Trending By: Padin February 4, 2021 @ 7:04pm

Tokoh Terkemuka Dalam Bidang Perniagaan, Datuk Seri Johari Abdul Ghani Kongsi Pandangan Mengenai E-Dagang & IR 4.0

Nama Datuk Seri Johari Abdul Ghani tidak perlu diperkenalkan lagi dalam industri kewangan Malaysia.

Dikenali dan disegani ramai kerana kredibilitinya, Johari merupakan salah seorang ahli politik terkemuka di Malaysia dan pernah menggalas portfolio sebagai Menteri Kewangan Kedua bermula 2016 sehingga 2018.

Menelusuri latar belakang figura ini, Johari dilahirkan dan dibesarkan di Kampung Pandan di Kuala Lumpur, dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Aminuddin Baki di Kuala Lumpur.

Beliau melanjutkan pendidikan tinggi di Institut Teknologi MARA (ITM) dan memperoleh Diploma Perakaunan sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang perakaunan dan meraih Sijil Akauntan Bertauliah Antarabangsa (ACCA) di United Kingdom.

Seterusnya, Johari menjadi ahli Persatuan Berkanun Akauntan Bertauliah pada tahun 1988 dan dianugerahkan Fellowship of the Chartered Association of Certified Accountants pada tahun 1993.

Johari memulakan kerjayanya di salah sebuah institusi perakaunan antarabangsa firma Peat Marwick & Co, yang kini dikenali sebagai KPMG sebagai juruaudit.

Semenjak itu, figura ini telah memegang beberapa jawatan kanan dalam arena korporat dan telah membantu banyak syarikat terkenal Malaysia serta nama Johari sangat terkenal dalam industri pasaran pantas pengguna.

Dalam pada itu, Johari mempunyai banyak pegangan saham di KFC Holdings di mana menguruskan jenama seperti KFC, PizzaHut dan Ayamas, mengubahnya menjadi syarikat yang mempunyai pasar modal lebih daripada RM4 bilion.

Dalam perkembangan terbaharu, Johari merupakan pengasas dan memegang mandate sebagai Pengerusi Yayasan Bena Nusa.

Ia diwujudkan untuk memberi bantuan bagi mengurangkan kadar kemiskinan bandar dan meningkatkan hasil pendidikan untuk kanak-kanak miskin bandar.

Dalam pada itu, Johari mempunyai pendapat bernas tersendiri mengenai sistem e-dagang serta pengaruhnya yang semakin meningkat pada masa kini dalam kalangan masyarakat.

Dengan situasi wabak COVID-19 yang memberikan kesan buruk kepada sektor runcit di Malaysia dan global, Johari mengatakan bahawa e-commerce adalah platform yang dapat melengkapkan dan menyokong industri peruncitan yang nyatanya sedang berada dalam fasa yang sukar.

Bagi Johari, melihatkan kepada situasi terdahulu, rakyat mungkin tidak dapat menjalankan sektor peruncitan jika terjejas dengan pandemik sebegini.
Namun begitu, sektor peruncitan dewasa kini sudah berkembang atas talian dan akan menambahkan lagi daya saing dalam sektor ekonomi.

Ditanya mengenai perkembangan industri 4.0, Johari melihat kerajaan kini berada di landasan yang tepat.

Industri ini harus dikembangkan, namun ia perlu dipacu lebih laju lagi dengan infrstruktur yang lengkap.

Tambah Johari, selagi pemain industri bergantung kepada penggunaan tenaga buruh yang terdiri daripa pekerja asing, ia bakal melambatkan perkembangan industri 4.0

Sebagai contoh, dalam industri perhotelan, ramai majikan melantik pekerja asing ekoran permintaan gaji yang rendah dari golongan ini.

Secara tidak langsung, ia memberikan kesan tersendiri dan menyekat penglibatan warga tempatan dalam industri ini.

Sumber: Majalah Malaysia Retailer
Kredit foto: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 9 Dec 2021

Geng Basikal Wanita Berlakon Jadi Cacat Ingin Masuk Tandas Khas Undang Kemarahan Netizen

Selepas video lelaki berlakon sebagai orang cacat demi mendapatkan ‘parking’ di petak khas golongan orang kelainan upaya (OKU), kini muncul lagi video membabitkan geng wanita berbasikal mempersendakan OKU. Video yang dimuat naik oleh seorang pengguna

Featured Wed, 7 Jul 2021

Sistem Kesihatan Di 4 Negeri Ini Akan Lumpuh Jika…

Empat negeri masih menunjukkan peningkatan kes harian baharu melebihi kapasiti maksimum hospital di negeri tersebut iaitu lebih 38 kes baharu harian bagi setiap negeri. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata empat

Acara Sun, 4 Dec 2022
Trending Tue, 24 Dec 2019

62 Plaza Tol Mula Guna RFID Bermula 1 Januari 2020

Kementerian Kerja Raya telah mengumumkan dalam satu kenyataan media mengenai Radio Frequency Indentification (RFID) bakal dilaksanakan pada 1 Januari 2020. Menurut kenyataan rasmi yang dimuat di media sosial tersebut, RFID terbuka untuk kenderaan kelas 1

Trending Thu, 10 Dec 2020
Featured Wed, 30 Nov 2022

“Chemistry Kami Terlalu Kuat, Susah Nak Lari…”- Meerqeen Mahu Cuba Berlakon Dengan Aktres Wanita Selain Anna Jobling

Dah nama pun pelakon, mesti nak cuba banyak perkara 🥰 Apapun, Anna tetap dihati kannn hihiii ❤️❤️

Featured Mon, 23 Jan 2023
Trending Sat, 4 Sep 2021

Paralimpik Tokyo 2020: Latif Romly Pertahan Pingat Emas

Atlet para negara, Abdul Latif Romly, 24, berjaya mempertahankan emas yang dimenanginya dalam acara lompat jauh T20 di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 sebentar tadi. Latif muncul wira kontinjen Malaysia apabila menjadi penyumbang pingat emas ketiga,

| Live TV