunas Hasrat Sambung Pembinaan Masjid Terbengkalai

Bersempena kehadiran bulan Ramadan yang mulia tidak lama lagi, pelakon dan usahawan, Syatilla Melvin berhasrat untuk menyambung semula pembinaan masjid yang terbengkalai di Sungai Siput, Perak. Kata Syatilla, sebahagian daripada hasil jualan produk makanannya kolaborasi […]

Trending Tue, 16 Mar 2021
Trending Wed, 10 Mar 2021

Arab Saudi Setuju Beri Tambahan 10,000 Kuota Haji Buat Jemaah Malaysia

In shaa Allah, semuanya berjalan dengan baik…

Trending Fri, 30 Mar 2018

Idayu Megastar Tiru Suara Artis Popular Termasuk Mendiang Michael Jackson. Memang Sebijik!

Idayu mempunyai bakat meniru suara penyanyi popular seperti Allahyarham Sudirman, mendiang Michael Jackson, Mariah Carey, Dayang Nurfaizah, Jaclyn Victor, Shakira, Amy Winehouse dan ramai lagi. 

Trending Mon, 29 Jun 2020

PKPP: Tidak Perlu Lagi Periksa Suhu Badan Di Setiap Kedai-MKN

Ambil perhatian buat premis di pusat membeli belah

Trending Fri, 5 Mar 2021

Haiza Ceritakan Kisah Perempuan Gila Talak

Setelah dua tahun tidak menghasilkan lagu baharu, penyanyi dan penyampai radio, Haiza akhirnya menarik nafas lega apabila lagu mengeluarkan lagu baharu berjudul Mantan Isterimu baru-baru ini. Lagu yang sudah pun berada di semua platform digital […]

| Live TV